Přemýšlejte, jak se zahřát a podpořit imunitu
Dobrou volbou pro podzimní obědy či večeře jsou polévky nebo teplá zelenina. Polévky zahřejí, zasytí a posílí imunitní systém. Můžete udělat třeba vývar a přidat sezónní zeleninu, například pórek, květák, kapustu, brambory. Luštěniny polévky zahustí nebo mohou být dobrou přílohou či dokonce samostatným hlavním jídlem. Dodají tělu bílkoviny, vitamíny skupiny B a obsahují značné množství vápníku, fosforu a železa. Velmi vhodné jsou pro diabetiky, snižují hladinu cukru v krvi, protože mají nízkou hladinu glykemického indexu.
Letní zelenina končí. Vsaďte na druhy, které zahřejí
Ještě v září a říjnu budou dozrávat rajčata či papriky, které ráda zkonzumujete v syrovém stavu. Ale jak přijdou podzimní plískanice, tělo je potřeba zahřát a vitamíny a vlákninu doplnit klasickou podzimní zeleninou a ovocem. Je určitě lepší využít toho, co právě dozrává, než si kupovat zeleninu ze skleníku nebo dovezenou přes půlku světa.
Vsaďte na dýni
Vyberte si dýni, červenou řepu, lilek, cukety, mrkev, cibuli, česnek, fenykl, pórek, hlávkovou i růžičkovou kapustu či květák. Dýně jsou zásobárnou betakarotenu a skvělým zdrojem důležitých vitaminů skupiny B, které jsou nezbytné pro správné fungování metabolismu. Nemusíte z dýně vyrábět “jen” polévku. Dá se upéct samostatná nebo s masem, gratinovat se sýrem, použít jako zahušťovadlo do omáček či zeleninových pokrmů. Na webu najdete spoustu tipů, co všechno z ní vyrobit.
Nezapomeňte na ořechy, semena, med a vejce. Výživový specialista Petr Havlíček doporučuje každý den rozlousknout a sníst čtyři – pět ořechů. Je jedno, jakých. Každý má pozitivní vliv na lidské zdraví.
Na podzim a v zimě můžete jídla víc okořenit. Více než v létě používejte chilli papričky, skořici, kari nebo kurkumu. Ostrá chuť zamezuje množení bakterií, rozptyluje chlad a posiluje imunitní systém.
Bylinkové čaje
Bylinkové čaje mají velmi prospěšný vliv. A pokud jste si přes léto usušila bylinky z vlastní zahrádky nebo z okolní přírody, přijdou v příštích měsících vhod. Pití bylinkových čajů je skvělou prevencí, která prakticky nic nestojí. Ale například mátový čaj spíš chladí, ten si ponechte zase na jaro a léto. Přejděte na zázvor, šípek, černý bez, jeřabinu, mateřídoušku, dobromysl, jitrocel nebo rakytník.
Sirup domácí výroby
Z některých bylinek jste určitě už v létě připravila sirup. A pokud ne, máte ještě možnost jej vyrobit třeba z úžasného rakytníku, velkého zdroje vitamínu C. Zapomeňte na kupované sáčkové rádobyléčivé přípravky. Raději přelijte rakytníkový, šalvějový nebo jitrocelový sirup teplou (ne vařící) vodou, doplňte kouskem pomeranče nebo limetky a skvělý horký nápoj máte hotový.
Nezapomeňte na pohyb
V létě je cvičení snazší. Chození, běh, jízda na kole, plavání. Veškeré tělesné aktivity v přírodě se provádějí snáz v pěkném počasí. A řada z nás pak na podzim s cvičením skončí, protože se nám nechce vyrazit do tmy, mlhy, či dokonce deště.
Pokud se vám nechce do tělocvičny, vytvořte si svou sestavu a každý den alespoň dvacet minut cvičte doma. Nebudete mít na jaře problémy s “hubnutím do plavek” a udržíte si kondici po celou zimu. To se vám mimo jiné bude hodit, třeba až vyrazíte na lyže nebo s dětmi bruslit.