Úterý , 30. 04. 2024

Blahoslav

Andropauza: co to je a jak konkrétně muže potrápí?

Ano, řeč bude tentokrát o mužském přechodu. O tom, co se děje v tuto dobu u žen se mluví hodně, ale téma mužské andropauzy je stále tak trochu opomíjenou záležitostí. I muži však mohou toto období vnímat jako velmi náročné a přináší jim celou řadu nepříjemností. Co se v jejich těle děje, a jak se s těmito změnami co nejlépe vyrovnat?
andropauza
Andropauza trápí muže v pozdějším věku. (foto: 123RF)

23. 07. 2021

Andropauza je útokem na mužskou psychiku

U mužů se začínají známky přechodu objevovat obvykle mezi 50. a 55. rokem věku. V jejich těle dochází totiž k postupnému poklesu hladiny testosteronu. To s sebou právě nese výraznější výkyvy nálady, podrážděnost, únavu a celkový úbytek energie. U někoho se mohou ve větší míře projevit i úzkostné myšlenky, jiní muži mají potíže se spánkem nebo s udržením pozornosti. Tomuto všemu se říká andropauza.

U mužů je v tuto dobu zřejmý pokles libida, častěji se objevují potíže s erekcí. Někteří muži popisují též problematičtější dosažení orgasmu. Psychika mužů dostává v tuto dobu zabrat a změny fyzické tomu také zrovna nepřidají.

Změna vzhledu

Někteří muži vnímají na prvním místě celkovou proměnu svého těla. Zpomaluje se spalování energie, snadno muži v tuto dobu přibírají na váze. Nejčastěji se tuk ukládá v oblasti břicha, svalová hmota naopak výrazně ubývá. S tím je spojené i snížení fyzické výkonnosti a větší riziko vzniku některých onemocnění (především nemocí srdce a cév, cukrovky).

Objevuje se též řídnutí vlasů, muži se více potí, mohou mít návaly horkosti.

Je možné medicínské řešení?

Situaci je samozřejmě možné konzultovat s lékařem, zvlášť v případech, kdy popsané projevy mají výrazný vliv na život muže. Je možnost vše probrat s praktickým lékařem, sexuologem nebo andrologem. Postup se obvykle odvíjí od toho, jaká konkrétní hladina testosteronu v krvi je u muže zjištěna.

Pokud je situace opravdu nepříjemná, někdy se volí jako řešení tzv. hormonální substituční terapie. Při ní je do těla vpraven testosteron – ať už v tabletkách nebo injekcích. Po této léčbě však nelze sáhnout vždy, překážkou bývají především jaterní, srdeční nebo ledvinová onemocnění mužů. Někdy se hovoří o tom, že takto uměle podávaný testosteron má vliv na plodnost mužů.

K TÉMATU  Imunita teď hraje prim. Toto jsou potraviny, které posílí obranyschopnost vašeho organismu

Léčba je tedy volena pouze v případech, kdy si muž už nepřeje mít další děti.

Zapomeňte na alkohol a cigarety

V situacích, kdy se nehodí zvolit léčbu podáváním testosteronu, nebo se k tomuto řešení muži uchýlit nechtějí, bývá doporučováno především dbát co nejvíc na vhodný životní styl. Výrazný vliv na projevy andropauzy má konzumace alkoholu a kouření cigaret. Pokud tedy chce muž nepříjemné projevy eliminovat, mutí toto omezit.

Co je vhodné jíst?

Neochuzujme své tělo o bílkoviny. Ty by měly tvořit 30 % denního příjmu potravin. I pokud dříve nemuseli muži příliš řešit svou stravu a mohli si dát k obědu deset knedlíků s omáčkou, nyní častěji začínají sledovat svůj energetický příjem a výdej. Zařaďte do jídelníčku brambory, celer, mrkev nebo batáty.

Pro tvorbu testosteronu je nezbytný především dostatečný příjem hořčíku, zinku, selenu, vitamínů D, C a B6. Podle některých studií tlumí tvorbu testosteronu celozrnné výrobky s vysokým obsahem vlákniny, ty se tedy nesnažte konzumovat ve velkém množství.

Někomu vyhovuje též zařadit do stravy přírodní prostředky na zmírnění příznaků andropauzy. Nejčastěji se doporučuje maca, kotvičník a ženšen. Mohou ovlivnit mužské libido, dodají energii a zlepší psychickou odolnost. Vhodná je také třezalka, meduňka nebo kozlík.

Umění odpočívat

Své tělo musíme opravdu vnímat a umět mu vyhovět. Ideální je mít jasně nastavený spánkový režim, kdy večer v určitou dobu usínáte a máte adekvátní počet hodin nerušeného spánku. Stabilní psychiku podpoří vhodný odpočinek a relaxace.

Optimální je, když si muž najde činnost, která ho baví a u které si „pročistí hlavu“. Zlepšení situace přináší také pravidelná fyzická aktivita. Pokud se mužům povede dát dohromady svou zálibu a sport, jistě se dočkají výsledků.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Pohlavní nemoci nejsou tabu! Jaké jsou diagnostikovány nejčastěji?

K TÉMATU  Legionella jako nemoc, kterou se můžete nakazit i doma

Co je to Bechtěrevova nemoc? Odhalme příznaky i stádia nemoci

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Každý, kdo se chystá koupit nové auto, má v podstatě čtyři možnosti. Kromě možnosti okamžitého vyplacení celé částky, se nabízí varianta jako klasický leasing, půjčka od banky nebo nebankovního subjektu, či stále oblíbenější operativní leasing. Každá z variant má svá pro a proti. 
Ačkoliv z vědeckého hlediska se může zdát, že barva očí nemůže mít s povahou člověka pranic společného, nenechte se mýlit. Mnoho starověkých národů věřilo, že barva očí má svůj význam. Najděte si v článku svou barvu očí a zjistěte, co říká o vaší osobnosti!
Může sýr přivolat noční můry? A jak je to s kořeněnými jídly? Dejte si pozor na to, co jíte. Váš spánek i sny totiž může ovlivnit nevhodná strava. Pokud se v noci převalujete nebo máte problém zabrat, vina může být i v jídle.
Pojem jóga pro mnohé z nás jistě není nic nového. Co ale nahá jóga? Může být přínosem pro naši duši a fyzickou kondici, nebo se jedná o bláznivou formu cvičení jen pro otrlé?
Chystáte se na dovolenou, ale rádi byste se vyhnuli nepříjemnostem spojeným s krádežemi? Zpozorněte u našeho přehledu pěti nejhorších krádežnických destinací a hlavně – pozor na peněženky!
Mnoho z nás si jistě vzpomene na první ročník soutěže Česko hledá SuperStar. Tehdy ještě jako velmi mladá zpěvačka, Šárka svým nádherným hlasem dokázala okouzlit český i slovenský národ. V obrovské konkurenci se dokázala probojovat do finále společně s Anetou Langerovou. Jak se změnil její život po soutěži a co dělá Šárka dnes? V exkluzivním rozhovoru jen pro Dámskaliga.cz!
Ložnice - místo ničím nerušeného klidu. Také je to naše útočiště či oáza, kde můžeme odpočívat. Ať už je pro vás ložnice čímkoli, je důležité, aby vám byla sympatická a abyste se v ní cítili příjemně.
Jakou nohou jste vkročili do nového roku? I když se zdá být letošní rok stejný jako loňský, několik změn už začalo platit. Mluvíme předně o finančních změnách, kterých letos bylo víc než dost. Otázku je, jestli k řadě z nich muselo vlivem koronavirové krize a velkého schodku ve státním rozpočtu dojít. V každém případě k nim došlo a my vám přinášíme velký přehled.
Jak poznat u dětí, že se objevily neštovice? Jak se správně o pupínky na dětské pokožce postarat a co dělat, aby pupínky co nejrychleji zmizely, nejlépe bez pozdějších jizviček?
Dnešní doba je zrychlená, spoustu lidí je pod tlakem a pod vlivem stresu. Patříte mezi ty, kteří zažívají stres v každodenním životě? Přáli byste si to jednou provždy vyřešit? A jde to vůbec? V tomto článku si povíme, odkud se stres vlastně bere a taky uvidíte, že je možné s ním jednou provždy skoncovat!
Tato anglická diva se proslavila předně jako zpěvačka, ale zároveň také svým skladatelským nadáním a působností v modelingu. Dua Lipa má původ v samotné Albánii. Mohli byste se domnívat, že její jméno je smyšlené pro zviditelnění ve světě showbyznysu, a že pod ním jen vystupuje, ale není tomu tak. Dua Lipa je skutečně její rodné jméno.

Výběr článků

Dnes, 10. února 2024 začíná Nový čínský rok, který nám přináší energii Dřevěného Draka. Symbolizující proměny, sílu a odvahu, Rok Dřevěného Draka slibuje emocionální a společenské výzvy, ale také obrovský potenciál pro růst a rozvoj.
Ulpívající mastnota na troubě i uvnitř, s kterou je boj celkem urputný a někdy až nekonečný. I s tím se mohou některé hospodyňky ve své domácnosti setkat. Jak ušetřit nějakou tu korunu a zbavit se oleje a nečistot ulpívajících na povrchu trouby co nejsnadněji? Máme pro vás pár skvělých a praktických tipů.
Pro někoho to má to správné kouzlo, pro jiného je to kýč. Luxusní obývací pokoje ohromí hlavně prostorem, ale také přepychovým nábytkem. Líbí se vám?

Nepřehlédněte

Chladná rána i večery nepřidají na náladě nikomu. Známe ale potraviny, které vás dokáží zahřát a zpříjemnit vám den. Už tím, že vám nebudete po těle chladno. Kterými obohatit podzimní jídelníček?
Stres je způsobován čímkoli, co vede k nervozitě, k vzteku, k frustraci nebo vás činí nešťastnými. Ví se, že příliš mnoho stresu má nepříznivý vliv na lidské zdraví. Ovšem obtížné je rozpoznat, kdy už je stres škodlivý a kdy ještě prospívá. Když ho poznáte, je poměrně jednoduché s ním něco udělat. Tenhle návod vám umožní se mu postavit.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek