Čtvrtek , 02. 05. 2024

Zikmund

Na výcvik psa se musí chytře. Udělejte z toho hru pro vás oba

Pokud jste majitelem čtyřnohého mazlíčka, pak víte, že ve své podstatě je jako dítě. Potřebuje vaši péči, zájem i láskyplnou výchovu, zrovna tak trénink, který ho učí dobrému chování a skvělé disciplíně.
výcvik
Buďte trpěliví, každý pes se učí jinak.

17. 03. 2023

17. 03. 2023

Ačkoliv se to na první pohled nezdá, výcvik je pro psa jakousi zábavou, a to i když taky občas zažijete chvíle, kdy si váš mazel bude tvrdošíjně stát za tím, že dneska trénink prostě nebude. Jak ale čtyřnohého kamaráda efektivně trénovat? Poradíme vám pár fíglů.

Zkroťte svá velká očekávání

Velkým nešvarem mnohých páníčků je zejména očekávání v to, jak každý den bude perfektní a jak se pejsek vše naučí v rekordním čase. Pravdou ale je, že pocitů zoufalství, vzteku a osobního zklamání si občas užijete víc než dost, a přesně takové pocity se snadno přenesou i na vašeho pejska. Pak není nic nového pod sluncem, že pes k vám bude opatrnější, nebude vám tolik věřit a pod tíhou obav se nic nového nenaučí. Takže rada číslo jedna – buďte klidní, trpěliví a věřte, že vše má svůj čas. Ostatně stačí si uvědomit, že komunikujete se zvířetem, které nemluví stejným jazykem jako vy. Váš pes chce porozumět, ale potřebuje dostatek času, aby pochopil příkazy a splnil vaše očekávání.

Mějte na paměti jeho temperament

Každý pejsek je z hlediska povahy zcela jiný. Stejně jako děti se učí jinak, odlišnou rychlostí, někteří jsou tvrdohlaví, jiní zase příliš akční. Už jen z toho je jasné, že krabicová forma tréninku nemusí pokaždé fungovat a vždy je třeba trénink uzpůsobit potřebám a temperamentu vašeho psa. A pokud se i tak občas dostanete do těžší situace, nikdy pejska neobviňujte, vyhněte se nadávkám i křiku. To by zbytečně mohlo způsobit blok pro budoucí výcvik.

Naučte se pružně odměňovat

Pejskové nechápou dlouhodobé příčiny a následky, zato se učí velmi rychle. Co ale mnozí chovatelé opomíjejí, je schopnost rychlé reakce, kdy je třeba pejska umět okamžitě pochválit a odměnit. Je totiž dokázané, že pokud se tak stane do 2 sekund od požadovaného chování, pes si uvědomí, za co pochvalu dostal. Pokud budete s pochvalou otálet, nespojí si odměnu s danou akcí a tím se jakákoli snaha míjí účinkem.

K TÉMATU  Alergie trápí i zvířata! Jak pomoci alergickému psovi?
výcvik
Každý pes je jiný, takže se každý pes bude učit jinak.

TIP: Vaše chvála musí být nejen dostatečně rychlá, ale i přesná, jinak můžete psa chválit za to, co vlastně nechcete. Například si představte, že psa učíte povel „sedni“. On sedí, ale ve chvíli, kdy ho chválíte a odměníte, začne vstávat. V tom okamžiku ho odměňujete ne za sezení, ale stání.

Zkuste clikrový trénink

Občas není od věci zkusit si ten trénink něčím ulehčit, a pro tenhle účel můžete využít například clicker training, který umí posílit chování pejska a také povzbudit rychlost jeho učení. Funguje tak, že vytváří pozitivní spojení mezi zvukem kliknutí a odměnami. Po nějaké době tedy bude zvuk clikru zvíře považovat za dobré znamení a brzký příchod odměny. Jak ale na to?

1.   Po kliknutí ihned dejte psovi pamlsek. V tuto chvíli si pes spojuje zvuk s odměnou, tedy i svým správným chováním.

2.   Pokaždé, když pes udělá, co chcete, cvakněte a dejte mu pamlsek. Postupně v tomto režimu přidávejte další povely.  

Dodržujte naučená pravidla

Pokud chcete psa něčemu naučit, je důležité, aby ve vašem životě cítil důslednost. Každý, kdo s vámi a pejskem žije, by měl být na stejné palubě. Pokud ho trénujete, aby neskákal na lidi, nedovolte to ani dětem, aby pejsek skákal po nich. Podkopete tak veškerý výcvik, který jste s ním absolvovali. Kromě toho je důležité, aby přesné povely používali všichni, a pokud máte stanoveno „sedni“, nesmí se to zaměňovat třeba na „posaď se“. To totiž nevytvoří jasné spojení s jediným příkazem a jedinou akcí.

pes
Trénink by pro psa měl být zábava, jinak se mu do něj nebude chtít.

Naučte se efektivně chválit

Úspěch a dobré chování je důležité odměnit nejen pochvalou, ale i malým pamlskem. Tyhle dobrůtky zvíře motivují, aby se naučil výcviku. Pochoutka ale musí být malá, chutná a měkká. A aby byl váš čtyřnohý drobek o to víc motivovaný, dělte odměny i na pamlsky „vysoké hodnoty“, tedy na speciality za velmi dobrý výkon. Aby ale každý takový trénink byl úspěšný, spíše si vyberte dobu, kdy váš mazel bude mít prázdný žaludek. O to víc bude chtít dobrotu dostat a začne se lépe soustředit na úkol, aby dosáhl svého.

K TÉMATU  S Peterem Nagym o jeho novém albu PIANKO, které právě přichází na trh. Co zpěvák ještě letos chystá?

Buďte vždy pozitivní

Ke konci každého tréninku buďte vůči pejskovi pozitivní, a to i když vše neprobíhalo tak, jak jste si představovali. Závěr ukončete tím, co mu už jde, odměňte ho a pořádně ho pomazlete. Vaše láska a pochvala udělá mnohé – příště se totiž váš psík zase pustí do dalších tréninků hravě a s nadšením.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Káva a pes: Co se stane s mazlíčkem, když si „lokne“ hořkého nápoje

Domácí mazlíček pro děti. Kdo bude nejlepší parťák?

Zdroje článku:
https://www.wikihow.com/Train-a-Dog
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Je tu jaro a s ním i spoustu změn! Lidé se chystají na sezónu v plavkách a chtějí být na jaře víc plní energie. Po zimě, kdy jsme spíš pasivní a více jíme, tak s jarem přichází odhodlání do různých detoxů a očist! Bohužel to nemusí skončit vždy dobře, protože není detox jako detox. V tomto článku vám prozradím, jak na správnou jarní očistu! Která pročistí vaše tělo i vašeho ducha a zároveň neuškodí vašemu zdraví!
Okořenit si společné partnerské chvíle nemusíte jen v rámci ložnice. Co takhle vymyslet nějaký malý vtípek, na který budete dlouho vzpomínat? Máme pro vás pár tipů, které hravě zvládnete, a kterými svého partnera trochu pozlobíte a vyprovokujete k akci. Pojďte se pobavit i vy!
Vánoční stromek získává ve většině českých domácností jednou ročně opravdu výraznou roli, protože obzvláště pro naše nejmenší je symbolem splněných přání a naděje. Je tedy potřebné jeho výběru věnovat patřičnou pozornost. Jak vybrat vánoční stromek, aby byl dokonalou ozdobou jakéhokoli prostoru, najdete v následujících řádcích.
Máte v plánu zahradní párty? Léto je tady a nejlepší místo pro posezení s přáteli je venku. Grilování, oslava narozenin nebo jen tak, připravte stůl snů! Pokud máte zahradu, je hlavní problém vyřešený. Nemusíte nutně sedět pod vaším přístřeškem, zkuste netradičně posadit hosty uprostřed pozemku na trávníku. A pokud zahradu nemáte, můžete udělat to samé někde za domem. Dny jsou dlouhé a večery teplé, takže vám nic nebrání posedět, jak dlouho jen budete chtít. Důležitá je ale příprava, aby bylo po ruce všechno!
Kolují všude a někdy je těžké vyfiltrovat, co je pravda a co je pouhá spekulace. Mýty jsou zkrátka nedílnou součástí nejen internetového dění, a na pár takových se spolu podíváme. Přesněji na tvrzení o jídlech, která zhoršují a podporují tvorbu akné, a přitom tomu tak ve skutečnosti není.
Manželský pár Justin a Hailey Bieber patří mezi nejslavnější páry šoubyznysu vůbec. Jejich vztah si však prošel spoustou zkoušek, které, jak se zdá, překonali a užívají si jeden druhého. Kde to všechno začalo?
Vztahy jsou velmi křehká záležitost. Mohou být snadno otřeseny drobnými nedorozuměními či menšími problémy. Jakmile jsou jednou něčím takovým narušeny, je pak velmi těžké do nich vrátit ztracenou důvěru. Záleží-li nám na druhém člověku, snažíme se, aby se vztah zachránil. Pokud je toto i váš případ, tak si přečtěte, jak toho lze docílit.
Mnohokrát jste se těšili na chvíli, kdy spolu konečně budete trávit více času. A když ta situace nečekaně nastala, místo společného tvoření, her a zkrášlování bytu se jen hádáte?
I nastávající maminky se chtějí líbit. Stejně jako u běžné módy musí být i těhotenské oblečení zároveň komfortní a praktické, a to po celou dobu těhotenství. Kde a jak ale takové oděvy vlastně vybrat?
Typy zahrad dělíme podle přístupu k jejich řešení. Jaké rostliny na nich vysadíte už je potom další krok, i když má podle dané charakteristiky také svá pravidla. Vyberte si z mnoha stylů ten, který je vám nejbližší.
Historek o tom, jak tchyně je ta, která rozvrací celou rodinu a nejvíce na nervy leze partnerce či partnerovi vlastního dítěte, je k přečtení a poslechu všude spousta. Když se však v takovéto situaci otočí role, nikdo tomu nechce uvěřit.
Představa, že v davu lidí zahlédneme člověka, do kterého se zamilujeme na první pohled je krásná a šílená zároveň. Lásku na první pohled známe především z romantických filmů, jenže jak to s ní ve skutečnosti je? Opravdu se jedná o lásku na první pohled, nebo jen o přitažlivost, kterou snadno zaměníme s hlubokým citem? Pojďme se tomuto vzácnému jevu podívat na kloub.

Výběr článků

Kouzelné zahradní cestičky jsou skvělým nápadem, jak proměnit vaší zahradu ve fantastickou zónu pro relax a odpočinek. Prohlédněte si kreativní nápady na konstrukce chodníčků, které vytváří příjemně útulnou atmosféru.
V každém dlouhodobém vztahu nastanou chvíle, kdy se zdá, že rutina převládá a původní jiskra pomalu vyhasíná. Jak však můžeme toto běžné vykolejení transformovat zpět v plamenný vztah plný lásky, porozumění a vzájemného růstu? Klíčem může být správné myšlení a otevřenost ke změnám. V následujícím textu prozkoumáme, jak mohou různé aspekty našeho přístupu k vztahům a k lásce přispět k jejich obnovení a prohloubení.
Zkoušíme zahnat blbou pachuť dnešní doby pohybem. Když budeme sedět na gauči jako bábovky a sledovat špatné zprávy, rozhodně vám dobře nebude. Čas, který nyní máme, je třeba využít pro dobro věci.

Nepřehlédněte

Říká se, že každá žena je v podstatě krásná, jen je zapotřebí přijít na správný způsob, jak onu krásu vyzdvihnout.
Tolik lidí si přeje jíst zdravě. Bohužel ne každému se to podaří. Lidé se po čase vrátí ke starému režimu nezdravého stravování. O měsíc později zkouší další pokus, ale zase je něco vrátí ke starému režimu. A takto je to dokola a dokola. Jsou tu ale i takoví, kteří se zdravou stravou ještě ani nezačali, protože se nemohou odhodlat. Jak to tedy jednou provždy změnit? Jak se odhodlat, a zároveň u toho vytrvat a nevracet se zpět ke starým návykům? O tom si povíme v dnešním článku. Proto pokračujte ve čtení, držte se daných pravidel a úspěch vás nemine...

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek