Sobota , 27. 04. 2024

Jaroslav

Pokojové rostliny, které vnesou do domu vánoční atmosféru

Vyzdobit interiér nejrůznějšími dekoracemi s vánoční tematikou je jedna věc, ale druhá je mít v domě trochu života. I když se o to postarají většinou děti, můžou mít na živosti v domě podíl i pokojové rostliny. Během kouzelných svátků na konci roku však sázejte na takové, které vánoční atmosféru v příbytku umocní.
rostliny
Nejen vánoční hvězda dokáže během svátků umocnit zimní atmosféru. (foto: 123rf.com)

20. 12. 2021

Zatímco budete lovit vánoční stromeček a poslední dárky, zpomalte trochu v oddělení květin. Existují totiž pokojové rostliny, které mohou umocnit ducha Vánoc. Nejen, že zpestří štědrovečerní tabuli nebo okenní parapet, ale i doplní sváteční výzdobu.

Vánoční hvězda na každém stole

Už od Mikuláše by měla na stole dřímat květina červeného nebo bílé odstínu, která svým tvarem připomíná hvězdu. Řeč je o vánoční hvězdě. Svojí krásou doplní interiér, ať už se vaše výzdoba nese v duchu stříbrné, zlaté nebo je složená z přírodnin.

Pokud jste se k prodeji vánoční hvězdy zatím neuchýlili, ještě máte před Štědrým dnem čas si jednu pořídit. Jistě vám přinese štěstí nebo minimálně vykouzlí úsměv na rtech kdykoliv kolem ní projdete. Než za ni zaplatíte u pokladny, zkontrolujte, jestli má prozatím nevyvinuté listy, ideálně ještě zelená poupata. Pokud totiž investujete do ještě nerozvité alternativy, vydrží vám až do pozdního února.  

Jak se starat o vánoční hvězdu? 

Nejen stav v jakém ji kupujete, má vliv na její životnost. Klíčem k úspěchu je rovněž péče o ni jako taková. Dařit se jí bude hlavně na světlém stanovišti, kde se drží teploty kolem patnácti až šestnácti stupňů Celsia. Zálivka by měla být střídmá, není třeba ji přelévat (to ostatně nemá v lásce žádná pokojová rostlina).  

Bramboříky – paleta barev na okenním parapetu 

Vedle tradiční vánoční hvězdy se mezi zimní pokojové rostliny řadí také bramboříky. A když si je pořídíte v červené barvě, půjdou nepochybně ruku v ruce se zbytkem vaší vánoční výzdoby. Jestliže jste milovníky barev, bude brambořík pomyslnou třešničkou vašeho parapetu. K dostání jsou nejen v červené, ale také v bílé, fialové nebo růžové alternativě.

Bramboříky, které jsou dnes nabízeny v hobby marketech napříč republikou, jsou vyšlechtěné do mnoha velikostí a do mnoha krásných barev. Dokonce mají i rozličné tvary květů.

brambořík
Bílé bramboříky pro milovníky minimalismu. (foto: pinterest.com/ireceptar)

Jak se starat o bramboříky? 

Co se týče péče o tuto drobnou, leč nádhernou pokojovou rostlinu, najděte jí stanoviště, kde bude rozptýlené světlo. Za chladnější místnost vám bude jenom vděčný. Těsnější květináč a dostatečná zálivka – to jsou další body v návodu, jak se správně o brambořík starat. 

K TÉMATU  Zasněžené perníčkové muffiny s kandovaným ovocem

Vánoční kaktus přinese trochu exotiky 

Pokud patříte mezi vášnivé cestovatele, možná i během Vánoc vyžadujete doma mít trochu té exotiky. Tu do domácnosti vnese vánoční kaktus. Pochází až z deštných pralesů Střední a Jižní Ameriky a jelikož mluvíme o druhé polokouli, kvete právě v době našich vánočních svátků. 

Mnoho pěstitelů prahne po tom, aby jim vánoční kaktus rozkvetl přesně na Štědrý den. Aby se tento krásný a magický scénář naplnil, musíte se o něj starat už od května hned po odkvětu. Rostlinu následně přesaďte a zavěste do listnatého stromu. Zajistíte jí tak dostatek stínu, který v této fázi růstu potřebuje.

Jak se starat o vánoční kaktus?

Ať už se vám podařilo naplnit onen scénář či nikoliv, v interiéru má vánoční kaktus své místo v chladnější místnosti. Neustálé otáčení květiny nebo její přenášení není ku prospěchu. Spíše ji necháváme žít vlastním životem s tím, že nepodceňujeme zalévání. Její vegetační cyklus je trochu jiný než u ostatních pokojových rostlin. Je to přece jen exotická kráska z deštných pralesů, jak již bylo zmíněno.

Hvězdník udělá parádu i na jaře

Mezi vánoční pokojové rostliny často zařazujeme i takový hvězdník, který však (možná paradoxně) kvete nejvíce na jaře. V hobby marketech i květinářstvích však najdete rozkvetlý rovněž v této době, proto ho klidně kupte a postavte ho doma třeba na okenní parapet. I tato pokojová rostlina totiž podtrhne všude panující vánoční atmosféru.

Hvězdník je typický svou velkou cibulí, ze které vyrůstají většinou dva stvoly. A na každém z nich se vytváří dva až čtyři velké květy připomínající kalichy (někdo je označuje za zvony s koncovým tvarem hvězdy). 

hvězdník
Při pohledu na hvězdník je vám jasné, odkud má svůj název. (foto: pinterest.com)

Jak se starat o hvězdník 

Přestože bylo zmíněno, že rostlina vykvétá většinou na jaře, existují alternativy s rychlými cibulemi, které zaručí, že se z krásy barevných květů budete radovat i v období vánočních svátků. Co se týká péče o hvězdník, nezapomínejte na pravidelné hnojení (vhodné je hnojivo obsahující draslík) a každoroční přesazování (vždy do nového a velkého květináče s odpovídajícím novým substrátem).

K TÉMATU  Nejoblíbenější české pohádky, které nesmí na Vánoce chybět

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Vánoční hvězda aneb jak nezahubit mexickou krásku ještě před svátky

Voděnka a voskovka. Nejen tyto pokojovky si zamilují začínající pěstitelé

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Pojďme na skutečnou zábavu. Víte o tom, že existuje 7 typů pánského přirození? Který z tvarů je nejoblíbenější? A který je kuriozitou? Vážené dámy, pohodlně se usaďte, jdeme se podívat na vysoce vědeckou studii o tom, jaké všemožné tvary může mít pánský pinďour!
Single Vánoce. Také máte pocit, že o Vánocích jsou singles něco jako zvláštní druh? Všichni kolem mají pocit, že vás musí začlenit do společného veselí. Zvláště citlivý je Štědrý den. Ovšem ne vždy musí být taková snaha příjemná. Jak to přečkat se ctí a užít si to?
To, že je snídaně základ, už jste slyšela mockrát. Jenže jakou si dát, abyste se konečně zbavila toho břicha či celkově zhubla? Víme a prozradíme!
Jednoduché, vkusné, elegantní, nestárnoucí – bílé boty lze charakterizovat mnoha způsoby. Jejich čistota však vnese notnou dávku vkusu do každého outfitu. To je jistota. A zajisté se ve vašem botníku neztratí. Tak už přestaňte dělat kompromisy, bílou obuv prostě potřebujete!
Bohémské vlny a sexy kudrliny. Přesně to je dvojice, která se ve světě vlasových trendů snad pokaždé setkává s úspěchem. A aby ne. Vlnky představují určitou dávku divokosti, zatímco kudrliny dokážou být sexy a roztomilé zároveň. Jak podpořit přirozenou krásu vln nebo se postarat o to, abyste se místo rovných vlasů chlubila půvabnými loknami? Přesně na to se podíváme.
Hledáte-li kvalitní nepromokavé boty, které využijete zejména v nepříznivých dešťových podmínkách, zkuste se poohlédnout po stylových dámských holínkách. Na trhu jsou vysoké i nízké typy holínek, které nejsou pouze funkčním doplňkem, ale také vysoce módním prvkem našeho outfitu. Na následujících řádcích se tak dočtete, co všechno by bylo dobré vzít v potaz, než si nové dámské holínky zakoupíte.
Přichází období, kdy vystavujeme mnohé, v zimě skryté, části těla světu na odiv. Pokud jste zvyklé se holit, pak vám jistě přijde vhod jeden domácí recept na krémové mýdlo na depilaci. Zamilujete si ho. Výborně se roztírá a dobře pění. Navíc působí antibakteriálně a protizánětlivě. Jdeme na to?
Kouzelné zahradní cestičky jsou skvělým nápadem, jak proměnit vaší zahradu ve fantastickou zónu pro relax a odpočinek. Prohlédněte si kreativní nápady na konstrukce chodníčků, které vytváří příjemně útulnou atmosféru.
Známe to všechny. Ocitneme se z ničeho nic ve společnosti, nikoho neznáme a s naší introvertní povahou nemáme odvahu dát se s někým do řeči. Někdy za to může strach, jindy stud a velmi často také netušíme, jak se do konverzace s ostatními zapojit, abychom se neztrapnily. Naštěstí existuje mnoho témat, do kterých se můžeme bez obav pustit i bez hlubších znalostí i dovedností.
Život je krásný tím, že nikdy dopředu nevíme, co nám přichystá. I ta nejlépe promyšlená a naplánovaná akce, jako je svatba, se dovede proměnit v naprostý trapas.
Většina z nás už minimálně jednou držela nějakou tu dietu. Dobře víte, jak je to složité. Možná by vám více vyhovovalo řídit se barvami. Jak to? Barvy totiž mohou přímo souviset s hubnutím a dost možná vás shazování přebytečných kilogramů bude konečně bavit.
Kdo by nechtěl zůstat stále mladý? Zpívá o tom i Karel Gott v jedné ze svých převzatých písní. Pravdou však je, že stárneme a nikdo se tomu nevyhne. Naštěstí tu máme úspěšný obor estetické medicíny, který zažívá nebývalý boom. S botoxovými injekcemi ale možná ještě raději počkejte, výsledky lékařských experimentů varují.

Výběr článků

Ještě vyčkat? Nebo raději odejít, když to doma není ideální? Tohle rozhodnutí bývá jedno z těch nejtěžších. Jakou roli v něm hraje touha po dětech, vlastní pohodlí, stáří i případné negativní reakce okolí?
Chtěla byste začít meditovat? Láká vás být o samotě jen se svými nejniternějšími myšlenkami a touhami? Ale jak na to? Možná si připadáte jako Liz Gilbertová z románu Jíst, meditovat, milovat, která věděla přesně, jak na to, ale nedokázala se správně naladit. Nebojte, poradíme vám jak a kde s meditací začít krok za krokem.

Nepřehlédněte

V Čechách i ve světě snad neexistuje nikdo, kdo by o francouzských filmech Nezkrotná Angelika alespoň neslyšel. Tato telenovela se stala slavnou především díky své hlavní představitelce, kterou ztvárnila francouzská herečka Michèle Mercier. Tato nezapomenutelná tvář přitom účinkovala ve více jak 50 filmech. V současnosti je jí přes 60 let a ve společnosti se již příliš neukazuje. Zachovala si ovšem svou pověstnou jiskru v oku a na rozdíl od svých kolegyň se rozhodla stárnout přirozeně a grácií.
Na letošní zimu se opět vyrojila spousta krásného oblečení pro ženy. Hlavním heslem je různorodost. Frčí lesklé, kovové barvy, černá – bílá, žlutá, růžová a samozřejmě i různé barevné kombinace. Kožešinové límce jsou stále módní, ale měly by být vždy odnímatelné.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek