Neděle , 28. 04. 2024

Vlastislav

Esenciální oleje: 5 nejlepších, díky kterým zhubnete rychleji

Mnoho lidí si esenciální oleje spojuje s navozením příjemné atmosféry - stačí pár kapek do aromalampy, zapálit svíčku a domovem se rázem line omamná vůně. Napadlo by vás ale využít esenciální oleje i pro hubnutí? A funguje to vůbec?
esenciální oleje
Esenciální oleje nám mohou přinést víc než jen hezky vyvoněnou domácnost.

19. 10. 2022

Již po staletí se na ně spoléháme v případě menších bolestí, nepříjemných stavů doprovázejících deprese, bolestí hlavy, problémů s usínáním a podobně. Jsou to takoví voňaví pomocníci.

Esenciální oleje či éterické pokud chcete, se destilují a lisují z rostlin a jsou následně ponechávané ve své nejsyrovější formě. Právě to je důvod, proč nachází uplatnění v přírodním léčitelství a jsou považované za alternativu k tradičním lékům.

Mohou esenciální oleje podpořit hubnutí?

I když neexistují důkazy o tom, že by esenciální olejíčky přímo napomáhaly hubnutí, nic to nemění na faktu, že mají celou řadu pozitivních vlastností a ve finále tak opravdu mohou redukci hmotnosti podpořit, například tím, že zrychlí metabolismus, a to jak víte vede k lepšímu spalování. Také nám mohou dodat energii nebo zkrotit chutě k jídlu. A tyhle to vše zvládnou nejlíp!

esenciální oleje
Jaké esenciální oleje byste tedy měli mít v hledáčku, pokud se snažíte zhubnout?

1. Šalvějový

Je oblíbený zejména v Asii, kde se pro své léčivé účinky těší velké popularitě již po mnoho let. Pomáhá tělo chránit před působením oxidačního stresu, který může vést k cukrovce, obezitě nebo oslabenému imunitnímu systému.

2. Jalovcový

Jalovcový olej v sobě obsahuje sloučeniny, které mají pozitivní vliv na naše zdraví celkově. Nelze mu upřít ani to, že má antiobezitní a antioxidační vlastnosti, díky kterým tak může být jistou berličkou při hubnutí.

3. Zázvorový

Zázvor je velkým pomocníkem při trávení, kontroluje záněty v těle a zvyšuje schopnost našeho těla absorbovat důležité živiny, které potřebuje pro správné fungování. Inhalace zázvorového oleje může potlačit chuť na sladké, mimo to funguje jako termogenní činidlo napomáhající spalovat tuky.

4. Mátový

Říká se, že pokud hledáte pomoc při hubnutí v řadách esenciálních olejíčků, pak byste měli sáhnout po oleji vyrobeném z máty peprné. Ten totiž ovlivňuje část hypotalamu majícího na starosti pocit sytosti. Kromě toho tento olej snižuje produkci ghrelinu – tomu se přezdívá hormon hladu.

K TÉMATU  Myslíte si, že vám posilováním narostou svaly? Ne tak docela... Přesto je to důležité!

5. Citrusy

Je obecně známé, že citrusy jsou pomocníkem při hubnutí. Řeč je o citronu, grapefruitu nebo pomeranči. Ti všichni nejenže krásně voní, ale také pomáhají zrychlit metabolismus či potlačit chutě k jídlu, se kterými při hubnutí častokrát svádíme největší boj. Konkrétně grapefruitový olej dokáže redukovat celulitidu nebo odvádět přebytečnou vodu z těla. Citronový je pro změnu takový detoxikační kouzelník. Zlepšuje trávení, snižuje chuť na sladké a reguluje cukr v krvi.

Jak esenciální olej užívat?

Kromě toho, že si doma navodíte relaxační atmosféru a budete olej skrze aroma lampu či difuzér inhalovat, můžete jeho přírodní účinky podpořit lokálním užitím. Jak na to?

Správné užití: Smíchejte 2 kapky silice se 6 kapkami kokosového či olivového oleje. Každý den touto směsí olejů masírujte problematickou oblast alespoň 20 minut.

Olejíček nikdy nepoužívejte neředěný! Mohlo by to vést k podráždění kůže.

eukalyptus
Eukalyptus a máta, oba olejíčky nás prohřejí a podpoří naše hubnutí.

Někdo radí užívat esenciální oleje i vnitřně. Kolem toho se ale vedou velmi rozporuplné debaty a mějte na paměti, že v České republice je vnitřní užití esenciálních olejů nelegální a zcela na vlastní riziko. Mnohem lépe tedy uděláte, když k inhalaci a masírování konkrétních partií upnete svou pozornost také na pohyb a zdravý jídelníček. Pouhým čicháním olejíčků se vám totiž kila samozřejmě nezačnou sama odpařovat.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Úklid trochu jinak. Esenciální oleje můžete využít nejen k provonění domácnosti a povzbuzení

Mastná pleť. Pomohou vám esenciální oleje! Které jsou vhodné a nezklamou vás?

Zdroje článku:
https://medcz.com/nejlepsi-esencialni-oleje-pro-hubnuti, https://www.bety.cz/zdravi-a-zivotni-styl/clanky/38648/Esencialni-oleje-pro-snadne-hubnuti, https://povedet-cz.eu/krasa/esencialni-oleje-pro-hubnuti-uitene-vlastnosti-a.html
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Čekáte přírůstek do rodiny? Gratulujeme! Jednou z velice krásných povinností, která na vás v budoucích měsících čeká, vymýšlení, jak zařídíte pokojíček. Jaké jsou novinky, které vás potěší, a co by v pokojíček pro miminko rozhodně nemělo chybět?
V životě jsem si nikdy nevedla špatně po finanční stránce, to však neznamená, že bych si mohla nějak vyskakovat. Proto jsem začala přemýšlet, kde přijít k dalším penězům. Pak jsem narazila na nabídku online casina, přišlo mi to jako skvělá možnost, jak si přivydělat z domova. Řekla jsem si, že zkusím štěstí. To jsem však ještě nevěděla, že je to jedna velká past.
Je pití dvou litrů vody denně málo nebo moc?  Proč káva nebo kola do pitného režimu nepatří? Zatěžujete pitným režimem své tělo nebo mu naopak děláte dobře? Snažili jsme se to zjistit. Tak čtěte, ať víte víc!
Nakupování na internetu se stalo pomyslným trendem. Zejména v době panující pandemie a karantény se i ti, kteří nakupování v e-shopech zatracovali, k tomuto kroku svolili. Neměli najednou na výběr, ostatně nakonec nově nabytou zkušenost dál používali v praxi. To poté vedlo k trhání rekordů v tržbách internetových prodejen, což je trend, který i nadále pokračuje. Pokud i vy patříte mezi vášnivé on-line kupující, pozor si dejte na podvodné e-shopy.
Přemýšlíte o pořízení AKU nářadí? Třeba taková AKU sekačka na baterie. To není jen zodpovědný ekologický plán. Je to dobrá volba ve všech směrech. Už jen využití moderních technologií, kdy se potkávají výhody elektrických a benzínových strojů, je toho důkazem. Žádné kabely, maximální pohodlí, perfektní výkon, spolehlivost. Jedna baterie pro všechno. Není to sen?
Kvasinky zlepšují vstřebávání živin a podporují správné trávení. Dojde-li ale v organismu k jejich přemnožení, projeví se to řadou nepříjemných příznaků.
Hudba. Pro někoho smysl života, pro někoho příjemné povzbuzení během dne a pro jiného ideální hnací motor pro konkrétní činnost. Ne nadarmo se říká, že svět vidíme podle toho, jakou hudbu posloucháme. Naše oblíbené žánry mnohdy zrcadlí naši osobnost. Zároveň je to pro nás mnohdy v těch nejtěžších a nejnáročnějších okamžicích ten nejlepší parťák, jakého si jen můžeme přát. Hudba ale může efektivně posloužit pro naši práci, rozvoj osobnosti nebo daleko více - může nám pomoci najít samu sebe.
Jestli jste si zamilovali žvýkání žvýkaček, máte je neustále v kabelce nebo na pracovním stole, jistě nyní čekáte jednoznačnou odpověď „Ano!“. Bohužel tak úplně jasné to není, dají se totiž najít pro i proti. Pojďme se na ně podívat.
Jste věčně nervózní a tíží vás obavy? Kvůli tomu může mít vaše dítě velké potíže – a to nejen v samotném vývoji, ale i v dospívání. V sázce je jeho nízká porodní váha nebo náchylnost k depresím a schizofrenii!
Flirtování je bezesporu jedna z nejžhavějších a zároveň nejzábavnějších věcí, které si můžeme ve vztazích do sytosti užívat. Rozhodně neplatí, že flirt patří jen do seznamovací fáze vztahu, rozhodně lze flirtovat i v dlouhodobém vztahu. Pokud se chystáte na rande, bude se vám flirtování hodit. Poradíme vám, jak se v tom stát mistryní!
Chystáte se na dovolenou, ale ještě nemáte úplně rozmyšleno, kam vyrazíte? V tom případě se nechte inspirovat těmi nejoblíbenějšími destinacemi pro letošní rok.
Pokojové rostliny jsou pro mnoho zahradnic a zahradníků velké téma, hlavně teď v zimě. Běžně totiž pěstujeme i květiny, které pocházejí z úplně jiného podnebného pásu, a tak jim české podmínky příliš nesvědčí. Tím spíše, že jsou pěstovány v interiéru, kde je obvykle stálá teplota kolem dvaceti stupňů bez ohledu na roční období. Ani vlhkost v bytě obvykle není taková, jakou by různé druhy rostlin potřebovaly.

Výběr článků

Pulty obchodů během zimních měsíců plní exotické ovoce nejrůznějších druhů. Vánoční svátky klepou na dveře a touha po plné štědrovečerní tabuli, ze které je neustále co ujídat, se o to víc násobí. Ta touha bude ostatně silnější než peněženka, která brzy na to zapláče. V případě ovoce se však nezdráhejte, protože řada z rozličných exotických druhů je zdraví velmi prospěšná a co důležitějšího si přát o Vánocích než zdraví.
Jedním z nejjednodušších způsobů, jak se postavit ke zvyšování energetických sazeb, je začít v domácnosti šetřit. Smyslem není netopit a sedět doma u televize v kulichu, ale podniknout malé, avšak efektivní kroky, které sníží vaše výdaje za energie. S čím začít ještě dnes?
A. G. house v Sondriu stvořil architekt Rocco Borromini. Moderní dům stojí na úpatí Alp na okraji údolí Valtellina a nabízí panoramatický výhled do všech světových stran. Stavba vznikla jako spojení původní stodoly s novostavbou, a drží se hlavní myšlenky, kterou je čistý a vzdušný prostor. Ten je charakterizovaný střídáním masivního dřeva a bílých stěn. Dominantní jsou velká panoramatická okna a použití tradičních materiálů, které korespondují s místní alpskou architekturou.

Nepřehlédněte

Když si prohlížíte své fotky z dovolené, rozhodně nevypadáte jako módní ikony z časopisů a sociálních sítí? Poradíme vám zaručené fígle módních blogerek. Rozhodně zapomeňte na to, že nejste fotogenická. Jen musíte zaujmout tu správnou pózu a úhel - a výsledek bude úchvatný! Už se těšíte na nové fotky?
Přemýšlíte nad tím, do jakého stylu zařídíte své bydlení? Možností je spousta! Ovšem k těm nejoblíbenějším patří skandinávské bydlení, které je nejen vzdušné, ale také jednoduché a spojené s přírodou, což je dnes velmi důležité.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek