Životní styl

Bezlepkové vánoční cukroví. Upečte si kokosové kuličky, linecké nebo mandlové kakaové cukroví bez lepku

Bezlepkové vánoční cukroví
zdroj: labeta.cz
Recepty na bezlepkové cukroví vyřeší problém s vánočním mlsáním, pokud máte vy nebo někdo z rodiny intoleranci na lepek. Vždyť co by to bylo za Vánoce bez cukroví? Takhle se omezovat nemusíte a ani nepoznáte, že je cukroví na stole vlastně bezlepková dieta.

Linecké cukroví bez lepku

Bezlepkové vánoční cukroví
zdroj: labeta.cz

Ingredience

  • 300 g univerzální směsi bez lepku
  • 150 g másla
  • 50 g moučkového cukru
  • 2 vejce
  • 2 vanilinové cukry
  • marmeláda na slepení

Postup

Všechny suroviny důkladně smícháme a vypracujeme těsto, které rozválíme na 0,5 cm silný plát. Vykrajujeme různé tvary. Pečeme dozlatova na plechu vyloženém pečicím papírem při 180 °C, asi 8-10 minut. Po vychladnutí slepíme marmeládou.

Mandlové kakaové cukroví bez lepku

Bezlepkové vánoční cukroví
zdroj: labeta.cz

Ingredience

  • 260 g univerzální směsi bez lepku
  • 60 g drcených mandlí
  • 18 g holandského kakaa
  • 80 g moučkového cukru
  • 150 g másla
  • 1 vejce

Postup

Kakao a cukr prosejeme a smícháme s Univerzální směsí a mandlemi. Přidáme na kousky nakrájené máslo a vejce a vypracujeme pevné těsto. Vypracování těsta vyžaduje trpělivost, chvíli trvá, než se suroviny hnětením propojí. Hotové těsto zabalíme do fólie a necháme hodinu odležet v chladničce. Troubu předehřejeme na 180 °C. Plechy vyložíme pečicím papírem. Odleželé těsto rozválíme na plát silný asi 3 mm a vykrajujeme tvary. Cukroví pečeme po dobu asi 12 minut a po upečení necháme vychladnout na papíře. Cukroví nejlépe chutná poslepované vanilkovým nebo marcipánovým krémem.

Bezlepkové vánoční cukroví
zdroj: labeta.cz

Kokosové kuličky bez lepku

Co potřebujete

  • 175 ml studeného mléka
  • 40 g univerzální směsi bez lepku
  • 100 g cukru moučky
  • 150 g změklého másla
  • 150 g kokosu
  • 50 g sušeného mléka

Postup

Do studeného mléka postupně vsypeme bezlepkovou Univerzální směs a za stálého míchání uvaříme kaši. Do vychladlé kaše přidáme cukr a změklé máslo a ušleháme. Vmícháme kokos a sušené mléko a hmotu rozdělíme na 2 poloviny. Do jedné přidáme lžíci kakaa a promícháme. Obě hmoty dáme ztuhnout do lednice. Potom z nich tvarujeme kuličky o průměru asi 3 cm a obalujeme v kokosu. Hotové kuličky necháme ztuhnout v lednici.

data-matched-content-rows-num="3,3" data-matched-content-columns-num="1,2" data-matched-content-ui-type="image_stacked,image_stacked">