Vysoký obsah draslíku
Každé tělo potřebuje dostatek draslíku, aby mohlo každodenně fungovat. Draslík je nejdůležitější látkou, která pomáhá udržovat zdravý srdeční tep. Většina lidí tak z tohoto důvodu konzumuje banány, které jsou známé svým vysokým obsahem draslíku – ale věřte, že avokádo jej obsahuje ještě víc!
Chrání zdraví očí
Avokádo obsahuje vysoký podíl luteinu a zeaxantinu, což jsou látky pohlcující světelné vlny, které jsou škodlivé pro náš zrak. Snižuje tedy pravděpodobnost onemocnění věkem podmíněnou makulární degenerací, která je hlavní příčinou slepoty u starších lidí. Většina antioxidantů v avokádu se nachází v tmavší zelené dužině, která je nejblíže slupce.
Pomáhá hubnout
Guacamole z avokáda je velkou zásobárnou vlákniny, která je úzce spojená s dietními programy. Půl hrnku guacamole obsahuje asi 6 gramů vlákniny, což je čtvrtina denního potřebného množství. Vláknina má za následek, že se cítíme sytí. Jen pozor, abyste to s avokádem nepřehnali – je sice plné zdravých tuků, ale pořád se jedná o tuky, které při dietě nejsou zrovna žádané. Takže všeho s mírou.
Zlepšuje náladu
Avokádo obsahuje řadu vitamínů skupiny B. Lidé, kteří mají tohoto vitaminu nedostatek, jsou často náchylní k depresím a úzkostem, a často jsou dohnáni k antidepresivům. Tyto vitamíny a foláty v avokádu obsažené také hrají roli v prevenci vrozených vad, proto se nastávajícím a čerstvým matkám doporučuje, aby jich přijímaly více.
Dodává energii
Kromě vitamínu B obsahuje avokádo také celou řadu dalších prospěšných složek, jako je thiamin, riboflavin a niacin. Tyto látky pomáhají přeměňovat přijatou potravu na energii. Niacin, kterého je ze všech složek v avokádu nejvíce, dokáže bojovat proti zánětům a chránit tepny tím, že zlepšuje hladinu cholesterolu a triglyceridů.
Chrání zdraví srdce
Pro zdraví našeho srdce je potřeba, aby přijímané tuky v naší stravě byly nenasycené – a těch obsahuje avokádo velké procento. Na rozdíl od nasycených tuků, které se ukrývají v červeném mase a plnotučných mléčných výrobcích.
Podporuje mozek
Avokádo vám dodá pořádnou dávku vitamínu E, který může pomoci chránit před Alzheimerovou chorobou a zpomalit ztrátu paměti. To úzce souvisí s antioxidačními vlastnostmi vitamínu E. Ten pomáhá v boji proti poškození buněk, které časem způsobuje například znečištění a sluneční záření.
Recept na avokádovou pomazánku
Avokádová pomazánka je také oblíbená pro rychlost přípravy, obvykle vám bude stačit cca 5 minut.
Budete potřebovat:
- čerstvé pečivo (nejlepší je žitný chleba)
- zralé vypeckované avokádo
- česnek
- sůl
- pepř
- citronovou šťávu
- olivový olej
Můžete přidat
- čerstvý špenát
- cherry rajčata
- koriandr
- ředkvičky a další suroviny dle chuti
Postup přípravy:
- Ve středně velké míse rozmačkejte avokádo. Nejrychlejší je použít šťouchadlo na brambory.
- Do rozmačkaného avokáda vmíchejte 1 lžičku čerstvé citronové šťávy, rozmačkaný česnek dle chuti, osolte a opepřete, jemně míchejte, dokud se ingredience nespojí.
- Chléb opečte na malém kousku másla, dokud okraje nezískají zlatohnědou barvu.
- Namažte chléb pomazánkou a zakápněte olivovým olejem.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Chia semínka i obyčejné jablko. Seznamte se s nejzdravějšími superpotravinami