Sobota , 04. 05. 2024

Květoslav

Vánoce ve znamení udržitelnosti. Dejte dárek nejen blízkým, ale i přírodě

Udržitelnost čím dál víc dostává zelenou, a je jedině dobře, že se coby lidstvo snažíme hledat cesty, jak té přírodě o něco odlehčit. Smysl pro udržitelnost se proto propsal i do vánočních svátků – pořadatelé vánočních trhů pracují s obnovitelnou energií, stánkaři prodávají více udržitelných dárků a u řady obchodníků najdete spoustu tipů na dárky, které jsou hezké, a přitom přátelské k přírodě. Vsaďte o letošních, a i těch budoucích Vánocích, na udržitelnost i vy a věnujte přírodě ten nejkrásnější dárek pod stromeček.
udržitelnost
Udržitelnost je ten nejlepší dárek, který můžete dát přírodě.

01. 12. 2022

01. 12. 2022

Udržitelná kosmetika

Kosmetika obecně patří k nejvděčnějším vánočním dárkům. A samozřejmě v dnešní době najdete spoustu značek, které dbají na udržitelnost svých produktů a vyrábí kosmetické přípravky šetrné nejen k pokožce či vlasům, ale i k životnímu prostředí. Neobsahují žádnou nežádoucí chemii a jednotlivé ingredience jsou čerpány z přírody tím nejjemnějším způsobem. A aby to byl udržitelný dárek v tom pravém smyslu, biologicky rozložitelné jsou samozřejmě i obaly. Takovou kosmetiku seženete v mnoha podobách od drobných mýdel, parfémů až po luxusní krémy.

kosmetika
Kosmetika je jedním z nejvděčnějších dárků, ale také dokážou její bezhlavé nákupy proklatě zatížit přírodu.

Udržitelná móda

I řada módních značek přišla na trh s udržitelnou módou, která je sice o kapku dražší než ta šitá v Bangladéši za hrozivých podmínek, ovšem svou úlohu plní fantasticky – nejenže vydrží delší dobu, čímž se zamezí plýtvání, ale především je vyrobená z biologicky rozložitelných materiálů, které přírodě neškodí. Jednou z možností je samozřejmě i věnování věcí z druhé ruky, i když jasně – to kouzlo novoty je prostě nenahraditelné.

Udržitelné dobroty

Z hlediska toho konečného výsledku jsou nejrůznější pochutiny snad nejekologičtější – ať už se jedná o BIO kávu, fair trade čokolády, koření nebo další mňamky, u nich je to jednoduché – prostě nám skončí ve spokojeném pupíku. Zásadní je tady ale opět obal a potěšíme vás, že i tyhle dárky jsou ve velkém množství k dostání i v ekologických obalech, protože řada značek už dnes dbá na udržitelnost.

víno
Jedlé dárky jsou vděčné dárky a i tady se dá kouzlit s obalovým materiálem.

Udržitelné doplňky pro domácnost i zahradu

Věnovat pod stromečkem můžete i řadu dalších drobností jak do domácnosti, tak i na zahradu. A zatímco třeba na doma jsou ideální různé dřevěné doplňky, výrobníky perlivé vody, eko hrnečky či nejrůznější sady pro dokonalé provonění interiéru, v případě zahrady se zase může jednat o kompostéry, eko sady pro pěstování a údržbu rostlinek i řadu dalších pomocníků.

Udržitelné doplňky pro sportovce

Pokud chcete věnovat pod stromečkem i něco pěkného pro sportovní nadšence, a přitom být ohleduplní k přírodě, i tady se nachází spousta možností – od eco-friendly sportovního oblečení až po korkové podložky, válce a další pomůcky pro cvičení.

K TÉMATU  Tipy pro výběr nejlepšího škrabacího válce pro kočky

Udržitelné dárky pro tvořivce

Máte v okolí někoho, kdo od srdce rád tvoří? Dobrou zprávou je, že udržitelné dárky můžete pořídit i kreativcům – od ekologických per, tužek, až po plátna a zdravotně nezávadné barvy.

Jak dárky ekologicky zabalit?

V neposlední řadě, když už tu vyzdvihujeme udržitelnost, byste se měli zamyslet i nad samotným zabalením oněch dárků přátelských k přírodě. I tady můžete popustit uzdu své kreativní stránce.

Zapomeňte na potištěné, často zbytečně drahé ozdobné role balicího papíru, které jsou vždy ještě zatavené v plastové folii. Mnohem lépe uděláte, když sáhnete po obyčejném papíru z recyklovaného materiálu. Využít můžete i staré látky, kartonové krabice, kterým tak dáte druhý život nebo skleněné nádoby. Když pak takový dáreček doplníte ručně psanou jmenovkou a kouskem jehličí nebo sušeného ovoce, už balení samo o sobě udělá druhému radost.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Menstruační kalíšek: Vše, co o jeho používání potřebujete vědět

DIY: Vánoční dekorace z recyklovaných materiálů. Jednoduchý návod, jak na to!

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Potřebujete se jen uvolnit, nebo vás trápí fyzická bolest? Existuje nepřeberné množství druhů masáží, ale jen některé vám skutečně pomohou. Vyzkoušejte nejosvědčenější masáže, které vám uleví na duchu i na těle.
Zápach z pračky dokáže pořádně znepříjemnit život. Kromě toho, že se šíří po celé koupelně, může zasáhnout i prádlo. Příčin může být víc, ale většinou je problém přímo v pračce. Máme proto pro vás pár tipů, které vám pomohou udržet pračku ve skvělé kondici.
Opálená pokožka s rovnoměrným bronzovým tónem je již několik let na vrcholu popularity. Zejména v létě, když na sobě nosíme jen několik kousků oblečení, se chceme pochlubit krásně opálenou pokožkou. Zkrátka jako bychom se právě vrátili z dovolené strávenou na exotickém ostrově! Jenomže mnoho z nás se sluníčku vyhýbá, často kvůli škodlivému vlivu ultrafialového záření. Jak tedy docílit opálené pokožky bez opalování?
Proměňte jarní úklid z rutinní povinnosti na rodinnou zábavu. Zjistěte, jak motivovat děti k účasti a vytvořit z úklidu zábavnou aktivitu, která posílí rodinné pouto.
Mít dokonalou postavu bez špíčků je snem snad každé ženy. Pokud se snažíte shodit nějaké to kilo navíc, jistě jste už někdy přemýšlela o možnosti liposukce. Zatímco některé ženy se nebrání operativnímu zákroku, jiné ženy by raději upřednostnily bezbolestnou metodu hubnutí. A právě v tu chvíli se nabízí možnost využití kryolipolýzy, laserové liposukce nebo kavitace. O jaké metody se jedná a fungují vůbec?
Podívejte se, jak vytvořit překrásné bronzově třpytivé a neutrální kouřové oční stíny. Jejich barevný tón funguje s jakýmkoli odstínem pleti! Ideální na večírek, do divadla nebo večerní akci.
Psi jsou odjakživa symbolem věrnosti a oddanosti. I mezi nimi se však najdou jedinci, kteří v tomhle směru excelují. Možná znáte příběh japonského psa plemene Akita Inu jménem Hačikó ze dvacátých let minulého století. Ten byl zvyklý čekat na svého pána, univerzitního profesora v letech, na jednom tokijském nádraží, kde ho páníček nechával cestou do práce.
Designový doplněk nebo praktický zařizovací předmět. To všechno mohou plnit designová zrcadla. Vybírat můžete z nepřeberného množství tvarů. Trocha inspirace k zařizování domova.
Pokud se chcete letos blýsknout, bude to chtít do vašeho šatníku zakomponovat alespoň jeden pár stylových tenisek. Že nevíte, jaké kousky budou letos in? Nezoufejte a pojďte se na vybrané modely módních sneakersů podívat s námi. Inspirace na vás čeká!
I když už se za okny kolikrát "rýsuje" jaro, ještě si nějaký ten pátek počkáme, než se dá zima definitivně na ústup. Počasí je nevyzpytatelné a po ránu umí i nepříjemně překvapit. Studený vítr a teploty okolo nuly rtům příliš nesvědčí.
Slyšeli jste už o zázraku jménem Yoni vajíčko? Pokud ne, my vám ho rádi představíme. Zaměříme se na účinky, které má na ženské tělo, na správné používání i na jeho historii. V našem přehledném článku se dozvíte, jaké zázraky tento elegantní kamarád pro ženy dokáže s myslí, tělem a jak působí na celkové zdraví.

Výběr článků

Pokud se chystáte na pohovor, mohou se vás zeptat, jaký si představujete měsíční plat. Odpoví jim to na skrytý dotaz, jak si ceníte svých znalostí a vědomostí. Jestliže pracujete na živnostenský list, často navrhujete klientovi cenu za svou práci, výrobek, službu. Podívejte se kolem sebe a nebojte se říct si o peníze.
Evropská komise vydala naléhavé varování spotřebitelům po celé Evropě týkající se několika oblíbených kosmetických produktů. Po jejich použití byly zaznamenány vážné zdravotní problémy, včetně potenciálního rizika neplodnosti. Nebezpečí tkví v chemické složce známé jako butylfenyl methylpropional, která se ve výrobcích může objevit pod názvem lilial. Tato látka, ač obdařená příjemnou květinovou vůní, byla v Evropské unii zakázána kvůli svým škodlivým účinkům na reprodukční systém. Spotřebitelé jsou vyzýváni k maximální opatrnosti a kontrole složení produktů před jejich nákupem.
Horký dech v polštářích se někdy může proměnit v nudný čas u televize. Nenechte to dojít až takhle daleko a i po letech vztahu plujte na jiskřivé vlně plné šibalských úsměvů. Zábavu, vášeň a věrnost si můžete pojistit s těmito tipy! Už sundávejte podprsenku…

Nepřehlédněte

Období, kterým nyní procházíme, je složité. A asi bychom se shodly na tom, že pro všechny. Staří lidé jsou samotní, mladí lidé musí řešit péči o děti a jejich výuku. Hodně domácností se potýká s nedostatkem peněz. Někteří se potýkají se špatným zdravotním stavem. Věřte ale, že bude líp, a je potřeba si udržet, alespoň někdy, dobrou náladu. Tak si dejme nějaké super české komedie!
Pokud jste jako rodiči neustále svým okolím upozorňováni, že vaše dítko je příliš zlobivé, nemusí být vždy chyba na straně vašeho potomka.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek