Čtvrtek , 21. 11. 2024

Albert

10 potravin, které v minulosti vypadaly a chutnaly úplně jinak než dnes

Mnohé druhy zeleniny a ovoce v minulosti rozhodně nevypadaly a nechutnaly tak jako dnes. Lidé si je vyšlechtili k obrazu svému. Otázkou je, jestli je to na škodu, nebo k užitku. Seznamte se s těmi nejznámějšími vyšlechtěnými druhy plodů, které dříve byly úplně jiné.
potravin
Než jsme začali potraviny šlechtit, vypadaly většinou úplně jinak.

07. 11. 2022

Kukuřice

Jednou takovou vyšlechtěnou potravinou je kukuřice. V minulosti byla severoamerická kukuřice vyšlechtěná z mexické traviny, která je známá jako balsas teosinte. Kukuřice byla plně začleněna do našeho jídelníčku v sedmém tisíciletí před naším letopočtem. Kukuřice byla malinká, špatně se loupala a byla suchá jako brambory. Dnešní kukuřice je oproti té původní tisíckrát větší, sladší a roste mnohem rychleji. Většina těchto změn se odehrávala od patnáctého století.

Avokádo

Jedna z nejoblíbenějších potravin současnosti – avokádo – také bývalo úplně jiné. Pecka tvořila většinu objemu celého plodu. Chutná dužina byla přibližně jen jeden centimetr široká. Avokádo bylo v minulosti také mnohem menší. A rozhodně nebylo ani tak chutné, vlastně se s dnešní, krásně zelenou a krémovou konzistencí nedá vůbec srovnávat. Původní avokádo ke všemu mělo velmi tvrdou dužinu i slupku.

Broskve

Když se řekne broskev, představujete si velký šťavnatý plod, z něhož, jakmile se do něj zakousnete, vyteče sladká šťáva? V minulosti to tak rozhodně nebylo, protože broskev měla podobu třešní. Ve čtvrtém století před naším letopočtem se zemědělci ve starověké Číně rozhodli zařadit broskve do svého jídelníčku, ale rozhodně ne jako chutnou svačinku nebo přísadu na ozdobu dezertů. Broskev chutnala obdobně jako čočka, měla hlinitou pachuť a ještě ke všemu byla slaná. A pecka tvořila větší část celého plodu. Po tisíce let se šlechtila, aby nakonec získala větší tvar, šťavnatost a sladkost.

Lilek

Další z potravin, které byly v minulosti úplně jiné než dnes, je lilek. Ten původní připomínal dnešní žluté špendlíky (ano, máme na mysli ovoce, nikoliv nutnou potřebu k šití) nebo vejce. I jeho velikost jim odpovídala. V průběhu staletí ovšem lilek měnil barvu ze žluté na bílou, pak také na zelenou, modrou a fialovou. V Číně si na něm pochutnávali nejčastěji, ale jeho sběr nebyl vůbec jednoduchý. Nejranější lilek na sobě měl také velmi zákeřné trny. Až dlouhým procesem šlechtění získal linek svůj podlouhlý tvar a velikost, v jaké ho známe dnes.

K TÉMATU  Pravda o zpracování zeleniny. Je nejzdravější syrová? Platí to jen o některých druzích! Která zelenina je lepší uvařit?

Jahody

Zde se ovšem dostáváme k případu, kdy může být šlechtění na škodu, a nikoliv jen k užitku. Někdejší divoké jahody měly naprosto odlišnou chuť od těch dnešních. Frageria vesca, divoká jahoda, byla mnohem sladší než dnešní jahody, byť vypěstované s láskou na zahrádce. Sice byly o poznání menší, ale také šťavnatější. A může za to šlechtění, kdy farmáři chtěli větší a větší jahody na úkor jejich kvality, tedy také chuti.

Ukázka potravin, které dříve vypadaly úplně jinak.

Rajčata

Divoká rajčata tak trochu připomínají ochlupenou mochyni ve fialové barvě. Jejich velikost odpovídala dnešnímu hroznovému vínu a kromě fialové barvy, rostla rajčata také do zelené nebo žluté. První kultivace rajčat proměnila tuto zeleninu do menších žlutých plodů a nazývala se zlaté jablko neboli golden apple. Právě z těchto rajčat pak vznikla červená cherry rajčátka. A ze cherry rajčátek nakonec vznikly velké červené plody. Rajče je tak díky šlechtění šťavnatější a sladší než bývalo.

Mrkev

Její dávnou historii poprvé zachycujeme v Persii okolo desátého století. Mrkev ovšem nesla buď bílou nebo fialovou barvu. Mrkev byla velmi tenká a spíše připomínala kořeny než skutečnou zeleninu, která by se dala jíst. Měla velmi specifickou silnou chuť, jakmile se ale dostala tato zelenina do Evropy, začala se rapidně proměňovat. Byla čím dál větší a také sladší. Stále ovšem byla dostupná nejen v oranžové barvě, ale také červené a žluté. Mrkev, jak ji známe dnes, kultivovali Holanďané během sedmnáctého století.

Okurka

Okurka, dnešní hladká na povrchu a sladká uvnitř, v minulosti opět vypadala a chutnala úplně jinak. Vzhledem připomínala větší angrešt. Byla oválná, s chloupky na svém povrchu. Po rozkrojení v sobě ukrývala velká semínka, či snad pecky, které tvořily dvě třetiny celého jejího objemu. Taková okurka ovšem byla považovaná za jedovatou a nedala se jíst. Později se okurka kultivací zvětšovala, ale oválný tvar jí zůstal, jen semínka uvnitř se zmenšila. Svůj původ má okurka v Indii, kde byla rovněž kultivována a to výhradně z medicínských důvodů. Dnešní moderní okurka v sobě ukrývá 90 % vody, je sladká a její semínka se dají bez problémů konzumovat.

K TÉMATU  Jak vybrat vánoční dárky pro každého člena rodiny?

Banán

První banány se začaly objevovat už před deseti tisíci lety v Papui Nové Guinei. Hojně se pěstovaly také v jihovýchodní Asii. Dnešní banány vznikly ze dvou odrůd – musa acuminata a musa balbisiana. Oba druhy byly mnohem menší než dnešní banány, byly zelené a měly velká a tvrdá semena, která se nedala jíst. Dnešní banán se oproti svému předku snadno loupe, má krásnou žlutou barvu a také mnohem lépe chutná.

Vodní meloun

Pokud si nedokážete představit, jak vypadal meloun v dávných dobách, lepší představu si uděláte poté, co zhlédnete obraz ze sedmnáctého století, jehož autorem je Giovanni Stanchi. Tvar má sice podobný tomu dnešnímu, ale jeho vnitřek vypadá vskutku zcela jinak. Zelená kůra, kterou má meloun jen po svém obvodu, se nacházela i uvnitř. Červeného, sladkého a vodnatého středu bylo v melounu poskrovnu. Pecek ale měl dřívější meloun hojně, ovšem to může mít i dnes, pokud si zrovna nedopřejete dražší, bezsemenný meloun. Vůbec první melouny se začaly objevovat před pěti tisíci lety ve starém Egyptě. Tehdy měl ovšem meloun průměr pouhých pětapadesát milimetrů a v žádném případě nebyl sladký. Dnešní meloun je proto 1500x větší než ten starověký.

Vypadá to, že na šlechtění potravin není vůbec nic špatného. Mnohé zelenině a ovoci to prospělo. Až na jahody. Ostatně ani tropické ovoce v našich končinách nechutná tak dobře jako tropické ovoce v místě svého původu, kde je mnohem větší, sladší, šťavnatější a barevnější. Stejně tak ale musíme mít na paměti, že dnešní ovoce a zelenina je celkově mnohem sladší a obsahuje tedy více cukru, o kterém se poslední roky vedou velmi sporné diskuze.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Cukr jako heroin: Jak si nevědomě vypěstovat závislost na cukru?

Odvykačka cukru: Jak se jednou provždy zbavit chuti na sladké?

Zdroje článku:
www.youtube.com (Be Amazed), www.g.cz,
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Výběr školní obuvi je klíčovou záležitostí pro každého rodiče. Správná obuv nejen že přispívá ke zdravému vývoji dětských nohou, ale také poskytuje potřebný komfort během dlouhého školního dne. Při výběru školní obuvi je nutné zohlednit různé faktory, jako je kvalita materiálu, podpora klenby, design a v neposlední řadě také cena. V tomto článku se podíváme na nejlepší nabídky školní obuvi pro chlapce a dívky, které splňují všechny tyto požadavky.
Ve světě módy, kde rychle se měnící trendy určují rytmus sezónních kolekcí, určité prvky šatníku si zachovávají svůj neměnný charakter elegance a univerzálnosti. Dámská košile, díky své všestrannosti a nadčasovému designu, představuje klíčový prvek dámského šatníku, který lze úspěšně použít při vytváření jedinečných stylizací pro nejdůležitější příležitosti. Značka TATUUM, s dlouholetou tradicí ve vytváření vysoce kvalitního oblečení pro ženy, nabízí dámské košile, které okouzlují jemnou elegancí a dokonalostí zpracování a stávají se nezbytným společníkem výjimečných chvil.
Teploty stoupají a pomalu svítá i naděje, že se brzy otevřou sportoviště. Jestli se chcete po delší pauze dostat do formy, rozhodně nepodceňujte přípravu. Dobijte energii a dávejte si postupné cíle. Jinak byste mohli skončit s nepříjemnými křečemi, bolestivě nataženými svaly a vyčerpaní únavou.
Co to je, perfektní make-up na léto? Ve skutečnosti neexistuje žádná samostatná kategorie, kterou bysme mohli pojmenovat „letní tónovací krémy“, protože pleť každého člověka má různé vlastnosti a potřebuje jinou kosmetiku. Navíc každý chce získat různé výsledky: někdo má rád matný finiš a někdo si oblíbil efekt mokré pleti.
Taky jste si někdy připadali jako v noční můře? Nic vám nevychází, cítíte se pod psa a máte chuť všechno vzdát! Proč tomu tak vlastně je? Proč se vám nedaří a ostatním ano? Jde to vůbec změnit? Mohou vám věci konečně začít vycházet? Já říkám ANO! Pojďme se na to společně podívat...
V prvním květnovém koučinku se Nela otevřela své koučce Marcele na maximum. Napsala pro vás, jak sezení vnímala, co si díky němu uvědomila a jaké má vlivem koučinku Emočních rovnic výsledky.
I sourozenci spolu mohou vycházet již od narození. Není to nic složitého
V dnešní době je těžké se někam vydat na dovolenou, jelikož všude se setkáte s nejrůznějšími restrikcemi z důvodu Covid-19. Proč se tedy zbytečně vystavovat nebezpečí návštěvy zahraničí? Vždyť v koutech naší republiky je tolik krásných míst, kde můžete strávit skvělou dovolenou, a navíc tak podpořit náš cestovní ruch a ekonomiku?
Chcete si říct o zvýšení platu, ale nevíte, jak na to? Znalost vlastní hodnoty a správné načasování jsou klíčové. V tomto článku zjistíte, jak si připravit argumenty, využít správné fráze a kdy je nejlepší okamžik k rozhovoru o platu. Prozkoumáme i průměrné platy v různých regionech, abyste mohly jednat s fakty. Nebojte se prosadit a získejte odměnu, kterou si za svou práci zasloužíte.
Surfování, velice atraktivní letní aktivita. A to i když jí jen pasivně přihlížíte. Možná se vám tento sport začal líbit už dávno, a zaryl se do paměti. Na první pohled se může jevit jednoduše, svézt se po vlně, nicméně realita je pak o mnoho jiná. Jednou za rok u moře se z vás zkušený surfař nestane. Ale trénovat můžete i v Čechách.
Aloe vera je rostlina, která se velmi často označuje za zázrak v květináči. Zdravotní benefity a léčivé účinky této drobné dužinaté a nijak nevýrazné rostliny jsou totiž až dech beroucí. Nemůžeme se divit tomu, že se mezi námi najde tolik lidí, kteří chtějí zázračnou aloe vypěstovat. Bohužel ne každý je zběhlý v pěstování. Jak tedy na to? Jak na pěstování aloe, která nám pomůže při akné i popáleninách?

Výběr článků

Jak poznat menopauzu? Otázka, kterou si po čtyřicítce začne klást mnoho žen. Menopauza, klimakterium či přechod, je přirozené období v životě každé ženy, kdy dochází útlumu funkce vaječníků a v důsledku toho k vymizení menstruace.
Handmade kosmetika v sobě skrývá mnoho benefitů. Víte, jaké výhody má domácí vlastnoručně vyrobená kosmetika a proč je u žen v posledních letech stále oblíbenější?
Kempování je neodmyslitelně spojené s létem. Pokud plánujete prázdniny pod stanem, příprava je klíčová. Občas se při hektickém balení stane, že zapomenete na důležité věci. I z toho důvodu jsme připravili seznam několika věcí, které je dobré mít na mysli, než vyrazíte do přírody.

Nepřehlédněte

Hudební svět přišel o významnou postavu taneční hudby. Paul Spencer, známý jako Dario G, zemřel 17. června ve věku 53 let po boji s rakovinou tlustého střeva. Proslavil se hity jako "Sunchyme" a "Carnaval De Paris", které se staly ikonami devadesátých let.
Výraz plovoucí podlaha je tu s námi zhruba už od 90. let minulého století, od té doby se začaly objevovat ve více a více domácnostech. Jejich slávě však ještě zdaleka neodzvonilo. Majitelé bytů a domů jsou si vědomi jejich výhod, a proto výběr typu podlahy padne často zrovna na ně.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek