Pondělí , 06. 05. 2024

Radoslav

Cvičení pilates formuje postavu. Pozor však na několik chyb

I když je pouze otázkou, jestli se v létě dostaneme k vodě, na koupaliště nebo na dovolenou, neznamená to, že bychom měli přestat pracovat na své postavě. Štíhlá figura nám dodává sebevědomí, což je v dnešní době velmi důležité. Pokud vás však nebaví klasický běh, stojí za zvážení pilates.  
pilates
Cvičení pilates je trendem, ale pozor na chyby. (foto: 123RF)

06. 10. 2021

Jedná se o celotělové fitness cvičení, které s sebou nese řadu benefitů. Nemusíte se obávat toho, že by došlo k zanedbání některé části lidského těla. Zapojeny jsou všechny svaly, podpořen je jejich vývoj i síla. Je však důležité, abyste se vyhnuli chybám. Žádné cvičení není efektivní, pakliže je plné chyb, které tělu spíše škodí, než prospívají.  

Proč pilates vůbec cvičit? 

Ze všeho nejdříve si zmiňme benefity, které nám tento typ cvičení přináší. Chyby, kterých se můžete dopustit, vás pravděpodobně nebudou zajímat, pokud se do cvičení nepustíte. My vám však prozradíme několik důvodů, proč se do pilates přece jen pustit.  

Pro vyšší flexibilitu 

Při pilates se pracuje na bezpečném zvětšení délky a roztažení svalů a rozsahu pohybu v kloubech. Pokud máte pocit, že jste takzvaně “zkrácení”, díky pilates se řádně protáhnete a ohnete. Právě proto se doporučuje cvičení praktikovat z rána, kdy jste po dlouhé noci ztuhlí a každý krok je pro vás možná velmi bolestivý.  

Pro lepší držení těla 

Mezi námi se najde celá spousta jedinců, kteří nechodí zrovna rovně a kteří mají držení těla velmi špatné. Na vině však nejsou oni sami, ale jejich velmi slabé jádro, které má za úkol podporovat a vyrovnávat polohu těla. Pilates tělo dokonale trénuje, čímž se vyjadřuje jeho síla a harmonie. To má vliv na zlepšení pozice a na eliminování bolestí zad.  

Pro více energie 

Pokud se každé ráno probouzíte doslova bez energie, je načase po ránu praktikovat právě pilates, které paradoxně vlévá energii do žil, i když mluvíme o cvičení, které energii spíše bere. Při cvičení pilates dochází k zaplavení těla dobrými pocity, ke stimulaci páteře a ke zlepšení oběhu v pohybu.  

  • Podporuje hubnutí 
  • Pro rozvinutí základní síly 
  • Proti stresu 

Chyby, kterých se při cvičení pilates dopouštíme 

Už jste přesvědčeni o tom, že pilates má skutečně smysl? Pak je načase přistoupit k chybám, kterých se při cvičení dopouštíme. Bohužel je jich celá spousta, která může snížit následné efekty a účinky oblíbeného cvičení. 

Nezapojujete hluboké břišní svaly 

Pilates je cvičení vědomé. Není možné, abyste při cvičení měli hlavu plnou jiných věcí a povinností, které během dne musíte splnit. Při cvičení je důležité takzvaně “vypnout” a věnovat svou veškerou pozornost jenom danému cviku. Uvědomujte si každý pohyb a zapojuje hluboké břišní svaly. Bohužel na tuto část těla se velmi často zapomíná, což následně vede k bolestem zad.  

Nedržíte hlavu správně při cvicích vleže na zemi 

Nejen při cvičení pilates, ale také při jiných cvicích se velmi často stává, že chybujeme v držení hlavy při cvicích vleže na zemi. Většinou si hlavu nepodpíráme, což vede k jejímu zaklánění a následně k bolestem v oblasti krční páteře. Hlavu je vždy nutné směřovat bradou dolů, jako kdybychom chtěli mezi hrudí a bradou udržet míček. 

Takto správné držení hlavy možná bude z počátku problémem, ale po posílení břišního svalstva se to rázem zlepší. 

I vyklenutá záda jsou chybou 

Stejně jako ve výše uvedeném případě, i tato chyba v podobě vyklenutých zad se týká nejen pilates, ale i mnoha dalších cviků a cvičebních metod. Pokud trénujete s osobním koučem, jistě vás stále upozorňuje na to, abyste při cvičení měli zakulacenou bederní oblast a doslova se tím přilepili k podložce. Zajistíte si tím správné zapojení hlubokých břišních svalů a zároveň si tím ochráníte bederní oblasti před přílišným namáháním. 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

K TÉMATU  Zázrak moderní medicíny: Ze ženy s deformovaným obličejem je krasavice

Jak začít cvičit pilates? Je to jednoduché a snadné

Proč je v životě důležité správné dýchání? Potěšíte tím nejen své zdraví

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Pokud chcete dbát na zdravý jídelníček, zaměřte se na naklíčená semena. Obsahují totiž všechny důležité a hodnotné látky, potřebné k životu.
Vždy mi záleželo na rodině a chtěla jsem žít poctivě a být šťastná. Jednou jsem ale ulítla a nikdy jsem na svůj omyl nemohla zapomenout. I když jsem se snažila, nakonec jsem to neunesla a dnes nemám rodinu žádnou.
Nosíme je snad všichni, ale jenom málokdo z nás si uvědomuje, že mohou být skutečně nebezpečná a trvale poškodit naše zdraví. Jen skutečně kvalitní sluchátka toto riziko snižují na minimum, ale co všechno způsobují ta obyčejná?
Bez něj by prostě Štědrý den být nemohl. Malý, vysoký, jedle, borovice, každý si nějaký vánoční stromeček s chutí ozdobí. Jak může stromek vypadat?
Říká se, že ženy jsou v uvažování složité, zatímco muži zůstávají srozumitelní a jednoduší. Co se ale vztahů týká, tak muži a ženy následují trochu rozdílné cesty. To, co muži hledají ve vztahu není to, co by ženy motivovalo, aby do takového vztahu šly. Rozdělují je jejich touhy, mentalita, vášně či úroveň vyjadřování. My vám nyní řekneme, co muži doopravdy očekávají od vztahů se ženami a po čem jejich srdce touží.
Dům, do kterého je vidět téměř ze všech stran. Skleněný dům se poprvé objevil v roce 1949. Slavnou stavbu navrhl americký architekt Philip Johnson, získala jméno Glass House a stojí na Ponus Ridge Road v Connecticutu. Její vzhled inspiruje dodnes stavby po celém světě. Myšlenka otevřeného domu s prostým tvarem nabízí skutečně raritní bydlení, a jeho hlavním rysem je jednoduchost a minimalismus. A samozřejmě také dokonalý výhled do zahrady kolem, ale i mnohem dál. Prosklený dům si můžete nechat postavit i vy.
Přemýšlíte, jakým dárkem obdarovat své blízké, aby z něj vyzařovalo „darování od srdce“? Víte, že nejlepší dárky jsou přece ty domácí?
Ekologická a přátelská vůči přírodě. Přesně taková je udržitelná móda, která se za poslední roky stala doslova hitem. Co vlastně představuje a v čem má tento alternativní přístup k módě své kouzlo?
Možná jste o ní nikdy neslyšela a možná naopak ano. Slovo henna se v posledních letech skloňuje ve všech pádech a zaznívají o ní kladné ale i negativní názory. Jak to s hennou vlastně je a na co všechno ji můžete využít? Pro koho se vlastě hodí nejlépe a kdo by na její barvení měl raději zapomenout? A dá se hennou i tetovat? Vše se dozvíte v článku.
Influencerka Shopaholicadel zažila nečekaný Štědrý den, když došlo k rozchodu s jejím partnerem Janem Kulasem (30). Veřejnost se dozvěděla o těhotenství a potratu, na což okamžitě reagoval expřítel obviněním z nemocničního pobytu způsobeného alkoholem. Nyní Adéla odmítá spekulace o nových vztazích a vyjadřuje lásku k své nezávislosti. Jaké jsou její plány do budoucna a jak se vyrovnává s tlakem veřejnosti? To vše a více v našem podrobném článku.
Dnes je ten správný den pro návštěvu kadeřníka. A pozor na náhodné setkání! Můžete se skutečně zamilovat! Co dalšího radí astroložka Naďa Šmídová pro dnešní den?
Banán je ovoce, které všichni milujeme a často ho jíme téměř denně. Asi každého z nás někdy napadlo, zda by se jeho slupka nedala využít nějakým způsobem v domácnosti. Světe div se, dala! Máme pro vás několik rad a tipů, jak slupku využít před tím, než ji s konečnou platností vyhodíte do odpadkového koše. Můžete si být jisti, že po přečtení tohoto článku už banánové slupky nikdy jen tak nevyhodíte.

Výběr článků

Výroba domácí kosmetiky není složitá, a navíc je to zábava. Vaší pleti udělají výrobky z přírodních ingrediencí určitě dobře. Už žádná chemie! Je fajn, že můžete ovlivnit složení vaší kosmetiky. A péče o vaše tělo bude tak pouze ve vašich rukách.
Zarámované fotky jsou klasika, ale co takhle vytvořit celou stěnu ze vzpomínek na vaše zážitky nebo ratolesti, když vyrůstaly? Rámy a rámečky poslouží jako krásná dekorace. Vhodným poskládáním můžete stvořit koláž podle vašeho vkusu, od zvoleného materiálu rámečků až po snímky, které zvěčníte na zdi. Můžete je pak podle libosti měnit a prohazovat. V rámečku ale nemusí být jen fotka, jak uvidíte v naší galerii.
O sexuálním násilí se mluví čím dál častěji a zabývají se jím i televizní a filmoví tvůrci. Ostřílená dvojice Biser Arichtev a Jan Coufal si jako předlohu vzali případ takzvaného Guru Járy, který pod záštitou duchovní pomoci zneužíval své klientky.

Nepřehlédněte

Po dlouhé a poměrně chladné zimě nám do schránek doputuje každoroční vyúčtování za energie. A mnozí se naprosto zhrozí, jelikož nejen, že musí doplácet, ale doplatek je doslova do nebe volající. V této chvíli nemohou dělat nic jiného než se zavřenými oči šek odeslat, a poté přemýšlet, jak snížit energetickou náročnost rodinného domu. Ono to ostatně není nic těžkého, tipy na několik úsporných opatření vám přinášíme.
Po dlouhé a poměrně chladné zimě nám do schránek doputuje každoroční vyúčtování za energie. A mnozí se naprosto zhrozí, jelikož nejen, že musí doplácet, ale doplatek je doslova do nebe volající. V této chvíli nemohou dělat nic jiného než se zavřenými oči šek odeslat, a poté přemýšlet, jak snížit energetickou náročnost rodinného domu. Ono to ostatně není nic těžkého, tipy na několik úsporných opatření vám přinášíme.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek