Sobota , 27. 04. 2024

Jaroslav

Irena (47): Pochovala jsem své vlastní dítě. Nikdy mi nebylo hůř

Letos jsou tomu 2 roky, co jsem já, jako matka, přišla o svého syna. Vyrovnat se s touto ztrátou není možné. Kvůli cizí chybě přišel o život talentovaný mladý člověk. Vyzkoušela jsem už všechny možné druhy psychické pomoci, ale toto jediné mi pomáhá: otevřeně o tom mluvit.
matka
Pochovat vlastní dítě je neštěstí. (zdroj foto: www.123rf.com)

08. 01. 2021

Talentovaný sportovec i hudebník – byla jsem hrdá matka

Můj syn Tomáš byl neobyčejné dítě. Už jako malý prahnul po tom, aby se sám naučil hrát na hudební nástroje. Byla jsem opravdu hrdá matka. Tak dlouho to zkoušel, až si našel svůj styl hraní. Na základní škole jsme jej přihlásili do hudební školy, kam s láskou chodil. V 16 letech měl své první koncerty.

Bavila ho jak klasická, tak rocková hudba. Blízký vztah měl ale i ke sportu – s volejbalovým družstvem se v rámci školních her dostali na špičku v naší zemi. Vše ho bavilo a dělal to s radostí.

S kamarády brigádničil v pizzerii

Nikdy si nepřál, aby jeho sny zatížily rodinný rozpočet. Už v 18 letech si našel první brigádu a začal pracovat v pizzerii. S kamarády si pochvaloval dobrou partu, a protože rád řídil, stal se poslíčkem rozvážejícím pizzu po městě. To ho bavilo ze všeho nejvíce, protože miloval řízení i kontakt s lidmi.

Postupně si vydělal na své auto. Našel si přítelkyni a začali spolu jezdit na výlety. Nemohla jsem být šťastnější, když jsem viděla ty dva mladé spokojené lidi.

Jeli na výlet s přítelkyní

Na víkend s přítelkyní se moc těšil. Dokonale si své auto vyčistil a sbalil si věci. Ještě mi dal pusu na rozloučenou a říkal, že se těší, až mi povypráví o výletě. Jeho holka byla učiněný poklad – při studiu pracovala v charitě a zapojovala se do různých dobročinných projektů v rámci města. To bylo naposledy, co jsem je viděla.

Stále vidím ty spokojené tváře, jak odjíždějí v autě. Místo fotky z výletu u mě v pátek zazvonila policie. Když mi řekli, že můj syn a jeho přítelkyně nepřežili autonehodu, jako by se mi zastavilo srdce. Neslyšela jsem nic z toho, co policisté říkali. Cítila jsem bezmoc a beznaděj a proplakala celý týden. Co horšího může matka cítit?

K TÉMATU  „Znásilnění jsem přiznala až po deseti letech.“ Příběh Sofie (35), které nepříjemný zážitek ovlivnil budoucí život

Řidič kamionu se nevěnoval řízení

Dozvěděla jsem se, že neměli ani nejmenší šanci to přežít. Jeli klasicky podle předpisů po dálnici, když museli zpomalit na opravovaném úseku a zařadili se za kamion do jednoho proudu vozidel. Řidič kamionu, který jel za nimi, se nevěnoval řízení, telefonoval, a ještě k tomu sledoval televizor.

Jejich auto o další kamion před nimi slisoval. Nemůžu uvěřit, že se něco takového mohlo stát těm nejmilejším lidem, co jsem kdy v životě znala.

S rodinou přítelkyně jsme v kontaktu – její matka je také na dně

Ani dva roky po neskutečné ztrátě jsem se stále nesmířila s faktem, že jsem kvůli cizí nerozvážnosti a pohodlí přišla o syna a jeho přítelkyni. Neumím se vyrovnat s tím, že někdo může jen tak beztrestně v autě hledět na dva monitory.

S rodinou synové přítelkyně jsme v kontaktu, a dokonce jsme se rozhodli, že se budeme snažit náš smutek řešit pomocí toho, že budeme lidem říkat, jak nesmyslné je věnovat se telefonu během řízení. Její matka se s tím také nikdy nesmíří.

Psychoterapie nepomohly

Navštívila jsem už celou řadu psychologů, kteří mi nabízeli různé postupy. Po ztrátě syna jsem zešedivěla a ocitla se v přechodu. Abych večer usnula, musím si dát prášek na spaní. Budí mě děsivé sny, ve kterých mě trýzní představa, jak se celá autonehoda odehrála.

Zatím ještě nenadešel čas, kdy se s celou situací smířím. Nejvíce mi zatím pomáhá, když se můžu setkat s lidmi s podobným osudem. Je to sdílená bolest, kterou cítím. A také je mi lépe, když se mohu svěřit se svým trápením – nyní třeba vám.

Žádná matka na světě by neměla pochovat své vlastní dítě. Je to naprosto proti zákonům přírody. A když je to ještě cizí vinou, je obrovsky těžké se s tím během celého běhu života smířit.

K TÉMATU  Zázrak nového života: Fenka vrhla neuvěřitelných 13 štěňat

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Antonie (28): V mém srdci sídlí kriminálník, který mě okradl

Antonie (36): Nevěra je mé druhé jméno. Chodím za svým sousedem!

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Že vám někdo řekl, že čokoláda škodí, kazí se po ní zuby a tloustne se kvůli ní? Onen dotyčný určitě nemluvil o kvalitní čokoládě s vysokým procentem kakaa. Taková čokoláda totiž naopak tělu prospívá. Že vám někdo řekl, že čokoláda škodí, kazí se po ní zuby a tloustne se kvůli ní? Onen dotyčný určitě nemluvil o kvalitní čokoládě s vysokým procentem kakaa. Taková čokoláda totiž naopak tělu prospívá.
Lewis Hamilton, pilot a mistr světa Formule 1. Hvězda světového formátu, která oslní svou přítomností každou událost. Ale ne pouze on, jeho čtyřnohý přítel, buldok Roscoe, ho dokáže mnohdy zcela zastínit.
Bolest při pohlavním styku, bolestivá menstruace a problémy s početím. To všechno se může skrývat pod diagnózou endometriózy. Endometrióza je gynekologické onemocnění, které postihuje řadu žen především v plodném věku.
Používáte doma tuhé mýdlo? Pak nás nechte hádat: jen si s ním myjete ruce a o dalších možnostech jeho využití nemáte ani tušení, že? My vám ukážeme, že tuhé mýdlo rozhodně nemusí sloužit jen k tomuto účelu, ale že má v domácnosti daleko rozsáhlejší využití.
V obchodním světě, kde konkurence prudce roste, je neustálý rozvoj obchodních dovedností klíčový pro dosažení úspěchu. V našem článku "Rozvoj obchodních dovedností! Proč je důležité na sobě pracovat?" prozkoumáme, jaké konkrétní dovednosti jsou v dnešním podnikatelském prostředí nejžádanější. Přineseme vám náhled na to, proč je neustálý osobní a profesní růst klíčový a jak může vývoj vašich dovedností ovlivnit váš kariérní postup. Připravte se na inspiraci a tipy, jak efektivně investovat do svého vlastního profesního rozvoje a stát se konkurenceschopným hráčem na trhu.
V dnešním prohlášení z Buckinghamského paláce bylo oznámeno, že britský král Karel III. čelí rakovině. Monarcha, který nedávno absolvoval zákrok kvůli zvětšené prostatě, nyní zahájil léčbu, ačkoli konkrétní typ rakoviny nebyl zveřejněn.
Zdraví máme jenom jedno, proto bychom na něj neměli zapomínat. Je důležité, abychom si uvědomili zejména jednu věc, a sice že se na pevnosti a odolnosti našeho zdraví podílí i to, co jíme. Každodenní přísun potravin buď zdraví naprosto ruinuje, nebo mu prospívá. Jak jste na tom vy? Cítíte se po svém jídelníčku zdravě a fit? Nebo máte z jídla výčitky? Či snad některé potraviny vaše tělo zcela odmítá?
Během vánočních svátků se většinou neubráníme koupit domů jeden z jejich symbolů, a tím je vánoční hvězda. Krásná dekorativní rostlina, která vám však nemusí dělat radost zákonitě jen na konci roku. Lze ji totiž pěstovat prakticky celoročně. Víte, odkud se vlastně vzala?
Smutná zpráva postihla českou divadelní scénu, když ve věku 59 let zemřel vynikající herec Norbert Lichý. Tuto smutnou zprávu dnes zveřejnilo Divadlo Petra Bezruče v Ostravě, kde umělec působil dlouhá léta. Lichý, který loni v prosinci oslavil devětapadesáté narozeniny, byl váženým držitelem několika prestižních ocenění a zanechal nezaměnitelnou stopu v srdcích diváků.
Aby tělo fungovalo správně, je zapotřebí mít vyvážené množství ženských i mužských hormonů. Zkrátka od všeho tak akorát. Každý takový výkyv - nedostatek, nebo naopak nadbytek jednotlivých hormonů, dokáže ženám způsobit značné problémy. A o jednom z nich se právě nyní pobavíme.
Nakupování potravin se za poslední měsíce posunulo na zcela jinou úroveň. Pryč jsou časy, kdy se stály fronty před supermarketem nebo kdy se zdlouhavě skládal nákup na pás a poté se následně s obrovským vynaloženým úsilím táhl domů.

Výběr článků

Developerský projekt Vilapark Klamovka je zasazen do zeleného prostředí hlavního města, přitom v dosahu plné občanské vybavenosti. Pokud plánujete zůstat v metropoli, ovšem prahnete po klidné lokalitě, nadchnou vás nové byty v Praze 5. V následujících řádcích vám o lokalitě, nabízených bytech i celém projektu prozradíme více informací.
Úspěšným se člověk nerodí, úspěšným se stává. Je to pravda, anebo si to vymysleli jen lidé, aby si mezi sebou nezáviděli? Peníze, zdraví, hodnoty, štěstí, sláva. Ten, kdo má tohle všechno, je jistě úspěšný. I to, v jakém znamení horoskopu jsme se narodili, nám může mnohé napovědět.
Hledáte-li kvalitní nepromokavé boty, které využijete zejména v nepříznivých dešťových podmínkách, zkuste se poohlédnout po stylových dámských holínkách. Na trhu jsou vysoké i nízké typy holínek, které nejsou pouze funkčním doplňkem, ale také vysoce módním prvkem našeho outfitu. Na následujících řádcích se tak dočtete, co všechno by bylo dobré vzít v potaz, než si nové dámské holínky zakoupíte.

Nepřehlédněte

Všechny módní přehlídky jaro/léto 2023 jsou nyní za námi. Zaznamenali jsme je a vytáhli jsme klíčové jarní módní trendy v oblasti dámských teplákových souprav, na které byste se letos měly zaměřit. A zatímco návrháři zůstali věrni svému osobnímu stylu, objevilo se několik společných klíčových kousků, od kterých očekáváme, že budou pronikat z kolekcí přímo na trh a do našich šatníků.
Věděli jste, že oblečení může dost závažně poškodit zdraví? Možná si vybíráte oblečení jenom podle barvy, střihu nebo materiálu, ale ne vždycky jsou to ta správná kritéria. Někdy je dobré se zajímat i o to, zdali neobsahuje toxické látky.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek