Čtvrtek , 02. 05. 2024

Zikmund

Dracéna – známá kráska do každého moderního interiéru. Jak ji pěstovat?

Jak zútulnit interiér? Nemusíte sázet na předražené bytové doplňky nebo na podobné prvky do domácnosti, které zanedlouho omrzí. Stačí vsadit na pokojové rostliny, které budou tím nejlepším co si domů přinesete. Zejména, pokud se bude jednat o dracénu - působivou pokojovou rostlinu, která nevyžaduje příliš mnoho péče.
pokojovky
Dracéna (foto: 123RF)

29. 06. 2021

V současné době patří dracéna k nejoblíbenějším pokojovým rostlinám, které se u nás pěstují. Její kořeny sahají až na daleký Madagaskar a ostrovy Indického oceánu. I když by si člověk pomyslel, že ke svému spokojenému životu potřebuje tamější podnebí, není tomu tak. Bezproblémově roste i u nás, pokud se o ni budete řádně starat.  

Dracéna do každé domácnosti 

Mluvíme o velice jednoduché, přesto krásné pokojové rostlině, která upoutá pozornost na první pohled. Můžou za to její roztřepené listy, které se neustále prodlužují. Je však třeba konstatovat, že tato pokojová rostlina nemá pouze estetickou funkci, ale má také zdraví prospěšnou roli. Jejím úkolem je zlepšit kvalitu ovzduší v interiéru, což je um, kterým se řada rostlin opravdu nechlubí.  

Velice často se právě dracéna považuje za dokonalou pokojovou rostlinu. Dosahuje dostatečné výšky, nekvete do pestrobarevných odstínů, tudíž se hodí do každého moderního interiéru. A navíc je po stránce péče zcela nenáročná, jak již bylo zmíněno.  

Dracéna a její pěstování 

Zvolte správné stanoviště 

Nabízí se otázka, jaké stanoviště zvolit, pokud dracénu přenesete přes práh domu. I když miluje slunná místa, vyvarujte se stanovištím, kam míří přímé sluneční paprsky. Ty mají tendenci pálit listy rostliny, z nichž se poté stává nehezký, žlutý a suchý prvek rostliny, který je nutné odtrhnout.  

Dracéně se skvěle daří hlavně v domácích nebo kancelářských podmínkách, kde je dostatek světla, ale díky žaluziím v okně minimum přímých slunečných paprsků.  

TIP: To, jestli se rostlině na daném místě líbí či nikoliv poznáte podle jejích listů. Pokud začnou hnědnout, mají nevyhovující podmínky.  

Pořiďte jí dostatečně velký květináč 

Co je také klíčové, tak volba květináče, do kterého rostlinu umístíte. Musí být dostatečně velký, aby rostlina měla prostor pro růst. Její kořeny jsou opravdu objemné a v malém květináči nemají dostatek prostoru. Ideální jsou takové, které mají takzvané drenážní otvory. S jejich pomocí se vám nestane, že půda úplně vyschne.  

K TÉMATU  Amarylis - působivá pokojovka, kterou se naučíme pěstovat

Při umísťování rostliny do květináče upřednostněte takový substrát, který neobsahuje žádný kompost ani kůru. To jsou ingredience, které dracéna nemá zrovna v lásce.  

Nepřelévejte ji 

I když se říká, že každá rostlina ke svému spokojenému a bezproblémovému životu potřebuje teplo, světlo a pravidelnou zálivku, dracéna je trochu jiná. Co se týče zálivky, s tou to nepřehánějte. Lidé mají tendenci ji zalévat hojně, jelikož se nejedná o sukulentní rostlinu, ale není to třeba. Půdu spíše jen udržujte vlhkou (nikoliv mokrou) a dobře odvodněnou.  

Těsně předtím, než rostlinu zalijete, zkontrolujte stav substrátu. Je půda ještě vlhká nebo už suchá? Dracénu zalijte pouze v druhém případě čili když je půda vyschlá.  

Listy dracény mají tendenci žloutnout a padat. Toho se však nelekejte, na vině nebývá přelití. Je to jen přirozený proces v životě rostliny. Stejně jako lidem padají vlasy, aby narostly nové, podobně je to i v případě této pokojovky.  

Jak je to s hnojením? 

Poslední kategorií našeho průvodce pěstováním dracény je hnojení. V tomto případě se hnojení příliš neliší od hnojení ostatních rostlin, také se k němu přistupuje v době vegetace čili od března do září. Během zimy se rostlina nehnojí.  

Co se týče výběru hnojiva, volíme pouze takové, které je speciálně určené pro pokojové rostliny.  

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Zamiokulkas: Zamilujte se do pokojovky, která nevyžaduje pozornost

Chyby při pěstování orchidejí. Pěstitelé, netrapte své rostliny

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Zase máte pocuchané nervy, protože nic nestíháte? Ještě dříve, než sáhnete po svém obvyklém sladkém dopingu, zvažte jinou možnost. Máme pro vás hned několik potravin, které vás doslova nabijí pocitem štěstí!
Zima už mnohé začíná deprimovat, proto se snaží vnést si první střípky jara alespoň k sobě do šatníků. Svetry tak stále zůstávají v popředí, ale pomalu začínají být vytěsňování kousky nejmódnějších stylů přicházejícího teplejšího ročního období. Víte, co se bude nosit?
Kadeřník Samuel Ryde má netradiční zálibu. Fotí momentky každý den ve stejný čas a to už deset let. Co ho motivovalo k jeho neobvyklému koníčku a jaký v něm vidí význam? Přečtěte si víc!
Genetická modifikace, tedy úmyslná změna genetického materiálu, se využívá zejména ke snazšímu pěstování některých rostlin. Nejčastěji můžete v této souvislosti slyšet o kukuřici. Narazíte však na mnoho argumentů pro i proti tomuto zásahu při pěstování. Na jedné straně je vyzdvihován přínos a zajištění vyšší produkce, na straně druhé jsou pochyby a možná rizika spojená s jejich konzumací.
Také jste čekala na sluneční paprsky, až vám prozáří každý den? Konečně jaro! Ale jen do té doby, než sluníčko zasvítí přes zaprášená okna a vy najednou vidíte svůj byt v mnohem jasnějších konturách. Chtělo by to jarní úklid? Neztrácejte čas a jděte na to hned. Zvažte, jestli zapojit rodinu. Někdy si opravdu důkladně uklidíte jedině sama!
Všichni mluví o tom, že předehra je důležitou součástí dobrého sexu. Ale jak na tu nejlepší předehru, aby vaše žena byla úplně hotová? Protože milostná předehra přichází v různých podobách, a pro někoho může být matoucí, nebo dokonce stresující se v této změti zorientovat. Ale žádný strach, proto jsme tu my, abychom vám pomohli.
Každodenní dávka oblíbeného seriálu nebo víkendový relax u filmových novinek nemusí být ztráta času. Televizní či počítačová obrazovka může posloužit stejně dobře jako jazyková učebnice. Důležité je vybrat správnou jazykovou úroveň snímku a obsah na míru. Jak z filmového večera vytěžit maximum?
Tmavý režim mobilních aplikací je dnes velmi oblíbený. Zejména uživateli je velmi vyzdvihovaný. Jejich spokojenost míří rovnou do vesmíru a četnost používání appek se díky tomu znatelně zvyšuje. Do svých systémů je postupně zařazují i technologičtí giganti. Není tedy pochyb ani sporu o tom, že mluvíme o trendu dnešní doby. A jelikož s dobou jde i oblíbený Bazoš, i on začal svým uživatelům nabízet exkluzivní tmavou novinku.
Možná tušíte, že květiny by se měly darovat vždy v lichém počtu a že bílá barva symbolizuje nevinnost. Nejspíš tušíte i to, že se bílá lilie hodí spíš na pohřeb než jako květina k narozeninám. Spoustu dalšího toho ale ještě nevíte.
Možná jste někdy přemýšleli, zda je vůbec možné řešit vaše zdraví bez pomocí léků. Třeba jste byli doposud zvyklí navštěvovat často lékaře a možná někteří z vás užíváte prášky každý den. Co kdybych vám ale řekla, že to jde i jinak? Že je tady možnost, jak řešit své zdraví bez pomocí prášků? Jste zvědaví, jakým způsobem toho docílit? Pak pokračujte ve čtení!
Už jste někdy zkoušeli vydržet co nejdéle bez mrknutí? Předpokládáme, že tento úkol je pro mnohé velmi obtížný, protože udržet oči bez mrknutí není jen tak. Prozradíme vám skutečné důvody toho, proč člověk mrká.

Výběr článků

Přestože má jít o svátky klidu a míru, jsou Vánoce často spojené s nákupním šílenstvím. Lidé v České republice nakupují čím dál tím více dárků a zvyšují se i výdaje spojené s Vánocemi. Kolik tedy v průměru Češi za Vánoce utratí? A je vůbec možné při nákupu vánočních dárků výrazněji ušetřit? Na to se podíváme v tomto článku.
Sladký a voňavý meloun je neklamným symbolem toho, že léto začíná! Pojďte udělat radost svému tělu. Jak je možné, že s pouhým melounem dokážete omládnout?
Odlety na vytouženou dovolenou bývají občas hektické a stejně tak působí i letiště. Musíte najít místo odbavení, projít kontrolou a nakonec trefit správný gate. Většinou vše funguje hladce. Co ale dělat, když se let opozdí, zruší, nebo nestihnete navazující letadlo?

Nepřehlédněte

Paní zima již ztrácí sílu a bude muset před své žezlo jaru, které nám již nyní vykouzlilo příjemné teploty, které lákají mnoho lidí trávit mnohem více času venku. A při sportování v jarní přírodě jsou pro každého běžce, turistu či cyklistu nepostradatelné kvalitní oděvy z funkčních materiálů.
Ať už jedeme na dovolenou kamkoliv, cílem každého z nás je si odpočinout. A to jak aktivně, tak pasivně. Pokud ale toužíte po dovolené, která vás doslova rozmazlí a třeba také posílí vaše zdraví, pak není nic lepšího, než se vydat do míst, kde je lázeňská péče spolu s léčivými termály naprostou samozřejmostí. A kam jinam vyrazit než právě do Maďarska, které je v tomto ohledu proslulé.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek