Pátek , 03. 05. 2024

Alexej

Proč je pro tělo důležitý vitamin D a co způsobuje jeho nedostatek?

Aby bylo zajištěno bezproblémové fungování těla a všech jeho funkcí, je zapotřebí, abychom mu dodávali jeho pohonné hmoty. Jimi se myslí především vitaminy, také minerály, antioxidanty a další živiny, které se společně podílí na správném fungování organismu. Jedním z klíčových vitaminů je vitamin D, jehož nedostatek umí v těle způsobit opravdu velkou paseku.
vitami D
Vitamin D je pro tělo důležitý. (zdroj foto: www.123rf.com)

28. 01. 2021

Vitamin D si mnozí spojují se zdravými kostmi a klouby. Jenže tento klíčový vitamin nepotřebujeme jenom proto, abychom se radovali z pevných kostí. Potřebujeme ho kupříkladu proto, že nás chrání před řadou virů – i před aktuálně panujícím koronavirem, který každý člověk prožívá krapet jinak.  

Vitamin D jako pomocník v mnoha situacích 

Jak již bylo nastíněno, vitamin D není jenom tím, co nám udržuje kosti ve formě. Je to také klíčová látka potřebná k pevnému imunitnímu systému. Umí předcházet úzkostným stavům a depresím, pomáhá nám lépe zvládat stres.  

Bohužel se ukázalo, že se jako národ nemůžeme pyšnit zrovna velkým obsahem vitaminu D v těle. Lékaři se shodují na tom, že spíše trpíme jeho nedostatkem. Jen třicet procent Čechů má podle odborníků v těle dostatečné množství vitaminu, který se tak zásadně podílí na správném fungování lidského těla.  

Jak se projevuje nedostatek vitaminu D? 

Ptáte se, jestli patříte do třiceti nebo naopak do těch sedmdesáti procent? To poznáte snadno. Nedostatek vitaminu D se totiž projevuje celou spoustou příznaků.  

Začíná to například svalovou slabostí. Svaly jsou nejen oslabené, ale také unavené. Je pro vás náročná jenom chůze do schodů. Dostaví se také přecitlivělost. Například jinak vnímáte hmatové vjemy, jelikož je vaše kůže citlivá, a to dokonce i na dotek.  

Nedostatek vitaminu D se projevuje taktéž nespavostí čili takzvanou insomnií. Jedná se o opravdu velký problém. Spánek je pro lidské tělo nadmíru důležitý, během něj dochází k regeneraci organismu, také k utřídění myšlenek a vzpomínek. S příchodem nespavosti se proto snažte vitamin D do těla doplnit co nejdříve.  

Další příznaky nedostatku vitaminu D: 

  • Vysoký krevní tlak 
  • Smutek 
  • Mrzutost 

Jak vitamin D do těla doplnit? 

Zjistili jste, že pravděpodobně spadáte do těch sedmdesáti procent čili že trpíte nedostatkem vitaminu D? V tom případě se nabízí otázka, jak můžete vitamin D do těla doplnit. Není to samozřejmě nic těžkého, v létě se stačí jenom slunit.  

K TÉMATU  Horoskop krásy a duševního zdraví od 19. 11. do 23. 11. 2018. Myslete na zdraví a nepouštějte se do zbytečných diskuzí!

Právě sluneční paprsky jsou tím nejlepším zdrojem vitaminu D. Podle odborníků se stačí slunit (nebo jen procházet se na sluníčku) patnáct minut v kuse, aby byl do těla vitamin D doplněn v dostatečném množství.  

Jenže jak doplnit vitamin do těla v době, kdy sluníčko zrovna nevládne? Jak doplnit vitamin D do těla v případě, že je chladný a sychravý podzim či tuhá a mrazivá zima? 

Vsaďte na potraviny s obsahem vitaminu D

Pokud venku panuje podzim nebo mrazivá zima, nemusíte si zoufat a obávat se toho, že během následujících týdnů budete unavení a mrzutí, protože nebudete mít možnost vitamin do těla doplnit. Existuje totiž možnost, jak klíčovou a velice potřebnou látku do těla dostat.  

Konkrétně mluvíme o potravinách, které jsou na vitamin D bohaté. Jaké konkrétní zařadit do svého jídelníčku? 

Ryby 

Obrovským zdrojem vitaminu D jsou ryby. Je to však příliš obecná kategorie, proto si ji pojďme trochu zúžit. Konkrétně je skvělým zdrojem vitaminu D tuňák (konzervovaný), dále pak losos, který je také skvělým zdrojem omega-3 mastných kyselin, a nakonec sardinky.  

Mořské plody 

I s mořskými plody neuděláte krok stranou. Na zmiňovanou látku jsou bohaté hlavně ústřice, které jsou nejen velice chutné, ale také nízkokalorické, a dále pak krevety – ty v sobě obsahují navíc minimum tuků.  

Vajíčka 

Vejce jsou jednou z nejzdravějších potravin na světě. Umí doplnit i vitamin D, respektive vaječné žloutky to dokážou. Kromě toho obsahují i řadu jiných látek, které se podílí na správném fungování organismu. 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Vitamin D je klíčem k silné imunitě

Pijte ovoce a zeleninu. V tekuté formě získá tělo více vitamínů

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Rozvod je záležitostí každého druhého manželství. Toto uvádějí statistiky - a bohužel je to pravda. Čím to je? Možná spolu lidé málo komunikují, nejsou ochotni přijímat kompromisy. Ten kompromis by však měl být prvotním zejména v případě, kdy z manželství vzešly děti.
Podzim se hlásí o slovo a pro všechny milovníky zeleně to znamená jediné - je třeba začít rostlinky pomalu připravovat na období odpočinku, vegetační klid totiž začíná na podzim a končí až na jaře. Zatím se ale nemusíte úplně plašit, a pokud chcete mít ještě nějakou chvilku krásně zelený a rozkvetlý balkon, můžete ho mít. Které květiny nebo bylinky přežijí i chladnější počasí?
Nejen díky šíření koronaviru je téma podpory imunity v posledních dnech často diskutovaným tématem. Podporovat imunitu je nutné během celého roku, ale zejména v období s vyšším výskytem respiračních a jiných onemocnění. Imunita velmi úzce souvisí se zdravým životním stylem.
Jestliže jste sama ve třiceti, není na tom dnes nic divného. Pokud zůstáváte stále sama a je vám čtyřicet či padesát, začínáte vypadat podezřele. Dlouholeté představy jsou, že je single typicky mladý muž nebo mladá žena, kteří si užívají života, cestují nebo dělají kariéru. Je ale tohle tvrzení pravdivé?
Martin Hoffman a nová česká kriminálka Vedlejší produkt si získaly divácké srdce a výrazně ovlivnily televizní tabulky. Seriál nejenže posílil pozici České televize, ale svým úspěchem zastínil i ostatní nové pořady včetně očekávané premiéry na Primě.
Nejspíš většina z vás bude mít zprvu představu jakési houby, za kterou bývá kombucha často mylně považována. Ve skutečnosti se jedná o komplex kvasinek a bakterií, který se nechává působit v čaji, aby vznikl požadovaný nápoj. Jeho léčivé účinky vás jistě oslní. A výhodou je, že si ho můžete klidně sami připravit doma. Tak jdete do toho?
8. září 2022 skončila éra Alžběty II. V tento den, v šestadevadesáti letech, opustila svět. Nikoho tato zpráva nenechala lhostejným a někdo bude ještě dlouho truchlit. Se vší úctou k zesnulé královně, pojďme se společně podívat na nějaké úsměvné pikantnosti z jejího života. Mnohé vás jistě překvapí.
Nemoc si nevybírá, a proto se i v řadách slavných tváří setkáme s lidmi, kteří musí změnit svůj styl života a bojovat o to, aby byli zase zdraví.
Kvalitní spánek je nepostradatelnou součástí našeho života. Když ale koukneme na současná čísla, je až k neuvěření, kolik lidí trápí problémy se spánkem. S přechodnou nespavostí si tělo dokáže poměrně dobře poradit, ovšem pokud dlouhodobě nemůžete usnout anebo se často probouzíte uprostřed noci, nastává problém, který si v zájmu vašeho zdraví žádá urychlené řešení. Jak si s tím šikovně poradit?
Člověk si nikdy ničím nemůže být úplně jistý, já jsem si ale byla jistá, že prožívám konečně pravou lásku. Měla jsem plány do budoucna, konečně jsem chtěla založit rodinu, po které jsem tolik toužila. S přítelem jsme spolu začínali už společný čtvrtý rok, už byl čas.
Máte za sebou poměrně náročné týdny a přemýšlíte, jak si spravit náladu? I když zaručeně pomáhá zmrzlina společně s dobrým dezertem, nemusíte se nutně uchylovat k cukru. Stačí se jen správně obléknout!

Výběr článků

Téměř každá žena touží po ideální postavě. Rad, jak zaručeně zhubnout, jsou v časopisech i na internetu tisíce. Daň v podobě jojo-efektu nebo zdravotních problémů, kterou platí za drastické shazování kilogramů nebo nepochopené hubnoucí praktiky, je ovšem příliš veliká. Co takhle začít jednou pro vždy správně? Poradíme vám, jak na to!
Hledáte-li pohodlné a zároveň vysoce módní boty na léto, budou polobotky tím správným řešením i pro vás. Na trhu existuje celá řada trendy polobotek. Pokud nejste zrovna módní guru, nezoufejte! Na následujících řádcích vám prozradíme, jaké modely polobotek vybírat a jak je vhodně kombinovat s oblečením, aby byl váš outfit dokonalý. Čtěte a inspirujte se s námi!
Trápí vás akné? Dělají se vám pupínky, různé vyrážky a vás už to přestává bavit? Možná jste zkoušeli plno mastiček, plno čistících přípravků, ale i tak se vám potíže s pletí stále vrací! Jak vyřešit akné jednou provždy? Dá se to vůbec? Rovnou vám řeknu, že ano! A nyní vám prozradím, jak na to.

Nepřehlédněte

Pod střechou každé domácnosti se dnes a denně odehrávají různé scénáře. A my můžeme jenom odhadovat, jakým problémům se v jednotlivých domech musí čelit. Pojďme to však vzít z trochu jiného, obecnějšího hlediska a prozraďme si, jaké problémy sužují českou společnost jako takovou.
Vraťme se společně na hudební scénu, kde se jedna z nejoblíbenějších českých zpěvaček, Anna K, po dlouhých šesti letech vrátila s novým albem, které nese název "Údolí včel". Pro fanoušky to bylo dlouhé očekávání, a jejich trpělivost byla odměněna. To, co nám Anna K přináší na této desce, je nádherný návrat do světa hudby a zároveň připomínka toho, že tato zpěvačka má stále mnoho co nabídnout.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek