Sobota , 27. 04. 2024

Jaroslav

Jitka (43): Dceru mi odvedl drogový dealer. Jak se s tím srovnat?

Snad každý rodič od svého milovaného dítěte očekává pouze to dobré, doufá, že se vydá správnou životní cestou a bude šťastné. Takhle to ale samozřejmě v životě bohužel nechodí a někdy se holt i to nejhodnější dítě může dostat na scestí. To se stalo mé dceři Markétě, já se s tím však do teď nemohu vyrovnat. Odvedl nám ji drogový dealer.
drogový dealer
Dceru mi odvedl drogový dealer. (foto: 123rf)

04. 03. 2021

Špatný start do života

Vždycky jsem se pro svoji dceru snažila dělat to nejlepší, když se na to však podívám zpětně, zřejmě jsem pro to neudělala všechno. Markétka byla už od mala velmi veselé dítě, které si dokázalo podmanit své okolí. Žili jsme společně s jejím otcem v našem společném bytě. A právě v tom byl nejspíš kámen úrazu.

Markétin otec se své povinnosti chopil zprvu zodpovědně. Ovšem postupem času se z něj stával čím dál tím svéráznější muž. Zejména, když se napil, dokázal být zlý. Já jsem stále doufala v to, že je ještě možnost jeho chování změnit a chtěla jsem zachovat úplnou rodinu.

Možná to však byla obrovská chyba. Markéta to totiž výrazně vnímala a ovlivňovalo to její psychiku. Já však byla moc slabá na to, abych od něj odešla a zařídila pro nás dvě lepší život.

Byla chyba ve výchově?

Často se nad tím zpětně zamýšlím a přemítám, zda jsme chybu udělali my jako rodiče a zda bylo možné dát Markétě lepší základy pro život. Třeba by pak nedopadla tak špatně. Věci se začaly ubírat špatným směrem už když byla dcerka na základní škole.

Ve třinácti letech mnohdy chodila za školu a poznávala dospělácký svět, kouřila cigarety a pila levné víno. Pak nastalo období klidu, to bylo však spíše jen ticho před bouří. Později do toho totiž spadla znovu, ale tentokrát výrazně hůř.

Cigarety vyměnila za marihuanu, školní docházka už ji vůbec nezajímala. Vše dokázala skrývat za perfektní lži, měla totiž vlastní hlavu a pocit, že ví všechno nejlíp.

Dostali jsme varovný signál, netušili jsme, že přijde i drogový dealer

Vrcholným kouskem její puberty byl útěk z domova. Nevěděli jsme, proč to udělala. Proč nám nemohla něco říct. Hledali jsme ji všude, dokonce i s pomocí policie. Měli jsme o ní strašlivý strach. Nakonec se však našla druhý den na lavičce v parku. Byla jen promrzlá a hladová, jinak se jí nic nestalo. Nám spadl kámen ze srdce, že ji máme zpátky doma a všechno je v pořádku.

K TÉMATU  Erika (40): Vzala jsem zpět bývalého muže, ale jen kvůli dětem. Teď lituji

Jenže v pořádku nebylo vůbec nic. Tenhle útěk měl pro nás znamenat velké varování, jakési volání o pomoc. My jsme to ale velmi podcenili. Markéta se však zlepšila, začala zase chodit do školy, vylepšila si známky, a to nám dodalo pocit, že je vše zase v pořádku. Spokojeně oslavila šestnácté narozeniny a život šel dál. Měli jsme však vědět, že na tom naše dcera vůbec není lépe.

Přišla první láska – drogový dealer

Markéta se poprvé zamilovala. To by bylo v jejím věku zcela normální, nejednalo se však o žádného sympatického vrstevníka. Našla si výrazně staršího přítele, hlavním problémem však bylo, že byl drogový dealer. Kromě prodávání se však nebál je ani aktivně užívat.

Samozřejmě, že jsem se jí to snažila vymluvit, to však nemělo žádný smysl. Ona měla hlavu plnou lásky a přes to neviděla všechny ty špatné věci.

Samozřejmě se Markéta dlouho drogám vyhýbat nedokázala a za pomoci přítele je okusila. Zpočátku jsem na ní nic nepoznala, byla schopná vše skvěle zamaskovat. Nakonec však vyšlo na povrch, že i ona se užívání drog aktivně věnuje. To pro mě byla velká rána. Z mojí malé dcerušky se stala žena, kterou jsem nepoznávala.

Helena (28): Přítelova dcera mě nesnáší. Co mám dělat?Měla jsem snahu jí to všechno vymluvit, otevřít jí oči, aby začala žít jinak. Ona si však nedala říct. Měla pocit, že jí jen ubližuji a nedovolím jí být šťastná. Začala mě nenávidět, odešla žít se svým přítelem a se mnou úplně přerušila kontakt. Ten drogový dealer nám ji prostě vzal.

Až do smrti si budu vyčítat, že to snad byla moje chyba. Snad každý den přemýšlím, co jsem měla udělat jinak, aby Markéta nedopadla takhle. Velmi mě mrzí, že jsme se přestali stýkat, i přesto však doufám, že nadejde den, kdy si to vše uvědomí. Že se snad rozhodne změnit svou životní cestu.

K TÉMATU  Nela v koučinku: Velikonoční emoční jízda po Skypu

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Helena (28): Přítelova dcera mě nesnáší. Co mám dělat?

Veronika (31): Čtvrtý potrat mi vzal sílu bojovat. Osobní život je v troskách

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Moderní i retro radiátory - dnes mohou mít topná tělesa i ty nejdivočejší tvary. Retro se opět vrací do módy. Čemu dáte přednost?
Mnohokrát jste se těšili na chvíli, kdy spolu konečně budete trávit více času. A když ta situace nečekaně nastala, místo společného tvoření, her a zkrášlování bytu se jen hádáte?
Tak tohle by vás pravděpodobně nenapadlo. Nebo ano? Tak tohle by vás pravděpodobně nenapadlo. Nebo ano? Vychytávky, které zužitkují doma všechny maminky. Nebo i tátové? :))
Dnešní doba je zrychlená, spoustu lidí je pod tlakem a pod vlivem stresu. Patříte mezi ty, kteří zažívají stres v každodenním životě? Přáli byste si to jednou provždy vyřešit? A jde to vůbec? V tomto článku si povíme, odkud se stres vlastně bere a taky uvidíte, že je možné s ním jednou provždy skoncovat!
Všichni jsme někdy v životě emocionálně vyčerpaní. Je normální zažít předávkování jednou nebo druhou emocí a vypořádat se s jejich těžkostí a bojem. A pouze prostřednictvím této zkušenosti můžeme skutečně vidět krásu života. Ale když se emoční vyčerpání promění v neustálý zážitek negativních emocí, už to není zdravé.
Koncem listopadu dorazí na pulty knihkupectví výpravná obrazová monografie Žít – Karel Svoboda. Spletité osudy slavného skladatele v ní jedinečným způsobem zpracoval jeho syn Petr Svoboda, který své vzpomínky doprovodil i desítkami unikátních fotografií. Mnohé z těchto snímků jsou publikovány vůbec poprvé. Kromě Petra Svobody zavzpomíná v knize na geniálního, i když svérázného umělce plejáda dalších osobností, jejichž vtipné, láskyplné, ale i nostalgické historky obraz Karla Svobody dokonale dotvářejí.
Potřebujete inspiraci ke cvičení? Tahle kočka ví, co udělat pro svoje zdraví, ale zároveň se u toho moc nenadřít. Krátké tréninkové video vám napoví!
Milujete pohyb při hudbě? Dobře děláte! Nedávno bylo vědecky prokázáno, že právě dynamická hudba má na celkový výsledek cvičení velmi pozitivní vliv. Při domácím cvičení, ve fitku i v bazénu je proto skvělé se zaposlouchat do hudby. Co se s vaším organismem bude dít?
Rostliny nerozeznávají čtyři roční období jako my lidé, ale pouze dvě. Ovšem od podzimu až do jara mají pokojové rostliny období takzvaného vegetativního klidu. Je chladno a brzy se stmívá, proto rostlinky přestávají tak rychle růst a kvést a prožívají zimní spánek.
Pandemie doléhá na nás všechny. Negativní zprávy, úmorné diskuze kolem zákazů a stále se nelepšící situace nikomu neprospívají. Spíše naopak. Těžce doléhají nejen na naše tělo, ale i duši. Ovšem udržet si vitalitu je jedinou cestou, jak my sami můžeme situaci čelit. Proto si pojďme zahrát o doplňky stravy Naturevia Omega 3 a Magnesium 1, které prospějí nejen naší fyzičce, ale i psychice.
Nikdy jsem nevěřila, že se to stane zrovna mně. Okouzlil mě muž hned na první schůzce. Jeho charisma působilo jako magnet. Nakonec jsem se dozvěděla, že má za sebou bohatou kriminální minulost. Dnes jsem ráda, že jsem se dokázala odstěhovat. Finančně začínám od nuly.

Výběr článků

Tolik krásných věcí může člověk vyrobit úplně sám. Kreativní DIY nápady vám napoví, jak je to snadné. Zaručeně najdete něco, co budete chtít i u vás doma! Perfektní nástěnné hodiny, jaké nemá nikdo jiný, dřevěný dekor přímo na zdi, pohodlné zahradní posezení z palet a další vychytávky. Co se vám líbí nejvíc?
Astroložka Naďa Šmídová přináší horoskop krásy a duševního zdraví na nový pracovní týden. Nenechte se hned v pondělí zbytečně vytočit, a taky myslete na oslabenou imunitu, teploty pěkně padají dolů! Na co si dát pozor?
Je to tady! Společnost Warner Media oznámila, že hrdinové oblíbeného sitcomu z devadesátek se již v květnu objeví na stanici HBO Max. Co o comebacku legendárních Přátel víme, jak se k němu samotní aktéři vyjádřili, a jak se k tomu postavili tvůrci? Nový projekt je na spadnutí!

Nepřehlédněte

Sedací souprava je obvykle jedním z nejvýznamnějších kusů nábytku v celém bytě. Tvoří dominantu každého obývacího pokoje, takže vybrat si tu pravou pro vás je nesmírně důležité. Nejen že by měla být pohodlná a pěkně vypadat, ale také je potřeba ji zasadit do okolního interiéru tak, aby ladila s ostatním nábytkem a použitými barvami ve vašem obývacím pokoji.
Člověku to nedá, aby si toho nevšiml – je to tu už od začátku října, kdy se v obchodech objevuje první vánoční výzdoba, prohnaně proložená figurkami Mikulášů, čertů a andělů. V trafice se začínají objevovat svépomocné kuchařské časopisy, ze kterých se na člověka smějí pusinky, úly a kuličky, a než se nadějeme, máme tady plný frontální útok na peněženku a první signální soustavu. A co uděláme?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek