Středa , 01. 05. 2024

Svátek práce

Jeden velký otazník kolem naturopatie. Opravdu pomáhá, nebo škodí?

Už jste slyšeli o naturopatii? Že ne? V tom případě poslouchejte dobře. Možná na alternativní medicínu nevěříte, ale pokud ano, naturopatie vás bude bavit. Existuje už od roku 1936 a je oblíbená hlavně mezi příznivci lidového léčitelství.
naturopatie
Jste připraveni odhalit léčivou sílu přírody?

06. 03. 2023

Něco z historie

Obor klinické naturopatie, kterou v roce 1936 založil Harry Benjamin ve Spojených státech amerických, je západní směr celostní přírodní medicíny. Její kořeny je ale možné nalézt už v 16., předně pak v 17. století v Německu. První naturopaté byli k výkonu profese školeni evropskými lékaři, kteří se zabývali vodoléčbou, bylinnou medicínou a mnoha dalšími tradičními způsoby léčby. Domovem naturopatie je však Severní Amerika. Právě zde se také nachází spousty naturopatických škol, které jsou vládně akreditovány. Podobně na tom jsou i země jako Kanada, Austrálie nebo Anglie.

Studovat naturoterapii můžete i u nás

I u nás můžete začít studovat naturopatii. Prezenční výuka probíhá většinou pouze od pátku do neděle, a to od září do května nebo června. Také si můžete vybírat mezi různými obory,

  • například klinická naturopatie,
  • klinická nutriční medicína,
  • západní fototerapie
  • nebo jednoleté studium základy klinické naturopatie.

Během studia ovšem musíte absolvovat alespoň 400 hodin povinné praxe.

Naturopatie kombinuje znalosti a tradice přírodního léčitelství společně s poznatky v oblasti přírodní a také nutriční medicíny.

Lidé, kteří se naturopatií zabývají, se nazývají naturopaté a pracují hlavně s diagnostickými technikami, jakými jsou například iridologie, analýza obličejových znaků nebo jazyka.

bylinky
Naturopatie léčí silou přírody.

Principy a cíle

Její princip je vcelku jasný.

  1. Naturopaté říkají, že všechny choroby vznikají nahromaděním odpadních, tedy toxických škodlivin v těle.
  2. Další princip, kterým se řídí, zní, že všechny chorobné příznaky jsou projevem snahy organismu vyloučit tyto toxické látky.
  3. A třetí princip spočívá v tom, že tělo je schopné samo vyléčit všechny choroby, pokud ho nasměrujeme tou správnou cestou. Na tom je ostatně založená celá přírodní léčba.

Cílem naturopatie je zejména pomoci pacientům při řešení jejich zdravotních problémů a zároveň jim radit ohledně účinné prevence v boji proti nejrůznějším chorobám. Na druhou stranu je ale nutné brát v potaz i názor, že naturopatie vás zdravotních problémů nezbaví, spíše je vhodná jako doplňková čili podpůrná léčba k léčbě klasické, založené na dlouholetých výzkumech a vědeckých poznatcích.

K TÉMATU  10 způsobů, jak efektivně a přirozeně zvlhčit vzduch v domácnosti

Zásady naturoterapie

Terapeutické zásady pracují s jednou hlavní léčbou a tou je hladovění. Po ní následuje vyvážená dieta, dále hydroterapie, tělesná cvičení, vystavování se slunci, masáže, hygienická opatření a také nejrůznější způsoby psychoterapie. Další zásady jsou také vcelku jasné:

  • Neublížit člověku
  • Léčit silou přírody
  • Léčit celého člověka
  • Lékař je učitelem
  • Prevence nemocí a podpora zdraví

Dle Světové zdravotnické organizace (WHO) obor Naturopatie splňuje veškeré požadavky, které byly stanoveny v roce 2010. Ty zahrnují odborné směry jako biologie, biochemie nebo patologie.

bylinky
Opravdu je přírodní samoléčba odpovědí na všechno?

Jeden velký podvod?

Bohužel jako vše, co se týká přírodní medicíny a alternativních léčebných metod, i naturoterapie se často setkává s negativními názory, které musíte brát rovněž v úvahu. Mezi některými bývalými naturopaty se objevují tací, kteří tvrdí, že naturopatie je podvod a šarlatánství. Prý jde jen o pouhý byznys, v němž se točí miliardy amerických dolarů.

Mezi dalšími názory se objevují rovněž ty, které tvrdí, že se naturopaté považují za odborníky na lidské zdraví a dokážou v pacientovi vytvořit mylnou domněnku, že umí vyléčit všechny zdravotní neduhy, které se jim zrovna dějí. Někteří dokonce zachází ještě dál a říkají, že naturopatie není bezpečná. Naturopaté nejsou totiž lékaři v pravém smyslu slova, není zapotřebí absolvovat lékařskou fakultu ani stejné zkoušky.

Velkým pochybením v oblasti naturopatie údajně byly naturopatické kliniky, na nichž se ”léčili” onkologičtí pacienti, kteří za tuto léčbu platili nezanedbatelné částky a přitom údajně byli léčeni pouze bylinnými přípravky, které žádný druh rakoviny podle všeho vyléčit nemohou.

Pokud chcete proniknout do tajů naturopatie, pak vezměte v úvahu vše dobré, co se o naturopatii říká, ale i to špatné. Avšak většinou nebývá na škodu kombinovat klasickou léčbu s tou alternativní, ale pouze po domluvě s vaším ošetřujícím lékařem.

K TÉMATU  Deset minut jógy denně vám změní život

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Tymián na kašel, heřmánek na zažívání. Jaké bylinky ulevují od bolesti?

Olivový olej je medicína. Dopřejte si ho každé ráno nalačno

Zdroje článku:
www.naturopati.cz, hradec.rozhlas.cz, www.zdravotnickydenik.cz
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Grill párty, ale i tradiční české opékání se těší stále větší popularitě! Není tak divu, že se mění i zvyklosti ohledně vybavení letních teras či pergol. V současné době zde už nenajdete jen pohodlné posezení pro rodinu a přátele, ale i další kusy praktického nábytku, které poskytují cenný úložný prostor na věci, které je vhodné mít při trávení volného času venku po ruce.
Značné výkyvy teplot ubližují naší pokožce. Nejhůře je na tom pleť na obličeji. Tu totiž nezakrýváte ani v zimě, zatímco zbytek těla si hoví v teple. Věnujte péči o obličej v zimě dostatečnou pozornost. Můžete si dopřát i napařování. Ale všeho s mírou. Jak na to?
Často se před ostatními takzvaně „necítíte“? Co dělat s tím, když sebevědomí pokulhává, přestože jste si v určitých okamžicích jistá, že nejste k zahození? Sebevědomí je choulostivá věc, která může v našem životě hrát velmi význačnou roli. Jak své sebevědomí zvýšit, abyste se cítila skvěle a přestala nad sebou pochybovat?
Kristýna (33) nepatří mezi lidi, kteří dávají na odiv své bolesti. Když onemocněla a její stav jí nedovolil se hýbat, prožívala těžké chvíle.
Střevní potíže na cestách představují jeden z největších strašáků a též jeden z nejčastějších zdravotních problémů provázených cestování a dovolenou. Základem je prostá prevence a uvědomění si nástrah před vycestováním. Chceme-li co nejvíce snížit riziko zdravotních problémů, je nutné na to myslet již určitou dobou před cestou a celou dovolenou.
Mama Shelter přináší do Prahy oblíbenou koncepci food sharingu, nebo-li dělení se o různá jídla,  podle svého hesla, že sdílení je péče a podělit se znamená milovat!
A je tady zase víkend a s ním třetí adventní neděle. Astroložka Naďa Šmídová připravila horoskop krásy a duševního zdraví, který vám napoví, co očekávat.
Meghan Markle, Vévodkyně ze Sussexu, si během svého partnerství a manželství s princem Harrym dokázala znepřátelit řadu příznivců královské rodiny. Čím je kontroverzní Američanka proti sobě poštvala?
Handmade kosmetika v sobě skrývá mnoho benefitů. Víte, jaké výhody má domácí vlastnoručně vyrobená kosmetika a proč je u žen v posledních letech stále oblíbenější?
Jsou lidé, kteří ho prostě nemohou vystát a nemohou se dočkat, až rychle pomine, a ti, kteří ho naopak zbožňují, navzdory chladu, mlze a všemu, co k němu patří. Zima je pro nás obdobím, které má kouzelný nádech, možná kvůli Vánocům, možná proto, že mráz v určitých obdobích jako by všechno zmrazil a zastavil čas. A když sněží? Rozhodně to neusnadňuje pohyb, ale bílý plášť jako by všechno zkrášloval a tlumil, zkrátka kouzelný svět! Zima je však také synonymem pro méně času stráveného venku, a to z pochopitelných důvodů souvisejících s nižšími teplotami, a pro děti se nuda může stát krutou realitou. Když se nad tím ale zamyslíte, s trochou fantazie a organizace se dá s dětmi podnikat spousta aktivit, a to jak uvnitř, tak venku.
Chtěli byste si domů pořídit malé kotě nebo jste jeho čerstvým majitelem? Máme pro vás praktické rady, které vám pomohou v péči o nového člena rodiny. Tohle se bude hodit.
Často nás trápí už od kolébky. Není ale žádnou výjimkou, že se objeví až v dospělosti. Jeho projevy jsou různorodé, ale pokaždé nepříjemné. Naštěstí se dá s atopickým ekzémem úspěšně bojovat.

Výběr článků

Jsou krásné, slavné a úspěšné. Rády na sociálních sítích prezentují nejen svá dokonalá těla, ale i pohádkové životy plné luxusu a pozlátka. A pak je tu ona. Celeste Barber, která dokáže svým osobitým humorem pobavit, zaujmout i ty největší suchary a trochu ty slavné panenky shodit zpátky na zem!
Recept, který pro vás dnes máme, patří zcela výjimečně mezi ty náročnější. Ale výsledek rozhodně stojí za to. Tohle lehce netradiční vánoční cukroví si totiž okamžitě zamilujete. Kromě toho s ním uděláte skvělý dojem i na tu nejpřísnější tchýni.

Nepřehlédněte

Kolagen je ve vodě nerozpustná bílkovina, která se po třicátém roce života začne z těla vytrácet. V tomto okamžiku nastupujeme my - naším úkolem je kolagen opětovaně do těla dodat, protože jinak to první, co půjde vidět při setkání s námi, budou vrásky a ochablá pleť.
Vlasy jsou korunou člověka. Když padají, je to špatné. Když padají ženám, je to hotová katastrofa. Čím je to způsobené a dá se ztrátě vlasů zabránit? Zkusíme vám odpovědět.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek