Pondělí , 25. 11. 2024

Kateřina

Jak poznáte kvalitní kávu?

Je už dávno známo, že káva vyráběná průmyslově nikdy nemůže dosáhnout takových kvalit, jako káva výběrová. A to z mnoha různých důvodů, o kterých si povíme níže.
káva
Kvalitní káva musí být čerstvě umletá a musíte ji správně skladovat. (foto: 123rf.com)

11. 01. 2022

Kvalitní káva? V první řadě si musíme vysvětlit, jaké druhy kávy vůbec existují. Máme celkem dva. Arabiku a robustu.

Arabica versus robusta

Arabica je tou kvalitnější kávou. Obsahuje méně kofeinu a nese široké spektrum chutí a vůní. Zrnka arabiky jsou větší, podlouhlá a rýha uprostřed má tvar písmene S. Také jsou citlivější na okolní teplotu. Nejvíce se jim daří při teplotách okolo sedmnácti až pětadvaceti stupňů. Arabica se často pěstuje na malých plantážích ve vyšších nadmořských výškách. Největším světovým producentem arabiky je Brazílie. Pěstuje se však také v Kolumbii, Mexiku, Guatemale nebo v Etiopii. Pochází z kávovníku arabského, který začne plodit nejdříve po třech letech od vysazení. Devět měsíců pak trvá, než se z prvních květů stanou plody. Ty postupně z rostliny opadávají a sbírají se proto ručně. Zároveň se ovšem mohou sklízet také jemným česáním. To je však metoda velmi časově náročná.

Oproti tomu robusta obsahuje více kofeinu než arabica, dokonce dvojnásobné množství, a nese v sobě více hořkosti. Robusta však není tak kvalitní, považuje se za průměrnou kávu. Avšak i mezi robustami najdeme takové, které stojí za to vyzkoušet, neboť se arabice směle vyrovnají. Většinou se ovšem robusta používá jako základ pro kávové směsi, a je proto levnější. Největším producentem robusty je Vietnam. Zároveň ji však ve větším množství najdete také v Indonésii, Brazílii, Indii, Malajsii, Ugandě nebo například na Filipínách. Nejraději má nižší nadmořskou výšku a teplotu mezi dvaceti a třiceti stupni Celsia. Robusta pochází z rostliny zvané kávovník statný. Jeho zrna jsou kruhovitého tvaru a rýha, která prochází prostředkem kávy, je téměř rovná. Rostlina plodí svá zrna rychleji než arabica, avšak velmi nepravidelně. Plody zrají jedenáct měsíců a sbírají se strojově z větviček kávovníků.

K TÉMATU  Káva pro ztmavení, ořechy na šediny a citron pro zesvětlení: barvení vlasů jde i šetrnou přírodní cestou. Vyzkoušejte a uvěříte!

Robustu sice obecně považujeme za méně kvalitní, ovšem oproti arabice má méně kyselou chuť. A to některým milovníkům tohoto nápoje vyhovuje víc.

Nekupujte již namletou kávu

A nyní už se pustíme do návodu, jak rozpoznáme kávu kvalitní od té méně kvalitní? Kvalitní káva by neměla být namletá předem. Kupujte celá zrna. Proč? Jakmile kávu namelete, od toho okamžiku ztrácí své aroma a charakteristickou chuť. A čím déle ji budete v tomto stavu uchovávat, tím znehodnocenější bude. Všichni baristé a pražiči kávy vám proto vždy doporučí namlít si kávu až tehdy, chystáte-li se ji skutečně spotřebovat. Ke všemu, když kupujete namletou kávu v supermarketu, nikdy si nemůžete být jisti tím, kdy ji kdo umlel, a jak dlouho ve skladu nebo v regále ležela.

A to je druhý kámen úrazu. Na obalu výběrové kávy by správně měly být uvedeny informace o tom, kdy byla káva upražena a z jaké plantáže pochází. Případně jaká je to odrůda. Rovněž by měla být uvedena země, z níž pochází, a také její chuťový profil. To se ale o kávě ze supermarketu dozvíte jenom málokdy.

Káva přímo z pražíren bude vždy kvalitnější

Káva, která se do České republiky dováží, je prý až v devadesáti procentech nekvalitní, zvětralá. To ovšem platí jak u namleté kávy, tak u kávových zrn. Obvykle platí, že nejvyšší jakosti káva dosahuje v prvním až třetím týdnu od pražení, ale je-li káva špatně skladována ještě několik týdnů, ne-li dokonce měsíců poté, k vám už se v požadované kvalitě nikdy nedostane. I proto je lepší kupovat si kávu přímo v pražírnách či kavárnách, kde si dávají záležet na tom, aby byla káva co nejkvalitnější.

Kvalitní káva nesmí mít vzduch

Je-li káva dobře zabalená (že se k ní nedostane vzduch), vydrží v původním obalu tři až šest měsíců. Zároveň by měl obal kávy obsahovat jednosměrný ventil, který slouží k tomu, aby z balení odváděl oxid uhličitý. Žádný vzduch se přes něj dovnitř ovšem nedostane. Pokud ale budete kávu skladovat déle než půl roku, pak mohou zrnka začít jednoduše žluknout. Samozřejmě si můžete kávová zrna přesypat z původního obalu, ale taková nádoba musí být opět vzduchotěsná. Dostane-li se ke kávě vzduch, už po třech týdnech bude naprosto vyčpělá a zoxidovaná.

K TÉMATU  Tloustnutí po čtyřicítce: proč se to vlastně děje?

Chcete se stát skutečnou odbornicí na kávu? Vyplatí se zaplatit si baristický kurz, případně také kávovou degustaci, při níž se naučíte rozpoznávat chuťové profily a vůně kávy. V rámci celého baristického kurzu se pak dozvíte něco o její historii, naučíte se připravovat espresso (základní kávový nápoj), z něhož se pak připravuje flat white, cappuccino nebo latte, a také si po jeho absolvování zvládnete připravit rovněž alternativní kávy jako chemex nebo V60. A samozřejmě se v rámci kurzu naučíte dělat i oblíbené latte art. Ovšem jak správně připravit mléko, to už je jiná kapitola.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Zelená káva: vše, co jste o ní chtěli vědět

Káva pro ztmavení, ořechy na šediny a citron pro zesvětlení: barvení vlasů jde i šetrnou přírodní cestou. Vyzkoušejte a uvěříte!

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Mezi nejznámější ženy Ruska se rozhodně řadí kosmonautka, první žena ve Vesmíru. Valentina Těreškovová má zajímavý životní příběh a dodnes se dokonce politicky angažuje ve své milované zemi. Podívejte se na její zajímavý život i současnost.
Čeká Vás výlet do zahraničí? Jedete v zimě do Itálie na hory, na exotické Maledivy, nebo pozorovat polární záři na Island? A chcete se cítit bezpečně za všech okolností? Mít jistotu, že když se Vám něco stane, bude Vám zajištěn ten nejlepší komfort a servis, že se o Vás někdo skutečně postará? Pak jednou z nejdůležitějších věcí, kterou musíte před cestou udělat, je uzavřít dobré cestovní pojištění. Jakou pojišťovnu si ale vybrat, aby seděla na míru Vašim potřebám, a přitom Vás cestovní pojištění nevyšlo víc než celá vytoužená dovolená? Na to Vám pomůže najít odpověď srovnávač pojištění Yespojisteni.cz.
I když se letošní léto bude nést v trochu méně omezeném duchu (hygienická opatření se začínají uvolňovat stále víc a víc), přesto se většina lidí rozhodla strávit volné dny s rodinou v tuzemsku. I Česká republika zkrátka nabízí mnoho krásného a atraktivního, tak proč to nevidět? Nemusíte nutně využívat automobil k přejíždění z místa na místo, stejně tak nemusíte ujít desítky kilometrů, abyste se dostali tam, kam se dostat chcete. Stačí usednout na kolo. Česko je totiž cyklostezkami doslova protkané.
Genetická modifikace, tedy úmyslná změna genetického materiálu, se využívá zejména ke snazšímu pěstování některých rostlin. Nejčastěji můžete v této souvislosti slyšet o kukuřici. Narazíte však na mnoho argumentů pro i proti tomuto zásahu při pěstování. Na jedné straně je vyzdvihován přínos a zajištění vyšší produkce, na straně druhé jsou pochyby a možná rizika spojená s jejich konzumací.
Podle statistik nejen u nás, ale i v Evropě, žije každé desáté dítě v nové rodině, kde je pouze jeden rodič jejich vlastní. Často tam žijí s nevlastními sourozenci, nebo se s nimi setkávají v rámci různých programů a dohod rozvedených rodičů o víkendech, prázdninách či svátcích. Společné soužití takové rodiny není zpočátku vůbec jednoduché.
Zdravá a svěží pleť, to je bezpochyby priorita Francouzek. Chcete se naučit pár jejich jednoduchých triků a mít pleť krásnou a svěží?
Retro je v módě, nejen v nábytku. Ale sedací soupravy se navíc objevují s jedním důležitým prvkem, a tím jsou kulaté tvary. Letos jsou in zaoblené sedačky! Co na ně říkáte?
Jan Kačer, herec a režisér nové vlny českého filmu, zemřel ve věku 87 let. Smutnou zprávu potvrdila jeho dcera Adéla Kubačáková. Kačer, který začínal svou kariéru v Divadle Petra Bezruče a výrazně působil v Činoherním klubu a Národním divadle, se proslavil také jako filmový herec v dílech jako "Smrt si říká Engelchen" a "Údolí včel".
Vánoce patří mezi nejkrásnější období roku. Všechno se třpytí, blýská a svítí. Proměňte i svůj domov v kouzelné místo plné vánoční atmosféry. Ať už je však váš byt velký nebo maličký, existuje spousta způsobů, jak ho přes Vánoce vyzdobit. Připravili jsme pro vás seznam toho, co by vám rozhodně nemělo uniknout.
Všude, kam se podíváme, vidíme nejrůznější způsoby stravování. Mezi ně samozřejmě patří krátkodobé diety jako takové, ale stejně tak trvalé formy, které už představují určitý životní styl. A právě mezi ně nepochybně patří stravování podle ročních období. V čem spočívá a má vůbec smysl?
Měla jsem vždycky jasnou představu o tom, co budu dělat a jakým směrem se můj život bude ubírat. Jsem cílevědomá, to mám asi po své matce. Vždy jsem věděla, že chci studovat a potom se věnovat tomu, co mě baví a zajímá. Nepřipustila jsem si, že bych mohla dělat obyčejnou práci. Tak nějak jsem si myslela, že manuální práce ani není pro mě.
Dorty máme spojené hlavně s narozeninami, ale sladký dezert si rády dopřejeme klidně jen tak. Sladká snídaně nebo kávě, malá sladkost z cukrárny přece neuškodí. Tyhle překrásné dorty přímo volají o to nechat se vyfotit, a člověku se do nich nechce ani krájet, jak jsou perfektní. Stejně ale nakonec neodoláte.

Výběr článků

Kratom (Mitragyna speciosa) je tropický stálezelený strom z čeledi kávovníkovitých. Pochází z Thajska, Myanmaru, Malajsie a dalších jihoasijských zemí. Jaké má použití v holistickém léčení a wellness?
V průběhu letních měsíců se častěji vydáváme mimo domov. Tím se ovšem dostáváme do hledáčku klíšťat. Co nám tito roztoči mohou způsobit, jak se jim bránit a co dělat, když už se zakousne? Zapomeňte na staré rady, dnes už je vše jinak. Žádné krémy, aby se pustilo apod.

Nepřehlédněte

Snídaně dělá den – to je staré známé pořekadlo, které platí od dob dávno minulých až po moderní současnost. Právě snídaně by nám měla dát potřebné živiny a energii potřebnou pro následující den. Její součástí by tak měly být hlavně suroviny, které obsahují důležité bílkoviny, vlákninu a další nepostradatelné látky. I proto jsou její součástí ovesné vločky - tedy měly by být její součástí.
Mnoho odborníku se shoduje, že pití vody je prospěšné. Dodává nám energii, posiluje imunitní systém, obecně nás udržuje zdravé a jde o nezbytnost. Nicméně všeho moc škodí. Nadměrná konzumace vody může být až život ohrožující a můžete si na vodě vypěstovat i závislost.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek