Středa , 01. 05. 2024

Svátek práce

Spodní prádlo: Jak vzniklo a další zábavná fakta

O spodním prádle se zrovna moc nemluví, a to hlavně z toho důvodu, že se jedná o něco opravdu intimního, ale přitom tak běžného. Také proto jsou fakta o spodním prádle tak trochu zapovězena – ale věřte, že i v tomto případě se můžete zasmát a podivovat, jakou proměnou spodní prádlo prošlo za tu dlouhou řadu let od jeho vynalezení.
spodní prádlo
Historie spodního prádla jak ho známe my, není až tak stará.

15. 07. 2022

Počátky spodního prádla

První spodní prádlo se datuje již do 14. století, a jeho vznik se přisuzuje starému Řecku a Římu. V té době se jednalo o bederní roušku z vlny či bavlny, kterou ale nosili pouze muži. Jedním z důvodů by mohlo být to, že klasický oděv žen zajišťoval, že jejich přirození bylo již zakryté, ale mužům to tam tak nějak pořád „plandalo“.

I v tomto případě se spodní prádlo dělilo na „kasty“.  Otroci jej nosili z vlny, lnu nebo jiných materiálů, které byly snadněji dostupné než ostatní, zatímco zámožnější členové společnosti se odlišovali tím, že nosili spodní prádlo z hedvábí.

podprsenka
ilustrační obrázek

Tak to nějakou dobu pokračovalo, než ženy řekly – „My chceme také!“ Nicméně prosperující průmysl se ze spodního prádla stal až ve 20. století. Ale již v 19. století začaly ženy nosit těžké spodničky kvůli nepříjemným okolním větrům.

Rekord se spodním prádlem

Aby se člověk zviditelnil, je schopný udělat prostě jakoukoli bizarnost. 13.6.2010 si desetiletý Jack Singer z New Yorku oblékl najednou 215 kusů spodního prádla, čímž překonal předchozí rekord 200 kusů. Můžeme se jen dohadovat, co ho k takovému rekordu vedlo, ale tím asi skončíme. Pokus o překonání raději necháme na jindy. Jen trochu se mu přiblížil vládce Tutanchamon, který byl pohřbený se 145 spodky.

Spodní prádlo na světovém trhu

V odvětví spodního prádla představují podprsenky 50 %, kalhotky 33 % a korzety více než 10 % celkového trhu, jehož hodnota se odhaduje na 30 miliard dolarů.

spodní prádlo
Dnes si život bez spodního prádla neumíme představit.

Vojenské spodní prádlo

Vojáci nosili spodní prádlo z náboženských důvodů, nicméně bylo to občas hodně nepohodlné s ohledem na prostředí, kde působili. Vlhkost spodního prádla často vedla ke svědění a odření, bolesti kloubů, průjmu a dalším problémům. Proto se začali v pozdějších dobách spodnímu prádlu vyhýbat.

K TÉMATU  Které vitamíny mají vliv na rychlý růst vlasů? Vypěstujte si krásné a dlouhé kadeře

Legendární korzety

Sexy opravdu nemusíme být za každou cenu. Velryby byly na pokraji vyhynutí jenom proto, že se jejich kosti používaly na vyztužení korzetů, obručových sukní a dalšího prádla. Právě korzety výrazně přispívaly k rozvoji tohoto průmyslu a vytvářely tisícovky pracovních míst.

Victoria’s secret

Na aukci v Edinburghu se pár spodního prádla královny Viktorie prodal za 9 375 liber, což je zhruba 270 tisíc korun (v přepočtu ke dnešnímu dni). Kalhotky byly ušité z metrů bílé krémové látky a byly na nich vyšité její iniciály VR (Victoria Regina).

Ukaž své spodní prádlo

V 90. letech 20. století se díky hiphopovým stoupencům stalo módou, že muži nosili kalhoty pod pasem a ukazovali boxerky nebo slipy.

sagging
Hip hop styl “spodky ven” ve skutečnosti vzniknul ve vězení.

Tento styl, kterému se říká sagging, ale skutečně vznikl ve vězení, kde vězňům odebírali opasky, protože by je mohli použít jako možnou zbraň.

Spodní prádlo a myši?

Lidé byli v minulosti docela vynalézaví, i když ne vždy se opravdu trefili. Stejně jako s hypotézou, že když se špinavé spodní prádlo spojí s pšenicí ve kbelíků, zrodí se z něj myši! Tak podporovali myšlenku, že život může vzniknout z neživých předmětů. Opravdu se nebojíme, že by se jim tato hypotéza potvrdila.

Spodní prádlo ve vesmíru

Traduje se, že legendární herečka Carrie Fisher při natáčení Hvězdných válek skutečně nenosila žádné spodní prádlo. George Lucas ji totiž přesvědčil, že ve vesmíru žádné spodní prádlo nebylo, tak by měla být opravdu autentická. No, můžeme jen přemýšlet, do jaké míry je toto tvrzení pravdivé, a do jaké míry zaúčinkovala mužská touha.

A víte, že Italky rády vítají Nový rok v červeném spodním prádle, protože je to považováno za štěstí?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

K TÉMATU  Ekologická menstruace: Jak být během svých dnů ohleduplná k přírodě?

Bavlna, krajka, kůže… Jak muži reagují na spodní prádlo?

Spodní prádlo ovlivňuje zdraví. Jaké nosit, abychom se vyhnuli mykózám?

Zdroje článku:
www.factretriever.com, www.bodyrock.tv
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Jsou lidé, kteří ho prostě nemohou vystát a nemohou se dočkat, až rychle pomine, a ti, kteří ho naopak zbožňují, navzdory chladu, mlze a všemu, co k němu patří. Zima je pro nás obdobím, které má kouzelný nádech, možná kvůli Vánocům, možná proto, že mráz v určitých obdobích jako by všechno zmrazil a zastavil čas. A když sněží? Rozhodně to neusnadňuje pohyb, ale bílý plášť jako by všechno zkrášloval a tlumil, zkrátka kouzelný svět! Zima je však také synonymem pro méně času stráveného venku, a to z pochopitelných důvodů souvisejících s nižšími teplotami, a pro děti se nuda může stát krutou realitou. Když se nad tím ale zamyslíte, s trochou fantazie a organizace se dá s dětmi podnikat spousta aktivit, a to jak uvnitř, tak venku.
Mnoho lidí začíná hubnout především s dietou, protože je to nejjednodušší způsob, jak změnit své každodenní stravovací návyky. To je správný směr, ale nestačí, pokud chcete na svém těle skutečně zapracovat a zhubnout. Je také nutné správně přizpůsobené cvičení a k tomu budete potřebovat vybavení a příslušenství!
Poslední dva roky pro mne byly velkou životní zkouškou. Přišla jsem o spoustu přátel a iluzí. Ale našla jsem samu sebe. Největší rána pro mě byla, když se se mnou rozešel můj přítel krátce po tom, co jsem se začala léčit s rakovinou. Nyní se mi začal opět ozývat a chce, abychom se k sobě opět vrátili.
To nejlepší z čistého minimalismu předvádí překrásná rezidence od studia FGR Architects ve městečku Portsea v Austrálii. Stavba z roku 2016 se stojí na vyvýšeném povrchu, díky kterému nabízí otevřený pohled do všech stran. Podívejte se na ten výhled na oceán!
Víte, kolik času denně strávíte na sociálních sítích? Ne? My vám to povíme. Je to něco málo přes dvě hodiny. Ano, je tomu skutečně tak. Dvě hodiny denně neděláte nic jiného, než že sledujete, co se kde šustne. Přitom byste ty dvě hodiny mohli trávit něčím mnohem užitečnějším. Ke všemu, když v nás sociální sítě vzbuzují ne zrovna pozitivní náladu.
Od pradávna je člověk zvyklý žít ve společenství. Pokud z něj odešel, tak většinou jen z donucení. Dnes naopak mnoho lidí tvrdí, že je jim dobře samotným. Singl jsou prostě v módě. Ale co když onemocníte, potřebujete hlídat děti nebo potřebují pomoc starší rodiče? Přejíždět nebo bydlet společně? Je lepší, když žije více generací pohromadě, nebo každá zvlášť?
Mužské a ženské práce. Ve světě, kde je genderová rovnost denně probírána v médiích, je toto dělení skoro sprostým slovem. Jak to máte doma vy? Máte mužské a ženské práce nebo je vše jen na vás?
Nevědomost, nešťastná náhoda, strach i slabost pro druhého – to všechno hraje roli, když se necháme kýmkoli jakkoli zneužít. Často na to přijdeme, až když už je pozdě. Většinou si s sebou následně životem neseme psychické břemeno, kterého se jen těžko zbavujeme.
Dámská liga si pro vás ve spolupráci se značkou GLISS připravila speciální soutěž o balíček různých druhů dámských vlasových masek GLISS! O jaké produkty se jedná a co musíte udělat pro výhru? Přečtěte si článek níže, ve kterém naleznete odpovědi na tyto otázky.
Přečtěte si příběh ženy, která si uvědomila, že ke svému muži již nechová žádné hluboké city. Stali se přáteli a jejich milenecký vztah šel do ústraní.
Závěť má podle platného občanského zákoníku větší moc, než dědictví ze zákona. Tak můžete určit, komu připadne konkrétní majetek. Pokud žijete v druhém či třetím manželství, či dokonce jen v partnerství, můžete mít dostatek důvodů, proč svůj majetek tímto způsobem rozdělit. Závěť rozhodně nepodceňujte.

Výběr článků

Bláznivé barvy a zářivé odstíny pro extra dlouhé vlasy! Na tyhle variace musí mít člověk odvahu. Je to zároveň návod, jak se stát na ulici nepřehlédnutelná. Kadeřníci tu ale odvádějí skvělou práci a výsledek je perfektní.
Na naši psychiku je toho prostě někdy moc: Práce, starost o rodinu, výchova dětí, péče o domácnost, do toho musíme mnohdy řešit osobní krize a krize ve vztahu. Není tedy divu, že občas už nemůžeme dál, cítíme se unavení a nejdou nám věci tak, jak bychom si představovali. Můžeme si občas myslet, že jsme jen líní, znechucení, a za to se i občas stydíme.
Život nám někdy nachystá skutečně těžko předvídatelné situace. Pojďte se s námi pobavit příběhy, o které se s námi podělily naše čtenářky. Humorné situace, ve kterých uvidíte pány tvorstva jako skutečně velká nemehla. Člověk se někdy těm lesbičkám opravdu nediví, když natrefí na toto…

Nepřehlédněte

Naše děti již odrůstají, a jelikož jsou stále více samostatné, nepotřebují mou péči tak často. Už několik měsíců s manželem vedu diskuzi na téma adopce. On s tím ale nesouhlasí. Stále odmítá pochopit, proč je to pro mne tak důležité.
Také jste čekala na sluneční paprsky, až vám prozáří každý den? Konečně jaro! Ale jen do té doby, než sluníčko zasvítí přes zaprášená okna a vy najednou vidíte svůj byt v mnohem jasnějších konturách. Chtělo by to jarní úklid? Neztrácejte čas a jděte na to hned. Zvažte, jestli zapojit rodinu. Někdy si opravdu důkladně uklidíte jedině sama!

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek