Pátek , 03. 05. 2024

Alexej

Psychoterapie není tabu. Proč ji vyzkoušet?

V okamžiku, kdy propukla koronavirová krize se zhmotnil nedostatek pracovníků ve zdravotnictví a také v psychoterapii. Zatímco první zmiňovaní se starali o to, aby se nemocní lidé postavili na nohy, psychoterapeuti se o to samé starali v trochu jiném slova smyslu. Bohužel se mezi námi stále našli i ti, kteří si k nim nechtěli zajít pro pomoc. Mysleli si, že navštěvovat je je spíše jedna velká ostuda, ale opak je pravdou. Dnes je to zcela normální. 
psychoterapie
Psychoterapie není tabu. (Foto: 123RF)

06. 10. 2021

Psychoterapie jsou i v dnešní době bohužel stále středem mnoha předsudků. Jak již bylo zmíněno, člověk se domnívá, že navštěvovat psychoterapeuta je ostuda nebo že to o něm vypovídá jen to, že je bláznem. Jenže vezměme si Spojené státy – zde má svého terapeuta každý druhý a bláznů se zde najde stejně jako u nás (čili jen hrstka). Úkolem těchto odborníků je ulevit nám a vyhnat z hlavy zmatek, který v nás už možná dlouhé roky koření.  

Pomluvy nejsou to jediné, co nám stojí v cestě k psychoterapeutovi 

Bylo by však mylné se domnívat, že pomluvy jsou to jediné, co nám stojí v cestě či brání návštěvě psychoterapeuta. Také je kamenem úrazu domněnka, že všechno zvládneme sami. Ne, opravdu nemusíme vědět všechno, nemusíme znát naše další kroky. A je naprosto v pořádku být zmatený z toho, že v nás nevědomost koluje. Jen je jí postavte a proberte ji. Podělte se o ni s někým dalším, kdo vnese do života jiný pohled a možná přesně řekne, kam další kroky mají směřovat.  

Stejně tak by vám v návštěvě psychoterapeuta nemělo zabraňovat zjištění, že máte dostatek přátel kolem sebe, kterým se můžete svěřit. Je sice hezké mít partu lidí kolem, ale ne všechno se jim nebojíme říct. Jsou věci, o kterých nechceme mluvit ani s přáteli, abychom se v jejich očích nedostali na nižší příčku. Svou skutečnou identitu se někdy snažíme ukrývat i před těmi, jež označujeme za nejbližší.  

Co nám také často brání je naše vlastní ego. Domněnka, že se staneme slabochem, pokud se rozhodneme jít na terapii. Jak ale bylo zmíněno, je to dnes něco zcela běžného, čeho se nemusíme obávat. O problémech duše se musí mluvit a neměly by se dostávat do ústraní, kde začnou jen nabývat na své velikosti.  

K TÉMATU  Chůze jako fitness i zprostředkovatel zdraví. Co všechno z procházky získáte a jak správně chodit?

Kdy na psychoterapii zamířit? 

Psychoterapie zkrátka a dobře není tabu a je skvělé, že se mezi námi najde stále více těch, kteří se o léčbě duše nebojí mluvit. Tím se jen bortí důvody, které nám překáží v cestě k odborníkovi.  

Pokud nad návštěvou psychoterapeuta stále ještě uvažujete, možná si chcete potvrdit, že k odborníkovi jdete z opravdu správných důvodů. Níže proto uvádíme seznam situací, kdy se k němu většinou míří takřka bez rozmyslu když: 

  • Chcete řešit problémy v mezilidských vztazích (či problémy v partnerství jako takovém).  
  • Se nacházíte v životní krizi, ať už se jedná o tu vztahovou, osobní nebo pracovní.  
  • Vás začínají pohlcovat úzkosti nebo strach plynoucí z různých situací (což vás následně omezuje ve vašem běžném životě). 
  • Se potřebujete vyrovnat s tím, co se stalo v minulosti.  
  • Se máte chuť poznat a dále se rozvíjet.  
  • Jste zjistili, že máte konflikty s cizími, druhými lidmi (nebo když si berete všechno osobně a jste až příliš vztahovačným člověkem). 
  • K sobě cítíte odpor, jste na sebe protivní, nemáte se rádi, což se výraznou měrou projevuje na vašem sebevědomí, jež je velmi nízké. 

Co vás na psychoterapii čeká? 

Jinými slovy existuje mnoho důvodů či situací, v nichž se vyplatí navštívit odborníka. Pokud se rozhodnete se lépe poznat, naučte se rozeznat své potřeby nebo pochopte své emoce. Možná si pokládáte otázku, co vás na prvním “sezení” bude vlastně čekat. Máte očekávat rady nebo spíše jen pochopení? A bude to stejné jako v amerických filmech, kde se psychoterapie vedou ze dvou pohodlných křesel? 

Ve skutečnosti bude psychoterapeut tím, kdo vás bude poslouchat. Nemyslete si, že automaticky odpovídá na otázky, které si pokládáte. Bude spíše vaším pomocníkem či průvodcem na cestě k tomu, abyste odpověď našli sami v sobě.  

K TÉMATU  Hrady a zámky se otvírají veřejnosti. Na které zamířit přednostně?

Velmi často se v souvislosti s psychoterapií zmiňuje známé přísloví říkající, že pokud dáš člověka rybu, nasytíš jej na celý den. Ale naučíš-li jej rybařit, nasytíš ho na celý život. Psychoterapeut se dostává do pozice toho, kdo vás naučí rybařit.  

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Párová terapie: co byste o ní měli vědět

Rozvody na denním pořádku. Co stojí za nimi dnes stojí?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Kolik kilo člověk přibere? Rozhodně víc, než si naplánuje, když na těhotenském testu vidí dvě čárky. A jak dlouho vývoj vytouženého miminka vlastně trvá? V tomhle vám ve škole při hodinách biologie taky kecali!
Citron je již od pradávna používán jako pomocník při mnoha zdravotních potížích. Kyselina citronová v citronu je totiž známá svými imunitními, antibakteriálními a antivirovými vlastnostmi. Co vás napadne jak první, když máte například chřipku? Samozřejmě pořádný bylinkový čaj s medem, zázvore, a hlavně citronem! Jaké jsou účinky citronu na lidské tělo?
Ženšen mnohým z nás něco říká, ale přesně definovat, k čemu vlastně slouží, je pro obyčejného laika nadmíru těžké. Přitom ženšen představuje důležitou bylinu, jejíž vlastnosti zná každý zkušený lékárník.
Vlasy jsou pro ženy velice důležité. Zakládáme si na nich, bereme je jako pýchu, o kterou je potřeba se neustále starat. Někdy, i přes veškerou péči, se nevyhneme zničení a roztřepeným konečkům. Jak proti nim bojovat?
Už jste o něm slyšeli? Pro někoho možná lákadlo, pro jiného naprostý strašák a nikdy by do toho nešel. Víte, co metoda holotropního dýchání obnáší, a k čemu může být dobrá? Pojďme se na to podívat, třeba vás to osloví a jednou ji vyzkoušíte.
Začínáte se při dlouhých zimních večerech nudit? Není přece nic lepšího, než se po náročném dnu zachumlat do peřin s dobrou kávou nebo čajem a pustit si jedny z nejlepších zahraničních komediálních seriálů.
Brzy se již začne oteplovat a zimní bundy tak budou definitivně out. Pokud chcete i svůj jarní šatník svézt na vlně aktuálních trendů, měli byste se držet několika základních doporučení. Vždy samozřejmě volte kabát vyrobený z lehkého a prodyšného materiálu, jako je bavlna, plátno nebo polyester, aby se vám v kabátu pohodlně chodilo i v teplejším počasí.
S radikálním poklesem teplot je potřeba pohlídat si imunitní systém. Co na dnešní den radí horoskop astroložky Naďy Šmídové?
Pozdrav vycházejícímu slunci nad třpytícím se oceánem. Meditace za zvuku mořských vln. Uvolňující procházky palmovými háji. Kokosová voda a spousty exotického ovoce. Potřebujete dovolenou pro tělo i mysl? Vydejte se do teplých krajin za jógou. Spojit dovolenou s cvičením jógy je stále víc a víc populární.
Jedním z nejjednodušších způsobů, jak se postavit ke zvyšování energetických sazeb, je začít v domácnosti šetřit. Smyslem není netopit a sedět doma u televize v kulichu, ale podniknout malé, avšak efektivní kroky, které sníží vaše výdaje za energie. S čím začít ještě dnes?
Kdo a kdy má komu volat? První rande bylo fajn a ráda byste se sešla znovu. Měla jste pocit, že protějšek stojí o schůzku také. Ale nedomluvili jste si ji. Nechali jste si otevřená zadní vrátka. Týden utekl a on nevolá. Zavoláte mu?

Výběr článků

Renée Zellweger proměnila nominaci a odnesla si prestižní ocenění za hlavní roli v dramatu Judy. Dlouhé roky se před kamerou neobjevila a jak sama přiznává, trpěla depresemi a příliš málo času byla opravdu sama sebou.
Každý den zabrousíte jednou nebo i víckrát na Facebook či Instagram a sledujete své oblíbené účty. Je jedno, co vám přinášejí a dávají. Koukáte na ně, protože vás baví. A čím víc lidí na příspěvek kouká, sdílí ho, komentuje nebo lajkuje, tím větší má potenciál k obchodování. Zkuste to také.
Žádná domácnost se neobejde bez jídelního stolu. Mezi všemi vyniká stůl z masivu, bytelný a odolný nábytek z masivního dřeva. Můžete vybírat z nespočtu tvarů i materiálů, jako dub, buk, ale i borovice nebo jedle. Stůl z masivu se stane dominantou vaší kuchyně nebo obývacího pokoje.

Nepřehlédněte

Tavná pistole s horkým lepidlem není jen na adventní věnce a podobné dekorace. Neuvěříte, co všechno s její pomocí dokážete vytvořit. Vyrobte si boty k vodě, podložku pod hrnek nebo pokojovou lampičku!

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek