Čtvrtek , 02. 05. 2024

Zikmund

Kariéra je pro vás důležitá. Jaké předsudky musíte překonat a jak se s nimi vypořádat

Žena a kariéra? Ve vedení státních firem v Česku bylo podle údajů z roku 2018 pouze patnáct vrcholových manažerek. Manažerů oproti tomu ve stejném období pracovalo v těchto firmách 174. Má to několik důvodů. Jedním z nich jsou i předsudky, které musíte jako top manažerka překonávat.
kariéra
Nakopnout kariéru je jako uběhnout maraton. (foto: 123RF)

19. 08. 2019

Ženy a kariéra? Musí být přece dobrými matkami!

Mnoho žen v Česku se podle mezinárodního průzkumu cítí stále nejlépe na pozici středního managementu. Má to své důvody a tím nejvýznamnějším je péče o rodinu, především o nezletilé děti. Kariéra musí zkrátka ustoupit. Stále se předpokládá, že domácnost je doménou ženy a muži se v mnoha případech zapojují jen okrajově nebo v nouzových situacích. Pravidelné každodenní povinnosti v domácnosti ještě nejsou u mužů tak časté.

Žena, která žije v takovém svazku, ví, že si musí zorganizovat čas, aby stihla všechno, co potřebuje. Mnozí totiž stále posuzují ženu především podle toho, zda je “dobrá hospodyně” a dobrá matka. A to nejen muži, ale i ostatní ženy.

Také slýcháte, co zas která uvařila, upekla a kolik kroužků s dětmi objela?

A vy si v duchu říkáte, že ti vaši trpaslíci létali odpoledne bez dozoru v parku a už druhý den večeřeli obložený chleba. Nevyčítejte si to! Kariéra vyžaduje určité kompromisy, a jestliže chcete ji dělat, přeorganizujte domácnost. Starat se musí všichni. Manžel i děti, které podle věku mohou zvládat mnoho prací. A alespoň se naučí samostatnosti.

Staleté stereotypy nenahradí kvóty

Domnívám se, že kvóty na místa top manažerek nejsou ideálním řešením. Řídit se podle pohlaví nemusí přispívat k výběru toho nejideálnějšího kandidáta. Navíc to nemusí přispět k oblíbenosti ženy, která tak místo získá.
Na druhou stranu, jak dosáhnout toho, aby se rozhodli pro vás v případě, že se hlásíte na stejnou pozici jako stejně kvalifikovaný muž?

Ptají se vás na děti? I to je diskriminace

Vsaďte se, že jeho se nezeptají, zda plánuje mít děti či nějaké děti má a kolik jim je let. Vás tahle diskriminační otázka může potkat, ať rafinovaně při neformálním rozhovoru nebo přímo při pohovoru. A jestliže jste to zažila, najděte si jinou firmu. Pokud na vás takhle budou pohlížet už od počátku, budete těžko překonávat další stereotypní uvažování.

K TÉMATU  Rozvoj obchodních dovedností! Proč je důležité na sobě pracovat?

Stala jste se manažerkou. Co vás čeká?

Být dnes manažerkou znamená pracovat, někdy i výlučně, v mužském kolektivu. To na vás bude klást velké nároky. Zatímco nový muž v týmu bude automaticky pokládán za schopného, na vás se budou chlapi dívat přezíravě a čekat, co ukážete. Platí to především v technických oborech. Ukažte tedy hned na počátku, že máte dostatek znalostí a zkušeností pro danou pozici.

Potlačte emoce. My ženy jsme prostě emotivnější, ale mezi muži se to nenosí. Jak vám potečou slzy, budou vás mít za hlupačku a zase budete muset dokazovat, že na to máte.  Snažte se chovat racionálně.

Převezměte pár vzorců chování, ale zůstaňte ženou

Chlapi umějí jít za svým cílem. My ženy také, ale často toho dosahujeme oklikou. Ale pokud řídíte muže, nepochopí vás. Od mužů se můžete naučit, jak jednat přímo. Neschovávat se za výmluvy a podřízeného motivovat a stručně mu uložit úkol. Musíte občas přistoupit na jejich uvažování a v klíčových situacích přizpůsobit své profesní chování.

To však neznamená, že byste měla přestat být ženou. Zůstaňte jí, oblékejte se tak, chovejte se tak. Jen ty holčičí emoce si schovejte alespoň do své kanceláře. Nebo raději na doma.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Rozlučka se svobodou je v podstatě taková ta poslední dámská jízda, kterou si můžete se svou kamarádkou užít za svobodna. Zapomeňte ale na striptýz a klasické rozlučkové klišé – nemusí to být v zásadě jen o alkoholu a nezřízeném veselí. Ne každá kámoška je taky na bar zvědavá. Spíše vsaďte na společné zážitky a naplánujte zajímavou rozlučku, kterou si nevěsta bude pamatovat napořád.
Sehnat v obchodě kvalitní antibakteriální čistič, to je v posledních týdnech až nadlidský úkol. A pokud už seženete, tak je daný produkt astronomicky drahý. Co s tím? Poradíme vám.
Nechci! Nebudu to jíst! A mnohdy i horší slova padají z dětských úst, když před ně dáte talíř s rybou. Jenže právě toto maso obsahuje spoustu důležitých živin. Je bohaté na vitaminy, omega3 mastné kyseliny a bílkoviny, které jsou prospěšné pro naše zdraví. Jak ale přesvědčit potomky, aby šupináče neodmítali?
Našli jste byt, podepsali nájemní smlouvu, zaplatili nájem. Gratulujeme, nyní jste připraveni nastěhovat se do svého prvního bytu.
Říká se, že ticho je ten nejkrásnější zvuk. V případě, že potřebujete shodit nadbytečná kila, podpořit zdraví srdce, zlepšit náladu a nakopnout pracovní výkon, vám však nepomůže. To hudba ano!
Hnědé uhlí, známé pro své využití v domácích a průmyslových kotlích, je pro mnohé z nás klíčem k útulnému a teplému domovu během chladných měsíců. A výběr správného paliva je důležitý nejen pro váš rodinný rozpočet, ale i pro celkovou efektivitu vytápění a ochranu životního prostředí.
Když Jeff Moody narazil na starý srub v horské vesnici Telluride, věděl, že našel ideální rekreační místo pro svou rodinu. Obrovský srub se šesti ložnicemi se nachází daleko od ruchu Toronta, odkud Moody pochází. V zimě se dají nazout lyže takřka od dveří. Skvělý výhled, dobrý přístup a slunné místo v kombinaci s moderní přestavbou udělalo z Moody Residence skvost!
Modní trendy se rok od roku mění. A ne jinak je to i u spodního prádla. Která barva se prodává nejlépe a sluší každé ženě? Jakých chyb se Češky stále ještě při výběru spodního prádla dopouští? A jak se liší náš vkus od ostatních Evropanek?
Mezi příjemné okamžiky dne může patřit i úlevná relaxace ve vaně. Aby byl zážitek opravdu důkladný, je třeba zvolit nejen vhodnou vanu, ale také vanovou baterii, případně další koupelnové doplňky, jež proces uvolnění podpoří.
Alkohol je obecně velmi kalorický, proto ho výživoví poradci v rámci hubnutí moc nedoporučují. Jak moc může občasná sklenka vína ovlivnit vaše snažení? Co na to říkají odbornice na hubnutí a zdravý životní styl?
Podzim pro mnohé z nás nepředstavuje zrovna radostné období. Dny se zkracují, stmívá se podstatně dříve, často je deštivo a sychravo, je nám chladno – a představa změny je dalece před námi. Ale nezoufejte, musíte se na to jen podívat z jiného úhlu!
Věděli jste, že oblečení může dost závažně poškodit zdraví? Možná si vybíráte oblečení jenom podle barvy, střihu nebo materiálu, ale ne vždycky jsou to ta správná kritéria. Někdy je dobré se zajímat i o to, zdali neobsahuje toxické látky.

Výběr článků

Pro pobyt v přírodě a při různých sportovních aktivitách venku jistě oceníte funkční oblečení, se kterým vás nepřekvapí žádné počasí ani nepříznivé podmínky. Proto bude nejlepší volbou softshellový materiál, s nímž se nemusíte bát žádného dobrodružství.
Jídlo, zdroj energie, ale také droga, na které je závislá celá planeta. Jídlo řešíme prakticky celý život a ne nadarmo se říká, že jsme tím, co jíme. Potraviny ovlivňují nejen to, zda budeme mít nadváhu, ale také mají vliv na nemoci orgánů v našem těle a působí na náladu, imunitu, kvalitu našeho spánku a celkovou psychickou pohodu.
Sebere mi děti – to patří mezi nejčastější obavy rodičů, kteří se rozvádějí. Často tato věta totiž bývá předmětem zastrašování ze strany některého z rodičů nebo nástrojem vydírání, aby rodič dosáhl v bitvě zvané „rozvod” svého. A obvykle to funguje.

Nepřehlédněte

Máte v plánu vyrazit na nákupy letních kousků? Pak se poohlédněte po plastovém kabátku, divoce vzorovaných šatech a něčem průhledném. Chcete-li jít s módou, pak nezapomeňte ani na vykrojené plavky!
Pokud toužíte docílit mladistvého vzhledu a vypnuté pružné pleti bez nedokonalostí, není zapotřebí složitých kosmetických procedur. Stačí, když svému obličeji dopřejete pravidelný pohyb. Obličejová jóga dokáže s pletí hotové zázraky.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek