Čtvrtek , 02. 05. 2024

Zikmund

Hyperandrogenismus: Když máte víc mužských hormonů, než je zdrávo

Aby tělo fungovalo správně, je zapotřebí mít vyvážené množství ženských i mužských hormonů. Zkrátka od všeho tak akorát. Každý takový výkyv - nedostatek, nebo naopak nadbytek jednotlivých hormonů, dokáže ženám způsobit značné problémy. A o jednom z nich se právě nyní pobavíme.
hyperandrogenismus
Základem rovnováhy je od všeho trochu.

13. 06. 2022

13. 06. 2022

Nazývá se hyperandrogenismus a je to zjednodušeně stav, kdy se u žen vyskytuje více androgenů, než je přirozené. Následkem toho se takové onemocnění dá titulovat jako zloděj ženské krásy i plodnosti. Pojďme pod jeho pokličku nahlédnout o něco víc.

Hormony v našem těle

Ženské i mužské tělo se v mnoha ohledech odlišuje, a jinak tomu není ani v případě množství jednotlivých hormonů. A zatímco u žen dominuje především estrogen a progesteron, u mužů je to naopak testosteron.

Nutně to ale neznamená, že testosteron v ženském těle představuje něco špatného. Naopak, v rozumné míře je značně důležitý pro hormonální rovnováhu. Jenže čeho je moc, toho je příliš. Jakmile množství androgenů stoupne nad určitou mez, prokazatelně se tím ozvou určité problémy. Ženy tak mohou na těle spatřovat mužské znaky, zlobit je může také průběh menstruačního cyklu. A přesně tak (a nejen tak) se projevuje i hyperandrogenismus, který je však už samostatným onemocněním. U něžného pohlaví se objevuje zejména v reprodukčním období a kromě estetické stránky může nadělat značnou paseku i v dalších oblastech.

Jak se projevuje hyperandrogenismus?

Nadmíra androgenů v podání hyperandrogenismu se může projevovat hned několika způsoby. A zatímco některé ženy to odhalí až ve chvíli, kdy náhodně absolvují laboratorní testy, jiné ženy na sobě poznají, že je něco tak trochu jinak.

Vůbec nejčastěji se hyperandrogenismus projevuje zvětšeným růstem tmavých chloupků v oblasti tváře, hrudníku, zkrátka v oblastech, kde u žen chlupy nemají co dělat. Časté jsou také větší sklony k akné, hrubnutí hlasu nebo třeba vypadávání a řídnutí vlasů. Velké změny mohou nastat také v případě menstruačního a ovulačního cyklu. Pokud totiž hodnota androgenů začíná převyšovat únosnou mez, logicky tím mizí celková pravidelnost měsíčků, které se mohou vytrácet nebo zcela vymizet. Je tedy zřejmé, že hyperandrogenismus ovlivňuje tělo nejen navenek, ale negativně působí také na vnitřní orgány, které se potom vychýlí ze své rovnováhy.

K TÉMATU  Děti a televize. Jak dlouho a jak často ji mají sledovat?

Hyperandrogenismus bývá důvodem neplodnosti

Samostatnou kapitolou je problematika neplodnosti, se kterou úzce souvisí právě také hyperandrogenismus. Ten totiž blokuje přirozené procesy v těle, proto často dochází k anovulačním cyklům nebo k úplnému vymizení ovulace. Vlivem toho pak nemůže ani dojít k uvolnění vajíčka a následnému oplodnění.

rovnováha
Když je vaše tělo v rovnováze, může také přirozeně a správně fungovat.

Ženy s hyperandrogenismem kromě toho bojují také s nepravidelnou menstruací, která může mít řadu rozličných podob – může být slabá, přicházet občasně anebo vůbec. A další problém je na světě. Bez zdravé menstruace nevznikají vhodné podmínky pro nidaci. Nevytváří se totiž bohatá děložní výstelka, která je základem pro zahnízdění vajíčka. Naštěstí i takový stav je léčitelný, jen je třeba vědět, že s hyperandrogenismem to bude o něco složitější.

Proč se hyperandrogenismus objevuje?

Důvodů může být hned celá řada, přičemž někdy je hyperandrogenismus dočasným následkem krátkodobého výkyvu, ke kterému může dojít vlivem řady okolností – nadmíry stresu, určitého onemocnění nebo na základě nově nasazených léků. Pokud ale hladiny androgenů vystřelí nahoru a drží se tam delší dobu, už se skutečně jedná o diagnózu, u které je třeba pátrat po příčinách. Mezi ně řadíme:

  • Inzulínová rezistence nebo diabates druhého typu – bylo prokázané, že největší pravděpodobnost vzniku hyperandrogenismu mají ženy, které se léčí s cukrovkou nebo k ní mají predispozice.
  • PCOS – i syndrom polycystickým ovárií jde ruku v ruce s nadmírou androgenů. Pokud se tedy objeví jedno onemocnění, je vysoká pravděpodobnost, že budete trpět i tím druhým.
  • Nadváha až obezita – studie zjistily, že také nadváha až obezita stojí za vznikem hyperandrogenismu. V mnoha případech pak po zhubnutí dochází k vyrovnání hormonálních hladin.
  • Léky – rovněž dlouhodobě užívané léky mohou způsobit vedlejší účinky ve smyslu přemíry androgenů. Jedná se však jen o dočasný stav, který se upraví po jejich vysazení.
K TÉMATU  Když profesionální hudebník usedne za veřejné piano v nákupním centru

Jak se hyperandrogenismus léčí?

Pokud hyperandrogenismus působí značné problémy, zpravidla jako první lékaři sáhnou po hormonální terapii, jejímž cílem je zkrotit řádění rozladěných androgenů. V mnoha případech se však neléčí pouze a jenom nadbytek androgenů, ale lékaři se zaměřují na jejich původce. Pokud tedy trpíte třeba PCOS, bude nutné zaměřit se na jeho řešení, poněvadž jeho vedlejším příznakem je právě hyperandrogenismus.

Pokud ale pravá příčina není známá, a přesto vás nadbytek androgenů trápí, není od věci vyzkoušet i sílu přírody. Mezi bylinkami totiž najdeme i takové kádry, které si poradí se srovnáním hormonálních hladin. Řadíme sem například peruánskou macu, kontryhel, drmek obecný a mnoho dalších. Kromě toho, že zkrotí samotné androgeny, dokážou pomoct také s obnovou menstruačního a ovulačního cyklu a usnadnit tak cestu za miminkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Co je to hormonální dieta a jedná se o efektivní řešení nadváhy?

Barva menstruace: Co prozradí o vašem zdraví?

Zdroje článku:
https://dermnetnz.org/topics/hyperandrogenism
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Když se narodí zdravé miminko, které najednou zemře, jde vždy o nesmírnou tragédii nejen pro rodiče, ale pro celou rodinu. Za náhlou a neočekávanou smrtí miminka může být strašák všech rodičů označovaný jako syndrom náhlého úmrtí kojence. Existují nějaká opatření, která pomáhají výskyt tohoto syndromu snížit? Otázka, která zajímá každou nastávají maminku.
Ucpal se vám odpad a hledáte nejlepší způsob jeho čištění? Dáme vám rychlé tipy na čištění "po domácku" a poradíme, na koho se obrátit.
Pleťová séra jsou nepostradatelnou součástí naší každodenní péče o obličej. Výběr toho správného však může být docela náročný krok. V první řadě musíte zjistit, co vaše pleť potřebuje, a pak teprve hledat to správné pleťové sérum.
Zvažujete, co si dát za kuchyňskou linku? Budete následovat trendy nebo dáte raději na vlastní vkus? Máme pro vás inspiraci, která vám pomůže s výběrem.
Lyžování není jen o dovednostech na svahu, ale také o tom, jak se cítíte ve svém oblečení. Správně vybrané vrstvy jsou klíčové pro váš komfort, tepelnou regulaci a pohyblivost při lyžování. Abychom vám pomohli vybrat to nejlepší dámské lyžařské oblečení, přinášíme vám několik tipů a doporučení.
Horoskop na dnešní den bude ve znamení péče o pleť. Pokud jste nezadané a tísní vás samota, vyrazte ven, měsíc přeje seznamování!
Nastávající zima s sebou kromě bruslení na zamrzlých rybnících a stavění sněhuláků nese i situace, které toto roční období dokáží znepříjemnit. Kdo z nás v zimě alespoň jednou neuklouzne na namrzlém chodníku? Ty každoročně představují hrozbu pro naše zdraví a nepříjemné pády mnohdy končí zlomeninami. Dalším zimním strašákem je velké množství sněhu padající ze střech nebo obrovské ulamující se rampouchy. Co nám pomůže se chránit?
Láká vás půvab francouzského venkova nebo upřednostňujete moderní či retro design? Naučte se poznávat styly nábytku a sladit ho v jednotném tónu.
Astroložka Naďa Šmídová přináší horoskop krásy a duševního zdraví na nový pracovní týden. Nenechte se hned v pondělí zbytečně vytočit, a taky myslete na oslabenou imunitu, teploty pěkně padají dolů! Na co si dát pozor?
S příchodem zimy se pojí i zamyšlení se nad stravou. Zatímco v létě jsme potřebovali náš organismus zchladit, v nastávajícím období bude potřeba tělo zevnitř zahřívat. K tomu se skvěle hodí některé potraviny s přirozeně hřejivým účinkem.
Když v supermarketech udeří akce, sáhneme na dno prasátek a namíříme si to střemhlav na nákupy. Všechno, co lze schovat do mrazáku, nakoupíme za akční ceny, protože v opačném případě bychom za dané zboží utratili dvojnásobek. To samé platí i v případě masa. Když je za skvělou cenu, nabereme ho kila a pustíme se do zamrazování. Jenže co udělat v okamžiku, kdy ho chceme zpracovat?
Během akce Beach for Disney Sand Magic 2018 vyrostly na pláži nizozemského Oostende obrovské skulptury z písku. Oslavily tak 90 let od vzniku Mickey Mouse, ikonické postavičky studia Disney. Díla z písku představují jednotlivé pohádky, ale dominantou je kouzelný hrad, který má společnost v logu.

Výběr článků

Mezi nejznámější ženy Ruska se rozhodně řadí kosmonautka, první žena ve Vesmíru. Valentina Těreškovová má zajímavý životní příběh a dodnes se dokonce politicky angažuje ve své milované zemi. Podívejte se na její zajímavý život i současnost.
Čtvrtek bude podle astrologie dnem určeným zkráslujícím procedurám. Věnovat péči pokožce se vám dvakrát vyplatí. Kromě toho se ale držte v klidu. Čtvrtek nebude příznivý den na hádky a snadno k nim dojde.
Přejete si, aby se ve vaší ložnici nebo obýváku vyjímal originální lapač snů? Tento kouzelný bytový doplněk má podle starých indiánů dokonce magickou moc. Už se těšíte, až si vyrobíte ten svůj?

Nepřehlédněte

Jakou nohou jste vkročili do nového roku? I když se zdá být letošní rok stejný jako loňský, několik změn už začalo platit. Mluvíme předně o finančních změnách, kterých letos bylo víc než dost. Otázku je, jestli k řadě z nich muselo vlivem koronavirové krize a velkého schodku ve státním rozpočtu dojít. V každém případě k nim došlo a my vám přinášíme velký přehled.
Konzumace kávy, čaje a červeného vína, kouření, přibývající věk a tak dále – faktorů, proč dochází ke žloutnutí zubů je mnoho. Někteří jedinci mají ke žloutnutí zubů větší sklony než jiní. Naštěstí se nacházíme ve 21. století. A způsobů a metod, jak zuby vybělit je tolik, že si vybere opravdu každý. Pojďme na to!2

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek