Středa , 01. 05. 2024

Blahoslav

Potraviny, co se jen tváří jako dietní. Ale naroste vám po nich zadek!

Určitě to znáte – někdy něco pravidelně jíte a až po delší době zjistíte, že vaše představy o zdravém stravování byly v tu dobu na míle daleko od skutečnosti. Na trhu existuje velké množství potravin, které díky jejich vzhledu či pověsti pokládáme za dietní, ale dietními, respektive zdravými, vůbec nejsou.
dietní
Nad jídlem, které jíte, přemýšlejte. (foto: 123RF)

28. 01. 2022

Takové uvědomění pak mnohdy nebývá vůbec příjemné. Avšak lepší když to zjistíte teď než později! Schválně se pojďte podívat, zda jste se něčím taky necpali v přesvědčení, že jíte zdravé a rádoby dietní potraviny. Třeba vás zachráníme před jedním velkým omylem.

Popcorn

Věříme, že nejednoho z vás napadlo, že popcorn je ta nejzdravější varianta mlsání u filmu. Je to přece jen nafouklá kukuřice. Tomu tak ale rozhodně není! Ačkoliv se v porovnání se smaženými brambůrky může popcorn zdát jako decentní prohřešek, omyl. Především popcorn s různými éčky, příchutěmi a tuky. Proto raději popcorn i brambůrky nahraďte nesolenými oříšky, které vašemu zdraví už rozhodně prospějí! Samozřejmě jich nesmíte sníst tunu. Ořechy totiž obsahují velké množství sacharidů.

Polévky z pytlíku

Někomu se to může zdát jako samozřejmá věc, že cokoliv má nálepku instantní, je přece nezdravé. Jsou však tací, co si polévky z pytlíku stále vaří ve víře, že se nají něčeho relativně zdravého. Že to je jen sáček usušené zeleniny s vodou. Jenže v těchto sypkých směsích by se toho zdravého ani za nehet nevešlo! Instantní polévky jsou jednoduše zlo, kterému byste se měli vyhnout na kilometry daleko. Zvlášť pokud se snažíte zachovat si zdravý životní styl a zhubnout. Jednodušší bude, když se naučíte pár základních zeleninových polévek nebo si zajdete do kvalitní restaurace.

Zeleninové zálivky

Chystáte se na oběd udělat zeleninový salát? Určitě tam kromě zeleniny, salátu a třeba i sýra nebo masa, přidáte zálivku. Ta sice salát zjemní a dodá mu na chuti, pokud jste ji ale koupili v obchodě, salát tím vlastně zničíte. Je velmi pravděpodobné, že jste si do zdravé zeleniny kápli pořádnou nálož nezdravých tuků a cukrů. Podobně je tomu i s majonézou. Domácí zálivku přitom během pár vteřin vesele vytvoříte doma. Stačí smíchat bílý jogurt s bylinkami, případně trochou olivového oleje a citronové šťávy a je to.

K TÉMATU  Nahá jóga: Trend pro odvážné, nebo cesta ke zdravé sebejistotě?

Sušené ovoce

Ačkoliv ovoce zní samo o sobě jako že patří mezi dietní potraviny, jste na omylu. To sušené je totiž obvykle zpracované pomocí oxidu siřičitého a ke všemu je ještě často obalené ve vrstvě cukru. Co je na tomhle zdravého? Právě že nic. Sice se v ovoci možná uchovají některé zdravé složky, pokud však sušené ovoce mlsáte po hrstech, rozhodně vám přidá na váze spíš než na zdraví. A to už vůbec nemluvíme o ovoci kandovaném a obalovaném v jogurtové polevě nebo zalité hutnou vrstvou čokolády. Tohle si při dietě opravdu odpusťte!

Hroznový cukr

To takhle jedete na velký výlet, jehož vedlejším efektem má být právě hubnutí, a najednou cítíte, že už vám dochází energie. Hroznový cukr by měl přece pomoci, nebo ne? Teoreticky ano, ale v praxi si na něj dávejte pozor. Jeho dávkování člověk snadno přežene, a pak už se nejedná o nutný doping, ale o prachobyčejné mlsání! Sice ho tedy můžete koupit v lékárně, to nic ale nemění na tom, že je to hlavně sladkost. Podobný výstražný trojúhelník mějte nad hlavou i při návštěvě obchodu se zdravou výživou. Jak dobře víte, ne všechny dobrůtky jsou tam jenom zdravé. To se pak mlsá při dietě, když můžete tvrdit, že to je ze zdravé výživy.

Instantní kaše

Nechceme házet všechny kaše do jednoho pytle, některé už v dnešní době jistě spadají mezi dietní potraviny, nicméně je třeba upozornit na to, že ne vždy se jedná o zdravou (natož dietní) stravu. Instantních kaší je na trhu obrovské množství a často se svým obsahem jedna od druhé výrazně liší. Vždy si pečlivě přečtěte složení na zadní etiketě, přičemž pozornost byste měli věnovat především obsahu cukru v dané porci. Je obrovský rozdíl, když si uděláte kaši doma s vlastními ingrediencemi a bez konzervantů, a nebo když jen zalijete horkou vodou tu instantní. Množství cukru ucítíte na první dobrou.

K TÉMATU  Citron a jeho pozitivní i negativní účinky na lidské tělo

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Keto-dieta, hloupý výmysl, nebo super fígl jak zhubnout?

Geneticky modifikované potraviny: Je třeba bát se jejich konzumace?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Přemýšleli jste někdy nad tím, co děláte, když večer ulehnete do postele? Drtivá většina z nás zapne televizi nebo sáhne po svém telefonu, aby nám náhodou před spaním nic neuniklo. Nebo v horším případě obě tyto možnosti zkombinujeme. Bohužel obrazovky těchto zařízení vyzařují takzvané modré světlo, které narušuje naše přirozené spánkové cykly. Ale abyste své tělo připravili na kvalitní spánek, je třeba modré světlo naprosto minimalizovat.
Začala jste na jaře trénink v přírodě a chcete pokračovat? Běháte nebo chodíte? Dá se to zvládnout i na podzim. Podzim sice přináší nižší teploty, mlhu a občasný déšť. Na takové počasí se však můžete připravit a má dokonce i své výhody. Jak sportovat na podzim a využít potenciálu počasi?
Efektivní komunikace je základem každého silného vztahu. Naučte se, jak otevřeně a s respektem vyjadřovat své potřeby a přání, což je klíčem k hlubšímu porozumění a větší harmonii mezi partnery.
Léto je nejkrásnější období v roce. A přináší s sebou také zážitky, na které se nezapomíná. Jaké jsou výhody letního flirtu, a proč by jej měl alespoň jednou za život zkusit každý z nás? Letní románek je prostě nezapomenutelný!
Jak upravovat meme obrázky nebo fotky přímo v aplikaci WhatsApp? Jak změnit font textu? Jak si pohrát s nahraným záznamem zvukové zprávy? Zkuste tyto tipy.
Známe ho úplně všichni. Nejspíš ho mnoho z nás má na talíři alespoň párkrát do týdne. Avokádo je hit posledních let, je to superpotravina, která nesmí chybět v žádném zdravém jídelníčku. Jenže s sebou nese i temnou stránku, o které se ví, ale příliš se o ní nemluví. Nebo ji záměrně nevidíme.
Zařizování ložnice je poněkud obtížné. Přece jen chceme z místnosti vykouzlit oázu klidu, do které se budeme každý den velice rádi vracet. Mnohdy se však stane, že sáhneme po něčem zcela jiném, než co do ložnice patří a rázem je příjemný pocit z ní fuč. Zkrátka a dobře tam neproudí ta energie, která by přispívala ke kvalitnímu spánku. Naštěstí je tu ale stále feng-šuej, podle kterého se můžeme řídit.
Zázvor je v podstatě všelék. Jakmile cítíme příznaky nachlazení, je dobré po něm sáhnout a uvařit si z něj čaj, zlepšuje také trávení a využívá se v orientální kuchyni, kde se cení zase jeho výrazná chuť. Snad všichni známe zázvor čerstvý, ale i sušený nebo ve formě koření. I když nám zcela jistě prospívá, nic se nemá přehánět, a i zázvor může být někdy nebezpečný. Kdo by si na něj měl dávat pozor a v jakých případech skutečně škodí?
Nosíme je snad všichni, ale jenom málokdo z nás si uvědomuje, že mohou být skutečně nebezpečná a trvale poškodit naše zdraví. Jen skutečně kvalitní sluchátka toto riziko snižují na minimum, ale co všechno způsobují ta obyčejná?
V letošní sezóně budou absolutním hitem dámské lodičky v koženém provedení. Jestliže nejste zrovna módní znalkyně a netušíte, proč a jakým způsobem je zakomponovat do svého outfitu, nevadí. My vám to totiž na následujících řádcích prozradíme. Proto čtěte a nechte se inspirovat společně s námi!
Chystáte se do nové nebo první práce. Prošla jste vítězně pohovorem, máte podepsanou pracovní smlouvu. Co vás bezprostředně po nástupu do zaměstnání čeká? Na co se připravit a na co nepřistupovat, ani kdyby vás nutili?

Výběr článků

Jahody povětšinou známe ze zahrádek a málokoho napadne, že by se vůně jejich čerstvých plodů mohla linout i z parapetů v domácnosti. Nemyslete si, že pěstování jahod doma je beznadějný podnik, ze kterého nebude mít nic jiného než dekorativní efekt. Některým nadšencům se podaří vytvořit celou jahodovou plantáž na parapetu nebo na lodžii – a po celý rok z ní sklízet zralé plody. Jaké jsou tedy zásady pěstování jahod doma v truhlíku a venku v zahrádce?
Příchod miminka představuje krásný okamžik v životě každé maminky. I přes to ale moc dobře víme, že právě založení rodiny mnohdy může zacloumat s rodinným rozpočtem. Příjem maminky se v tu chvíli smrskne na rodičovský příspěvek. Když k tomu přičteme kolik toho miminko potřebuje nebo jak se vše kolem zdražuje, často si říkáme, že by se hodila nějaká koruna navíc. Řešením může být přivýdělek na rodičovské, na který se nyní trochu detailněji podíváme.
Říká se o nich, že jsou bezpečným místem. Místem pro setkávání a vzájemnou podporu žen. Ne všechny ženské kruhy vám ale přinesou to, co od nich očekáváte. Dokonce se o nich říká, že mohou být nebezpečné pro muže. Proč? Čtěte dál.

Nepřehlédněte

Vytoužené jaro už klepe na dveře. Dny se oteplují a prodlužují, příroda a květiny se probouzejí k životu a my se pomalu vzpamatováváme ze zimního spánku. S příchodem jara přichází nejen obměna šatníku, ale také období častějšího zkrášlování, změna stravovacích návyků a získání nové energie. Řada z nás se začíná stresovat tím, že je na čase začít hubnout do plavek, zpevnit křivky, získat lepší kondici a celkově pročistit organismus. Hlavně klid! Tyto změny můžeme nastartovat za pomoci přírodních bylinek. Proč tělu nedopřát to, co potřebuje?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek