Pondělí , 25. 11. 2024

Kateřina

Gastro trendy v roce 2023: Převládá rostlinná strava, maso ze zkumavky nebo fermentace

Ačkoliv si nikdy nemůžeme být jistí, co nový rok konkrétně přinese, jedno je nad slunce jasné - vždy se můžeme těšit na nové (nebo někdy znovuobjevené) trendy nejen v oblékání, líčení, bydlení, ale třeba také v gastronomii. A jaké food trendy nás čekají v letošním roce? Pojďme je prozkoumat.
gastro
Na čem si letos bude gastronomie ujíždět?

02. 02. 2023

02. 02. 2023

Každá oblast se prakticky neustále vyvíjí, a jinak tomu není ani v případě gastronomie, která se v průběhu let mění. Ostatně taková ketodieta nebo bezlepkové potraviny kdysi byly ”něco wow”, zato dnes jsou v jídelníčku mnohých naprostou samozřejmostí.

Co se týče trendů, pochopitelně (a platí to tak ve všem) jde o to přilákat pozornost, umět i trochu šokovat. A pak je tu také schopnost reagovat na současné dění i schopnost se přizpůsobit chutím či zdravotním problémům zákazníků. Ať je to jak to je, nové trendy v gastronomii jsou zkrátka přínosem a každý si v nich najde to své. Které z food trendů pro rok 2023 osloví vás?

Alkohol na minimum

Možná až překvapivě ze statistik vyplývá, že podstatně ubývá zájem o konzumaci alkoholu a mnozí se spíše přiklánějí k nealkoholickým verzím drinků, převážně pak proto, že se ví, jak alkohol tělu škodí. Pít alkohol tak pomalu přestává být módní, na což se rozhodli reagovat i výrobci nápojů. Začnou se proto více objevovat nízkoalkoholické i nealkoholické nápoje, přičemž nejvíce povedou nealko destiláty i vína, ochucená piva, moctaily nebo octové limonády. No, zní to přinejmenším zajímavě. 

mocktail
Pít alkohol přestává být trendy. Čím dál více lidí si uvědomuje jeho dopady na lidské zdraví.

Slazení jen přírodně

Velkým tématem letos budou také přírodní sladidla, a je to právě díky výzkumům, které potvrdily, jak úzká je souvislost konzumace umělých sladidel či rafinovaného cukru se vznikem závažných onemocnění. Čekat proto můžeme nejen širší nabídku přírodních sladidel, ale i naše oblíbená jídla a nápoje slazené zdravější formou. A třeba taková fanta s agáve sirupem, proč ne?

Uměle vyrobené maso

Trošku děsivější je laboratorně vyrobené maso, které se stalo horkým kandidátem k diskuzi. Zatímco jedni něco takového vítají, druzí mají pocit, že je to už tak trochu za hranou. V každém případě takový trend dostal zelenou a například výrobce Upside and Eat Just nabídne svým zákazníkům možnost ochutnat uměle vypěstované kuřecí maso s minimálními ekologickými dopady.

K TÉMATU  Hrady a zámky se otvírají veřejnosti. Na které zamířit přednostně?
gastro
Maso budoucnosti pochází z laboratoře.

Nutričně hodnotné těstoviny

Těstoviny jsou nedílnou součástí každé kuchyně, ovšem ví se moc dobře, že klasické bílé těstoviny našemu zdraví i linii příliš nesvědčí. I když je trh plný celozrnných těstovin, výrobci se však rozhodli tuhle dobrotu udělat ještě zdravější a vyrábět ji ze zeleniny, jako třeba z mrkve, květáku či cukety, ale dokonce i ze zelených banánů. Od toho si slibují, že na trh přijde příloha plná živin a mnohem lahodnější chuti. Tohle už zní líp než maso ze zkumavky.

Bezmasé verze pokrmů

Už jsme si zvykli na hamburger či párky bez masa, ovšem letos se proslýchá, že by se portfólio bezmasých verzí klasických pokrmů mělo ještě více rozšiřovat, přičemž nejvíc se bude kouzlit se zeleninou, luštěninami a obilovinami, kromě toho by měla na trh přijít i veganská verze mořských plodů, která bude čistě rostlinná. Taková jídla by se podle všeho měla objevovat ještě častěji v restauracích, než je tomu doposud. Velkým trendem budou ještě přirozeně veganská jídla, která by měla dostat zase o něco víc prostoru než doposud.

snídaně
Bezmasá jídla dostanou větší prostor.

Rostlinné a udržitelné stravování

Food trendy také prozrazují, že převaha rostlinné a udržitelné stravy by měla v letošním roce dosáhnout převahy. Více se proto bude dbát na šetrnou výrobu, pečlivě vybrané suroviny i hledání přívětivějších variant. Od toho si pak svět gastronomie slibuje mnohem vyšší úroveň jídel, než jak je tomu současně.

Pestré kombinování tradičních kuchyní

Každá kuchyně má díky svým tradicím něco do sebe, a svou jedinečnou podobou je tak rozeznatelná i těmi, kteří se nepovažují za gurmány. Letošní rok však bude přát tomu, že se jednotlivé typy kuchyní začnou vzájemně kombinovat a ovlivňovat, čímž by měla vzniknout řada pestrých a chuťově zajímavých jídel. Klasická jídla by tak měla pomalu dostávat nádech exotiky, zatímco ta exotická by mohla mít v sobě špetku té klasiky. Těžko říct, jak tohle dopadne, ale pokud nám nebudou servírovat kung pao s knedlíkem, jsme pro.

K TÉMATU  Překvapivé zdroje omega-3 mastných kyselin. Jen rybami to nekončí!

V hlavní roli fermentace

Práce s kvasinkami i houbami je v oblasti gastronomie známá už dlouho. Fermentace je zkrátka technikou, která má své čestné místo téměř každé v kuchyni, a kromě toho, že podporuje výživnost surovin, zlepšuje i chutě jídel. Kromě klasiky v podání probiotických nápojů, koktejlů s kombuchou či miso pastou, se můžeme těšit i na další dobroty, a to nejen v jídle, ale i pití. Pro tento účel by se měla využít Mycorena či Mushlabs. Hojně se však budou používat i houby jako reishi, cordyceps a chaga. Ty by se podle zdrojů měly nacházet v nápojích, čokoládě, granole, ale i ve spojitosti s adaptogeny, jako je CBD či MCT olej.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Vypadá to jako kůže, ale není to kůže. Je to totiž alternativní kůže budoucnosti

7 podob vegetariánství: Vyznejte se jednotlivých typech

Zdroje článku:
https://www.ktchnrebel.com/foodtrend-report-2023/
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Plánování prázdnin s dětmi školou povinnými se často rovná složité manažerské práci. Prázdniny jsou pro všechny děti radostí a úlevou od školních povinností, ale ne tak pro rodiče. Ti musí velmi pečlivě plánovat, kam se školáky. Volných dnů je totiž podstatně víc, než mají dospělí dovolené.
Proti chřipce se můžete dát očkovat a v případě, že nemoc propukne, lze vsadit na běžně prodávaná syntetická léčiva. Zkusit ale můžete bylinky i sílu přírody.
Podzim je tradiční období v roce, kdy bilancujeme. Dny se zkracují, počasí zhoršuje, nálada prostě není. Odtud je už jen krůček k nepříjemným pocitům a sešupu nálady směrem strmě dolů. Když se to stane jednou, je to v pořádku. Podzimní deprese by se ale neměly opakovat často.
Myslíte, že malé děti jsou nevinná stvoření a neumějí lhát? Odborníci prokázali, že dítě dokáže lhát již ve třech letech. V té době už dětský mozek dokáže rozlišit mezi pravdou a lží. A děti zkouší, co se stane, když budou lhát. Jak reagovat, aby se to nezvrtlo?
V současnosti se ženy dělí převážně na dvě skupiny. Některé nedají dopustit na menstruační kalíšek, jiné vždy raději sáhnou po klasických vložkách nebo tampónech. Před časem však na náš trh dorazily i menstruační kalhotky. Pokud se tedy rozhodujete, po čem sáhnete zrovna vy, čtěte dál.
Kam se špinavým prádlem? Do pračky! Ale někdy je ho víc a různých barev, a než přijde na řadu, uschová ho koš na prádlo, praktický doplněk vaší koupelny. Vybrat si můžete přesně takový, aby stylově i barevně zapadl do vašeho interiéru. Koše na prádlo jsou proutěné, plastové nebo látkové, ale také z bambusu. Inspirace pro vás!
Praní prádla je každotýdenní činnost, ke které se musí přistoupit. Koše totiž začínají přetékávat a člověk najednou nemá, co na sebe. Je proto klíčové, abychom našemu použitému oblečení zase vdechli nový život. Jenže jak k praní prádla přistupovat? 
Handmade věci se z hlediska popularity už několik let drží na samém vrcholku. A ostatně se není čemu divit. Jsou totiž osobité, originální, odlišné od ostatních a jedinečné v každém detailu. Dnes si doma můžete vyrobit snad už cokoliv - od dekorací až po kosmetiku. My se ale v tomto článku budeme zabývat tím, jak si vyrobit vlastní parfém. Pojďme na to!
Blíženci jsou třetím znamením zvěrokruhu (22.5. - 21.6.), kterému vládne planeta Merkur. Jedná se o vzdušné znamení, pro něž je charakteristická upovídanost, zvídavost a přemýšlivost. A co dalšího? Jak Blíženci obvykle přistupují k životu, lásce, kariéře?
Liběna Rochová, přední česká módní návrhářka, zakladatelka Studia LR, ale také vedoucí Ateliéru designu oděvu a obuvi na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze. Svoji tvorbu představila celému světu. V Paříži, Lyonu, Vídni, Düsseldorfu, New Yorku, Los Angeles, Bombaji, Dillí a v mnoha dalších destinacích. Jak se k módní tvorbě dostala a jaké překážky musela překonat?
Dnes čtyřiapadesátiletá herečka a modelka patřila v 90. letech minulého století k největším sexsymbolům. A stačila jí k tomu vlastně jen náhoda. Kdyby se neobjevila ve správnou chvíli na správném místě a neměla na sobě upnuté tričko, možná bychom ji dnes ani neznali.
Kam se špinavým prádlem? Do pračky! Ale někdy je ho víc a různých barev, a než přijde na řadu, uschová ho koš na prádlo, praktický doplněk vaší koupelny. Vybrat si můžete přesně takový, aby stylově i barevně zapadl do vašeho interiéru. Koše na prádlo jsou proutěné, plastové nebo látkové, ale také z bambusu. Inspirace pro vás!

Výběr článků

Veronika Arichteva (38) se nedávno stala terčem kritiky manželky herce Filipa Blažka (50), Jolany Blažkové (44). V nevhodné reakci na fotografie Arichtevy doporučila plastickou operaci prsou.
V prvé řadě je nutno říci, že správný přístup ke svatbě nehledě na všechny trendy a doporučení je následující: udělejte to tak, jak chcete vy. Abyste však pochopili, co si přesně přejete, musíte to zjistit, ale jak? Na internetu je spousta informací a je těžké se v nich orientovat.
V dnešním poutavém článku na Dámské Lize zkoumáme magii Vánoc očima dětí. Jak dlouho trvá jejich víra v Ježíška, a co by rodiče měli vědět, aby tuto kouzelnou dobu pro své potomky co nejlépe utvořili? Přinášíme vám nejen pohled na to, do kolika let děti věří na Ježíška, ale také rady, jak tuto vánoční tradici zachovat a jaké situace by rodiče měli pečlivě sledovat. Podívejte se s námi na jedinečný svět Vánoc očima nejmladších!

Nepřehlédněte

Svatební den bývá pro mnoho lidí tím nejkrásnějším. Když žena dostane zásnubní prstýnek, začne se jí v hlavě točit milion věcí, které by na svatbě chtěla mít. Důležité je, se z toho nezbláznit. Pokud si můžete dovolit zaplatit společnost, která se organizací svateb zabývá, ušetříte si určitě mnoho starostí a nervů, ale z finanční stránky to asi nebude žádný med. Pokud děláte svatbu na vlastní pěst, nejlepší bude, pokud si všechny důležité věci budete sepisovat do deníčku. A to nejen množství hostů, velikost dortu, místo konání svatby, ale také samotný rozpočet, který se za svatbu chystáte utratit.
Navštívit jednou za čas kadeřníka? Proč ne, ale radikální zkrácení a nový účes vás doslova promění v jinou osobu. Podívejte se kadeřníkovi přímo pod nůžky.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek