Rýmovník se hodí klidně na čaj, mast i sirup. Výborný je ale také k inhalaci. Co všechno vám vyléčí a jak si lahodný sirup z něj můžete doma připravit?
Výborný lék nejen na rýmu
Rýmovník patří mezi všestranné bylinky, obsahuje mnoho vitamínů, minerálních látek a také omega-6 mastné kyseliny. Působí protizánětlivě a antibakteriálně. Jak už sám lidový název bylinky napovídá, užitečný vám bude zejména při rýmě a nachlazení. Podporuje uvolňování hlenů, zklidňuje kašel i bolest v krku, při rýmě a běžné viróze je zkrátka nepostradatelný. Určitě po něm sáhněte ještě dříve, než začnete hledat mezi léky v lékárničce.
Kromě toho se rýmovník dá využívat na zklidnění pokožky, napomáhá hojení drobných oděrek a poranění a také ulevuje pokožce od svědění, například po štípnutí hmyzem. Díky svému výraznému aroma se dá navíc využít i jako přírodní a velmi účinný repelent. Rýmovníkový čaj účinně bojuje i se špatným zažíváním a uleví též od bolesti hlavy.
Jak s rýmovníkem naložit?
Pokud máte doma tuto bylinku, máte v ruce vlastně malý zelený a velmi aromatický poklad. Využít jej můžete několika způsoby!
- Pokud si lístek utrhnete, stačí jej rozlomit a při ucpaném nosu stačí inhalovat jeho silnou vůni, okamžitě se vám bude lépe dýchat.
- Stejně tak můžete šťávou z něj potřít postižené místo na kůži.
- Ze tří až čtyř rýmovníkových listů pak snadno připravíte i lahodný a zdravý čaj. Listy stačí omýt, dát do hrnečku a přelít horkou vodou, luhujte deset minut a přidejte med a citron.
Rýmovník se ale poměrně dobře a rychle rozrůstá, pak je dobré jej zpracovat, abyste využili svou úrodu na maximum. Vyrobit si doma můžete snadno rýmovníkovou mast, ale i rýmovníkový sirup. Sirup se dá podávat i dětem, užívat jej pak můžete preventivně nebo při nachlazení a rýmě. Určitě vám pomůže.
Jak rýmovníkový sirup připravit?
Je to velmi jednoduché, jen je zapotřebí mít dostatečný počet lístků rýmovníku. Rýmovníkový sirup také posiluje imunitu, právě v zimním období je tedy čas na jeho přípravu.
Suroviny:
- 1 litr obyčejné vody
- 1 kilogram cukru (může být třtinový i bílý cukr)
- asi 2 citrony
- zhruba 30 – 40 lístků rýmovníku podle jejich velikosti
Postup:
- Každý rýmovník roste jinak. Pokud už se vám hodně rozrostl, budete mít jeho listy jistě větší. Pak postačí na přípravu sirupu 30 řádně omytých lístků. Pokud máte ale lístky drobnější, dejte jich více.
- Citrony si také řádně omyjeme a nakrájíme na kolečka. Připravíme si vhodnou nádobu, například větší džbán a do nádoby potom dáme omyté rýmovníkové listy, kolečka citronů a zalijeme vodou.
- Takto necháme louhovat asi 24 hodin.
- Na druhý den vše scedíme, dáme do hrnce a přisypeme cukr. Lepší je použít třtinový či hnědý, ale můžete přidat i cukr bílý.
- Přivedeme nálev k varu a na mírném ohni vaříme a mícháme, dokud nám nevznikne hustá sirupová hmota.
- Poté odstavíme z ohně a připravíme si nádoby, do nichž budeme chtít sirup nalít.
- Pokud máte již použité skleněné nádoby, nezapomeňte je dobře vymýt.
- Ještě teplý sirup se pak do připravených nádob nalije – a je hotovo.
Sirup má dlouhou životnost, schovat si jej tak můžete i do zásoby. Díky sladké chuti budou sirup milovat i děti. Užívat se dá po lžičkách, výborně ale chutná i v čaji. Připravit z něj můžete také klasický osvěžující nápoj z vody.
Díky rýmovníku si na vás nachlazení ani chřipka jen tak nepřijdou.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT