Neděle , 28. 04. 2024

Vlastislav

Dítě ve 40. Nejsem na to už moc stará? Co vás všechno čeká a co na to lékaři? Jaká rizika vám i dítku hrozí?

Chystáte se stát maminkou ve 40? Pak se připravte na nelehkou cestu. Ale samozřejmě vás nechceme od tohoto rozhodnutí odradit. Je třeba ale vědět, co vás čeká. Obecně je vyšší věk na dítě rizikový, ale záleží na mnoha faktorech. Co můžete očekávat? Co si o tom myslí doktoři a jak to zvládnout s úsměvem?
maminka ve 40
Zdroj: 123RF.com

23. 11. 2018

V kolonce věk se u maminek, včetně prvorodiček, stále více objevují čísla nad 35. Před deseti lety to byla jedna žena z patnácti, dnes již každá pátá. Ty okolo 40 nejsou výjimkou. V letošním roce bylo matek nad 40 podle statistik přibližně 4000. Před několika lety to bylo o polovinu méně. Z tohoto trendu nemají ale žádnou radost lékaři. Jak to tedy je s těhotenstvím ve 40?

Se zdravotními riziky je třeba počítat

Ze zdravotního hlediska to opravdu není žádná hitparáda. Rizika rostou od 32 let, a ve 38 je šance na početí přibližně poloviční, než ve 30 letech a stále se snižuje. Kromě početí jsou rizika i v těhotenství zhruba dvojnásobná, jde třeba o častější spontánní porody nebo předčasný porod. Stav mohou komplikovat i onemocnění maminky, která jsou v tomto věku už relativně častá, třeba cukrovka nebo vysoký krevní tlak.

Prvorodičky to mají obtížnější. Proč?

Vy, které jste kvůli kariéře, (ne)vhodnému partnerovi, nebo z jakéhokoli jiného důvodu, počkaly s prvním dítětem do tohoto věku, nemáte určitě na růžích ustláno. Zdravotní rizika nejsou malá a ženy je mnohdy dobrovolně podstupují. Touha mít dítě je zkrátka silnější. Což je pochopitelné.

Bohužel, snaha není vždy korunovaná úspěchem, a jsou případy, v nichž ani věda, IVF a další metody moc nezmohou. Pokud totiž přijdete na problémy s plodností ať už u vás nebo u partnera v tomto věku, je šance na vyřešení mnohem nižší a hlavně času není mnoho.

Od blízkých se ale nedočkáte pohrdavých pohledů a ťukání si na čelo ve stylu: Tak na tohle jsi opravdu už stará, ne? Většina vám bude fandit a držet vám palce. Podporu můžete najít i v tematicky zaměřených skupinách na internetu. Ale tady nečekejte žádné velké svěřování. S radostí se každý svěří rád. Ne každý se ale otevře a popíše  komplikace a dlouhou trnitou cestou, mnohdy provázenou smutkem nad dalším negativním testem. Ale abychom vás jen nestrašili, výsledek totiž stojí za to. Nad malým zázrakem v postýlce budete žasnout.

K TÉMATU  Desetiletá dívka zpívá jako anděl. Angelica Hale ohromila porotu americké talentové soutěže

Dítě pro radost?

Říká se tak trendu celebrit, pořizovat si další dítě ve věku kolem 40 (nebo i 45) let. Toto pojmenování se vžilo u matek, které již děti mají a v tomto „vyšším“ věku se rozhodnout si buď s novým nebo stále s tím stejným partnerem pořídit ještě další dítě. I jich se ale týkají stejná zdravotní rizika jako maminek ostatních. Jen mají tu výhodu, že pokud neotěhotní, není to pro ně většinou tak fatální, jako pro ty, které plánují své první těhotenství.

Co na to maminky?

Jak zmiňují i samy matky tohoto věku v diskuzích: „Dá se to zvládnout“. Další říká, že je dokonce výhodou, že babičky už mají čas na hlídání a při dítěti báječně stíhá i práci na částečný úvazek. A všechny hovoří sice o větší únavě (stárnutí organismu neošálíte), ale také o větším nadhledu, zkušenostech a vyrovnanosti. Ale objevují se i názory typu: co když nebudu mít tu sílu: učit ho jezdit na kole, plavat, lyžovat?

Není čas otálet. Jak začít?

Pokud jste se rozhodly mít dítě v tomto věku, na nic nečekejte. Nemáte čas to rok zkoušet, a pak teprve začít zjišťovat, proč se to nedaří. Objednejte se ke svému lékaři a seznamte ho se svými plány. Doporučujeme projít základními testy vyšetření hormonálních hladin, muži si mohou nechat udělat spermiogram. Celkově jsou to reprodukční imunologická laboratorní vyšetření. Poté je již jednoduché se rozhodnout, jakou cestou se vydat. Zda cestou přirozeného početí nebo rovnou podstupovat určité hormonální stimulace a další lékařské postupy pro úspěšné početí.

Nevyspíte se a máte méně energie

Jsou tady ale u jiná rizika, než ta zdravotní. Budete unavené. Dlouhodobá únava je jiná ve dvaceti a jiná v tomto věku. Připravte se tak zásobu trpělivosti a možná i kávy a čaje, budete ji potřebovat.

K TÉMATU  Kroužky pro děti jsou fajn, ale dítě se potřebuje i nudit nebo být s rodinou. Střídání koníčků je také v pořádku

Celý den běhat za aktivním klukem nebo holčičkou je náročné. Proto je důležité, abyste se udržela v kondici. Pokud moc necvičíte, určitě začněte, stačí pravidelné plavání, jóga nebo jiné cvičení ze skupiny body & mind, udrží tak vaše záda v kondici. Nezapomínejte ani na klouby.

Ale ze všeho nejdůležitější je, jak se cítíte vy samy a v jaké jste kondici.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Pokud milujete koupání, a zároveň patříte mezi teplomilce, pak s největší pravděpodobností v období podzimu a zimy trpíte. Příjemné teploty jsou pryč, nemluvě o ledových vodách, do kterých skočí leda stoupenci Wim Hofa. Dobrou zprávou ale je, že příjemné koupání ani s příchodem sychravých dnů zdaleka nemusí končit. Stačí jen vědět, kam zajít – na termální místa, kde se klidně ohřejete i mimo horkou letní sezónu. Takže kam vyrazit?
Na čistotu a minimalismus se zaměřil architekt Matt Watts. Jeho moderní stodola nabízí prostorné a komfortní bydlení. Prosluněnému interiéru vévodí zatočené schodiště. Zaujme i kuchyňský kout, celý laděný do černé barvy.
Květen je lásky čas, to ví přece každý. Nemáte si v tomhle směru absolutně na co stěžovat? Ani nevíte, jakou máte kliku. Díky svému partnerskému štěstí se zřejmě dožijete požehnaného věku. A navíc se vám vyhnou deprese!
Krásné umění, inspirované oceánem, vlnami a příbojem. Neobvyklé techniky použití barev a přírodních materiálů vytváří skutečné skvosty, které si můžete udělat také. Stačí trochu tvořivosti a váš originální kousek je na světě. Je to i inspirace na perfektní dárek pro někoho z rodiny, přímo z vašich rukou.
Když Karel Gott zemřel, byla to doslova národní tragédie. Mnoho lidí ukázalo velkou vlnu solidarity, která spočívala jak ve velkém množství vzkazů, které dostávala manželka Ivana.
Teepee je splněný sen malých špuntů i odrostlejších dětí. Proč si jej pořídit a jakou variantu zvládnete i doma? Těšte se na ty nejlepší tipy na teepee!
Každý z nás má ty nejlepší rady a recepty, jak zvládnout nachlazení. Někdo rovnou běží do lékárny, někdo se uchyluje k tradiční čínské medicíně a někdo sahá po osvědčených dobrých rad našich babiček.
Aby tělo fungovalo správně, je zapotřebí mít vyvážené množství ženských i mužských hormonů. Zkrátka od všeho tak akorát. Každý takový výkyv - nedostatek, nebo naopak nadbytek jednotlivých hormonů, dokáže ženám způsobit značné problémy. A o jednom z nich se právě nyní pobavíme.
Miminka jsou zvědavá, smějí se, hrají si, zlobí, pošťuchují se navzájem a vyžadují pozornost. Tady se můžete podívat na všechno v jednom. Tyhle sladké děti vám možná vylepší den.
Designová krbová kamna vypadají v obývajím pokoji navozují tu správnou atmosféru. Kamna Nordica spadají do střední a vyšší třídy, a kvalita tomu odpovídá. Některá mají varnou plotnu, jiná lze umístit přímo na zeď. Prohlédněte si galerii.
Každému je nejspíš jasné, že bez zdravé životosprávy a pravidelného cvičení je téměř nemožné si vypracovat štíhlou postavu. Dneska se zaměříme na cvičení. Protože víme, jak je těžké začít cvičit, tak aby nás to všechny bavilo, proto vám v dnešním článku přinášíme pět jednoduchých cviků, které vám zdokonalí vaši postavu.
Jeskynní bazén, to je hlavní lákadlo resortu Grotto Spa v Tigh-Na-Mara. Nachází se v Bristské Kolumbii v Kanadě a nabízí luxusní procedury i ubytování. Kdo by odolal?

Výběr článků

Kdo by neznal milou Rachel ze seriálu Přátelé? Jennifer Aniston tato role jednoznačně proslavila. Od té doby ale natočila spoustu filmů, kde jsme mohli obdivovat její herecký talent a nestárnoucí krásu. Na hollywoodském výsluní tak zůstává nadále, a nevypadá to, že by se chystala odejít. Ale i ona má občas dny jako „pouhý smrtelník“. Co jste o ní určitě nevěděli?
Muži po ní šíleli, ona ale vždycky působila, jako by ji to vůbec nezajímalo. Její okolí ji považovalo za přerostlé dítě, které touží jen po samé zábavě a žádných povinnostech. Ve skutečnosti byla Marilyn Monroe anděl s ďáblem v těle. V tom nejlepším smyslu slova.
Vánoce jsou především o odpočinku a zpomalení. Kdo ale říká, že je musíte celé proležet u televize s horou jídla? To vám samozřejmě nikdo nebere, ale i vy sami se budete cítit lépe, pokud se občas zvednete a uděláte něco pro své zdraví. Podle cvičení ve vánočním duchu vám to půjde samo!

Nepřehlédněte

Dámy, máte v plánu se svými kamarádkami prožít opravdu skvělou dámskou jízdu? I když jsou kavárny i restaurace otevřeny, neznamená to, že musíte nutně utrácet. Stále se ještě můžete uchýlit do pohodlí domovů a podívat se na nějaké skvělé romantické (a nejen romantické) seriály, které vás doslova vtáhnou do děje.
I malé dítko dokáže zařídit pořádné trapasy. Přesvědčte se sama!

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek