Středa , 01. 05. 2024

Svátek práce

S doplňky stravy opatrně: Vitamíny a minerály, které se nevyplatí kombinovat

Vitamíny, minerály, bylinky i probiotika. Spousta lidí vsází právě na doplňky stravy ve chvíli, kdy chtějí podpořit své zdraví. Ačkoliv je možné mnohé z nich užívat souběžně, jsou kombinace, které se spolu příliš neshodnou, rovněž také s léky, které případně polykáte. Kterým kombinacím se u doplňků stravy vyplatí vyhnout?
doplňky stravy
Které vitamíny, minerály, ale i bylinky není dobré kombinovat?

14. 04. 2023

14. 04. 2023

Nic se nemá přehánět a to samé nepochybně platí i o doplňcích stravy, které se tváří neškodně. Ať už ale užíváte cokoliv, vždy je zapotřebí nepřekračovat doporučený denní příjem a brát v potaz, co dalšího aktuálně berete. Přestože doplňky stravy mají velké zdravotní přínosy, při nešťastném výběru mohou mít i zdravotní rizika. A tady je pár těch, u kterých se v případě kombinování je třeba mít na pozoru.

Hořčík a vápník

Každý z nich svede něco jiného. Zatímco hořčík má svou roli v podpoře svalových a nervových funkcí a reguluje cukr v krvi i krevní tlak, vápník je důležitý minerál potřebný pro zdraví kostí. Oba minerály najdeme přirozeně v některých potravinách.

  • Hořčík bývá v luštěninách, ořeších i semínkách a zelené zelenině.
  • Vápník je zase přítomný především v mléce, sýrech i jogurtech.

Někdy je ale třeba jejich hladiny zvýšit pomocí doplňků. Ovšem pozor, pokud budete užívat velmi vysoké dávky vápníku, sníží se schopnost těla absorbovat hořčík. Pokud tedy patříte k lidem s nedostatkem hořčíku, vápník užívejte večer před spaním, nikoliv během jídla, kde by se hořčík přijatý ze stravy nedokázal vstřebat.

Vitamín C a měď

Vitamín C hraje důležitou roli při tvorbě kolagenu a proteinu, který pomáhá s hojením. Je také prevencí proti infekčním a virovým onemocněním, přičemž podporuje i zotavení organismu. Oproti tomu měď se podílí na výrobě energie, podporuje tvorbu pojivové tkáně a pomáhá i s ideálními hladinami krevních lipidů.

Ačkoli oba doplňky stravy jsou ve své sólo podobě naprosto úžasné, společně se moc neshodnou. Vysoké dávky vitamínu C totiž snižují vstřebávání mědi, a o to hůř, pokud trpíte jejím nedostatkem.

Pozor také na kombinaci zinku a mědi. I zde platí, že zinek má negativní vliv na vstřebávání mědi. Jistou podobnost ale najdeme i ve vztahu vitamínu C a B12. Zde je to zase vitamín C, který rozkládá vitamín B12 v trávicím traktu, kvůli čemuž ho nedostanete do těla tolik, kolik potřebujete.

K TÉMATU  Které bylinky vám mohou pomoct při hubnutí? Dáme vám hned 6 tipů!

Železo a zelený čaj

Železo je důležitým prvkem pro podporu červených krvinek a přenos kyslíku z plic do tkání. Je také léčbou pro lidi trpící anémií. Zelený čaj je zase přínosný pro duševní bdělost, trávení a je prevencí proti bolestem hlavy a srdečním chorobám. Pokud ale budete železo užívat se zeleným čajem, snížíte vstřebávání minerálu, proto je vhodné nekonzumovat je současně.

Vitamíny A, D, E a K

Pro naše tělo je také nezbytná čtveřice vitamínů A, D, E a K, ovšem podle studií by se neměly konzumovat společně. Bylo prokázáno, že pokud je vitamín K přijímám s vitamíny, jež jsou rozpustné v tucích (což je A, E i D), je zhoršené jeho vstřebávání. Řešením tedy může být větší časový rozestup a čím delší, tím jedině lepší.

Pozor i na kombinace doplňků s léky

To je jen krátký výčet toho, jaké doplňky stravy není radno kombinovat. Pozor ale i na jiné zrádné kombinace přírodních doplňků s léky. I ty mohou vyvolat řadu nepříznivých účinků, a pro příklad jich alespoň pár uvádíme:

  • Ashwagandha je úžasnou bylinkou, ovšem pozor, nežádoucí reakce může vyvolat u léků na cukrovku, vysoký krevní tlak i imunosupresiva.
  • Zinek je cenný minerál, avšak příliš se neshodne s antibiotiky či penicilaminem, které snižují jeho vstřebávání.
  • Melatonin je přírodní pomocník usnadňující spánek, ovšem problémy mohou nastat tehdy, pokud s ním užíváte léky na ředění krve, protože melatonin zvyšuje krvácivé stavy. Rozumný není ani při užívání antikolvulziv či antikoncepce, protože melatonin je rovněž hormon. Způsobit může řadu nepříjemností – od ospalosti, nevolnosti až po závratě.
  • Třezalka tečkovaná je přírodním antidepresivem, u níž bylo prokázané, že účinky pravých antidepresiv může neblaze ovlivňovat. Potenciálně závažné interakce má také u antikoncepce, cyklosporinů, u některých léků na bolest a proti srdečnímu selhání, stejně tak u přípravků na ředění krve.
K TÉMATU  Posilněte obranný štít své imunity před podzimní vlnou viróz

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Jaké vitamíny a doplňky pomáhají v boji proti suché pokožce?

Tělo potřebuje minerály a vitaminy. Které konkrétně?

Zdroje článku:
https://www.health.com/mind-body/mixing-supplements
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Kmenové buňky jsou v kosmetickém oboru často skloňovaným pojmem posledních let. Jedná se pouze o přeceňované složky kosmetiky nebo jsou kmenové buňky skutečně zázračnou ingrediencí, která nám pomůže ke krásnější pokožce?
Pelargonie, známější spíše jako muškáty, patří mezi nejoblíbenější květiny do truhlíků či jiných nádob. Pelargonie vodopádem svých barevných květů zdobí nejeden balkón či terasu. Pelargonie jsou velmi dekorativní, nenáročné na pěstování, odolné vůči chorobám a škůdcům, a proto jejich pěstování zvládne i naprostý začátečník.
Nezáleží na tom, kolik je zrovna hodin. Je to tady! Máte chuť dopřát si něco hodně nezdravého. Jednou vás provokuje tlačenka v lednici, podruhé máte problém zkrotit myšlenku pochutnat si na tom hříšně sladkém dortíku. Tu a tam takový okamžik potká snad každého z nás a jak jistě víte, všechno má nějakou příčinu. A to i hlas vašich myšlenek volající po pizze a hranolkách s dvojitou tatarkou. Co za tím stojí a jak to řešit? Poradíme.
Tenhle pilný papoušek aktivně řeší svůj vzhled. Když se mu jeho vlastní ocasní peří zdá krátké, neváhá svůj zevnějšek pracně vylepšit. Nebo by se dalo prohlásit, že se tento Agapornis chlubí cizím peřím?
Teplo domova, domácnost, ze které čiší pohoda, plápolající oheň v krbu, pohodová hudba, tlumené osvětlení, a především přírodní materiály. Vítejte ve vašem novém domově, kde díky dánskému hygge trendu konečně zavládl klid, mír a dokonalá pohodička.
Dnes budou mít energie všichni na rozdávání. Pokud si chcete s někým něco vyřešit, do toho! Péči věnujte svým nohám a dejte pozor při výběru parfému!
Konopí seté, latinsky cannabis sativa, je bylinou, chcete-li rostlinou, která má na naše tělo blahodárné účinky a používá se v alternativní medicíně k tlumení bolesti, léčbě neurologických onemocnění nebo zeleného zákalu. A vhodné je i na kašel. Proto se na něj teď podíváme z té lepší stránky.
Věci mají své místo. I když to na první pohled nevypadá, už dvouleté děti vědí, kam která věc patří. Právě v tomto věku se začne projevovat smysl pro pořádek. Je tak nutné jim dát pravidla her i úklidu. Dítě začne vnímat vnější a vnitřní řád.
Citron je již od pradávna používán jako pomocník při mnoha zdravotních potížích. Kyselina citronová v citronu je totiž známá svými imunitními, antibakteriálními a antivirovými vlastnostmi. Co vás napadne jak první, když máte například chřipku? Samozřejmě pořádný bylinkový čaj s medem, zázvore, a hlavně citronem! Jaké jsou účinky citronu na lidské tělo?
Okořenit si společné partnerské chvíle nemusíte jen v rámci ložnice. Co takhle vymyslet nějaký malý vtípek, na který budete dlouho vzpomínat? Máme pro vás pár tipů, které hravě zvládnete, a kterými svého partnera trochu pozlobíte a vyprovokujete k akci. Pojďte se pobavit i vy!
Snubní prsten je považován za žílu lásky. Nevěsta a ženich si je vzájemně nasazují při svatebním obřadu, jako symbol spojení, věrnosti a lásky. Také by se dal vnímat, jako symbol „vlastnictví”. Prstýnek dává ostatním jasně najevo, že dotyčná osoba není k mání, že už jeho nebo její srdce patří někomu jinému. Jejich symbolika se v průběhu staletí vyvíjela a stále vyvíjí v závislosti na tradicích a kultuře.
PLC House je rodinný dům v argentinském Villa Allende. Byl navržen čistě a lineárně, s ohledem na praktičnost, úspornnost a flexibilitu. Tři ložnice, každá s vlastní koupelnou, prostorný prosklený obývací pokoj s výhledem ven na terasu a vzrostlé stromy. To vše na jednom jediném patře. Není nádherný?

Výběr článků

Bojíte se, že se můžete stát alkoholičkou, když si dáte každý večer jednu nebo dvě sklenky vína? Někteří odborníci to tvrdí. Jiní zase oponují, že sklenka vína denně, jedno pivo nebo panák tvrdého alkoholu prospívá lidskému organismu.
Fascinují vás příběhy lidí s všemožnými podivnými chorobami či tělesnými deformacemi? Připadáte si kvůli tomu jako lidské hyeny? Nezoufejte si, podle amerických psychologů to je naprosto normální.
Setkáváme se s ní velmi intimně, ovlivní naši pohodu, vezme nám sílu i náladu, nutí nás se o ni starat a ani na minutu na ni nezapomenout. Obtěžuje muže, ženy i děti a každý ji nazývá jinak – viróza, nachlazení, chřipka. Je mezi nimi rozdíl? A jaký?

Nepřehlédněte

Skřípe vám to tak nahlas, že to musí být slyšet i u sousedů? Možná je to tím, že místo společně tráveného času koukáte raději do mobilu. Svůj podíl viny na tom může nést i to, že chod domácnosti stojí výhradně na vás!
Nutně potřebujete změnu? Chcete vyzkoušet úplně něco nového a láká vás přestěhovat se do zahraničí? Mnozí z nás se toho bojí, pochopitelně. Je to velký životní krok. Ale ne tak nereálný, jak si myslíte.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek