Pátek , 03. 05. 2024

Zikmund

Trénink v přírodě neznamená jen letní počasí. Jak zvládnout běh i na podzim a proč nepřestat. Zkuste to tentokrát jinak

Začala jste na jaře trénink v přírodě a chcete pokračovat? Běháte nebo chodíte? Dá se to zvládnout i na podzim. Podzim sice přináší nižší teploty, mlhu a občasný déšť. Na takové počasí se však můžete připravit a má dokonce i své výhody. Jak sportovat na podzim a využít potenciálu počasi?
běhání
Běhejte kdy, jak a v čem chcete. Běhejte pro radost. (foto: 123RF)

18. 09. 2019

Nižší teploty jsou výhodou a krásy podzimu bonusem

Trénink v přírodě je závislý na počasí. Pro tělo je nižší teplota vzduchu lepší, než letní vedra. Dobře zvládnete i náročnější trénink, protože se tělo nebude přehřívat. Navíc běhat nebo cvičit v přírodě, kdy se barví listí do desítek odstínů, sluníčko jen tak trochu hřeje a svítí na nádhery babího léta, může být i romantické.

Správné oblečení je základem, ale pozor na déšť a vítr

Nepromoknout, neprofouknout. V létě vám stačila jedna tenká vrstva. Na podzim musíte hlídat počasí a vrstev na sebe obléct více. Lepší více vrstev než jedna silná. Když se oteplí nebo se zahřejete, můžete vždycky jednu sundat a na konci tréninku ji zase obléci. Nebude vám hrozit přehřátí nebo podchlazení.

Vybírejte materiály, které jsou prodyšné a dobře odvádějí pot. Na deštivé počasí vyzrajete s voděodolnými materiály. Pořiďte si nepromokavou obuv s protiskluzovou podrážkou. Předejdete zraněním, pádu nebo nachlazení.
Jak budou teploty klesat, nezapomeňte na čepici, rukavice a teplé ponožky. Pod kalhoty navlečte legíny nebo funkční punčocháče.

Bezpečnost především. Zkuste změnit dobu tréninku

Trénink v přírodě má s nastávajícím podzimem jednu nevýhodu, a to že se dříve stmívá. Pokud jste zvyklá chodit běhat například do parku, dobře se vybavte. Nebo si promyslete denní režim. Jestliže máte klouzavou pracovní dobu, můžete si třeba udělat delší pauzu a využít ji k tréninku.

Pokud to nejde a park či les vám připadá ve tmě rizikový, změňte prostory. Během školního roku jsou často do pozdního odpoledne otevřená venkovní hřiště. Nebo můžete proběhnout ulicemi do venkovní posilovny, které jsou už v mnoha městských parcích či vnitroblocích.

Jestliže část svého tréninku absolvujete v blízkosti vozovky, nezapomeňte na reflexní prvky na oblečení a na botách. Ostatně, to se hodí i během dne, když prší nebo je mlha.

K TÉMATU  Máte volnou chvíli? Podcasty, které vás posunou vpřed

Běžecké prázdniny zrelaxují tělo, pro začátečníky to ale neplatí

Pokud jste začala s tréninkem teprve letos, pokračujte. Režim, který jste si na jaře nastavila, nepřerušujte. Kdybyste si dala delší pauzu, už byste se k tréninku těžko vracela. Běžecké prázdniny také nepotřebují ti, kteří běhají celý rok jen aerobní zóně. Pokud ale absolvujete závody, na podzim byste měla zklidnit.

Odborníci doporučují dát si právě v této době běžecké prázdniny. Znamená to tři až čtyři týdny neběhat. Zaměstnat tělo jinou formou cvičení, která nebude zatěžovat dolní končetiny, a především relaxovat. Masážemi, saunou, vířivkou. Co takhle zajet si na pár dní do lázní. Zaplavat si a připravit se na další trénink v přírodě.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Vaginální mykóza nebo také kvasinková infekce. To je problém, který je ženám moc dobře známý. Štěstí má žena, která se s nepříjemným pocitem pálení, svědění a nepříjemnou bolestí intimních partií ještě nesetkala. Statistiky však říkají, že se s mykózou alespoň jednou za život setkala snad každá z nich. Proto lze logicky říct, že každá žena se ptala na to, jak s mykózou bojovat.
Zejména během zimy k nám do domácnosti zavítal nevítaný host jménem plíseň. Projevuje se nejen nepříjemným zápachem, ale také tmavými skvrnami poblíž oken nebo v rozích místnosti, kde se drží vysoká vlhkost. Plíseň trápí hlavně majitele bytů, kteří mají plastová okna a jimž se vlhkost vzduchu v příbytku především v zimě pohybuje ve vysokých číslech.
Lidé jsou různí a někteří mají prostě potřebu se zviditelňovat za každou cenu. Uznání široké veřejnosti si lze získat různými způsoby, na světě je velká spousta lidí, co udělá téměř všechno jen pro to, aby se o nich psalo či mluvilo. Zápis do Guinessovy knihy rekordů jistě jistým úspěchem je, stačí vlastně jen vyniknout a být nejlepší. A je docela jedno v čem.
Slavnostní štědrovečerní tabule je stějně oblíbený zvyk, jako stromeček a světýlka. Jak letos připravit vánoční stůl? Inspirujte se nápady, jak letos prostřít váš slavnostní stůl.
Nakupování na internetu je bezesporu denní chléb prakticky každého. Zatímco před úderem koronavirové pandemie jsme z internetu objednávali pouze oblečení, nábytek nebo elektroniku, v době karantény jsme si zamilovali rozvoz jídla i potravin až před práh našeho domu.
Neustálé převalování, polštáře na uších, probděné noci, špunty v uších. Přijde vám to povědomé? Pak právě váš partner nebo partnerka chrápe. Nemusíte se obávat toho, že byste v tom byli sami. Najde se mezi námi vícero lidí, kteří se ptají na jednu otázku, a sice jak se zbavit chrápání, které nám nedá v noci spát?
Při výběru spodního prádla zaměřujeme svou pozornost předně na design. Myslíme si, že to, jak kalhotky vypadají, je hlavní. Jenže hlavní by měla být jejich zdravotní nezávadnost. Jen hrstka žen si uvědomuje, jak moc ovlivňuje spodní prádlo naše zdraví. Jen málokterá z žen má na paměti, že nevhodné spodní prádlo může stát za bolestivými mykózami nebo svědivými a nepříjemnými ekzémy.
Které těhulky se letos nebo příští rok dočkají přírůstku do rodiny? Těhotenství oznámila slavná kontroverzní rapperka. Otec dítěte je navíc muž, který již byl dvanáctkrát ve vězení! Jaké další hvězdy se brzy dočkají potomka?
Pelargonie, známější spíše jako muškáty, patří mezi nejoblíbenější květiny do truhlíků či jiných nádob. Pelargonie vodopádem svých barevných květů zdobí nejeden balkón či terasu. Pelargonie jsou velmi dekorativní, nenáročné na pěstování, odolné vůči chorobám a škůdcům, a proto jejich pěstování zvládne i naprostý začátečník.
Vysavač je nepostradatelný nástroj pro každou domácnost. Zbavit se prachu a nečistot je prostě nutnost. Jak vybrat správný vysavač? Do jakých kategorií se rozdělují a k jakým parametrům přihlížet?
Každá zdravá žena zažívá jednou za měsíc své dny a během periody potřebuje co nejvíce komfortu a pohodlí. V dnešní době existuje mnoho moderních menstruačních pomůcek, které mají ženám dodat právě tolik důležitý komfort. Mezi ně patří vedle tamponů a vložek také mnohem ekologičtější menstruační kalhotky. Pro koho jsou vhodné a jaké výhody tyto speciální kalhotky přináší?

Výběr článků

Přemýšlíte o soukromé školce pro vaše dítě? Dnes se podíváme na výhody a nevýhody soukromých školek. Prozkoumáme výhody jako individuální přístup a zaměření na specifické potřeby dítěte, stejně jako možné překážky, které mohou v soukromých školkách vzniknout. Čemu dáte nakonec přednost státní školce, nebo soukromé? Jaké jsou vaše zkušenosti?
Je samozřejmé, že člověk rád pomůže svým dětem a příbuzným, pokud se dostanou do finanční tísně. Ovšem v praxi se podle právníků a exekutorů často stává, že dlužník peníze nevrací. V rodině to může být problém, který nevratně naruší dobré vztahy.
Párů, kterým se nedaří otěhotnět „přirozeně“ je spousta. Dneska se nepodíváme co je příčinou, ale když už postupujete IVF, tak jak vše zvládnout co nejlépe.

Nepřehlédněte

Villa on the rocks je název rezidence v regionu Bandol ve Francii. Stavba obklopená zelení zaujme hlavně bazénem, skrze který koukáte přímo do domu. Můžete se tu ubytovat i vy.
Dítě ve věku zhruba šesti let čeká první velká životní výzva. Ze známého prostředí školky se poprvé přesune do velkého světa. Co by měl předškolák zvládat, aby pro něj byla škola co nejpohodovější?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek