Domů » Životní styl » Potraviny, které pomáhají jako prevence proti rakovině nejrůznějšího typu podle České onkologické společnosti. Jaké množství sníst?
Životní styl

Potraviny, které pomáhají jako prevence proti rakovině nejrůznějšího typu podle České onkologické společnosti. Jaké množství sníst?

Potraviny jako prevence proti rakovině!
zdroj: 123RF.com
Rakovina je druhou z nejčastějších příčin úmrtí. Odborníci se shodují na tom, že má mnoho původců, jako je dědičnost, stres, kouření, životní prostředí a další vnější vlivy. A až ze třetiny příčin považují nesprávné stravování. Vhodnou skladbou jídla tak můžete hodně ovlivnit a zachránit. Známe potraviny, které fungují jako prevence proti této zákeřné nemoci!

Tyhle potraviny doporučuje Česká onkologická společnost. Proč a kolik byste jich měly sníst?

Čekanka

Zabraňuje nadměrnému ukládání tuku v našem organismu a je tedy účinnou prevencí nemocí kardiovaskulárního systému jako je kornatění cév, vysoký krevní tlak, infarkt a mrtvice.

Avokádo

Obsahuje až 15 % přirozeného tuku, především ve formě nenasycených mastných kyselin, které snižují množství cholesterolu v těle.

Grapefruit

Přírodní flavonoidy se silnými antioxidačními vlastnostmi posilují mimo jiné stěny cév a zabraňují shlukování krevních destiček a vzniku krevních sraženin, které mají za následek infarkt.

Hovězí maso

Obsahuje kyselinu linolovou a je cenným zdrojem minerálních látek a omega 3 mastných kyselin, které prospívají srdci.

Jablko

Jedno jablko denně účinně posílí imunitní systém, srdce a krevní oběh. Stabilizuje hladinu cukru v krvi a posiluje cévy, především slabé žíly.

Kurkuma

Tato rostlina je díky příznivému působení na krevní oběh považována za prevenci mozkové mrtvice a krvácení do mozku. I malé dávky snižují cholesterol v krvi.

Kvasnice

Kyselina listová a betaglukany zabírají na zvýšenou hladinu cholesterolu a kardiovaskulární systém tím, že pomáhají rozpouštět sklerotický plát uvnitř cév.

Losos

Má vysoký obsah omega 3 a omega 6 mastných kyselin a zlepšuje proudění krve. Je prokázáno, že u lidí, kteří tyto ryby jedí aspoň jednou týdně, se výrazně snižuje riziko infarktu.

Makrela

Že je rybí tuk zdravý, věděly už naše babičky. Obsahuje složky, které snižují špatný cholesterol a zvyšují podíl toho dobrého.

Mandle

Jedna hrst mandlí obsahuje až 20 různých flavonoidů, tedy látek, které pomáhají před rozvojem nemocí srdce a cév.

Oregano

Sloučenina beta-karyofylen chrání srdce před vznikem zánětů a je účinná proti osteoporóze.

Rajčata

Skvělou prevencí proti infarktu a mrtvici je látka lykopen, kterou obsahují. Pravidelná konzumace rajčat a protlaků ochrání vaše srdce a cévy.

Pohanka

Zdravá je hlavně díky rutinu, který udržuje pružné cévní stěny a zabraňuje shlukování cévních destiček.

Fíky

Aminokyseliny, draslík, hořčík nebo vláknina má preventivní účinky proti kardiovaskulárním a nádorovým onemocněním.

Řepkový olej

Má optimální poměr polynenasycených a mononenasycených mastných kyselin. Účinně snižuje riziko infarktu a podporuje správnou činnost srdce a cév.

Skořice

Sloučenina polyfenolu obsažená ve skořici napodobuje funkci inzulinu a snižuje cukr v krvi a krevní tlak. Pravidelným přidáváním do pokrmů tak můžete předcházet kardiovaskulárním chorobám.

Česnek

Dokáže předcházet srdečním chorobám například tím, že snižuje shlukování krevních destiček a jejich přilnavost ke stěnám cév.

Brokolice

Obsahuje antioxidanty sulforafany působící jako prevence rakoviny především žaludku a prsou. Ale pozor, měla by se konzumovat syrová, nebo jen krátce spařená (2–3 minuty). Podobné účinky mají i kapusta, květák, zelí, kedlubna (obsahují flavony indoly).

Špenát

Je bohatý na vlákninu a látky s protirakovinnými účinky, obsahuje vysoké množství beta-karotenu (tvoří se z něj aktivní vitamin A) a luteinu. Měl by se jíst také syrový v salátech. Oblíbený je jako součást smoothie.  Pozor! Není vhodný pro lidi s ledvinovými kameny.

Cibule

Zamezuje růstu rakovinných buněk díky svému vysokému obsahu tzv. fenolových sloučenin. Čím je cibule štiplavější, tím je účinek silnější.

Omega 3 mastné kyseliny

Jsou podpůrnou léčbou pro pacienty, které již se zákeřnou nemocí bojují. Především posilují imunitu a růst svalové hmoty.