Čtvrtek , 02. 05. 2024

Zikmund

Jak pěstovat tchynin jazyk? Tato rostlina je velmi nenáročná

Tchynin jazyk je oblíbenou pokojovou rostlinou hlavně z důvodu nenáročnosti a jednoduchého pěstování. Podívejte se blíže na tuto rostlinu, která vašemu interiéru dodá styl i mnoho dalších pozitivních superlativ.
jak pěstovat tchynin jazyk
Tchynin jazyk je velmi oblíbenou pokojovou rostlinou. (FOTO: 123RF)

20. 05. 2021

Rostlina je nazývána mnoha jmény

Jak pěstovat tchynin jazyk? Vlastním názvem Tenura je známá většinou pod jménem tchynin jazyk, můžete ale najít také pojmenování ďáblův jazyk nebo hadí rostlina. Tato jména nese zejména díky svému tvaru, kdy její šlahouny připomínají hada nebo oblé tvary jazyku.

Tato ošklivá pojmenování však neradi slyší v Číně, kde se naopak rostlina uctívá. Podle čínských tradic je tenura rostlinou hojnosti, dlouhověkosti a krásy, přináší majiteli mnoho zdraví, síly i kreativity.

Proč je tenura tak oblíbená?

Tchynin jazyk se těší své oblíbenosti díky lehké péči při pěstování i kvůli dlouhověkosti pokojové rostliny. Díky svým skvělým vlastnostem, které čistí vzduch v místnosti, se hodí do obývacích pokojů nebo ložnic.

Tenura není vhodná do rodin s dětmi

Pozor však na možné nebezpečí, které doprovází pěstování tenury. Všechny odrůdy této oblíbené pokojové rostliny jsou jedovaté. Proto ji nepořizujte nebo ji dejte do dostatečné vzdálenosti, pokud ve vaší domácnosti pobíhají malé děti nebo domácí mazlíčci. Kvůli možné otravě by mohlo nastat vysoké nebezpečí.

Kam je vhodné umístit tenuru?

Tenura je nenáročná rostlina, která zvládne jakékoliv místo ve vaší domácnosti. Nevadí jí dokonce ani menší průvan, a tak je vhodné umístění i na chodby nebo do předsíně. Dobře se jí bude dařit také v klasických pokojích, zejména v jídelně, ložnici nebo obývacím pokoji.

Nejlépe bude této rostlině vyhovovat západní část vaší domácnosti. Nevadí jí přímé sluneční záření, ani stálý stín. Optimální pokojové teplota je pro tchynin jazyk mezi 15 až 25 °C. Co se týče zálivky, nemusíte často na péči o rostlinu myslet. Pokojová rostlina má ráda sucho, a tak hojná zálivka jí akorát škodí. Pokud je rostlina zalitá moc, brzy mohou chytit kořeny plíseň a hnijí spolu s celou rostlinou.

K TÉMATU  Vůně bylin na vaší zahradě: Jak pěstovat majoránku?

Vláha pro tchynin jazyk nesmí být příliš velká

Zalévání stačí jednou za čtrnáct dní, není nutné zalévat vícekrát. Četnost vláhy je velmi podobná pěstování kaktusů. V zimních měsících můžete pravidelnost zalévání prodloužit až na interval jednou za tři týdny, vůbec to rostlině neuškodí. Nezalévejte rostlinu do středu kořenů, můžete kropáčkem do zeminy nalít vodu jen v malém množství, kořeny si ji samy z půdy vytáhnou.

Jak tchynin jazyk přesazovat?

Pro vysazování nebo přesazování květin nepotřebujete příliš hluboké květníky, stačí jen dostatečně široké nebo s velkým průměrem. Kořeny jsou totiž mělké a nepotřebují kořenit příliš hluboko. Pro přesazování je vhodné jarní období, díky tomu se lépe aklimatizuje v nové půdě. Ta nemusí být příliš bohatá na hnojivo.

Pokud chcete zařídit pro rostlinu optimální prostředí, pak smíchejte půdu rašeliny, klasické hlíny a písku, můžete přidat trochu drnovky. Jestliže řešíte pH své zeminy pro rostliny, pak by se mělo pohybovat kolem hodnoty 6.

Na dno květináče nasypte keramzit

Při přesazování tenury je vhodné vysypat dno květináče drobnými kamínky nebo keramzitem, díky této vrstvě se zbavíte veškeré nadbytečné vláhy a zabráníte tak uhynutí kořenů. Do přesazování se nemusíte pouštět pravidelně každý rok, stačí jen sledovat, zda je velikost květináče pro vaši rostlinu dostatečná.

Množení za pomoci oddenků je velmi jednoduché

Pokud chcete rozmnožit tenuru a mít tak mnohem více krásných a moderních rostlin ve vaší domácnosti, pak je množení velmi jednoduché. Odstraňte z květiny jeden oddenek a podélně ho řízněte na pět tenkých proužků. Nechte je na chvíli odpočinout v teple, a po pár hodinách je rozřízněte na spodní straně proužku.

Touto stranou je namočte do sklenice s vodou a počkejte asi třicet dnů, než pustí své kořeny. Díky nim můžete po měsíci klasicky vysadit nové rostliny a těšit se jejich dlouhověkému životu.

K TÉMATU  Fototapeta růže v několika variacích jako skvělý dárek

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Naučte se pěstovat pepřovník: rostlinu a zároveň populární koření

Jak na pěstování pokojového ibišku. Chce to teplo a vlhkost

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Matkou se můžete stát i po čtyřicítce. A to s přehledem. Které celebrity jdou příkladem? Podívejte se.
Když se podíváte do ledničky u svých rodičů nebo u známých, možná vás překvapí, že tam dávají i potraviny, které vy uchováváte jinde. Víte však, co je tedy správné, a jaké potraviny bychom do lednice opravdu dávat neměli?
Taky už vám tohle období přijde zdlouhavé? Cítíte se stále více unavení a bez elánu. Počítáte dny za dnem a doufáte, že se svět vrátí už brzy zpět do starých kolejí. Jenže to stále nepřichází... Co tedy dělat v této době, abyste se cítili lépe? Abyste neprožívali stres, strach, úzkosti, únavu a taky nudu? V dnešním článku vám to prozradím, tak pokračujte ve čtení, abyste si i vy mohli karanténu více užívat!
Teepee je splněný sen malých špuntů i odrostlejších dětí. Proč si jej pořídit a jakou variantu zvládnete i doma? Těšte se na ty nejlepší tipy na teepee!
Coca-cola je slazený sycený nápoj hnědé barvy, který dobyl celý svět. Kromě toho, že vám budou doktoři doporučovat ho pít jen výjimečně, se dá využít na celou škálu domácích problémů, se kterými by člověk jinak ztrácel drahocenný čas. Coca-cola je díky své "agresivitě" vyřeší rychle a jednoduše a budete nejspíš překvapeni, kde všude najde svoje uplatnění a s čím pomůže.
Jste milovníkem sluníčka a už se těšíte, až budete ležet na pláži a necháte sluneční paprsky prohřívat vaši pokožku? A opravdu víte jak se správně opalovat?
Navodí příjemnou atmosféru, zahalí domov do úžasné vůně a podpoří relaxaci. Nejen taková kouzla svede aromaterapie, která se stala nedílnou součástí všech milovníků nádherných vůní. Láká aromaterapie i vás? Mrkněte se na pár podrobností, které vás zasvětí do tajů všech jejích podmanivých benefitů.
Když jsem někdy před třiceti lety dostala od tety z Německa plavky s našitou sukýnkou, byla jsem naštvaná a styděla se v nich jít s kamarády k vodě. A vida, přešlo pár desítek let a je to hit sezóny. Retro je prostě tady. Jaká bude plážová móda pro rok 2019?
Každý z nás má v sobě tři hlavní aspekty; vnitřní žena, vnitřní muž a vnitřní dítě. Máme-li všechny tři v rovnováze, žijeme harmonický život. Nemáme-li, začnou určité oblasti v našem životě skřípat.
Barva bot o vás hodně prozradí a v případě lodiček to platí dvojnásob. Vyberte si barvu podle svého vkusu a osobnosti a doplňte svůj outfit chytře a vkusně. Lodičky jsou klasické dámské boty, kterými nikdy žádný model nepokazíte. Můžete je brát na slavnostní příležitosti k róbám, ale využijete je i v casual módě. Ženy v byznysu je také ocení ke kostýmkům nebo do práce na jednání. Lodičky jsou kouzelně ženské, proto se vyplatí mít jich víc párů. Jaké barvy by neměly chybět ve vašm obetníku objevíte v tomto článku.

Výběr článků

Příběh, který nám přistál v naší schránce, nás nejdříve vyděsil. Vždyť jsou věci, které by měly být naprosto zapovězené. Jak je vidět, na světě je možné všechno.
Koronavirová pandemie se nakonec ukázala jako velmi plodná. I když ztroskotal nejeden byznys, v jiných aspektech života to bylo o něco pozitivnější. Vezměme si porodnost. Nových přírůstků přibylo, rodiny se rozrostly a zájem o podnikání na mateřské zesílil. Jenže nakonec se k tomuto kroku odhodlá pouze málokterá maminka. Důvodem jsou lži, které kolem tohoto způsobu podnikání kolují.  
Většina z nás si určitě ještě pamatuje na studentská léta, kdy se v hodinách biologie učilo rozdělení pohlavních hormonů na ženské a mužské. Ačkoliv je testosteron považován za mužský pohlavní hormon, má své čestné místo i v ženském těle. Víte, proč?

Nepřehlédněte

Pokud se vám podařilo něco zhubnout přes léto, nebo zkrátka chcete jen udržet, to co máte, máme pro vás tipy, které fungují. Stačí dodržovat tyto jednoduché stravovací návyky.
Online – to je slovo vystihující dnešní dobu. Dříve jsme byli limitováni staženými daty nebo velkou cenu za strávený čas na internetu – to v jeho začátcích. Nicméně dneska je internet všude kolem nás, a tak se nemůžeme divit, že mu podléhají čím dál častěji i malé děti. Jaká je hranice?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek