Domů » Životní styl » Nejlepší saláty, po kterých nebudete mít hlad. Konec jednodruhových salátů? Zkuste je a uvidíte!
Uzasne salaty
Životní styl

Nejlepší saláty, po kterých nebudete mít hlad. Konec jednodruhových salátů? Zkuste je a uvidíte!

Ano, saláty jsou lehké, plné vitamínů a osvěží. Že vás ale nezasytí a máte po nich hlad? Prozradíme vám, jak to udělat, aby vám po salátu nekručelo v žaludku a ještě patřil do dietního jídelníčku. Pak vám hubnutí půjde samo. Zkuste to!

Kdy jindy než právě teď v horkých letních dnech jsou nejvíce v kurzu? Saláty plné zeleniny, vitamínů i jemných bylinek, které mohou potěšit vaše smysly i žaludek. A že jde jen o jídlo pro modelky, kterým nevadí hladovět? Omyl! „Když mezi zeleninu zamícháte také kousky masa, vajíčko, fazole či zkrátka bílkoviny, hned máte skvělou večeři či lehký oběd, jenž vám pomůže i s hubnutím,“ říká výživová poradkyně Lada Nosková s tím, že dobře připravený salát uspokojí i muže. Aha?

Dochucujte zlehka a jemně

Současným trendem nejsou saláty jednodruhové, tedy ty co znáte jako rajčatový, okurkový či jen zeleninový. Vybrané restaurace se předhánějí v neobvyklých kombinacích, ať jde zeleninu s masem (přidává se krůtí, kuřecí, hovězí), sýrem (halloumi, pecorino), zdravou potravinou (bulgur, tempeh, kuskus, quinoa) či ingrediencí (sušená rajčata, ořechy, semínka…).

Co je trendy?

Míchá se také zelenina studená s teplou, či se dochucuje ovocem (meloun, lesní plody). A samozřejmě se chutí už zmíněnými čerstvými bylinkami (kopr, petrželka, bazalka)… Přesně tím se inspirujte! Místo svého obvyklého řeckého salátu přidejte k zelenině ještě třeba kousky ryby, hovězího masa či fazole. Hned máte více bílkovin a ty jak známo zahánějí hlad.

Popusťte uzdu fantazii

Opatrní ale buďte se zálivkami a solí, té raději méně než více. Susan Bowermanová, expertka na hubnutí, radí vynechávat majonézu, smažené krutony, ale i různé dresinky. Právě zálivky a dresinky je třeba si ale hlídat, tam se kalorie při špatné volbě zvyšují. Místo dietního jídla pak máte kalorickou bombu. Vsaďte raději na jogurtovou či olejovou zálivku – skvělý je nejen olej olivový, ale třeba ořechový. Výborně také dochutí dijonská hořčice s medem, balzamikový ocet, limetková šťáva či kyselý ume ocet…

A naše tipy?

Salát se zelenými fazolkami a vejcem

Uvařte 60 g zelených fazolek v horké vodě (stačí zhruba 3 minuty). Uvařte jedno vejce na tvrdo. Na pánvi lehce osmahněte na oleji 35 g žampionů nakrájených na plátky. Dejte je stranou. Nakrájejte 80 g šunky na kostičky. Připravte dresink z octa, hořčice, lisovaného česneku, sirupu, vody, soli, pepře a bylinek. Do hlubokého talíře dejte 40 g mixu listových salátů. Na něj orestované žampiony, zelené fazolky, červenou papriku (70 g) nakrájenou na kostičky a mrkev (50 g) nakrájené na proužky, šunku na kostičky, červenou cibuli (15 g) nakrájenou na plátky. Promíchejte a ozdobte vejcem natvrdo. Zalijte dresinkem. Posypte sezamovým semínkem (3 g) a pažitkou. A třeba večeře, co má jen 1200 kJ, je hotová.

Mrkvovo-ředkvičkový s kozím sýrem

Dvě mrkve i svazek ředkviček očistěte a nakrájejte na tenká kolečka. Stejně tak čtyři datle nasekejte na kousky, petržel nadrobno. Můžete přidat i polníček či rukolu, zhruba dvě hrsti. Vše smíchejte a dejte na talíř, přidejte čerstvý kozí sýr (nejlépe gervais, dvě lzíce) i pár kapek zálivky z medu, citronové šťávy, ořechového oleje, soli a pepře.

Inspirujte se, ať vás léto ve společnosti zdravého jídla baví! Tělo se vám pak odmění kily, která půjdou dolů. A to není špatná zpráva, viďte?

Autor: bk

data-matched-content-rows-num="3,3" data-matched-content-columns-num="1,2" data-matched-content-ui-type="image_stacked,image_stacked">

Pin It on Pinterest