Sobota , 27. 04. 2024

Jaroslav

Jak vypadá správná péče o pokojovky v zimě?

Rostliny nerozeznávají čtyři roční období jako my lidé, ale pouze dvě. Ovšem od podzimu až do jara mají pokojové rostliny období takzvaného vegetativního klidu. Je chladno a brzy se stmívá, proto rostlinky přestávají tak rychle růst a kvést a prožívají zimní spánek.
pokojovky v zimě
Rostlinky rozlišují dvě období. Přes zimu mají období odpočinku.

17. 11. 2022

Dejte si pozor na topení a průvan

Pokojovky v zimě by se neměly hnojit ani přesazovat. Navíc nepotřebují ani tolik vody. Zároveň je však důležité, mít všechny rostlinky od konce září až do konce dubna na nejsvětlejším místě v bytě. Čím více světla budou mít, tím samozřejmě lépe. Ideálním místem je pro ně okno orientované na východ. Nemusíte je umisťovat jen na parapet, stačí, aby byly poblíž okna. Dejte si ale pozor na to, abyste pokojovku neumístili do blízkosti radiátoru nebo do průvanu. Tak byste svou rostlinku mohli zahubit.

S vodou šetřete

Už jsme zmínili, že pokojovky v zimě nepotřebují ani tolik zalévat. Je lepší vodou šetřit, protože přelití by jim mohlo výrazně uškodit. Většině rostlin postačí, když je budete zalévat dvakrát až třikrát za měsíc.

TIP: Nikdy ale nepoužívejte ledovou vodu, jen tu pokojové teploty a alespoň 48 hodin odstátou. Zdali rostlina potřebuje více vody, než jí dáváte, poznáte tak, že do zeminy strčíte prst. A pokud je ještě dva až tři centimetry pod povrchem úplně vyschlá, je dobré rostlinu zalít.

Zvlhčujte vzduch

Většina pokojových rostlin má také ráda vlhkost. Proto je můžete místo zalévání spíše rosit. Případně použijte zvlhčovač vzduchu, který umístíte přímo do středu květináče.

Jste zvyklí své rostliny sprchovat? V zimě raději sprchu vynechejte. Tu jim dopřejte zase až v květnu. Jenže i na rostlinky se bohužel práší. Proto nezapomeňte listy jednou za měsíc nebo za dva otřít navlhčeným hadříkem.

pokojovky
Jednou za čas rostlinky otřete vlhkým hadříkem od prachu.

Hnojte až na jaře

Nikdy rostliny během  podzimu a zimy nehnojte. Rostliny, jak jsme uvedli na začátku, procházejí obdobím vegetace. Nadměrné hnojení by jim mohlo uškodit. Jestliže jste ale dosud rostliny vůbec nehnojili, ještě máte čas to stihnout. Ale hnojivo nařeďte mnohem více, než se píše na obalu.

K TÉMATU  Designové, úsporné a efektivní, to jsou moderní přímotopy

Snažte se pokojovky v zimě netraumatizovat

Nezapomínejte rovněž na to, že rostliny nemají rády teplotní výkyvy. Většině pokojovek se nejlépe daří při teplotě mezi 15 až 21 stupni Celsia. Budete-li mít doma přes zimu teplotu vyšší, pak je nutné rostliny i častěji rosit nebo zalévat. Ale jakmile doma máte 24 stupňů a jednou za den otevřete okno a rázem máte v místnosti 19, pak mohou zažít teplotní šok a uvadnou.

Zbavte rostliny odkvetlých listů

Před zimou je také dobré rostliny zbavit žlutých listů a odkvetlých květů. Tak bude mít rostlina více síly a zároveň bude i zdravější. Řez se hodí i na povzbuzení rostliny.

pokojovky
Pokojovky v zimě odpočívají, proto přestaňte hnojit a omezte zálivku.

Jak na škůdce a plíseň?

Někdy se bohužel nevyhnete různým chorobám nebo škůdcům. Ty se objevují například tehdy, pokud rostliny nadměrně zaléváte, používáte nevhodnou zeminu nebo ze zcela jiných, neidentifikovatelných důvodů. Pokud se s takovým problémem vaše rostliny potýkají, neváhejte použít vhodný chemický přípravek na odstranění škůdců nebo nemocí. Volte ovšem takové přípravky, které nejsou škodlivé pro domácí mazlíčky ani děti. Většina těchto přípravků totiž není vhodná k používání v uzavřených místnostech.

Při výběru proto dávejte pozor, aby byl prostředek co nejekologičtější a pro lidi a zvířata zdravotně nezávadný. Pořídit si můžete například vizuální lapač škůdců. Prodávají se v podobě modrých nebo žlutých plastových trojúhelníků s nevysychavým lepidlem. Žlutý trojúhelník odchytne molice, mšice nebo smutnice, modrý slouží k zahubení třásněnek. Lapač jednoduše zapíchnete do květináče nebo zavěsíte na rostlinu pomocí slabšího drátku.

TIP: Pokud nechcete používat žádný přípravek, pak stačí do substrátu nalít trochu, přibližně 100 ml, mléka.

Jestliže rostliny, respektive zeminu napadla plíseň, což se stává vlivem přelití, pak ji co nejopatrněji odstraňte.

bylinky
I vaše bylinky uvítají co nejvíc světla.

Pokojovky v zimě otáčejte

Občasné otáčení rostlin je taktéž velmi důležité. Proč? Protože rostliny mají tendenci vytahovat se za sluncem a naklánět se. Když ale rostlinu každý den otočíte o jednu čtvrtinu či polovinu, zachová si stejný tvar a bude růst rovně.

K TÉMATU  Zaschlá trouba, mastná digestoř nebo zápach. Známe triky i fungující babské rady, které vám pomohou rychle se zbavit skvrn i špíny!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Co nám pokojové rostliny říkají, když…

Přírodní hnojiva: Víte, čím vším můžete nakrmit pokojovky?

Zdroje článku:
www.pokojovky.co, www.dumazahrada.cz, primanapady.cz
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Kozoroh je předně charakteristický svou pílí a pracovitostí. Mnohdy se může stát, že svůj úspěch má zadarmo, ale není tomu tak. Stojí za ním tvrdá práce a věnování svého značného času a prostoru. Zvládne mít úspěšnou vedoucí pracovní roli a zároveň být i hlavou rodiny a vést domácnost.
Asi každá žena má v šuplíku mezi ponožkami schované i silonky. Nosíme je k sukním i šatům, jejich stinnou stránkou je ale fakt, že stačí drobné zatrhnutí nehtem a silonky rázem "zdobí" dlouhé očko. Ještě než zničené silonky vyhodíte do koše, můžete je v domácnosti využít.
Když se lísáme ke zvířatům, jejich nenadálý pohyb nebo zvukový projev nás pěkně vyděsí. Někdy tak trochu zapomínáme, že zvířata nemusí brát tulení jako něco příjemného. Zajímá je vaše jídlo, a jdou po něm hlava nehlava. Reakce dětí i dospělých je vždy leknutí, jen ti malí se trochu víc bojí. I takový roztomilý tuleň umí pěkně vyděsit!
Dávkovač krmení pro pejsky si zvládnete vyrobit vlastnoručně doma. Je převážně z kartonu a vypadá i funguje báječně! Pokud má váš pejsek nenasytný apetit a je dost chytrý na to, aby si stále přisypával, dávkovač možná nebude to pravé. Postavit si ho ale můžete i pro kočky. Inspirujte se tímhle povedeným DIY nápadem.
Říká se, že ženy jsou v uvažování složité, zatímco muži zůstávají srozumitelní a jednoduší. Co se ale vztahů týká, tak muži a ženy následují trochu rozdílné cesty. To, co muži hledají ve vztahu není to, co by ženy motivovalo, aby do takového vztahu šly. Rozdělují je jejich touhy, mentalita, vášně či úroveň vyjadřování. My vám nyní řekneme, co muži doopravdy očekávají od vztahů se ženami a po čem jejich srdce touží.
Léto už ne, ale zima ještě ne. První podzimní chlad vyžadují trochu teplejší oblečení. Přechodná bunda je nejlepší volbou. Dámská verze by měla být lehká, chodit se ke všemu a zajistit teplo. Jak vybrat ten nejlepší model?
Suchá pokožka může být způsobena mnoha faktory. Mezi nejčastější patří dehydratace, stárnutí, sezónní změny, alergie a nedostatek mikroživin. V závislosti na příčině lze ke zlepšení stavu kůže použít různé metody. Mohou to být různé léčivé masti nebo jiné zvlhčující prostředky, pití většího množství vody a užívání některých doplňků stravy.
Máte v plánu zahradní párty? Léto je tady a nejlepší místo pro posezení s přáteli je venku. Grilování, oslava narozenin nebo jen tak, připravte stůl snů! Pokud máte zahradu, je hlavní problém vyřešený. Nemusíte nutně sedět pod vaším přístřeškem, zkuste netradičně posadit hosty uprostřed pozemku na trávníku. A pokud zahradu nemáte, můžete udělat to samé někde za domem. Dny jsou dlouhé a večery teplé, takže vám nic nebrání posedět, jak dlouho jen budete chtít. Důležitá je ale příprava, aby bylo po ruce všechno!
Nebojte se, nechceme vás nijak strašit, je už je čas na vánoční přípravy. Ale co si budeme povídat, doma vyrobený adventní kalendář zabere nějaký čas a v době, kdy bude aktuální, budete mít jistě dost jiné práce. Co si to tedy letos trochu ulehčit a připravit se. Užijete si i samotnou výrobu kalendáře třeba v rodinném kruhu.
Léto je pro rty extrémním obdobím: naše rty, stejně jako celý obličej, jsou vystaveny spalujícímu slunci, horkému suchému větru, někdy dokonce i slané mořské vodě. Navíc kvalita rtěnky, kterou na rty nanášíme také může přispět k podráždění už tak namáhaných rtů. Co tedy dělat, aby vaše rty vypadaly stále mladé, pevné a sladké? Dáme vám několik rad, jak o ně správně pečovat.
Mnohokrát jste se těšili na chvíli, kdy spolu konečně budete trávit více času. A když ta situace nečekaně nastala, místo společného tvoření, her a zkrášlování bytu se jen hádáte?

Výběr článků

Správný výběr varné desky do značné míry ovlivňuje kvalitu a rychlost i energetickou náročnost vaření. Základními kritérii pro výběr správného modelu jsou výkon, velikost a bezpečnost používání. Zorientujte se v názvosloví a vyberte si tu správnou varnou desku pro vás.
Mezi recyklované předměty nepatří jen papír nebo plasty. Z jednou použitých materiálů se dá vyrobit spousta originálních věcí, kterými se můžete chlubit. Takovou osvědčenou klasikou je korek, ze kterého se dělají batohy, kabelky nebo peněženky. Čistě ekologický ale můžete mít i kryt na mobilní telefon.
Na své zahrádce i v květináči můžete pěstovat kdejaké koření, bylinu nebo rostlinu. Zatímco někdo se uchyluje cestou levandule pro uklidnění, jiný se rozhodl zasadit si do záhonu či připraveného truhlíku saturejku.

Nepřehlédněte

Někdo se pyšní hustou a dlouhou hřívou, někdo se zase trápí se svými řídkými vlasy, které sotva dorostou po ramena. Naštěstí existuje možnost prodloužení vlasů, díky níž si řada z nás splní svůj sen – mít krásné a dlouhé vlasy. Jaké jsou metody prodloužení a na co si dát pozor?
Krabičkové diety jsou hitem dneška. Když chtějí lidé zhubnout, automaticky vyhledávají nutričního specialistu a žádají ho o vytvoření krabiček, které lidem nedovolí jíst nic jiného. Ovšem i když jsou krabičky často vychvalované, pravdou je, že mají i své nevýhody.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek