Domů » Životní styl » Zdraví » Geneticky modifikované potraviny: Je třeba bát se jejich konzumace?
Zdraví Životní styl

Geneticky modifikované potraviny: Je třeba bát se jejich konzumace?

geneticky modifikované poraviny
Co to jsou geneticky modifikované potraviny? (zdroj foto: 123rf.com)
Genetická modifikace, tedy úmyslná změna genetického materiálu, se využívá zejména ke snazšímu pěstování některých rostlin. Nejčastěji můžete v této souvislosti slyšet o kukuřici. Narazíte však na mnoho argumentů pro i proti tomuto zásahu při pěstování. Na jedné straně je vyzdvihován přínos a zajištění vyšší produkce, na straně druhé jsou pochyby a možná rizika spojená s jejich konzumací.

Proč se přistupuje ke genetické modifikaci potravin?

Některé potraviny jsou geneticky upravené tak, aby pro nás byly výživnější. Obsahují pak víc vitamínů, pestřejší zastoupení mastných kyselin nebo dalších důležitých látek. Některé rostliny jsou pak odolnější proti škůdcům, snadněji rostou i v horších podmínkách. Pěstování se tak může výrazně usnadnit, sníží se náklady, ale produkce se zvýší. Geneticky modifikované potraviny s sebou však nesou i nevýhody.

Geneticky modifikované organizmy bývají označovány zkratkou GMO. U nás v obchodech nejčastěji narazíte na rostlinné oleje vyrobené z geneticky modifikovaných potravin (např. sójový, řepkový). Modifikovány ale dnes už nejsou jen látky rostlinného původu. Postupně se připravují i geneticky modifikované potraviny živočišného původu (např. losos). Na evropském trhu byste však momentálně nic takového najít neměli.

Má konzumace nějaká rizika?

V této oblasti není příliš věrohodných výzkumů. Často je zmiňováno vyšší riziko vzniku některých onemocnění a alergických reakcí. Například gen z ryby může být přenesen do jahody, kde se vytvoří rybí bílkovina. Člověk alergický na ryby pak může pozorovat příznaky po konzumaci jahod. Potraviny mohou obsahovat stopy látek, které měly původně za cíl rostlinu ochránit před působením vysokých dávek pesticidů.

Spekuluje se i o přenosu odolnosti vůči antibiotikům z modifikovaných organismů na bakterie osídlující naše střeva. Za zmínku stojí i skutečnost, že až časem mohou nastat různé nyní neočekávatelné změny. Kvůli změněné genetické informaci rostlin se mohou následně změnit vztahy s mnoha dalšími články v přirozeném řetězci.

Zatím nemáme potuchy o tom, co se stane za pár let, jakmile budeme tyto potraviny konzumovat ve větším množství. Už dříve jsme zažili doby, kdy byla některá látka vyloženě opěvována a nakonec se zjistilo, že to s jejím efektem na zdraví bude zcela opačné.

Jak se geneticky modifikovaným potravinám vyhnout?

Evropská unie se snaží dovoz geneticky modifikovaných potravin regulovat. Je nutné, aby potraviny, které takové plodiny obsahují, měly toto jasně označené na svém obalu. Pokud se jim chcete zcela vyhnout, přejděte na potraviny označené „bio“. U nich je kontrola jejich původu velmi přísná.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Potraviny, které vás bezpečně zahřejí i v těch nejchladnějších dnech

Potraviny, které pomáhají jako prevence proti rakovině nejrůznějšího typu podle České onkologické společnosti. Jaké množství sníst?