Úterý , 17. 05. 2022

Aneta

Pohanka: Její účinky na zdraví a jak ji konzumovat

Dnes, v době nových přístupů k výživě, se na pohanku začalo pohlížet jako na superpotravinu která dokáže se zdraví člověka dělat naprosté divy! Obsahuje totiž mikroživiny, vitamíny, je to výborný zdroj vlákniny a obsahuje sacharidy s nízkým glykemickým indexem. Proč se do jídel s pohankou pustit a jak ji můžete připravovat vám poradíme v článku.
pohanka zdraví
Znáte účinky a její benefity pro zdraví? (foto: 123RF)

19. 08. 2021

Pro koho je vhodná

Pokud byste si chtěli vybrat tu nejzdravější ze všech obilovin, je to nepochybně pohanka. Je výživná a snadno se připravuje. Klíčovou informací však je, že na rozdíl od jiných zrn je pohanka velmi zdravá pro střeva a je vynikajícím zdrojem železa.

Proto se důrazně doporučuje, aby byla pohanka součástí stravy pro všechny osoby trpící anémií, tedy chudokrevností, která se projevuje únavou a tendencí k omdlévání. Pohanku však do stravy může zařadit kdokoliv a vždy udělá jen dobře.

K čemu pohanka vlastně je

Pohanka obsahuje mnoho vitamínů a minerálů: B1, B2, B6, kyselinu listovou, vápník, hořčík, železo, draslík. Mezi pozitivní vlastnosti patří skutečnost, že tato obilovina snižuje hladinu cholesterolu v krvi, čistí játra od toxinů, zajišťuje správnou funkci střev, zlepšuje proces krvetvorby a kupodivu bojuje proti nespavosti. Ti, kdo si ve zdravé výživě frčí tak pohanku nesmějí ve svém stravování opomenout!

Jak ji vařit

Je navíc velice snadná k přípravě, takže ji zvládnou uvařit i muži, kteří si jinak v kuchyni nedokážou poradit. V ideálním případě by všechny obiloviny měly být namočené, alespoň přes noc. To pomáhá minimalizovat kyselinu fytovou a antinutriční látky. Kaše je pak zdravější a lépe stravitelná pro naše střeva. Pohanka se vaří v závislosti od toho, jaký pokrm chcete připravit. Obvykle se ale jedná zhruba o dvacet minut. Pohanka se stane světlejší a na skus je měkká.

Kdy a jak jíst

Pohanka je přirovnávána k superpotravinám, protože po jejím nasycení dojde okamžitě. Zároveň jsou sacharidy v ní obsažené pomalé na vstřebávání, takže požití pohanky nevede k rychlému zvýšení hladiny cukru v krvi. A zároveň pocit sytosti přetrvává po dlouhou dobu.

Nejvhodnějším obdobím pro požití potraviny s vysokým obsahem sacharidů je oběd, kdy potřebujeme zvýšit hladinu kortizolu, abychom zůstali aktivní po zbytek dne. V ideálním případě by pohanka měla být kombinována s bílkovinnými produkty jako jsou drůbež, ryby, mořské plody nebo libové jehněčí maso.

K TÉMATU7 úžasných salátových zálivek. Zkuste něco nového!

Tipy na recepty s pohankou

Pohanku můžete tedy vyzkoušet jako přílohu k libovolnému masu nebo k zelenině. Receptů na ni existuje spousta. Často je pohanka využívána i jako náplň do pečené zeleniny. Pohanka vás však nezklame ani jako sladká kaše s ovocem a politá medem. Tay ji mžete zkusit ve formě rizota, a to spolu s lososem, hřiby nebo již zmiňovanou zeleninou. Zkuste ji třeba i s mlékem nebo posypanou sýrem. Jak je vidět, pohanka existuje na mnoho způsobů.

Zelená pohanka je jiná

Na rozdíl od obvyklé hnědé pohanky má tato pohanka zelenou barvu, protože nepodléhá tepelnému ošetření, což znamená, že v semenu jsou zachovány životně důležité složky, což se o obvyklé hnědé pohance říct nedá. Naklíčená zelená pohanka (jen tu zelenou můžete dát klíčit) obsahuje obrovské množství antioxidantů.

Jak naklíčit zelenou pohanku

Přidáním takových klíčků do salátu nebo zeleného koktejlu můžete zvýšit ochranné vlastnosti svých buněk, snížit hladinu cholesterolu, normalizovat hladinu cukru v krvi a odstranit soli těžkých kovů. K vyklíčení pohanky stačí předem namočenou obilninu umístit do skleněné nádoby.

Poté nádobu uzavřete víkem s otvory, otočte ji dnem vzhůru a umístěte ji šikmo do misky. Nejužitečnější vlastnosti by měla mít třetí nebo čtvrtý den po uložení ke klíčení.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Zelená káva: vše, co jste o ní chtěli vědět

Dýňová semínka: Zamlsejte si zdravě a potěště své tělo

Zdroje článku:
sdílet
tisknout

Témata pro vás

Výběr článků

Semínka se do naší zdravé stravy začala postupně dostávat v minulém desetiletí. Nyní jsou už stále častější přísadou v naší kuchyni. Nicméně pořád je mnoho těch, kteří si neuvědomují, jak zdravý přínos pro nás semínka v pokrmech mají. Některá z nich jsou označována dokonce za superpotraviny, což jen dotvrzuje, jak důležitá pro organismus mohou semínka být.
S online kurzy se v posledních měsících doslova roztrhl pytel. Když nebylo možné setkávat se offline, podnikatelé se nalodili na online vlnu a rozjeli to právě ve světě internetu. A tak vznikly nejen kurzy týkající se výuky cizích jazyků, ale i efektivní způsoby, jak zlepšit své schopnosti nebo se naučit něčemu úplné novému, a to třeba FB reklamě nebo působení na sociálních sítích. Pokud i vy přemýšlíte nad koupí nějakého konkrétního online kurzu, seznamte se s několika věcmi, které se vyplatí vědět a znát.
Nic netrvá věčně, ani šťastný vztah bez hádek a nedorozumění. Jestliže už máte nějaké ty společné roky za sebou a přijde vám, že váš vztah uvadá, neházejte flintu do žita, ale chopte se kormidla a manželství zachraňte. Nevíte jak? Poradíme vám.
Jste věčná začátečnice? Vždycky se pustíte do běhání a po pár týdnech to vzdáte? Nebo jste ještě nikdy neběhala, ale ráda byste začala? Možná právě vám se bude hodit následujících deset tipů, díky kterým si běh skutečně zamilujete.

Nepřehlédněte

Moderní magazín pro ženy s názorem

Redakce

Právní náležitosti

Zůstaňme v kontaktu

© 2017 - 2022 damskaliga.cz

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek