Sobota , 27. 04. 2024

Jaroslav

Jak dostat tělo opět do formy po užívání antibiotik?

Někdy je to prostě nutné. Tělo přemůžou bakterie a jinak než s pomocí antibiotik se s nimi nezvládnete vypořádat. Předepsaná antibiotika původce nemoci obvykle spolehlivě zničí, ale v našem těle napáchají další škody. Po jejich užívání je tedy třeba myslet i na to, jak tělo dostat zpět do předchozí formy.
užívání antibiotik
Užívání antibiotik tělo vyčerpá. (foto: 123RF)

16. 07. 2021

Nepříjemné následky užívání antibiotik

Některé bakterie jsou pro naše tělo prospěšné. Antibiotika ale při svém působení ničí vše. Zničí nám tedy třeba důležitou střevní mikroflóru – bakterie žijící v trávicím traktu, které nám pomáhají vstřebávat z potravy vitamíny a podporují pohyb střev. Po užívání antibiotik v těle snadno dochází k přemnožení kvasinek, které způsobují zánětlivá onemocnění. Zároveň je celkově oslabená obranyschopnost těla.   

Hýčkejte se

Už při samotném braní antibiotik myslete na své tělo a dopřejte mu potřebnou podporu. Může se u vás objevit nevolnost, zvracení, průjem a vyšší únava. Dejte si tedy oddych, zalezte si do postele, neřešte práci ani nic dalšího. Odložte vše, co jen jde. Zároveň myslete na to, co dalšího do svého těla dostanete. Samozřejmostí by mělo být vynechání alkoholu a výrazné omezení pití kávy. Mléčné výrobky jezte až po dvouhodinovém odstupu od antibiotik.

Podpořte své tělo

Zároveň s vyzvednutím antibiotik v lékárně si zakupte rovnou i probiotika. Ta podpoří střevní mikroflóru a měla by zmírnit nepříjemné vedlejší účinky antibiotik. Celkově také podpoří imunitu a pomohou tělu lépe se s následky léčby vypořádat. Do stravy zařaďte po užívání antibiotik pravidelně kefíry, jogurty nebo třeba kysané zelí, které má také pozitivní vliv na trávení.

Myslete i na pitný režim. Základem by měla být voda a bylinkové čaje. V tuto dobu se vám může hodit ostropestřec, heřmánek, kopřiva nebo kořen lopuchu. Detoxikační účinky mají i listy a květy vojtěšky. Čaj z ní však užívejte jen několik dní, není vhodný na dlouhodobé pití.

Nespěchejte na sebe

Nevěřte mylné představě, že jakmile antibiotika doberete, ze dne na den se vrátíte ke všem svým předchozím aktivitám. Rozhodně není vhodné se ráno probrat, vyrazit do práce, vyřídit vše potřebné, dojít si zacvičit, připravit večeři a vše tak nějak v poklusu vydržet až do večera. K předchozímu režimu se vracejte postupně.

K TÉMATU  Chytré hodinky: užitečná elektronika, která zaujme všechny generace

Během prvního týdne si navykněte jen na to nejnutnější. Až pak se vracejte ke cvičení a dalším náročnějším aktivitám. Pokud byste na sebe spěchali, mohla by vás brzo opět oslabit další nemoc.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Jak se bránit proti chřipce? Překonejte onemocnění co nejrychleji a bez antibiotik!

Jak zvládnout letní problémy močových cest bez antibiotik?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Ne každému se poštěstí mít velký dům se zahradou. Pokud si chcete dopřát tu samou idylku v prostředí vašeho domova, máme pro vás úžasnou inspiraci. Poradíme vám, jak proměnit balkón nebo terasu v dokonalé místo pro váš odpočinek.
Plesová sezóna je tu! Jaká událost čeká právě vás? Při výběru šatů a doplňků záleží na akci, na kterou se zrovna chystáte. Není ples jako ples. Vždy sledujte nejen dress code, ale také současné trendy. Co si letos můžete dovolit?
Léto je pro rty extrémním obdobím: naše rty, stejně jako celý obličej, jsou vystaveny spalujícímu slunci, horkému suchému větru, někdy dokonce i slané mořské vodě. Navíc kvalita rtěnky, kterou na rty nanášíme také může přispět k podráždění už tak namáhaných rtů. Co tedy dělat, aby vaše rty vypadaly stále mladé, pevné a sladké? Dáme vám několik rad, jak o ně správně pečovat.
Ať už jsou ve špenátovém salátu, restované nebo v omeletě, houby jsou chutnou pochoutkou nabitou živinami. Obsahují selen a ergothionein, což jsou silné antioxidanty. Také zde najdeme vitamíny skupiny B. Ačkoli jsou bílé potraviny často považovány za chudé na živiny, houby jsou výjimkou. Obsahují mnoho minerálů, jako je selen, draslík, měď, železo a fosfor, které se v potravinách rostlinného původu často nenacházejí. Ačkoliv se mezi sebou liší, všechny houby se mohou pochlubit působivým nutričním profilem. Níže si představíme 7 důvodů, proč by měly houby být pravidelnou součástí jídelníčku.
Našli jste v domácnosti potravinové moly? Neznamená to, že u vás doma vládne chaos a nepořádek. Nejčastěji se do našich obydlí tito malí škůdci dostanou v tašce s potravinami. Ano, nejčastěji si je domů přineseme. Druhá možnost, jak se dostanou dovnitř je, že přijdou od sousedů nebo dovnitř vlezou okny. Naštěstí způsobů, jak se jich zbavit, je několik. Proto, pokud nezabere jeden, vyzkoušejte další!
Možná je to uspěchanou dobou, možná jsme jen citlivější na určité podněty. V každém případě je pravdou, že čím dál víc přibývá lidí trpících úzkostí bez ohledu na věk či pohlaví. Právě z toho důvodu se prakticky neustále objevují různé způsoby, které mají příznaky úzkosti o něco zmírnit. Asi tak jako novinka v podání šperků proti úzkosti, které se v posledních měsících staly trendem. Vážně ale fungují? To zkusíme rozlousknout.
Berete se z velké lásky. Vydrží možná rok, dva, tři. Pak nastane dlouholetá práce, v níž se vztah, který začal adrenalinovou reakcí, musí přerodit do fáze přátelství a spolupráce. Jestliže nezačnete na svém manželství včas tvrdě pracovat, rozpadne se vám pod rukama. Jak se z milenců stanou partneři a přátelé?
Anorexia nervosa tzv. anorexie je zahalená velkým množstvím stigmat, a třeba právě vás zajímá pravda. Jak nepříjemné je žít v těle anorektika, na kterého se okolí dívá skrz prsty? Uvažování člověka s mentální poruchou není jednoduché, a to včetně člověka trpícího anorexií.
Jste-li uživatelem sociálních sítí, jako jsou Facebook, TikTok či Instagram, jméno Khaby Lame je vám pravděpodobně povědomé. Nebo možná není, ale jakmile zahlédnete jeho fotografii, okamžitě se vám vybaví vtipná videa, jež pravidelně sdílí. A pokud ho ani takto nepoznáváte, postačí si jich pár pustit a zajisté se zařadíte mezi jeho sledující. Jeho originální nápady hýbou virtuálním světem. Bez jediného slova si získal miliony fanoušků a odběratelů, a tím se mu obrátil život vzhůru nohama.
Online – to je slovo vystihující dnešní dobu. Dříve jsme byli limitováni staženými daty nebo velkou cenu za strávený čas na internetu – to v jeho začátcích. Nicméně dneska je internet všude kolem nás, a tak se nemůžeme divit, že mu podléhají čím dál častěji i malé děti. Jaká je hranice?
Zařizovat si obývací pokoj je stejně těžké, jako si zařizovat ložnici. Zatímco ložnice má být především oázou klidu, obývací pokoj je zase místem, kde se setkává rodina s přáteli, proto se chcete vyšvihnout v očích známých a zařídit si místnost k naprosté dokonalosti. Aby zde však stále proudila potřebná energie, nezapomínejte na zásady feng-šuej.

Výběr článků

Některé z nás se při pojmech „povinné ručení“ a „havarijní pojištění“ jen zatočí hlava při představě, že bychom si jej měly sjednávat samy. Návštěva pojišťoven, porovnání, co nám na přepážkách bylo nabídnuto, ale hlavně: pamatovat si údaje o našem autě. Jenže takto už to dávno neprobíhá! Dnes se pojistíte online, z pohodlí domova. Potřebovat budete jen osobní doklady, velký technický průkaz a několik minut svého času.
Je běžné, že má dnes téměř každá domácnost vlastní tiskárnu. Platí ale také, že na tisk dokumentů do školy, do práce nebo vstupenek do divadla opravdu nepotřebujete nějakou zvlášť kvalitní tiskárnu a bezchybný tisk. Vyplatí se proto kupovat levné neoriginální tonery nebo je to hazard s životností vaší tiskárny?
V chladných dnech jsme zahalení od hlavy až k patě. A právě o tu patu jde. O obě. Aby nebyly stejně jako uzavřené boty v kanceláři nebo třeba v kině cítit. Je to trapas.

Nepřehlédněte

Dnes budou mít energie všichni na rozdávání. Pokud si chcete s někým něco vyřešit, do toho! Péči věnujte svým nohám a dejte pozor při výběru parfému!
Letní období už je cítit ve vzduchu a i kalendářně je konečně tady. Přichází čas na opalovačky, grilování i rochnění ve vodě, a na přípravu osvěžujících drinků. Ale namíchat drink, který famózně chutná a zároveň vypadá i na pohled atraktivně, není jen tak. A pokud nevíte, jak do toho, přijde vám zajisté vhod náš článek, ve kterém poznáte sedmičku mobilních aplikací, díky nimž se staneme mistrem v přípravě lahodných koktejlů.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek