Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

Co jíst, abychom byli zdraví a fit. Nepostradatelné jsou nejen vitaminy

Zdraví máme jenom jedno, proto bychom na něj neměli zapomínat. Je důležité, abychom si uvědomili zejména jednu věc, a sice že se na pevnosti a odolnosti našeho zdraví podílí i to, co jíme. Každodenní přísun potravin buď zdraví naprosto ruinuje, nebo mu prospívá. Jak jste na tom vy? Cítíte se po svém jídelníčku zdravě a fit? Nebo máte z jídla výčitky? Či snad některé potraviny vaše tělo zcela odmítá?
co jíst
Vaše zdraví je odrazem toho, co jíte. (zdroj foto: www.123rf.com)

13. 01. 2021

Co jíst? Podle mnoha odborníků, nutričních specialistů a lékařů je velice důležité zamyslet se nad naším jídelníčkem, zejména nad jeho složením. Nemusíme anulovat příjem sladkostí nebo hamburgerů, pokud to milujeme, ovšem tato jídla by se v našem jídelníčku měla nacházet jen střídmě.

Raději bychom měli do jídelníčku zakomponovat potraviny, jež jsou zdrojem vitaminů, minerálů a dalších důležitých živin, díky kterým se budeme cítit fit a zdraví.  Odborníci i lékaři jsou toho názoru, že zejména některé živiny potřebuje naše tělo každý den. Živin existují stovky, přesto se najdou některé, bez nichž tělo nemůže normálně fungovat.  

Nepostradatelné jsou vitaminy, a to konkrétně C, B6 a B12 

Chceš být zdravý? Jez hodně vitaminů, které najdeš v ovoci a zelenině! Tuto otázku a následnou odpověď jsme především v dětství slýchali poměrně často. Vitaminy jsou pro naše tělo velice důležité, nepostradatelné jsou zejména vitaminy B6, B12 a vitamin C. Tyto vitaminy tělo potřebuje prakticky denně, proto zdroje těchto vitaminů zakomponujte do svého jídelníčku.  

Takzvané B-komplex vitaminy (čili vitamin B6 a B12) potřebujeme pro správnou funkci nervů, pro správnou funkci krevního oběhu a pro dobře fungující imunitní systém. Pakliže nemáme dostatek B-komplex vitaminů, zvyšuje se riziko vzniku srdečních onemocnění (především se zvyšuje riziko vzniku mrtvice, na kterou v České republice každoročně umírají stovky, ne-li tisícovky lidí).

Otázkou však zůstává, kde vitamin B6 a B12 najdeme. Zdrojem jsou především celozrnné výrobky, dále také pšeničné klíčky, fazole, taktéž banány nebo kuřecí maso a ořechy.  

Co se týče vitaminu C, ten posiluje imunitní systém člověka. Jedná se o antioxidant, který efektivně bojuje proti volným radikálům v lidském těle. Kromě toho stimuluje tvorbu bílých krvinek, taktéž zvyšuje hladinu dobrého cholesterolu, a navíc podporuje vývoj chrupavek a kostí, proto by ho postrádat neměly především malé děti.

K TÉMATU  Zdravé opálení aneb dovolená bez starostí

A kde vitamin C najdeme? Kromě citrusů se nachází také v brokolici, špenátu, v rakytníku nebo v jahodách.  

Ryby jsou zdrojem železa i omega-3 mastných kyselin 

Co jíst, abychom byli zdraví a fit? Rozhodně bychom neměli zapomínat na ryby. Rybu, ať už se bude jednat o tuňáka, kapra nebo lososa, zakomponujte do jídelníčku alespoň jednou týdně. Je to totiž zdroj omega-3 mastných kyselin, jež tělo sice potřebuje, ale jež si bohužel nedokáže vyrobit samo.

Ryby jsou navíc zdrojem železa. A právě železo potřebujeme ke správnému každodennímu fungování. Zdrojem železa je také zelenina, dále luštěniny, vaječný žloutek nebo červené maso a kuře.  

Bez hořčíku to také nejde 

V našem každodenním jídelníčku se nesmí postrádat ani zdroj hořčíku. Hořčík totiž reguluje hladinu cukru, taktéž udržuje funkci svalů a zabraňuje vzniku kardiovaskulárních onemocnění, na které u nás každoročně umírá nejvíce lidí. Hořčík najdete například v brokolici, také v banánech a oříšcích. Zdrojem hořčíku jsou mimo jiné i datle, luštěniny či rozinky.  

Listová zelenina jako zdroj kyseliny listové 

Co dalšího jíst, abyste byli zdraví? Rozhodně listovou zeleninu, která je zdrojem kyseliny listové. Ta je prevencí nejen rakoviny, ale také srdečních onemocnění a v době těhotenství se podílí na správném vývoji dítěte, u něhož bude právě díky kyselině listové sníženo riziko výskytu vrozených vad.

Kromě listové zeleniny najdete zmiňovanou kyselinu listovou taktéž v celozrnných výrobcích a dále ve fazoli nebo pšeničných klíčcích či jahodách. 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Špenát místo ledového salátu, avokádo místo majonézy. Co ještě můžete zkusit nahradit něčím zdravějším.

Zpátky do plavek bez jojo efektu. Jak dosáhnout zdravého a trvalého úbytku váhy? Vyhněte se zkratkám a držte se zdravých zásad

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Přivydělat si z pohodlí domova nikdy nebylo jednodušší než teď. Pokud prahnete po tom, přispívat do rodinného rozpočtu něco navíc, nemusíte nutně chodit z jednoho zaměstnání do druhého, ale můžete se u oblíbeného televizního pořadu pustit do ručních prací. Možností je víc než dost.
Blíženci jsou třetím znamením zvěrokruhu (22.5. - 21.6.), kterému vládne planeta Merkur. Jedná se o vzdušné znamení, pro něž je charakteristická upovídanost, zvídavost a přemýšlivost. A co dalšího? Jak Blíženci obvykle přistupují k životu, lásce, kariéře?
Při nakupování na internetu můžete narazit na řadu zajímavého. Při házení oblíbených nápojů do virtuálního košíku na vás může vyskočit třeba takzvaný matcha čaj, který vás zaujme pro svou nápadně zelenou barvu. Právě díky ní se nad ním pozastavíte a přemýšlíte, jestli si ho také vhodit či nevhodit do onoho koše. Nakonec však kliknete na "dokončit nákup" s tím, že si ho zakoupíte někdy příště. Pojďme si prozradit, proč se této chyby v budoucnu nedopustit.  
Čokoláda. Komodita, která dokáže hýbat světem. Člověka umí zbavit stresu a navodit nám pocity štěstí, a to díky uvolňování dopaminu, po kterém se cítíme zkrátka šťastní a uvolnění. Je to zdroj rychlé energie právě proto, že je bohatá na sacharidy. Čokoláda svou vůní a chutí na jazyku dokáže vyvolat krásné vzpomínky a nám navodit příjemný pocit po celém těle.
Samozřejmě že ji zvládnete. Cesta do Santiaga de Compostela má mnoho podob. Můžete si zvolit dlouhou a strastiplnou cestu, nebo raději půjdete kratší úseky a hezky pěkně po upravených cestičkách. Všechno se počítá. Každý krok se počítá.
Aktuálně nejedna zahrada oplývá pěstovanou zeleninou. Zatímco z počátku jara a léta trápilo zahrádkáře sucho, nyní jsou tím hlavním problémem škůdci, kteří okupují pěstovanou zeleninu. Žádný zahrádkář si však nemusí nechat svou zeleninu vzít, se škůdci totiž lze efektivně bojovat. Dokonce se nemusí použít ani chemie, po které sahají především nezkušení zahrádkáři, kteří jednotlivé druhy zeleniny pěstují vůbec poprvé.
Jste příznivci pořádných krváků nebo spíš duchařských hororů? Nebo je vám to úplně jedno, jen když se pořádně bojíte? Těchto pět hororů byste si rozhodně neměli nechat ujít, protože děsivější filmy nejspíš nikdy neuvidíte.
Vezměte děti do kina a schovejte se před dotěrným vedrem v sále. Tajný život mazlíčků 2 je animák od tvůrců filmů Já, padouch. Psí poslání 2 zaútočí na emoce a bláznivý Aladin je ztřeštěnou jízdou od Disneyho, kterou způsobí hlavně kouzelný Džin.
Se slovem umělec se často pojí různé výstřednosti, z nichž některé plní stránky novin a o jiných se zase tak moc neví. Pojďme se podívat na to, v čem zvláštním vynikají některé známé osobnosti.
Vzácný pohled na odvážnou Jitku Čvančarovou! Herečka a vášnivá příznivkyně otužování se nechala vidět ve zcela nečekaném světle při svém novoročním dobrodružství na vrcholu Sněžky. Jaký je příběh za touto odvážnou fotografií a co na ni říkají fanoušci?

Výběr článků

Vzhledem k tomu, že čas už sledujeme spíše na chytrých telefonech, hodinky se stávají hlavně módním doplňkem. Díky tomu, že je nabízeno mnoho různých designů, můžete si je zcela přizpůsobit svému stylu. Ovšem ženský šatník mnohdy bývá rozmanitý, takže může být složité vybrat k oděvu ty pravé hodinky. Tyto tipy vám však pomohou s výběrem a jejich nošením.
Vlasy jsou korunou krásy - a tak na ně i řada žen pohlíží. Ve chvíli, kdy začnou padat a jejich lesk se ztrácí, začínají panikařit a ptát se, jak proti těmto dopadům mohou bojovat, jak jim mohou čelit. Pokud by se zeptaly svých kadeřníků, ti by jim odpověděli jedno - vše začíná u správné péče.  
Možná jste již v rádiích zaznamenali hit Bad Guy, který rozhodně nepatří mezi mainstream. Kdo je slečna, která letos posbírala snad všechny americké ceny Grammy?

Nepřehlédněte

Syndrom zlomeného srdce označuje onemocnění, které je zcela vzácné, nicméně objevující se u jinak naprosto zdravých a v některých případech i mladých osob. Tento syndrom se vztahuje k psychice a jinak bývá nazýván také jako Takotsubo kardiomyopatie.
Nechci! Nebudu to jíst! A mnohdy i horší slova padají z dětských úst, když před ně dáte talíř s rybou. Jenže právě toto maso obsahuje spoustu důležitých živin. Je bohaté na vitaminy, omega3 mastné kyseliny a bílkoviny, které jsou prospěšné pro naše zdraví. Jak ale přesvědčit potomky, aby šupináče neodmítali?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek