Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

Sezona krvesajů je tu! Jak se přirozeně chránit proti klíšťatům?

Sezóna klíšťat už nastala. Že se kvůli tomu bojíte do přírody, abyste si domů nepřinesli boreliózu nebo klíšťovou encefalitidu? V tom případě pro vás máme dobrou zprávu, nemusíte se vzdávat přírody, abyste žádné klíště nepřilákali. Stačí se jen dostatečně chránit a vsadit na prevenci.
klíšťatům
Klíště je asi nejobávanější věc, kvůli které se bojíme chodit do lesa a volné přírody.

23. 06. 2022

Proti klíšťatům jako takovým toho moc nezmůžeme. Není možné je vyhladit z povrchu zemského a sedět kvůli nim doma? To je hloupost. I klíšťata mají, jako všechno živé, své slabé stránky. A existuje pár věcí, které jim přímo k smrti nechutnají.

Proč se jich ale vlastně tolik bojíme?

Co je borelióza a encefalitida

Lymská borelióza je infekční bakteriální onemocnění, které se projevuje v místě kousnutí klíštětem zarudlým flíčkem, který se neustále zvětšuje. Také často mívá světlý střed. Provází ji příznaky, jako jsou bolest v krku a bolest svalů a kloubů. Většinou se léčí s pomocí penicilinových antibiotik. Jenže není-li rozpoznaná včas, je její léčba o mnoho náročnější.

klíště
Místo po kousnutí klíštětem pečlivě sledujte.

Klíšťová encefalitida je zase virovým onemocněním a znamená zánět mozkových blan, a s ním si rozhodně není radno zahrávat. Jejími příznaky jsou migrény, světloplachost, poruchy hybnosti, řeči nebo například ztráta orientace. Žádná léčba doposud neexistuje, pokud klíšťovou encefalitidou onemocníte, pak můžete léčit jenom její symptomy. Na druhou stranu se proti ní můžete očkovat. Proti lymské borelióze se zatím očkovat nedá.

Čtyři jednoduché zásady

Ale ještě nepanikařte. Ne každé klíště je infikované, proto k nim přistupujte s rozumem. A především se držte několika zásad:

  1. V lese nebo na louce, pokud možno, se držte jenom na pěšinách a již vytvořených cestách, kde není tak vysoká tráva. Klíšťata se obvykle údajně vyskytují jen v trávě, která je vysoká maximálně do jednoho metru.
  2. Pokud vyrážíte do přírody, správně se oblékněte. Kraťasy a tílko v černé barvě pravděpodobně nebude to nejvhodnější oblečení. Je zapotřebí si na sebe brát především světlé oblečení (tak klíště ihned rozpoznáte), a také by mělo být hladké, aby se klíště nemělo čeho chytit. A v neposlední řadě je důležité brát si tričko s dlouhým rukávem a kalhoty. Nejlépe také uděláte, když si na sebe vezmete i vyšší, například kotníkové boty nebo holinky.
  3. Vždycky a za každých okolností nezapomeňte použít repelent. Ten si nastříkejte nejenom na kůži, ale i na oblečení, vlasy a boty.
  4. Chystáte-li se použít i opalovací krém s UV faktorem, pak se nejprve natřete jím a až pak si na sebe nastříkejte repelent.
K TÉMATU  Hrajeme si s filtry. Jednoduché tipy jak docílit krásných a originálních fotek

Ovšem už naše babičky a prababičky věděly, jak se mají před klíšťaty chránit. Rozhodně po ruce neměly moderní repelenty tak, jako je máme my, a přesto klíšťatům účinně odolávaly. Jak toho docílily?

1. Rozmarýnový repelent

Především používaly ty správné bylinky. Například takový rozmarýn dokáže hotové zázraky. Z čeho tak soudíme? Tak především je rozmarýn bylinkou, kterou klíšťata skutečně nenávidí. Jeho vůně je odpuzuje. A vy přece chcete klíšťata odpudit. Vyrobte si proto proti klíšťatům rozmarýnový repelent.

Na něj budete potřebovat:

  • přibližně 150 g sušeného nebo čerstvého rozmarýnu (lepší je však sušený)
  • 1 litr vody
  • 2 lžíce obyčejného octa

Směs octa, rozmarýnu a litru vody povařte přibližně půl hodiny ve vroucí vodě. Jakmile tekutina zchladne, přeceďte ji do uzavíratelné lahve s rozprašovačem. Kdykoliv pak budete vyrážet do přírody, nezapomeňte se repelentem nastříkat. Použít ho můžete jak na kůži, tak i na oblečení.

bylinky
Je několik bylinek, které klíšťata přirozeně odpuzují.

Fenykl je další zázračnou bylinkou. Stačí ho jen jemně rozetřít mezi prsty, a pak si ho vsuňte do kapsičky od košile nebo od kalhot. Čas od času si na fenykl vzpomeňte a zase ho promněte mezi prsty. Klíšťatům rozhodně chutnat nebudete.

2. Tinktura z vratiče obecného

Už jste si někdy doma připravovala vlastnoruční tinkturu? Že ne? Pak začněte ještě dnes.

Jak na to?

Hrst květů vratiče obecného (nebojte, seženete ho na internetu i ve specializovaných prodejnách) smíchejte se třemi prolisovanými stroužky česneku. Obě ingredience zalijte 150 ml vysokoprocentního alkoholu a tekutinu přelijte do uzavíratelné nádoby. Nechte ji tři týdny macerovat na stinném, avšak teplém místě. Po uplynutí doby tinkturu přeceďte přes velmi jemné plátýnko nebo například kapesník a repelent proti klíšťatům je na světě.

vratič
Vratič obecný, latinsky Tanacetum vulgare.

Tinkturou se vždy před procházkou do lesa nezapomeňte lehce potřít. Můžete ji natírat či nastříkat na ta samá místa jako například parfém.

K TÉMATU  Imunita teď hraje prim. Toto jsou potraviny, které posílí obranyschopnost vašeho organismu

3. Směs citrónů a pomerančů

Do jednoho litru vroucí vody nakrájejte na plátky dva citróny a dvě limety. Vařte na mírném ohni přibližně jednu hodinu. Ovoce poté vyjměte, roztok nechte jednu hodinu odležet, pak ho přelijte do uzavíratelné lahve s rozprašovačem. Místo limet nebo citrónů můžete použít například i grapefruit.

4. Hřebíček s alpou

Alpa je skutečně zázračná věc. Fracovku používaly naše babičky a prababičky už odnepaměti a dobře věděly proč.

Když smícháte jednu lahvičku Alpy s třiceti hřebíčky a necháte je louhovat aspoň po dobu dvaceti čtyř nebo čtyřiceti osmi hodin, budete mít dokonalý přípravek proti klíšťatům.

hřebíček
Věděli jste, že hřebíček má takovou moc?

5. Šalvějový repelent

Máte-li po ruce šalvěj (možná roste vašim babičkám na zahrádce), neváhejte si jí hrst utrhnout a použít ji na přípravu čistě přírodního repelentu proti klíšťatům.

Šalvějový repelent vyrobíte následovně:

Do zavařovací sklenice nasypte celou hrst léčivky a nastrouhejte do ní i kůru ze dvou kusů citrusů, například z citrónu a limety. Suroviny zalijte například vroucím dětským olejíčkem. Nezapomínejte však na to, že bylinka musí být celá ponořená. Opět nechte olej tři týdny odpočívat na stinném a teplém místě, a pak ho sceďte.

Olejíček se krásně roztírá a navíc budete vonět po šalvěji. Co víc si můžete přát?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Komáři, klíšťata a jiné potvory: Jak se proti nim bránit?

Osvědčené triky našich babiček: Voda v uších, komáří bodnutí i škytavka

Zdroje článku:
www.drmax.cz
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Nikdy není pozdě změnit kariéru a zkusit něco nového. Naštěstí časy, kdy ženy patřily jen do humanitních oborů, jsou dávno pryč. Přesto v některých odvětvích je jich minimum. Třeba v IT tvoří sotva desetinu odborníků. Nicméně, pokud máte dámy kuráž, tak to zkuste. Firmy vás tu budou vítat s otevřenou náručí a ocení vás. Váháte? Pak pro vás máme sedm důvodů, které vás přesvědčí, že počítače jsou skvělá volba.
Černé tečky jsou noční můrou nás všech. Objeví se již pár dní poté, co opustíme kosmetický salón, a vracejí se s železnou pravidelností. Možná jste ale ještě nepřišli na správný způsob, jak na ně. Máme pro vás TOP tipy, jak s nimi zatočit!
Proti chřipce se můžete dát očkovat a v případě, že nemoc propukne, lze vsadit na běžně prodávaná syntetická léčiva. Zkusit ale můžete bylinky i sílu přírody.
Léto se nezadržitelně blíží a zcela jistě se nemůžete dočkat, až vyrazíte na dovolenou. Naše tělo však může na změny prostředí a počasí reagovat negativně. Také změna stravy je pro lidský organismus zátěží a mohou ji doprovázet nepříjemné obtíže, které by vám vysněnou dovolenou mohly překazit. A od toho je tu cestovní lékárnička, kterou si můžete přibalit s sebou. Co by měla obsahovat a jak si léto ve zdraví užít?
Dorty máme spojené hlavně s narozeninami, ale sladký dezert si rády dopřejeme klidně jen tak. Sladká snídaně nebo kávě, malá sladkost z cukrárny přece neuškodí. Tyhle překrásné dorty přímo volají o to nechat se vyfotit, a člověku se do nich nechce ani krájet, jak jsou perfektní. Stejně ale nakonec neodoláte.
Dřevěný plot je klasika. Dnes už ale nejsou zdaleka všechny ploty dřevěné nebo v podobě kovových mříží. Hodně se staví betonové ploty, sypané kamenné ploty, ale také lamelové ploty z hliníku. Jaký zvolíte vy?
Ve znamení Beran jsou lidé narození od 21. 3. do 20.4. Tomuto znamení vládne živel ohně. Tito lidé jsou tak opravdu nabití energií a zároveň velmi ambiciózní. Beranům vládne planeta Mars, jde o znamení, jehož symboly jsou jaro, nové začátky a jiskra. Berani jsou velcí bojovníci, ale co dalšího charakterizuje tohle kardiální a ohnivé stvoření?
Animované filmy mají právě teď v kinech žně. Sázkou na jistotu je bezesporu Toy Story 4: Příběh hraček, který sklízí samou chválu. Pro nejmenší jsou tu Angry Birds ve filmu 2, oživlý svět stavebnice přináší Playmobil ve filmu a čerstvým přírůstkem je zvířecí animák Psí kusy. Napovíme, na co s dětmi nebo celou rodinou vyrazit.
Poslední dva roky pro mne byly velkou životní zkouškou. Přišla jsem o spoustu přátel a iluzí. Ale našla jsem samu sebe. Největší rána pro mě byla, když se se mnou rozešel můj přítel krátce po tom, co jsem se začala léčit s rakovinou. Nyní se mi začal opět ozývat a chce, abychom se k sobě opět vrátili.
Žádná domácnost se neobejde bez jídelního stolu. Mezi všemi vyniká stůl z masivu, bytelný a odolný nábytek z masivního dřeva. Můžete vybírat z nespočtu tvarů i materiálů, jako dub, buk, ale i borovice nebo jedle. Stůl z masivu se stane dominantou vaší kuchyně nebo obývacího pokoje.
Bali - nádherný, romantický a přírodou protkaný ostrov, který přímo vybízí k prožití okamžiku, který se na vždy zapíše do vaší paměti jako váš den D. Plánujete zde svatbu? Proč ne, je to ostatně v poslední době poměrně trendy záležitost. Předem byste rozhodně měly vědět, na co se připravit. Svatební specialistka a místní balijský průvodce pro vás připravili souhrnné informace přímo z místa činu.
O botoxu a jeho účincích se hojně mluví, kosmetické úpravy botoxem jsou skloňovány v médiích a zejména celebrity si v těchto úpravách libují. Ale už zdaleka nejen slavné tváře jeho magii podlehly. Ovšem i když se díky botoxovým injekcím můžete zbavit vrásek, čímž jistě alespoň na chvíli vizuálně zastavíte stárnutí, ne vždy je to výhra.

Výběr článků

Když si prohlížíte své fotky z dovolené, rozhodně nevypadáte jako módní ikony z časopisů a sociálních sítí? Poradíme vám zaručené fígle módních blogerek. Rozhodně zapomeňte na to, že nejste fotogenická. Jen musíte zaujmout tu správnou pózu a úhel - a výsledek bude úchvatný! Už se těšíte na nové fotky?
Ratanový květináč ještě nikdy nevypadal lépe. Stačí k tomu venkovní lucerna, větve borovice, vánoční světýlka a pár ozdobiček. Všechno sestavte a naaranžujte podle svého vkusu, a pak už stačí jen rozsvítit. Do lucerny je ideální elektrická svíčka. Výsledek je fenomenální, obzvlášť večer! Přestože je tato dekorace primárně určená na ven, nikdo vám nebrání postavit ji do rohu obývacího pokoje. Pohled na ni vás bude hřát i tam.
Jakým ženám jsou muži nevěrní? Možná jste přesvědčená, že vám se nic takového stát nemůže. Nebo si dokonce myslíte, že za nevěrou stojí nedostatek intimností, studené večeře či nevyžehlené košile. Jste si tím ale jistá?

Nepřehlédněte

Pořádná sněhová nadílka je u nás stále vzácnější. Sáňky už se staly minulostí a možná to čeká i zimní brusle. Pěkně zamrzlý rybník nebo náledí na chodníku nás přitom vybízí k tomu se sklouznout, většinou ale končíme na zemi! Někdy se to neobejde bez modřin, ale prostě se nejde nezasmát.
Střídavá péče je poměrně častým řešením, jak se o dítě postarat po rozchodu rodičů. Jedná se o jednu z nejlepších možností, pokud rodiče nežijí společně, je však třeba počítat s tím, že střídavou péči provází i řada nevýhod a strastí. Prioritou by vždy měla být spokojenost dítěte.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek