Domů » Životní styl » Bezlepkové vánoční cukroví. Upečte si kokosové kuličky, linecké nebo mandlové kakaové cukroví bez lepku
Životní styl

Bezlepkové vánoční cukroví. Upečte si kokosové kuličky, linecké nebo mandlové kakaové cukroví bez lepku

Bezlepkové vánoční cukroví
zdroj: labeta.cz
Recepty na bezlepkové cukroví vyřeší problém s vánočním mlsáním, pokud máte vy nebo někdo z rodiny intoleranci na lepek. Vždyť co by to bylo za Vánoce bez cukroví? Takhle se omezovat nemusíte a ani nepoznáte, že je cukroví na stole vlastně bezlepková dieta.

Linecké cukroví bez lepku

Bezlepkové vánoční cukroví
zdroj: labeta.cz

Ingredience

  • 300 g univerzální směsi bez lepku
  • 150 g másla
  • 50 g moučkového cukru
  • 2 vejce
  • 2 vanilinové cukry
  • marmeláda na slepení

Postup

Všechny suroviny důkladně smícháme a vypracujeme těsto, které rozválíme na 0,5 cm silný plát. Vykrajujeme různé tvary. Pečeme dozlatova na plechu vyloženém pečicím papírem při 180 °C, asi 8-10 minut. Po vychladnutí slepíme marmeládou.

Mandlové kakaové cukroví bez lepku

Bezlepkové vánoční cukroví
zdroj: labeta.cz

Ingredience

  • 260 g univerzální směsi bez lepku
  • 60 g drcených mandlí
  • 18 g holandského kakaa
  • 80 g moučkového cukru
  • 150 g másla
  • 1 vejce

Postup

Kakao a cukr prosejeme a smícháme s Univerzální směsí a mandlemi. Přidáme na kousky nakrájené máslo a vejce a vypracujeme pevné těsto. Vypracování těsta vyžaduje trpělivost, chvíli trvá, než se suroviny hnětením propojí. Hotové těsto zabalíme do fólie a necháme hodinu odležet v chladničce. Troubu předehřejeme na 180 °C. Plechy vyložíme pečicím papírem. Odleželé těsto rozválíme na plát silný asi 3 mm a vykrajujeme tvary. Cukroví pečeme po dobu asi 12 minut a po upečení necháme vychladnout na papíře. Cukroví nejlépe chutná poslepované vanilkovým nebo marcipánovým krémem.

Bezlepkové vánoční cukroví
zdroj: labeta.cz

Kokosové kuličky bez lepku

Co potřebujete

  • 175 ml studeného mléka
  • 40 g univerzální směsi bez lepku
  • 100 g cukru moučky
  • 150 g změklého másla
  • 150 g kokosu
  • 50 g sušeného mléka

Postup

Do studeného mléka postupně vsypeme bezlepkovou Univerzální směs a za stálého míchání uvaříme kaši. Do vychladlé kaše přidáme cukr a změklé máslo a ušleháme. Vmícháme kokos a sušené mléko a hmotu rozdělíme na 2 poloviny. Do jedné přidáme lžíci kakaa a promícháme. Obě hmoty dáme ztuhnout do lednice. Potom z nich tvarujeme kuličky o průměru asi 3 cm a obalujeme v kokosu. Hotové kuličky necháme ztuhnout v lednici.