Neděle , 28. 04. 2024

Vlastislav

Pohanka: Její účinky na zdraví a jak ji konzumovat

Dnes, v době nových přístupů k výživě, se na pohanku začalo pohlížet jako na superpotravinu která dokáže se zdraví člověka dělat naprosté divy! Obsahuje totiž mikroživiny, vitamíny, je to výborný zdroj vlákniny a obsahuje sacharidy s nízkým glykemickým indexem. Proč se do jídel s pohankou pustit a jak ji můžete připravovat vám poradíme v článku.
pohanka zdraví
Znáte účinky a její benefity pro zdraví? (foto: 123RF)

19. 08. 2021

Pro koho je vhodná

Pokud byste si chtěli vybrat tu nejzdravější ze všech obilovin, je to nepochybně pohanka. Je výživná a snadno se připravuje. Klíčovou informací však je, že na rozdíl od jiných zrn je pohanka velmi zdravá pro střeva a je vynikajícím zdrojem železa.

Proto se důrazně doporučuje, aby byla pohanka součástí stravy pro všechny osoby trpící anémií, tedy chudokrevností, která se projevuje únavou a tendencí k omdlévání. Pohanku však do stravy může zařadit kdokoliv a vždy udělá jen dobře.

K čemu pohanka vlastně je

Pohanka obsahuje mnoho vitamínů a minerálů: B1, B2, B6, kyselinu listovou, vápník, hořčík, železo, draslík. Mezi pozitivní vlastnosti patří skutečnost, že tato obilovina snižuje hladinu cholesterolu v krvi, čistí játra od toxinů, zajišťuje správnou funkci střev, zlepšuje proces krvetvorby a kupodivu bojuje proti nespavosti. Ti, kdo si ve zdravé výživě frčí tak pohanku nesmějí ve svém stravování opomenout!

Jak ji vařit

Je navíc velice snadná k přípravě, takže ji zvládnou uvařit i muži, kteří si jinak v kuchyni nedokážou poradit. V ideálním případě by všechny obiloviny měly být namočené, alespoň přes noc. To pomáhá minimalizovat kyselinu fytovou a antinutriční látky. Kaše je pak zdravější a lépe stravitelná pro naše střeva. Pohanka se vaří v závislosti od toho, jaký pokrm chcete připravit. Obvykle se ale jedná zhruba o dvacet minut. Pohanka se stane světlejší a na skus je měkká.

Kdy a jak jíst

Pohanka je přirovnávána k superpotravinám, protože po jejím nasycení dojde okamžitě. Zároveň jsou sacharidy v ní obsažené pomalé na vstřebávání, takže požití pohanky nevede k rychlému zvýšení hladiny cukru v krvi. A zároveň pocit sytosti přetrvává po dlouhou dobu.

Nejvhodnějším obdobím pro požití potraviny s vysokým obsahem sacharidů je oběd, kdy potřebujeme zvýšit hladinu kortizolu, abychom zůstali aktivní po zbytek dne. V ideálním případě by pohanka měla být kombinována s bílkovinnými produkty jako jsou drůbež, ryby, mořské plody nebo libové jehněčí maso.

K TÉMATU  Pět receptů na zdravé dobroty ke sledování televize. Mlsat můžete i bez výčitek

Tipy na recepty s pohankou

Pohanku můžete tedy vyzkoušet jako přílohu k libovolnému masu nebo k zelenině. Receptů na ni existuje spousta. Často je pohanka využívána i jako náplň do pečené zeleniny. Pohanka vás však nezklame ani jako sladká kaše s ovocem a politá medem. Tay ji mžete zkusit ve formě rizota, a to spolu s lososem, hřiby nebo již zmiňovanou zeleninou. Zkuste ji třeba i s mlékem nebo posypanou sýrem. Jak je vidět, pohanka existuje na mnoho způsobů.

Zelená pohanka je jiná

Na rozdíl od obvyklé hnědé pohanky má tato pohanka zelenou barvu, protože nepodléhá tepelnému ošetření, což znamená, že v semenu jsou zachovány životně důležité složky, což se o obvyklé hnědé pohance říct nedá. Naklíčená zelená pohanka (jen tu zelenou můžete dát klíčit) obsahuje obrovské množství antioxidantů.

Jak naklíčit zelenou pohanku

Přidáním takových klíčků do salátu nebo zeleného koktejlu můžete zvýšit ochranné vlastnosti svých buněk, snížit hladinu cholesterolu, normalizovat hladinu cukru v krvi a odstranit soli těžkých kovů. K vyklíčení pohanky stačí předem namočenou obilninu umístit do skleněné nádoby.

Poté nádobu uzavřete víkem s otvory, otočte ji dnem vzhůru a umístěte ji šikmo do misky. Nejužitečnější vlastnosti by měla mít třetí nebo čtvrtý den po uložení ke klíčení.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Zelená káva: vše, co jste o ní chtěli vědět

Dýňová semínka: Zamlsejte si zdravě a potěště své tělo

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Dámská liga si pro vás ve spolupráci se značkou GLISS připravila speciální soutěž o balíček různých druhů dámských vlasových masek GLISS! O jaké produkty se jedná a co musíte udělat pro výhru? Přečtěte si článek níže, ve kterém naleznete odpovědi na tyto otázky.
Že jste několikrát vzpomínaly na své rodiče kvůli tomu, že vám dali nevhodná křestní jména? Až si pročtete náš článek, budete jim s láskou děkovat. Rozhodně si můžete pogratulovat, že jste ještě dopadly dobře. Jdeme na přehled zajímavých a kuriózních křestních jmen, která se skutečně v naší zemi vyskytují.
Blíží se vaše dovolená a vy přemýšlíte, jestli vzít svého domácího mazlíčka s sebou. Myslíte, že mu bez vás bude smutno, ale jak se bude cítit na pláži nebo na horách? Pes může chodit s vámi, ale kočka? Ať se rozhodnete odjet sama a mazlíčka svěřit do péče jiné osoby, nebo pojede s vámi, příprava se vyplatí.
Také jste vždy toužili po zahradě, kde vše bude v souladu s vaší duší a myslí? Objevte 10 způsobů, jak se dokonale spojit s přírodou ve vaší zahradě.
Spodní prádlo - většina z nás ho bere jako samozřejmost. A není to špatně. Jen je nutné si alespoň někdy uvědomit, že i taková maličkost ukrývající se pod oblečením se nám výraznou měrou podílí na zdravotní kondici. Například špatně zvolená podprsenka způsobuje bolesti zad a zvyšuje riziko vzniku zánětů a bulek. A kalhotky? Pokud jsou malé, nevhodného střihu nebo z nepříjemného materiálu, vede to ke vzniku vaginálních mykóz.
Sluníčko a teploty překonávající 20°C. Takto nějak přichází léto do české kotliny. Nemusíte na něj čekat na přelom května a června. Za takovým létem můžete vyrazit už v dubnu, třeba do Turecka nebo na Mallorcu.
Jaro už klepe na dveře a po dlouhém chladném období se všichni těšíme na první květiny, které nám přinesou radost a vůni do bytu. Stejně tak se každoročně těšíme i na módní trendy, díky kterým je oblékání příjemná zábava a estetická hra. Pojďte si s námi projít TOP trendy pro jaro 2020. Jdeme na to!
Už jste někdy přemýšleli nad tím, že své průmyslově vyráběné prací prášky vyměníte za něco více ekologického? My rozhodně ano.
Rodičovský příspěvek čeká navýšení o 80 tisíc korun, nebude se ale vztahovat na každého. Stát chce zavést také zálohované výživné, které má pomoci rodičům samoživitelům a zefektivnit boj s neplatiči alimentů. Na koho se změny vztahují a od kdy by měly platit?
Manželství se už dávno nebere jenom za “cár papíru”. I když je pravdou, že tento názor mezi námi nějakou dobu převládal, dnes se zájem o svatby zase zvedá. Lidé chtějí ztvrdit svou lásku před přáteli a rodinou, navíc se chtějí nějakou dobu pyšnit krásnými fotografiemi na sociálních sítích. Zatímco někteří se uchylují do starých chaloupek a stodol, jiní se rozhodli vzít se na útesu u moře. Pakliže se však chcete brát za hranicemi, je nutné vyřídit několik věcí. 
Vlastnímu dýchání obvykle nevěnujeme pozornost. Pravdou však je, že bez něj by naše tělo fungovalo jen několik minut, a že jeho kvalita v mnoha ohledech ovlivňuje naše zdraví i celkové rozpoložení.
Když byly salóny krásy zavřené, vyvstala najednou mezi ženami otázka, jak se správně starat o své obočí. Každá z nás se chce o něj naučit správně starat tak, aby své pokožce nezpůsobovala zbytečnou újmu. Správně vytvarované obočí navíc dodá vašemu obličeji šmrnc, rozhodně to tedy není zanedbatelný prvek vedoucí k vnější kráse. Opravdu víte o postupu vytrhávání všechno?

Výběr článků

Přirozené světlo nesmí v interiéru chybět, ale má ho být tak akorát. Někdy se však sluníčko zblázní a nezbývá, než ho vrátit do patřičných mezí. Slouží k tomu stínící technika, která má navíc dekorační funkci. Typickými zástupci interiérového stínění jsou vnitřní rolety a žaluzie. Ale co když se vám okoukaly nebo jen toužíte po designové lahůdce? Pak se vám budou líbit rolety typu den a noc. .
Nosíme je snad všichni, ale jenom málokdo z nás si uvědomuje, že mohou být skutečně nebezpečná a trvale poškodit naše zdraví. Jen skutečně kvalitní sluchátka toto riziko snižují na minimum, ale co všechno způsobují ta obyčejná?
Značka Gucci je dlouhá léta považována za synonymum luxusu. Nedosáhne na ni každý, ovšem pokud už ji vlastníte, vlastníte fantastickou investici, která s každým novým dnem roste na své hodnotě. A to dokonce i v případě, že mluvíme o roztrhaných silonkách, které se nedávno ocitly v nabídce světově proslulé společnosti.

Nepřehlédněte

Máte pocit, že jste vždy třetí kolo, pokud jde o vašeho partnera a jeho telefon? Představte si toto: jste nadšená z rande se svým partnerem – bude to první noc v tomto týdnu, kdy budete trávit čas společně. Ale když se dostanete do restaurace, nepustí telefon z ruky.
V každém věku se ženám nebo mužům může na obličeji objevit akné. Mnozí to pak snášejí s velkou nelibostí a o to hůř jim je, pokud po akné na pokožce zůstanou jizvy, které jsou důsledkem jeho nesprávné nebo předčasné léčby.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek