Úterý , 30. 04. 2024

Blahoslav

Geneticky modifikované potraviny: Je třeba bát se jejich konzumace?

Genetická modifikace, tedy úmyslná změna genetického materiálu, se využívá zejména ke snazšímu pěstování některých rostlin. Nejčastěji můžete v této souvislosti slyšet o kukuřici. Narazíte však na mnoho argumentů pro i proti tomuto zásahu při pěstování. Na jedné straně je vyzdvihován přínos a zajištění vyšší produkce, na straně druhé jsou pochyby a možná rizika spojená s jejich konzumací.
geneticky modifikované poraviny
Co to jsou geneticky modifikované potraviny? (zdroj foto: 123rf.com)

08. 02. 2021

Proč se přistupuje ke genetické modifikaci potravin?

Některé potraviny jsou geneticky upravené tak, aby pro nás byly výživnější. Obsahují pak víc vitamínů, pestřejší zastoupení mastných kyselin nebo dalších důležitých látek. Některé rostliny jsou pak odolnější proti škůdcům, snadněji rostou i v horších podmínkách. Pěstování se tak může výrazně usnadnit, sníží se náklady, ale produkce se zvýší. Geneticky modifikované potraviny s sebou však nesou i nevýhody.

Geneticky modifikované organizmy bývají označovány zkratkou GMO. U nás v obchodech nejčastěji narazíte na rostlinné oleje vyrobené z geneticky modifikovaných potravin (např. sójový, řepkový). Modifikovány ale dnes už nejsou jen látky rostlinného původu. Postupně se připravují i geneticky modifikované potraviny živočišného původu (např. losos). Na evropském trhu byste však momentálně nic takového najít neměli.

Má konzumace nějaká rizika?

V této oblasti není příliš věrohodných výzkumů. Často je zmiňováno vyšší riziko vzniku některých onemocnění a alergických reakcí. Například gen z ryby může být přenesen do jahody, kde se vytvoří rybí bílkovina. Člověk alergický na ryby pak může pozorovat příznaky po konzumaci jahod. Potraviny mohou obsahovat stopy látek, které měly původně za cíl rostlinu ochránit před působením vysokých dávek pesticidů.

Spekuluje se i o přenosu odolnosti vůči antibiotikům z modifikovaných organismů na bakterie osídlující naše střeva. Za zmínku stojí i skutečnost, že až časem mohou nastat různé nyní neočekávatelné změny. Kvůli změněné genetické informaci rostlin se mohou následně změnit vztahy s mnoha dalšími články v přirozeném řetězci.

Zatím nemáme potuchy o tom, co se stane za pár let, jakmile budeme tyto potraviny konzumovat ve větším množství. Už dříve jsme zažili doby, kdy byla některá látka vyloženě opěvována a nakonec se zjistilo, že to s jejím efektem na zdraví bude zcela opačné.

K TÉMATU  Je vám zima? Co přidat do podzimního jídelníčku a na co nezapomínat? Tyhle potraviny vás bezpečně zahřejí!

Jak se geneticky modifikovaným potravinám vyhnout?

Evropská unie se snaží dovoz geneticky modifikovaných potravin regulovat. Je nutné, aby potraviny, které takové plodiny obsahují, měly toto jasně označené na svém obalu. Pokud se jim chcete zcela vyhnout, přejděte na potraviny označené „bio“. U nich je kontrola jejich původu velmi přísná.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Potraviny, které vás bezpečně zahřejí i v těch nejchladnějších dnech

Potraviny, které pomáhají jako prevence proti rakovině nejrůznějšího typu podle České onkologické společnosti. Jaké množství sníst?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Způsobů uchovávání potravin a úrody je několik – vedle klasického zmrazování v mrazáku můžete také své plodiny zavařit a vychutnat si tak jejich skvělou chuť i několik měsíců poté. Vyzkoušejte tyto snadné tipy a zavařujte v pohodlí domova.
Trápí vás otlačené prsty nebo puchýř na patě, když strávíte večer v lodičkách? Potí se vám v botě chodidla? Tyhle vychytávky vám poradí, jak na to. I ponožky se dají chytře schovat do jakékoli obuvi. Ale využít se dají i úplně jinak. Inspirujte se jednoduchými nápady, které ušetří vaše chodidla!
Zase si potřebujete obarvit vlasy, ale návštěva kadeřnického salonu se vám teď do harmonogramu vůbec nehodí? Zkrášlete se v pohodlí domova – a navíc podstatně levněji. Schopnosti prostředků, které skrývá vaše kuchyň, vás prostě nadchnou!
Otevíráte schránku a mezi letáky vidíte obálku s pruhem. Nervozita je na světe. Co to přišlo? Je to pokuta nebo snad exekuce? Nebo nějaké špatné parkování? Ne všechny obálky s pruhem jsou důvodem k nepokoji.
Jsem už roky rozvedená a svou dceru vychovávám sama. Moje rodina je s tím smířená, ale moje bývalá tchyně to nikdy nerozdýchala. Ona je prostě stará škola, je věřící, a tak s ní náš rozchod docela zamával. Zpočátku mě nechtěla už nikdy vidět, pak ale ovdověla a chtěla se více sblížit s vnučkou.
Je zcela na místě, aby jsme vzhledem k času stráveném v kuchyni, vybrali přesně tu, která bude tvořit ucelený design celého bytu či domu, tak také, aby nám efektivně sloužila. Pro splnění těchto podmínek je tak potřeba pečlivě vybírat a přihlédnout v neposlední řadě i k ceně. Tak jaká bude ta vaše vysněná kuchyně? Pojďme se na to společně podívat!
Práškový vitamínový boom, který jsme zažívali ještě před pěti nebo deseti lety, už pominul. Každý, kdo jí zdravě a vyváženě, ví, že vitamíny v prášcích jsou naprostá zbytečnost. Tedy až na výjimky.
V dnešním světě, který se neustále mění a vyvíjí, se mění i role rodičů a způsoby, jakými vychovávají své potomky. Článek "Moderní rodičovství a výchova dětí" se zaměřuje na aktuální trendy a přístupy v oblasti péče o děti. Od respektování individuality a podporování kreativity po využívání moderních technologií – objevte, jak se rodičovství adaptuje na nové výzvy a jak můžete vytvořit harmonický vztah s vašimi dětmi v dnešním rychle se měnícím světě.
Firemní večírky, svatby, narozeninové oslavy nebo rande. Vybrat správné oblečení pro tu kterou příležitost, je samo o sobě dost obtížné.
Jste-li uživatelem sociálních sítí, jako jsou Facebook, TikTok či Instagram, jméno Khaby Lame je vám pravděpodobně povědomé. Nebo možná není, ale jakmile zahlédnete jeho fotografii, okamžitě se vám vybaví vtipná videa, jež pravidelně sdílí. A pokud ho ani takto nepoznáváte, postačí si jich pár pustit a zajisté se zařadíte mezi jeho sledující. Jeho originální nápady hýbou virtuálním světem. Bez jediného slova si získal miliony fanoušků a odběratelů, a tím se mu obrátil život vzhůru nohama.
Co takhle trochu zpestřit interiér? Pokud patříte mezi ty, které mají rády "udělej si sám", tohle jsou nápady pro vás. Originální květináče, plyšová spona na záclony, zarážka na knihy nebo talířek na jednohubky, to vše má jedno společné - základem jsou staré hračky. Nějaký vhodný kousek najdete i u vás, a pak hurá do díla. Zkuste trochu netradiční dekorace!
Ať už jste milovníci módy, nebo jde toto trochu mimo vás, stojí za to si připomenout pár kousků, ze kterých postavíte skvělé outfity.

Výběr článků

Rodit ve stylu vévodkyně Kate, které se osvědčila kombinace hypnoterapie, relaxace a dýchacích technik? To můžeme taky! Kolik stojí kurz hypnoporodu a co na něm teď všichni mají? A jaké vyšetření během těhotenství patří k těm nejhezčím? Přečtěte si postřehy naší redaktorky, která tohle aktuálně prožívá!
Každý z nás se narodil v nějakém znamení. Jeho charakteristika ovlivňuje náš života naši osobnost. Znamení je celkem 12 a společně vytvářejí zvěrokruh. Jeho souhvězdí jsou rozmístěná na hvězdné obloze. Znamení zvěrokruhu pak určuje jeho poloha ke Slunci v daný datum a čas. Znamení se neshodují s měsíci. Každému znamení přináleží nějaké kameny. V jejich pozitivní účinky věřili lidé již v dávné době. Používali je nejen na ozdobu, ale také jako talismany. Některé kultury používaly kameny jako léčivé prostředky.
Představte si nezapomenutelný únik od každodenního shonu a vydáte se s celou rodinou na dobrodružnou jarní dovolenou. V našem článku "Jarní prázdniny! Kam na jarní prázdniny s celou rodinou?" vám přinášíme inspirativní tipy na rodinné výlety a aktivity. Od přírodních krás až po kouzelná města, pojďte s námi objevit zajímavá místa, která poskytnou všem členům rodiny nezapomenutelné zážitky. Vyzvěte svou rodinu k dobrodružství a společně objevujte nové obzory v tomto jarním období. Kam se vydáte vy?

Nepřehlédněte

Krásný a rovný úsměv dokáže otevírat srdce i dveře, proto je v současné době téměř nezbytností. Cesta k němu vede přes rovnátka, která vám budou dělat společnost po dobu několika měsíců nebo dokonce let. Je potřeba se během té doby o zuby a ústní hygienu obecně správně starat. Pojďte se podívat, co všechno budete potřebovat.
Jak to vypadá, když v nákupním centru usedne za veřejné piano člověk a začne hrát? Tentokrát je to ale profesionální hudebník Henri Herbert, který za klávesami vypaluje skladbu Boogie Woogie Piano. Na svou dokonalou hru přirozeně kolemjdoucí upoutá!

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek