Úterý , 26. 11. 2024

Artur

Stravování podle ročních období: Proč je přínosem pro tělo?

Všude, kam se podíváme, vidíme nejrůznější způsoby stravování. Mezi ně samozřejmě patří krátkodobé diety jako takové, ale stejně tak trvalé formy, které už představují určitý životní styl. A právě mezi ně nepochybně patří stravování podle ročních období. V čem spočívá a má vůbec smysl?
stravování podle ročního období
Jak se stravovat podle ročního období? (foto: 123RF)

25. 11. 2021

25. 11. 2021

Stravování podle ročních období stojí za zvážení. Není žádný pochyb o tom, že kvalitní strava je pro tělo značně důležitá. Představuje zkrátka jakési palivo pro náš organismus, který z ní čerpá vše nezbytné pro svou funkci. Někdy se ale stává, že se nestravujeme tak, jak bychom měli. Buďto máme ve své výživě značné nedostatky (nedodáváme tělu vše potřebné látky), anebo si jednoduše dopřáváme o něco víc, což má za následek přetěžování organismu a následnou nadváhu.

Pokud se ocitnete v situaci, kdy potřebujete shodit nějaké ty přebytečné kilogramy, zpravidla většinou sáhnete po dietě, která je v danou chvíli rychlá a účinná. Ovšem zcela nejlepší je samozřejmě nastavit si své stravování tak, aby bylo dlouhodobé, kvalitní i efektivní a stalo se vaším novým životním stylem.

Má to ostatně řadu výhod. Vy tělu dodáte, co potřebuje, a ono vám na oplátku předá patřičné zdraví a ideální váhu. Možností, jak takový nový životní styl získat, je celá řada. A právě mezi nimi nalezneme také stravování podle ročních období, které, přestože v podstatě patří až k historickému trendu, má rozhodně co nabídnout. Pojďme se proto na něj podívat o něco blíž.

Stravování podle ročních období je inspirované minulostí

Každé období nám dokáže nabídnout vždy něco jiného. Zatímco v létě nám na zahrádkách rostou krásné borůvky, na podzim je ideální čas vyrazit do lesa a posbírat lahodné houby. Nástupem moderní doby se ale trochu výhody jednotlivých období začaly prolínat. Pokud máte právě teď, kdy už venku vlastně nic neroste, chuť na sladké maliny, stačí jen zajet do obchodu.

Vždy je tam najdete. Naši předci ale takové výhody a možnosti jako my jednoduše neměli. Neexistovalo žádné rychlé občerstvení, ani supermarkety nabízející červené jahody uprostřed zimy. Museli si zkrátka vystačit s tím, co příroda v tu chvíli byla schopná dát (případně, co si dokázali sami vypěstovat nebo ulovit) a z toho dokázali pro sebe vždy vytěžit co nejvíc. A dost možná v jádru byli i mnohem zdravější a vitálnější než my, v době neomezených možností.

Ostatně my právě nyní jíme především upravené, konzervované a chemicky upravené potraviny, které našemu zdraví zrovna neprospívají. Jak je tedy zřejmé, stravování podle ročních období má své hluboké kořeny právě v historii a i dodnes v sobě ukrývá jisté kouzlo a především smysl z hlediska přínosů pro naše zdraví. I my se dnes stále můžeme spolehnout na přírodu a na to, co je zrovna schopná nám dát. Nutno také podotknout, že dnešní stravování podle ročních období efektivně navazuje na smýšlení tradiční čínské medicíny. 

K TÉMATU  5 důvodů, proč se zamilovat do běhání, i když vám kardio nic neříká

Proč má stravování podle ročních období smysl?

Stravování podle ročních období vychází z přesvědčení, že venku vždy zrovna roste to, co naše tělo v danou chvíli potřebuje. Ostatně má to svojí logiku. V parných letních dnech naše tělo ze všeho nejvíc potřebuje ochlazení, proto právě v tuto dobu kolem sebe najdeme dost ovoce a zeleniny, které se pyšní chladivým a neutrálním charakterem.

Naopak v zimě už ochlazení nepotřebujeme, ze všeho nejvíce naše tělo prahne po zahřátí. Právě proto v tuto dobu obvykle vsázíme na kořenovou zeleninu a podzimní typy ovoce, které dokážou organismus hezky zahřát. Všechno se zkrátka děje za nějakým účelem a ostatně ani tohle není jen samo sebou. Jak by v rámci jednotlivých ročních období měla být navržena skladba jídel?

Jaro

Zejména na jaře potřebuje náš organismus načerpat dostatek síly a energie, probudit se na další nastávající období. Strava by měla být lehká, avšak dostatečně výživná. Zároveň by měla mít pro organismus pročišťující funkci, tedy lehce detoxikační. V tomto ohledu pak platí, že kvalita znamená víc, než kvantita. V jarním období je proto důležité zaměřit se na tyto potraviny:

Nejvhodnější úprava potravin: dušení

  • Zakysané mléčné výrobky
  • Luštěniny – zelený i žlutý hrách, tofu, bílé fazole, sójové boby, fazole mungo
  • Zelenina – veškerá zelená zelenina (čerstvá nebo nakládaná), kyselejší zelenina
  • Obiloviny – vločky, celozrnné těstoviny, kuskus, bulgur, pšenice, žito, kroupy
  • Bylinky – zejména šípek, sléz a meduňka

Léto

Letní jídelníček by měl být lehký, nenáročný na přípravu a s minimálním obsahem soli a pikantního koření, které zbytečně organismus zahřívá. Zejména v létě je třeba odlehčit tělu z hlediska trávení, proto se říká, že letní strava by měla být převážně složená z lehce hořké chuti. Strava by zároveň měla obsahovat přirozeně se vyskytující cukry, nezbytným doplňkem je také zvýšený příjem tekutin.

Zajímavé je, že v kontextu s ochlazováním ovšem není vhodné mražené ovoce, ledové nápoje nebo třeba zmrzlina. Je totiž důležité zaměřit pozornost k přirozeně chladivým potravinám, nikoli však k uměle vytvořeného chladu. Ten totiž v návaznosti na organismus způsobuje stahující účinky vyvolávající zadržování tekutin uvnitř těla.

Nejvhodnější úprava potravin: grilování, převážně pak studená nebo krátce tepelně upravená strava

  • Grilované maso
  • Luštěniny – čočka, fazole, hrách a tofu
  • Zelenina a ovoce – listová zelenina, všechny druhy salátů, ředkvičky, brusinky, čekanka, kedlubna, čínské zelí, meloun
  • Obiloviny – rýže, jáhly, amarant i kukuřice
  • Bylinky a koření – především oregano, kakao a muškát
K TÉMATU  Mít teď větší hlad neznamená něco špatného. Je třeba jen zvolit jiný druh stravy! Vyměňte letní jídelníček za podzimní. Proč a jak?

Pozdní léto

Během stravování podle ročních období je důležité také pozdní léto, které je mezičlánkem léta a podzimu. I přestože se zdá, že mezi všemi obdobími je to prvek tak trochu navíc, nenechte se zmýlit. Právě tato etapa představuje důležitou část celého stravování, představuje střed celého roku. Je to vlastně okamžik, kdy čerpáme úrodu z lidského života, který si dokážeme užívat.

Nejvhodnější úprava potravin: krátké vaření

  • Mléčné výrobky
  • Luštěniny – sójové boby, cizrna, fazole, tofu
  • Zelenina – zejména cibule, květák, dýně, zelí, tuřín, mrkev, kedlubna, jablka, hrušky
  • Obiloviny – jáhly, sladká rýže, quinoa, kukuřice
  • Pochutiny – mandle, rozinky, vanilka, med, přírodní oleje

Podzim

Během podzimu je třeba tělo náležitě připravit na zimní období. Organismus je potřeba pomalu zahřívat a podpořit ho v tom, aby v těle začalo proudit co nejvíc energie. Právě proto je velmi vhodné zaměřit pozornost k pikantnějším potravinám.

Nejvhodnější úprava potravin: zapekání, pečení

  • Maso, sýry
  • Luštěniny a obiloviny – rýže, pšeničné maso, bílé fazole, čočka
  • Zelenina – veškerá kořenová zelenina i nakládaná zelenina
  • Bylinky a koření – například zázvor, máta, chilli, paprika

Zima

Během zimy dochází v rámci organismu k velkému útlumu a poklesu energie. Najednou máme více tendenci šetřit svou energie, více odpočíváme, celková aktivita se snižuje, proto také dochází k poklesu tělesné teploty. O to víc je důležité dopřát organismu zahřátí a chránit ho pomocí vhodných jídel, aby následné jaro opět došlo k probuzení a nastartování organismu. Naprostou jedničkou z hlediska stravy jsou obecně polévky, pečená a vařená jídla s dostatkem soli pro optimální udržení tekutin v těle.

Dle tradiční čínské medicíny je chybou, pokud si právě v zimě dopřáváme exotické ovoce pro dodání nezbytných vitamínů. Ve skutečnosti však takové ovoce tělo ochlazuje (i přesto, že se má zahřívat) a tím může dojít k výkyvům v rámci metabolismu. Potřebné vitamíny totiž tělu dokážeme dodat i s typicky zimním jídelníčkem bez nutnosti chladivého efektu dovezeného ovoce. 

Nejvhodnější úprava potravin: pečení, vaření, dušení

  • Všechny druhy ryb
  • Luštěniny a obiloviny – sója, barevné fazole, pohanka, rýže, kroupy
  • Zelenina – kořenová zelenina, zelí, sušené houby, lilek, tužší zelenina, nakládaná zelenina, jablka, sušené švestky, hrušky

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Bezlepkové stravování: Co obsahuje a je pro každého?

Podlehněte kouzlu indické kuchyně a vyzkoušejte některý z receptů

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Vaginální mykóza nebo také kvasinková infekce. To je problém, který je ženám moc dobře známý. Štěstí má žena, která se s nepříjemným pocitem pálení, svědění a nepříjemnou bolestí intimních partií ještě nesetkala. Statistiky však říkají, že se s mykózou alespoň jednou za život setkala snad každá z nich. Proto lze logicky říct, že každá žena se ptala na to, jak s mykózou bojovat.
Rýmovník si může každý z nás vypěstovat doma v květináči. Jde o léčivou bylinku, která je velmi nenáročná. Potřebuje jen přiměřené světlo a dostatek zálivky. Rozrůst se může opravdu hodně – ale pak nastává otázka, co s ním?
Naše životy se mění každý den. Existují ale milníky, kterých se obáváme všichni. Oslavit 30. narozeniny je pro většinu žen velmi těžkým dnem, kterého se bojí už pár let předtím. Co se ale s tímto životním mezníkem změní? Ženy a muži to mají určitě jinak, dnes se podíváme na něžné pohlaví a změny v jejich životech a životních stylech. Najdete se v některé z nich?
S příchodem zimy se pojí i zamyšlení se nad stravou. Zatímco v létě jsme potřebovali náš organismus zchladit, v nastávajícím období bude potřeba tělo zevnitř zahřívat. K tomu se skvěle hodí některé potraviny s přirozeně hřejivým účinkem.
My ženy jsme kolikrát jedno tajemství vedle druhého. Navenek spořádané a rozumné, ale když se zrovna nikdo nedívá, zpíváme si před zrcadlem s hřebenem v ruce. A děláme toho mnohem více, ale nikomu bychom to nepřiznaly. Často ani nejlepší kamarádce.
Baculatý a oteklý obličej - to je problém mnoha žen. I když i mužů, ovšem ženy jsou ty, které s tímto problémem chtějí opravdu efektivně bojovat. Jestliže nejste se svým obličejem spokojená, nemusíte si zoufat a ani nemusíte chodit na plastiku. Existuje totiž několik věcí, které udělat, abyste o oteklý obličej přišla.
Jaká zvířátka máme doma nejčastěji? Jsou to samozřejmě kočky a psi. Každý jedinec má jinou povahu, vždycky je ale milujeme. Tihle domácí mazlíčci mají jedno společné - když si hrají, stojí to za to a často nás překvapí něčím novým, čemu se rádi zasmějeme. Podívejte se na video!
V současnosti se ženy dělí převážně na dvě skupiny. Některé nedají dopustit na menstruační kalíšek, jiné vždy raději sáhnou po klasických vložkách nebo tampónech. Před časem však na náš trh dorazily i menstruační kalhotky. Pokud se tedy rozhodujete, po čem sáhnete zrovna vy, čtěte dál.
Přestože si to každoročně mnoho z nás nechce připustit, letní dny se blíží ke konci a podoba zahrad se začne měnit. Jedním si můžeme být jistí, práce na ní bude hodně. Podzim je čas sklizně, nové výsadby a dalšího opečovávání. V tomto období lze zasadit jak květiny, stromy, tak i zeleninu. Nejen jaro je časem pro nový život.
Doba adventní, pečení cukroví, bramborový salát se smaženým kaprem a očekávání příchodu Ježíška – to vše k Vánocům jak je známe my patří. Ovšem víte, kde se tyto tradice a zvyky skutečně vzaly a kam až sahají kořeny Vánoc?
Marie byla od mala o něco plašší než ostatní děti. Viděla věci, které ji znepokojovaly. Až v dospělém věku si vše dokázala rozklíčovat za asistence duchovně naladěných lidí. A dnes? Po překonání dlouhé nemoci pomáhá Marie lidem ve svém okolí.

Výběr článků

O výstavbě nových bytů především v oblasti metropole se mluví neustále, a to hlavně v souvislosti s její nedostatečnou rychlostí. Méně často se pak ve srozumitelném jazyku mluví o skutečnostech, proč tomu tak je nebo jak se s tím vypořádávají vlády a developeři v zahraničí. Stejné je to pak u proměn bytové výstavby samotné. Pojďte se podívat na 3 zajímavosti, které můžete probrat s kolegy z práce nebo s partnerem a možná se vám podaří rozproudit velmi zajímavou debatu.
I když jídlo není zrovna nejlevnější položka, to nejdražší na Vánocích jsou zejména dárky. Dvojnásob to platí tehdy, pokud máte kolem sebe víc lidí, které chcete pod stromečkem obdarovat. Jak se dá ušetřit za dárky, aniž byste museli mít výčitky před ostatními členy rodiny? Poradíme vám.
Včera nastalo novoluní ve znamení Raka a přináší s sebou jedinečné příležitosti pro nové začátky. Jak mohou tyto lunární energie ovlivnit váš život, a na co byste se měli zaměřit, abyste plně využili jejich potenciál? Přečtěte si náš článek a zjistěte, jak tento magický moment využít ve svůj prospěch

Nepřehlédněte

Monstera – pokojová rostlina s monstrózními listy, která je součástí českých rodin už od nepaměti. V mnoha domácnostech se dědí po generace – pěstovaly ji babičky, matky, dcery i vnučky. Je ideální rostlinou do moderních i starších domovů, hravě si s ní poradí i začínající pěstitelé. Ke svému životu totiž nevyžaduje prakticky nic.
Bohužel alergie trpí nejen lidé, ale také naší čtyřnozí kamarádi. Počet alergických onemocnění se zvyšuje. Nejvýznamnější alergie u psů jsou alergie na parazity, alergie na inhalační alergeny, alergie na potraviny a nebo kontaktní alergie. Podívejte se na několik tipů, které dokážou alergickou reakce u psa zmírnit.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek