Pondělí , 06. 05. 2024

Radoslav

Obavy a problémy každé mámy. Osamělost, panika, vyhoření, nedostatečnost

Rodičovská či mateřská dovolená bývají jedny z nejosamocenějších období, a to paradoxně i přesto, že žena či otec v podstatě nikdy sami ve skutečnosti nejsou.
obavy
Každá máma má neustále obavy, že není dost dobrá.

01. 06. 2023

01. 06. 2023

Konkrétně osamělost bývá označována jako nepříjemný emoční stav, kdy se jedinec cítí oddělený od ostatních lidí, chybí mu společnost, mezilidský kontakt a komunikace. A po přečtení této definice je nasnadě, že přesně s takovými aspekty se „dovolenkáři“ mohou setkat. Jsou to ale i obavy a další frustrující pocity, které maminky dnes a denně prožívají.

Pocit odcizení

Zatímco žena je na své „dovolené“, ostatní kolem ní zpravidla pracují. Náplň dne se tak pro tyto dvě skupiny diametrálně liší. Ve výsledku pak ani tolik nezáleží na tom, zdali po příchodu z práce vykládají pracovní příhody nebo naopak nejsou příliš sdílní, protože si toho za den řekli dost se svými kolegy. Příhodám, které za den zažila žena na mateřské, nebývá zpravidla dopřáno sluchu, popřípadě jen zpočátku. Každodenně se opakující úkony totiž nebývají do diskuzí příliš přínosným tématem. Od lidí ve svém okolí se tak matka může cítit odstrčeně, vyčleněně, neboť má pocit, že nemá nic plnohodnotného, čím by přispěla do konverzace.

Jak na něj vyzrát: Především si musíte uvědomit, že i vaše dny jsou plné zajímavého obsahu. Je však nutné vyfiltrovat, o čem budete mluvit. Tatínky určitě potěší jakýkoliv progres, který dítě udělá, babičkám můžete říct o novinkách, které mají v obchodě, jiné maminky si rády vyslechnou vaše spílání rostoucím zoubkům, kvůli kterým jste v noci dvacetkrát vstávala. Vždy jen uzpůsobit obsah sdělení. Váš život s malým dítětem rozhodně není nudný!

Pocit vyhoření

Ačkoliv syndrom vyhoření bývá spojován spíše s pracovním prostředím, rozhodně může potkat i ženu na rodičovské dovolené. Nakrmit dítě, přebalit ho, uklidit kuchyňskou linku, převléknout pobryndané body, naplnit pračku, znovu nakrmit dítě, naplnit myčku, uvařit, přebalit dítě, pohrát si s ním, dojít na nákup… Seznam činností matek nikdy nekončí. Velmi snadno se tak může stát, že dojde do bodu, kdy už nemá na nic sílu, svírá ji obrovská úzkost, která jí brání se pořádně nadechnout. Jindy ji zase popadají manické stavy, zlobí se na celý svět, nejraději by kolem sebe kopala a křičela, dokud by jí stačil dech. Také ji může trápit zapomětlivost, a i přes zjevnou únavu nespavost.

K TÉMATU  Krásný vztah mezi sourozenci vypěstujete od narození. Jak na to?

Jak na něj vyzrát: Pocit vyhoření bývá způsobený nadmírou stresu. Základem je tedy zpomalit, vypustit činnosti, které nejsou životně důležité, odpočinout si, rozdělit a rozdat některé úkoly jiným a šetřit energii. S malým miminkem není nic důležitějšího než vy a vaše děťátko. Pokud ale cítíte, že vám vše sahá až nad hlavu a vy se topíte, nastal čas vyhledat odbornou pomoc. Od pocitu vyhoření je jen krůček k depresím.

Pocit nedostatečnosti

Ten přepadá maminky především ve chvíli, kdy se srovnávají s jinými matkami. Může se jednat o kamarádku, sousedku, ale i o někoho, koho sledují na sociálních sítích nebo naopak o vlastní maminku či tchyni. Ti všichni se mohou zdát v něčem lepší. S dítětem zvládají pracovat, cvičit, dům mají jako ze škatulky, mají vysmáté a nastrojené děti, studují dvě vysoké školy najednou a do toho mají navařeno na týden dopředu, a ještě se u toho zvesela natáčejí. „Obyčejné“ maminky si pak mohou připadat neschopné a v porovnání s nimi lenivé, načež na sebe začnou klást ještě vyšší nároky.

Jak na něj vyzrát: Uvědomte si, že každá žena je jiná, každé miminko je jiné. Zatímco sousedka může mít napečeno na tři týdny dopředu, také to může být tím, že jí miminko prospí půl dne. Maminky, co cvičí zase mohou mít úplně jinou zásobárnu energie než vy a k tomu „hlídající“ tatínky. Studujícím maminkám, třeba nic jiného nezbývá, protože po ukončení rodičovské si budou muset najít jinou práci. Jsou unavené, studium je ubíjí, ale zvládnout to zkrátka musí. Ne vždycky je všechno takové, jak se to prezentuje. A hlavně – nikdo, nikdo se vám nebude chtít chlubit svými neúspěchy.

vyhoření
Na každou mámu je toho občas moc. O svých neúspěších ale mluvit nechceme.

Pocit paniky

Obzvlášť s prvním děťátkem se může, během každodenních aktivit, dostavit silný pocit paniky. Proboha, co mám vlastně dělat? Jak poznám, že má dítě hlad? Není mu zima? Nepotřebuje přebalit? Odříhlo si správně? Dělám mu ten čaj dobře? Můžu mu už tohle dávat? Jak ho mám naučit to nebo ono? Vyvíjí se správně? Neublížila jsem mu, když jsem ho takhle položila? Nemělo by už mluvit nebo chodit? Jedna otázka následuje druhou a najednou je tu lavina, která vystresovanou maminku doslova zavalí.

K TÉMATU  Udržitelný adventní kalendář, za který vám příroda poděkuje

Jak na něj vyzrát: Zachovejte klid. Po každé takové otázce se zhluboka nadechněte a vydechněte a teprve poté si ji položte znovu. Se zdravým selským rozumem nejdál dojdete. A pokud opravdu tápete, vždycky je tu způsob, jak najít odpověď. Nevíte, jestli má hlad? Dejte mu prso nebo lahev a hned to zjistíte. Zima? Sáhněte mu na nožičky a za krk. Jestli se vyvíjí správně a je v pořádku vám může sdělit pediatr. Každá otázka má svou odpověď.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Vedeme k úspěchu: Naše první setkání bylo osudové, hned jsme si padly do oka

Podnikání na mateřské: Lži, kvůli kterým se do byznysu mnoho žen nežene

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Křik a pak pláč, pocity nepochopení a smutek. Výkyvy nálad jsou jen jedním z nepříjemných příznaků klimakteria. K těm dalším patří návaly, noční pocení a nespavost. I proto je přechod pro mnohé velkým strašákem. Jestli se to týká i vás, pak je na čase změnit myšlení a přístup. Nejde o žádné stigma! Klimakterium je přirozenou etapou v životě každé ženy a navíc v dnešní době existuje řada způsobů, jak toto období usnadnit.
Existuje dnes ještě někdo, kdo by neměl doma žádnou sexuální hračku? Na trhu můžeme najít nespočet možností, jak sebe samu potěšit. Už jste slyšela o womanizeru? Pokud ne, udělejte si chvilku a pojďte se s tímto malým zázrakem seznámit.
Začalo to jednou ve sprše. Asi po páté jsem si kontrolovala prsa. Měla bych to samozřejmě dělat častěji, když vím, že prababička měla ve svých 82 letech diagnostikovaný nádor, ale není čas. A taky jsem kojila, takže jsem ve skupině žen, které jsou proti rakovině prstu více chráněné. Tak to aspoň píšou na internetu. Bohužel jsem si ten den nahmatala bulku v prsu. Co teď? Mám to řešit? Nebo ne?
Pěstitelská sezona je v plném proudu, což znamená, že si lidé ve svém volném čase musí najít čas na svádění boje s mandelinkami. Právě mandelinky jsou totiž největším problémem, který sužuje jejich pěstované brambory. Rozpoznat je není vůbec nic těžkého. Mandelinka bramborová je americký brouček, který je asi dvanáct milimetrů dlouhý a osm milimetrů široký. Většinou je zbarven do bílo-žluta nebo do bílo-oranžova s tím, že ho zdobí černé pruhy.
Dnes v pátek 9.2. nás čeká fascinující astrologický úkaz – Novoluní ve Vodnáři. Toto kosmické setkání slunce a měsíce přináší nejen nový začátek, ale také osvěžující energii a nové možnosti pro všechny znamení zvěrokruhu.
Také jste čekala na sluneční paprsky, až vám prozáří každý den? Konečně jaro! Ale jen do té doby, než sluníčko zasvítí přes zaprášená okna a vy najednou vidíte svůj byt v mnohem jasnějších konturách. Chtělo by to jarní úklid? Neztrácejte čas a jděte na to hned. Zvažte, jestli zapojit rodinu. Někdy si opravdu důkladně uklidíte jedině sama!
Rozchod dvou lidí, kteří se milovali, přátelili a byli spolu rádi, je vždy bolestivý. Často lidé setrvávají v partnerství jen proto, že se bojí kritické situace, kdy druhému řeknou, že chtějí jít dál. Ale být s někým, kdo vám už nic nedává, nemá smysl. Prostě někdy nastává čas se rozejít.
Neustále se apeluje na to, ať dodržujeme pitný režim. Má to pozitivní dopad na zdraví, říkají lékaři. A něco na tom je. Vedle blahodárných účinků na zdravotní stránku však musíme zmínit i dopad na stav naší pokožky. Díky konzumaci dostatečného množství tekutin se vyvarujeme celkové dehydrataci, která podporuje stárnutí pokožky.
Smoothie vám může zajistit denní dávku vitamínů nebo si jím můžete třeba nahradit večeři. Každopádně si jistě pochutnáte a vaše zdraví to ocení. Smoothie jsou opravdovým hitem při snaze o zdravé stravování. A není se čemu divit! Tak jen vyzkoušejte některý z receptů na jejich přípravu.
Babí léto nám o víkendu přinese dobrou náladu. Volné dny věnujte péči o pokožku, troše zdravého pohybu venku, a večery si nechte pro sebe. Co dalšího radí astroložka Naďa Šmídová?
Když mi kamarád Milan, co vlastní autoškolu, dával vědět, že se sejdeme na kafe, byla jsem nadšená. Přeci jen se konečně začínají uvolňovat pomalu koronavirová opatření, a proto jsme se sešli na zahrádce jedné příjemné kavárny. To ještě netušil, že nadhodím téma motorka!
Tuhé mýdlo zná každý. Z našich domácností jej vytlačilo mýdlo tekuté, takže klasická tuhá mýdla jsme si zvykli dávat tak maximálně do skříně pod oblečení, aby nám ho hezky provonělo. Jenže v poslední době se k nám zase vrací, a nejen mýdlo tuhé ale na trhu se objevily i tuhé šampony na vlasy.

Výběr článků

V poslední době se mění seznamovací taktiky žen. Dříve bylo typické, že se přikláněly ke vztahu se starším partnerem. Nyní se karta obrátila a vyhledávají náruče mladíčků. Věkový rozdíl v řádu pár let není nic nevšedního, nicméně láskyplné partnerské pouto mezi čtyřicetiletou ženou a o 10 a více let mladším zajíčkem je pro mnohé na pováženou. Jistě si také pokládáte tu otázku, zda s ním udržíte krok a budete se mu za pár let líbit?
Každá žena se chce líbit. Některé z nás sází na přírodní krásu, jiné se snaží zdokonalit pomocí různých řasenek, očních stínů, make-upu apod. Když se ale vydáme do obchodu, často tam bezradně stojíme před regálem a nevíme, co si vlastně vybrat. S tím je teď ale konec. Přečtěte si následující řádky a příště půjdete najisto.
Jaká je optimální délka spánku? Všechny vědecké výzkumy, které byly uskutečněné v posledních několika letech, se shodují na tom, že tím jediným správným počtem je osm hodin. Proč? Protože jedině díky osmihodinovému spánku může naše tělo fungovat tak, jak má.

Nepřehlédněte

Postel ukrytá v knihovně nebo sedačka, která se sama přestaví na palandu. Chytré a praktické řešení prostoru doma nabízí originální nábytek budoucnosti. Tyto nápady ale nepůsobí jen jako snaha o získání prostoru za každou cenu. Mnohá řešení jsou vysoce praktická z důvodu účelnosti, jako zasouvací botník pod schody do patra.
Na čistotu a minimalismus se zaměřil architekt Matt Watts. Jeho moderní stodola nabízí prostorné a komfortní bydlení. Prosluněnému interiéru vévodí zatočené schodiště. Zaujme i kuchyňský kout, celý laděný do černé barvy.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek