Čtvrtek , 02. 05. 2024

Zikmund

Henna na tetování a barvení vlasů. Proč je tak oblíbená?

Možná jste o ní nikdy neslyšela a možná naopak ano. Slovo henna se v posledních letech skloňuje ve všech pádech a zaznívají o ní kladné ale i negativní názory. Jak to s hennou vlastně je a na co všechno ji můžete využít? Pro koho se vlastě hodí nejlépe a kdo by na její barvení měl raději zapomenout? A dá se hennou i tetovat? Vše se dozvíte v článku.
henna
Henna je dnes velmi oblíbená. (foto: 123RF)

26. 08. 2021

Z čeho se henna vyrábí?

Celopřírodní henna představuje drcené suché listy rostliny Lawsonia, a to bez jakýchkoli přísad. Listy se sbírají z keře pocházejícího z zemí s horkým a suchým podnebím. V Indii a Pákistánu, severní Africe a na arabských územích se historie používání henny datuje již tisíce let – používá se k barvení látek a vlny, malování těla, posilování a tónování vlasů.

Odtud se henna rozšířila do celého světa a stala se barvivem číslo jedna pro mnoho žen.

A jak to tedy vlastně celé funguje?

Skutečné barvivo na hennu je tedy zcela přirozeným produktem, avšak odrůda se liší od odrůdy. Za sytost barev je pak zodpovědná právě konkrétní odrůda. Právě světle zelený prášek je nejvhodnější pro barvení vlasů. Listy se sklízejí v létě a rychle se suší na slunci, takže mají vysoký obsah chlorofylu. Ve spojení s taninem (žlutým pigmentem) vytváří pak chlorofyl charakteristické zarudnutí henny, přitom čím více pigmentů, tím jasnější odstín.

Jak funguje henna oproti chemické barvě

Trvalá chemická barviva bezpochyby působí agresivně na vlasy, zvlášť těhotné ženy se chemickému barvení vyhýbají jako čert kříži Pro ně je pak henna ideální volbou. Chemická barva sice vydrží delší dob a má své přednosti, pokud však raději volíte zdravější a přírodnější varianty, je henna něco pro vás.

Nevýhodou je, že se henna rychleji vymývá a musíte se tedy častěji barvit. Krásný vizuální efekt zmizí relativně rychle, po 2–3 týdnech jasná barva znatelně zmizí. Avšak barvení se doporučuje až jednou za 2 měsíce.

S hennou se nežertuje

Pokud se vám však obarvení nebude líbit a rozhodnete se barvu ihned smýt, nebudete mít úspěch. V každém případě nebude odstranění henny již po jednom omytí fungovat – ani v salonu, ani doma. Než si tedy vlasy obarvíte hennou, zvažte její výhody a nevýhody. Zároveň ne každý si může dát hennu na vlasy nanést.

K TÉMATU  Kosmetika na míru i pro alergiky. Výroba domácí kosmetiky není složitá. Jak a s čím můžete začít už dnes

Nemůžete použít hennu na chemicky barvené vlasy, stejně tak jako nemůžete aplikovat chemickou barvu na hennu. Podstata je stejná – rostlinné a chemické produkty se nekombinují, není možné předvídat novou barvu.

Jaké odstíny dává henna

Přesný výsledek nelze nikdy předvídat, a to ani pro přirozené kadeře. Intenzita charakteristických červených odstínů henny se velmi liší. Konečný tón závisí na různých faktorech jako je vaše barva vlasů, jejich stav a doba barvení. Například pro blond a šedé vlasy můžete získat zlaté i mrkvové odstíny, pro světle hnědé vlasy až červený oheň, pro kaštanové vlasy zas načervenalý odstín.

Hennou se můžete i tetovat

Před tetováním na tělo musíte zjistit, jaký druh henny na tetování použít. Ve specializovaných prodejnách najdete obrovský sortiment. Každá z barev se liší odstínem, trvanlivostí a má své vlastní pracovní charakteristiky. Rozdíly jsou ale velmi malé. Hlavní je si zvolit složení barviva. Přírodní barva má nápis „100% henna“. Pokud si nejste jisti, vždy si můžete nechat poradit.

Jak trvanlivá jsou tetování hennou?

Je nemožné jednoznačně odpovědět na otázku, jak dlouho tetování hennou trvá. Doba, po kterou vzor zůstává viditelný na pokožce, závisí na mnoha faktorech jako jsou místo tetování, intenzita barvy, zvolený vzor, typ pokožky, následný kontakt s vodou a čistícími prostředky, kvalita a složení barviva nebo i aplikační technika. V průměru však toto tetování vydrží na těle zhruba 3 týdny.

Můžete to zkusit i doma

V salonu se můžete nechat tetovat hennou profesionálním tatérem, který má zkušenosti, určité dovednosti v práci s hennou a umělecké schopnosti. To však není jediný způsob. Na rozdíl od permanentních tetování je snadné se takto natetovat i sám. K tomu budete potřebovat vysoce kvalitní vybavení ale také znalosti, jak se tetování vůbec provádí.

K TÉMATU  Zkrátit na polovinu, prosím! Takhle skvěle to může dopadnout, když zajdete k profíkovi

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Místo umělého prodlužování řas vsaďte na přírodu

Jak vybrat správnou žehličku na vlasy? Poradíme

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Neustále se apeluje na to, ať dodržujeme pitný režim. Má to pozitivní dopad na zdraví, říkají lékaři. A něco na tom je. Vedle blahodárných účinků na zdravotní stránku však musíme zmínit i dopad na stav naší pokožky. Díky konzumaci dostatečného množství tekutin se vyvarujeme celkové dehydrataci, která podporuje stárnutí pokožky.
Chcete svého partnera obdarovat krásnou, novou a stylovou peněženkou? Rozpadá se mu ta stará v ruce? Možná si pokládáte otázku, která z nabízených bude tou nejlepší. Je třeba si uvědomit, že pánové uvažují trochu jinak a že i jejich požadavky na tento módní doplněk se mohou lišit. Předně se tak moc nekouká na celkový design.
Známe to všechny. Potkáme nového partnera, nechybí tomu jiskra ani sexuální náboj. Na sex s ním myslíme prakticky neustále. Nejraději bychom z pod peřiny vůbec nevylezly. Ale dejte tomu tři čtyři roky a téměř všechen sexuální apetit vyprchá. Ne však nenávratně.
Jak probíhá druhý koučink z pohledu klienta? Co uvízne v hlavě po druhém koučování a s čím konkrétně aktuálně Nele Marcela Hlaváčková pomáhá? Co ji učí? O tom bude dnešní článek.
Nastávající zima s sebou kromě bruslení na zamrzlých rybnících a stavění sněhuláků nese i situace, které toto roční období dokáží znepříjemnit. Kdo z nás v zimě alespoň jednou neuklouzne na namrzlém chodníku? Ty každoročně představují hrozbu pro naše zdraví a nepříjemné pády mnohdy končí zlomeninami. Dalším zimním strašákem je velké množství sněhu padající ze střech nebo obrovské ulamující se rampouchy. Co nám pomůže se chránit?
Astroložka Naďa Šmídová přináší horoskop na další pracovní týden. Myslete na své zdraví a zbytečně se nestresujte, nepomůže to ničemu. Na co si dát pozor a co můžete očekávat?
Přírodní prvky v interiéru jsou trendem, který vás může inspirovat. Neopracované dřevo v kombinaci s moderním nábytkem vypadá skvěle. Bříza je jedinečná svojí barvou, a tak jako jiné dřevo, které není opracované, podléhá pomalu zkáze. Je proto potřeba mít k dispozici mladý kmen, který je nutné patřičně vysušit. Povrch se pak natře tixotropním lakem, který břízu v podstatě obalí a uzavře. Na co všechno ji můžete použít?
Typy zahrad dělíme podle přístupu k jejich řešení. Jaké rostliny na nich vysadíte už je potom další krok, i když má podle dané charakteristiky také svá pravidla. Vyberte si z mnoha stylů ten, který je vám nejbližší.
V dnešní době si již neumíme představit náš každodenní život bez přítomnosti smartphonů, internetu a neustálého chatování. Vždy tomu tak ale nebylo a tyto formy komunikace se staly našimi každodenními partnery až na konci 20. století. Představte si ale, jak by se historie odvíjela, kdyby tyto technologie byly dostupné před stovkami nebo dokonce tisíci let? Jak by mohly změnit život známých hrdinů z minulosti a populárních literárních postav? Pokud by známé literární postavy používaly Viber, jednu z nejpopulárnějších komunikačních aplikací na světě, jejich příběhy by se třeba odvíjely zcela jinak.
Letošní listopadová novinka z produkce TV Nova, tou je osmidílný seriál s názvem O mě se neboj z dílny režiséra Bisera Arichteva a z pera Jana Coufala a dalších. Seriál se nese v duchu komediálně-romantickém. Získal si vás?
K dostání nejsou jenom pomeranče nebo grapefruity, ale také pomela, která se nejvíce prodávají právě na sklonku roku. V této době jsou také nejlevnější, i proto možná sídlí na stole nejednoho člověka.

Výběr článků

O pleť pečuje téměř každá žena. Ačkoli se trendy i postupy mění, panují v rámci tohoto tématu mnohé mýty, kterým nevěřily jen naše babičky, ale i mnohé z nás. A dodnes jim bezmezně věříme. Které to podle odborníků na kosmetiku jsou?
Mnoho odborníku se shoduje, že pití vody je prospěšné. Dodává nám energii, posiluje imunitní systém, obecně nás udržuje zdravé a jde o nezbytnost. Nicméně všeho moc škodí. Nadměrná konzumace vody může být až život ohrožující a můžete si na vodě vypěstovat i závislost.
Znáte tibi krystaly, nebo jste o nich ještě nikdy neslyšeli? Přitom je to hit posledních let. Jsou tělu prospěšné a tudíž zdravé a ještě se z nich dá vyrobit třeba domácí cider. Objevte kouzlo tibi limonády!

Nepřehlédněte

Jste příznivci doby minulé, která se nesla v duchu swingu, kloboučků, smokingů a doutníků? V tom případě byste se měli seznámit se stylem Art deco, který je odkazem na období mezi první a druhou světovou válkou. Oldřich Nový, Adina Mandlová nebo románový hrdina Velký Gatsby jsou ztělesněním luxusu, elegance a sofistikovanosti. Inspirujte se našimi tipy a vneste do svého domova kousek dávného luxusu a elegance.
Léto se rychle blíží a s ním přichází i doba infekcí močových cest, které trápí nejednu ženu. Jakmile se objeví první nepříjemné příznaky, začněte okamžitě jednat. Včasný zásah vás totiž může ochránit před vzplanutím problému v plné síle i následnými recidivami. Máte-li k těmto potížím sklony, předcházejte jim!

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek