Pátek , 29. 11. 2024

René

Gastro trendy v roce 2023: Převládá rostlinná strava, maso ze zkumavky nebo fermentace

Ačkoliv si nikdy nemůžeme být jistí, co nový rok konkrétně přinese, jedno je nad slunce jasné - vždy se můžeme těšit na nové (nebo někdy znovuobjevené) trendy nejen v oblékání, líčení, bydlení, ale třeba také v gastronomii. A jaké food trendy nás čekají v letošním roce? Pojďme je prozkoumat.
gastro
Na čem si letos bude gastronomie ujíždět?

02. 02. 2023

02. 02. 2023

Každá oblast se prakticky neustále vyvíjí, a jinak tomu není ani v případě gastronomie, která se v průběhu let mění. Ostatně taková ketodieta nebo bezlepkové potraviny kdysi byly ”něco wow”, zato dnes jsou v jídelníčku mnohých naprostou samozřejmostí.

Co se týče trendů, pochopitelně (a platí to tak ve všem) jde o to přilákat pozornost, umět i trochu šokovat. A pak je tu také schopnost reagovat na současné dění i schopnost se přizpůsobit chutím či zdravotním problémům zákazníků. Ať je to jak to je, nové trendy v gastronomii jsou zkrátka přínosem a každý si v nich najde to své. Které z food trendů pro rok 2023 osloví vás?

Alkohol na minimum

Možná až překvapivě ze statistik vyplývá, že podstatně ubývá zájem o konzumaci alkoholu a mnozí se spíše přiklánějí k nealkoholickým verzím drinků, převážně pak proto, že se ví, jak alkohol tělu škodí. Pít alkohol tak pomalu přestává být módní, na což se rozhodli reagovat i výrobci nápojů. Začnou se proto více objevovat nízkoalkoholické i nealkoholické nápoje, přičemž nejvíce povedou nealko destiláty i vína, ochucená piva, moctaily nebo octové limonády. No, zní to přinejmenším zajímavě. 

mocktail
Pít alkohol přestává být trendy. Čím dál více lidí si uvědomuje jeho dopady na lidské zdraví.

Slazení jen přírodně

Velkým tématem letos budou také přírodní sladidla, a je to právě díky výzkumům, které potvrdily, jak úzká je souvislost konzumace umělých sladidel či rafinovaného cukru se vznikem závažných onemocnění. Čekat proto můžeme nejen širší nabídku přírodních sladidel, ale i naše oblíbená jídla a nápoje slazené zdravější formou. A třeba taková fanta s agáve sirupem, proč ne?

Uměle vyrobené maso

Trošku děsivější je laboratorně vyrobené maso, které se stalo horkým kandidátem k diskuzi. Zatímco jedni něco takového vítají, druzí mají pocit, že je to už tak trochu za hranou. V každém případě takový trend dostal zelenou a například výrobce Upside and Eat Just nabídne svým zákazníkům možnost ochutnat uměle vypěstované kuřecí maso s minimálními ekologickými dopady.

K TÉMATU  Léčivé houby. Které vám pomohou s imunitou, které s pamětí a co dalšího ještě umí?
gastro
Maso budoucnosti pochází z laboratoře.

Nutričně hodnotné těstoviny

Těstoviny jsou nedílnou součástí každé kuchyně, ovšem ví se moc dobře, že klasické bílé těstoviny našemu zdraví i linii příliš nesvědčí. I když je trh plný celozrnných těstovin, výrobci se však rozhodli tuhle dobrotu udělat ještě zdravější a vyrábět ji ze zeleniny, jako třeba z mrkve, květáku či cukety, ale dokonce i ze zelených banánů. Od toho si slibují, že na trh přijde příloha plná živin a mnohem lahodnější chuti. Tohle už zní líp než maso ze zkumavky.

Bezmasé verze pokrmů

Už jsme si zvykli na hamburger či párky bez masa, ovšem letos se proslýchá, že by se portfólio bezmasých verzí klasických pokrmů mělo ještě více rozšiřovat, přičemž nejvíc se bude kouzlit se zeleninou, luštěninami a obilovinami, kromě toho by měla na trh přijít i veganská verze mořských plodů, která bude čistě rostlinná. Taková jídla by se podle všeho měla objevovat ještě častěji v restauracích, než je tomu doposud. Velkým trendem budou ještě přirozeně veganská jídla, která by měla dostat zase o něco víc prostoru než doposud.

snídaně
Bezmasá jídla dostanou větší prostor.

Rostlinné a udržitelné stravování

Food trendy také prozrazují, že převaha rostlinné a udržitelné stravy by měla v letošním roce dosáhnout převahy. Více se proto bude dbát na šetrnou výrobu, pečlivě vybrané suroviny i hledání přívětivějších variant. Od toho si pak svět gastronomie slibuje mnohem vyšší úroveň jídel, než jak je tomu současně.

Pestré kombinování tradičních kuchyní

Každá kuchyně má díky svým tradicím něco do sebe, a svou jedinečnou podobou je tak rozeznatelná i těmi, kteří se nepovažují za gurmány. Letošní rok však bude přát tomu, že se jednotlivé typy kuchyní začnou vzájemně kombinovat a ovlivňovat, čímž by měla vzniknout řada pestrých a chuťově zajímavých jídel. Klasická jídla by tak měla pomalu dostávat nádech exotiky, zatímco ta exotická by mohla mít v sobě špetku té klasiky. Těžko říct, jak tohle dopadne, ale pokud nám nebudou servírovat kung pao s knedlíkem, jsme pro.

K TÉMATU  Nejhranější písničky na svatbách. Co je pravě in a co si samy nevěsty nejčastěji přejí

V hlavní roli fermentace

Práce s kvasinkami i houbami je v oblasti gastronomie známá už dlouho. Fermentace je zkrátka technikou, která má své čestné místo téměř každé v kuchyni, a kromě toho, že podporuje výživnost surovin, zlepšuje i chutě jídel. Kromě klasiky v podání probiotických nápojů, koktejlů s kombuchou či miso pastou, se můžeme těšit i na další dobroty, a to nejen v jídle, ale i pití. Pro tento účel by se měla využít Mycorena či Mushlabs. Hojně se však budou používat i houby jako reishi, cordyceps a chaga. Ty by se podle zdrojů měly nacházet v nápojích, čokoládě, granole, ale i ve spojitosti s adaptogeny, jako je CBD či MCT olej.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Vypadá to jako kůže, ale není to kůže. Je to totiž alternativní kůže budoucnosti

7 podob vegetariánství: Vyznejte se jednotlivých typech

Zdroje článku:
https://www.ktchnrebel.com/foodtrend-report-2023/
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Nebaví vás vaše práce? Nebojte se, je to normální. Mnoho lidí začíná nebo končí svou kariéru na pozici a v oboru, který nemusí být právě smyslem jejich života. Prostě jim dává peníze. Co s tím, když chcete něco víc?
Rozhodli jste se vystoupit ze své komfortní zóny a rozjet podnikání? Nechcete se přímo stát osobou samostatně výdělečně činnou, vaše vize jsou hodny společnosti?
Snad každá žena má své problémové partie, na kterých se ukazuje drobná pomerančová kůže nebo větší celulitida. Boj proti celulitidě není snadný, avšak ne nemožný. Proto můžete vyzkoušet tyto účinné tipy, které vás pomerančové kůže snadno zbaví nebo zmírní její další růst. Vyzkoušejte následující triky a mějte svou pokožku pod kontrolou.
Čtení rozhodně není pro každého. Někdo se vymlouvá na to, že na čtení nemá čas, další se zase raději podívají na film, než aby si otevřeli knihu. Ale víte, o co přicházíte tím, že čtete málo nebo vůbec? Možná po přečtení tohoto článku na knihy změníte názor.
Každý člověk ví, že kvalitní spánek je velice důležitý. Během dostatečně dlouhého a dostatečně kvalitního spánku dochází k regeneraci našeho organismu, který se připravuje na další celodenní fungování. Abychom se vyspali doslova dorůžova, svůj spánek můžeme zkvalitnit například vhodnou matrací nebo dobrým polštářem. Za kvalitním spánkem však stojí i pokojové rostliny v ložnici, které nejen, že perfektně čistí vzduch v interiéru, ale které jsou taktéž prevencí nachlazení. O jakých konkrétních pokojových rostlinách je řeč?
Zařizujete zrovna svůj byt či dům a rádi byste se nechali inspirovat nějakým stylem? Pokud je vám blízký vyrovnaný způsob života a máte rádi harmonické prostředí, vyzkoušejte Japandi! Ten se v sobě snaží kombinovat na první pohled dva zcela odlišné styly – skandinávský a japonské tradiční bydlení wabi-sabi.
Zima se začíná velmi pomalu, ale nemilosrdně projevovat. Slunce zapadá velmi brzy - a v nočních hodinách už se vyšších polohách objevují mrazíky. To je nechvalné znamení blížících se zimních měsíců, během nichž se budeme snažit trávit co nejvíce času v teple našeho domova. A teplo je přeci důležité!
Polycystický ovariální syndrom, neboli PCOS, je strašákem pro ženy v reprodukčním věku. Otěhotnět s tímto onemocněním přirozenou cestou je často nad síly ženy samotné i lékařů. Problém je, že příčina, proč onemocnění vzniká, není dosud úplně jasná. A tak naprosté vyléčení není možné.
Dopřáváte si klasického turka? Mnoho z nás nedá dopustit na silnou kávu. Jakmile ji ale dopijeme, kávovou sedlinu, která zůstane na dně, bez milosti vyhodíme. To je ovšem škoda, protože lidově nazývaný lógr může u vás doma najít další využití.
Hudba je úplně jiná při reprodukci a na živo. Tahle korejská bubenice předvádí svoje vystoupení přímo na ulici před zraky kolemjdoucích, kteří si rádi sednou, aby se podívali na její show až do konce. Za touto hladce vypadající hrou na bicí jsou bezpochyby hodiny a hodiny cvičení. Výsledek je naprosto profesionální.
Ačkoli menstruace občas bývá nepříjemná, je přirozenou součástí našeho života, která je důležitá pro naše zdraví i schopnost početí. Věděly jste ale, že barva vaší menstruace může hodně vypovědět o vašem zdraví?
Smoothie vám může zajistit denní dávku vitamínů nebo si jím můžete třeba nahradit večeři. Každopádně si jistě pochutnáte a vaše zdraví to ocení. Smoothie jsou opravdovým hitem při snaze o zdravé stravování. A není se čemu divit! Tak jen vyzkoušejte některý z receptů na jejich přípravu.

Výběr článků

Dokážete si představit, jak moc dokážou být opalovací krémy nebezpečné? V některých případech mohou pozměnit i naši DNA! Neodnesete to vy, ale vaše děti a vnoučata už možná ano.
Chloupky umí rapidně snížit ženské sebevědomí, a to zejména v létě, kdy nohy jsou to, co chceme ukazovat a odhalovat. Aby zely hladkostí a abychom se nebáli vzít si krátkou sukni či oblíbené šaty, depilace přichází vhod. Od epilace se liší několika výhodami.
Ranní sex rozhodně má něco do sebe. Většina z nás se mu ale vyhýbá a to je velká škoda. Věděli jste, že sex po ránu má podobné účinky jako třeba ranní káva?

Nepřehlédněte

Jsem vdaná za svého muže dlouhých devatenáct let, máme tři děti, a i když jsme si prošli někdy těžkým obdobím, všechno jsme spolu ustáli. Teď ale přišlo něco, co nás rozdělilo a nevím, zda to ještě někdy může být zase jako dřív.
Koronavirová pandemie se nakonec ukázala jako velmi plodná. I když ztroskotal nejeden byznys, v jiných aspektech života to bylo o něco pozitivnější. Vezměme si porodnost. Nových přírůstků přibylo, rodiny se rozrostly a zájem o podnikání na mateřské zesílil. Jenže nakonec se k tomuto kroku odhodlá pouze málokterá maminka. Důvodem jsou lži, které kolem tohoto způsobu podnikání kolují.  

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek