Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

Jak začít jíst zdravě. Začínejte zlehka, to je první krok

Tolik lidí si přeje jíst zdravě. Bohužel ne každému se to podaří. Lidé se po čase vrátí ke starému režimu nezdravého stravování. O měsíc později zkouší další pokus, ale zase je něco vrátí ke starému režimu. A takto je to dokola a dokola. Jsou tu ale i takoví, kteří se zdravou stravou ještě ani nezačali, protože se nemohou odhodlat. Jak to tedy jednou provždy změnit? Jak se odhodlat, a zároveň u toho vytrvat a nevracet se zpět ke starým návykům? O tom si povíme v dnešním článku. Proto pokračujte ve čtení, držte se daných pravidel a úspěch vás nemine...
jak začít jíst zdravě
Zdravé stravování pro zdravé tělo. (foto: 123RF)

28. 07. 2021

Proč to chcete?

Jak začít jíst zdravě? Pro začátek začnu s velmi důležitou věcí. Abyste se vůbec odhodlali a toto odhodlání vám zůstalo, tak vás musí něco MOTIVOVAT. Musíte mít nějaký DŮVOD k tomu, proč chcete jíst zdravě. Někoho z vás bude motivovat dosažení krásné postavy. Druhého může motivovat zlepšení zdravotního stavu. Každý má svou vlastní motivaci a důvod, proč chce se zdravou stravou začít.

Držte se své motivace a tento důvod si neustále připomínat. To vás bude držet na vaší cestě. Když si ujasníte, PROČ to chcete a že to chcete opravdu OD SRDCE vy sami. Že vás do toho nikdo nenutí, ale že je to vaše touha toho dosáhnout.

Jak začít jíst zdravě? Začněte zlehka

Spoustu lidí nezačne nebo nevytrvá, protože si myslí, že to je něco náročného. Naloží na sebe hodně. Chtějí ze dne na den jíst úplně ukázkově. Chtějí ze dne na den vyřadit všechno nezdravé jídlo z jejich domu. Jde ale o to, že pokud jste byli doposud zvyklí na nějaký režim stravování a chcete to ze dne na den naprosto změnit, tak to pro vás a pro váš mozek může být opravdu náročné.

Proto začněte zlehka. První můžete začít s omezením cukru. Vynechejte sladkosti, které jste si každý den dopřávali. Dalším krokem může být zařazení více ovoce a zeleniny do vašeho jídelníčku. Poté omezení bílého pečiva a zařazení celozrnného a kvalitního pečiva. Pak také dodržování pitného režimu. Omezení sladkých nápojů, alkoholu, a naopak zařazení čisté vody, kterou si můžete dochutit například citrónem, limetkou či pomerančem.

Nemusí to být utrpení!

Dalším problémem je to, že se toho lidé bojí! Že je to nějaké utrpení, že je zdravé jídlo bez chuti, že musí držet nějakou dietu, že toho jídla bude málo. Ano, může to tak být, pokud nemáte přehled ve zdravém stravování a nastavíte si to v začátcích špatně. Zdravá strava může být opravdu chutná. A to, že musíte držet nějakou dietu nebo že jídla bude méně, tak je opravdu mýtus.

K TÉMATU  Dala jste si novoroční předsevzetí? Možná je nesplníte. Začít se dá ale kdykoli

Lidské tělo spaluje, když má DOSTATEK JÍDLA. Naopak když ho trestáte malými porcemi, tak ano, možná rychle zhubnete, ale poté zhubnutá kila opět naberete zpět. 

Proto to dělejte hned od začátku správně. Najděte si někoho, kdo zdravému stravování rozumí a pomůže vám v tom. Nebo si nechte sestavit kvalitní jídelníček. Tohle je něco, co vám může opravdu pomoci. Protože uvidíte, že to žádné utrpení není. A že to není ani o dietách a hladovění. Naopak je to o pestré a kvalitní stravě, která se dá připravit fakt chutně!

Najděte si v tom vášeň

Představte si, že byste začali se zdravou stravou a našli byste v tom vaši velkou náplň. Ano, to se opravdu může stát. Znám spoustu lidí, kteří se začali zdravě stravovat a našli v tom vášeň. Bavilo je vymýšlet nové zdravé recepty. Zkoušet nové chutě, experimentovat. Já osobně jsem to také tak měla, stalo se to mou vášní a nyní k tomu dokonce motivuji druhé!

Před několika lety bych tomu absolutně nevěřila. Každý den Nutella, sladké nápoje a milovala jsem pizzu a kebab. Proto když jsem to dokázala já a spoustu dalších lidí, tak proč ne vy? 

Opravdu to jde. Najděte si v tom něco, co vás bude bavit. Sdílejte vaše zdravé recepty s ostatními lidmi. Vytvářejte nové chutě a zapisujte si je. Tohle vám pomůže udržet si motivaci a vytrvat u toho. Protože to pro vás nebude utrpení, ale naopak zábava. Něco, na co se budete těšit. Takže si nezapomeňte ujasnit, PROČ chcete jíst zdravě, začněte zlehka, dělejte to správně, zamilujte si to a máte vyhráno!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

4+1 důvody, proč jíst rajčata. Jsou skvělé nejen pro oči

K TÉMATU  Potraviny do mikrovlnky: které byste nikdy v ní nikdy neměli ohřívat?

Špenát místo ledového salátu, avokádo místo majonézy. Co ještě můžete zkusit nahradit něčím zdravějším.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Datum 26.8. 2022 se vryje do paměti spoustě z nás. Ten den totiž náš svět navždy opustila oblíbená zpěvačka, herečka, moderátorka i textařka Hana Zagorová. Pojďme na ni společně zavzpomínat a připomenout si její kariéru i osobní život. Ne vždy byl totiž její život procházkou růžovým sadem, ale přesto jsme na její tváři vždy mohli spatřit úsměv.
Stavby, které vznikají vyřazením lodních kontejnerů, si získávají stále více příznivců. Pokud jste se ještě s takovými domy nesetkali, pravděpodobně si myslíte, že výsledek nebude vypadat nijak vábně a obyvatelně. Nicméně opak je pravdou. Proč kontejnerové domy získávají na popularitě, když dnešní trh nabízí další, již ověřené alternativy bydlení v podobě rodinných či panelových domů?
S příchodem chladnějšího ročního období se pulty supermarketů začínají plnit exotickými druhy ovoce. A vedle tradičního kaki, pomela a dalších podobných vynikajících kousků, nám svou střapatou hlavičku ukazuje také ananas. Věděli jste, že se jedná o spalovač tuků? Zejména po svátcích by proto neměl chybět ve vašem jídelníčku.
Čtení je v dnešní době stále vzácnějším koníčkem, zejména u dětí. Ty totiž mnohem raději tráví čas nad displejem chytrých mobilních telefonů, s tabletem v ruce nebo třeba před televizí. Kéž by existoval nějaký způsob, jak lásku ke čtení u dětí probudit. Naštěstí ale jeden způsob skutečně existuje. Vyzkoušíte ho?
Talentované hudební projekty dostanou možnost vystoupit po boku světových hvězd jakými jsou Liam Gallagher, Kraftwerk nebo Morcheeba.
Šťastné a veselé Vánoce vám přeje i kýchající slon, který ozdobil stromeček svíčkami. Co se mu přihodilo ukáže krátký animovaný film, který zaručeně pobaví!
Kočka cejlonská je nejmenší kočka na světě. Tento ohrožený druh žije pouze na jihu Indie a ostrově Srí Lanka. Kvůli náročnosti chovu můžete tohle zvířátko spatřit u nás pouze v Zoo Liberec a Zoo Ostrava. Malý noční predátor je ztělesněná roztomilost! Posuďte samy.
Jsou potraviny, které si vychutnáte pouze ve slané nebo sladké verzi. A pak jsou mezi námi takové, ze kterých si připravíte snadno obojí. Stačí jen obměnit suroviny, zapojit fantazii, najít ten správný recept a lahodné jídlo je na světě. Které potraviny připravíte v obou variantách? Mrkněte na ně!
Designový doplněk nebo praktický zařizovací předmět. To všechno mohou plnit designová zrcadla. Vybírat můžete z nepřeberného množství tvarů. Trocha inspirace k zařizování domova.
Kam se špinavým prádlem? Do pračky! Ale někdy je ho víc a různých barev, a než přijde na řadu, uschová ho koš na prádlo, praktický doplněk vaší koupelny. Vybrat si můžete přesně takový, aby stylově i barevně zapadl do vašeho interiéru. Koše na prádlo jsou proutěné, plastové nebo látkové, ale také z bambusu. Inspirace pro vás!
Už jste někdy slyšeli o ASMR? O technice, která vám díky souboru zvuků dopřeje příjemný pocit uvolnění, relaxace a pomůže vám rychleji usnout? Pokud ještě ne, lepší pozdě než vůbec. Mrkněte, v čem spočívá její tajemství. A proč jí propadlo tolik lidí.
Do svého jídelníčku můžeme zakomponovat celou řadu potravin. Zapomínat nesmíme především na zeleninu, konkrétně na rajčata, která jsou mnohdy lékaři i odborníky na zdravé stravování označována za zázračnou potravinu. Proč si rajčata vysloužila takovou přezdívku? Proč je mnozí označují za “zázračná”? Důvodem toho jsou zdravotní benefity. Ať už přidáte rajčata do omáčky, polévky nebo jenom na chleba s máslem, uděláte tak něco pro své zdraví.

Výběr článků

Je možné, že jste o chitosanu ještě nikdy neslyšeli, a není se přitom čemu divit. Poměrně nový hit v péči o zdraví okouzlil davy lidí po celém světě. Tento doplněk stravy slibuje, že učiní takové změny v organismu, že se po jeho užívání téměř nepoznáte. V čem tedy chitosan učaroval těm, kteří ho používají?
Jaro je nejen ideální příležitostí k vyhřívání se na teplém slunci a pikniku. Je to také příležitost předvést svůj vytříbený smysl pro styl. Jarní prázdniny nemusí být jen o beztvarých svetrech a sepraných teplákových soupravách. Můžete získat pohodlný vzhled, který vám zaručí pohodlí a krásu zároveň. A dokonalý vzhled si můžete vybrat na nejlepší webové stránce pro výhodné nákupy Shopsy.
Výprodeje jsou pro většinu z nás lákavou záležitostí, která nám umožňuje pořídit řadu stylových modelů téměř za babku. Často se ale stává, že nám výhodné ceny zamotají hlavu natolik, že koupíme něco, s čím pak nejsme spokojené a nastává ponákupní vystřízlivění – radost následně vystřídá hořké zklamání. Proto jsme pro vás sestavili několik zásadních bodů, které vám pomohou vybrat si na poprvé opravdu skvělé módní kousky, kterých ani v budoucnu nebudete litovat.

Nepřehlédněte

Je vám více než padesát a dostala jste výpověď. Začnete registrací na pracovním úřadě a budete pokračovat hledáním nové práce. Čím máte vyšší kvalifikaci, tím je to složitější. Přemýšlíte, zda setrvat ve svém oboru nebo vykročit úplně novým směrem? Třeba si splnit sny. Možná vám to připadá riskantní. Ale proč to nezkusit?
Nezáleží na tom, kolik je zrovna hodin. Je to tady! Máte chuť dopřát si něco hodně nezdravého. Jednou vás provokuje tlačenka v lednici, podruhé máte problém zkrotit myšlenku pochutnat si na tom hříšně sladkém dortíku. Tu a tam takový okamžik potká snad každého z nás a jak jistě víte, všechno má nějakou příčinu. A to i hlas vašich myšlenek volající po pizze a hranolkách s dvojitou tatarkou. Co za tím stojí a jak to řešit? Poradíme.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek