Sobota , 27. 04. 2024

Jaroslav

Lněný olej proti zánětům a na zažívání. Co dalšího umí?

Své zdraví můžeme potěšit různými způsoby. Můžeme začít konečně sportovat nebo se více hýbat. Můžeme si svůj jídelníček zpestřit a dodat do něj potraviny či suroviny, za které nám naše tělo poděkuje. V ideálním případě bychom měli do jídelníčku zakomponovat lněný olej, což je superpotravina výjimečná svými zdravotními benefity. Už jste slyšeli o tělu prospěšných účincích lněného oleje?
lněný olej
Lněný olej pro zdraví. (zdroj foto: www.123rf.com)

09. 12. 2020

Lněný olej se vyrábí z lněných semínek, která možná znáte důvěrněji. Uvolňuje se z rozemletých a rozlisovaných lněných semínek. Při lisování samozřejmě nedochází ke ztrátě důležitých živin či zmiňovaných zdravotních benefitů. Na rozdíl od lněných semínek ho můžete využít stokrát jinak.

Nejčastěji se používá při přípravě různých pokrmů, ale také se nanáší přímo na pokožku, kterou umí krásně zjemnit a hydratovat. Lněný olej však neprospívá jenom naší pokožce, kterou udržuje krásně zdravou. Jak jsme zmínili, vyniká mnohými zdravotními benefity.  

Proti zánětům 

Superpotravina zvaná lněný olej obsahuje obrovské množství omega-3 mastných kyselin, které do těla musíme dodávat sami, jelikož si je tělo neumí samo vyrobit. Omega-3 mastné kyseliny jsou nezbytně nutné pro naše správné a fungující stravování, ulevují například od zánětů. To prokázala nedávná studie, která taktéž uvedla, že lněný olej snižuje hladinu takzvaného C-reaktivního proteinu, který právě stojí za vznikem zánětů.  

Proti zažívacím problémům 

Zažívací problémy zná důvěrně pravděpodobně každý. Každého občas trápí zácpa nebo naopak průjem. Obě dvě zdravotní nepříjemnosti umí člověka pořádně potrápit a zničit mu den. Naštěstí s oběma problémy se dá aktivně bojovat. Stačí začít používat lněný olej, který právě ulevuje jak od zácpy, tak od průjmu a dalších zažívacích problémů.  

Opět tuto informaci prokazuje studie, která říká, že lněný olej nejen, že zvyšuje četnost stolice, ale taktéž zlepšuje její konzistenci.  

Lněný olej pro naše srdce 

Věděli jste, že nejen v České republice, ale kdekoliv na světě je nejčastější příčinou úmrtí kardiovaskulární onemocnění? Onemocnění srdce je tím nejčastějším důvodem, proč lidé během roku umírají. Kardiovaskulárním chorobám však lze předcházet, a to tak, že začnete používat lněný olej.

Tento druh oleje totiž snižuje krevní tlak, a to i díky obsahu omega-3 mastných kyselin. Snížení krevního tlaku je pro tělo dobré, protože vysoký krevní tlak stojí za silnějším pracováním srdce a vede k jeho dřívějšímu vysílení.  

K TÉMATU  Cukrová odvykačka: Jak si navyknout na život bez bílého jedu?

Vysoký krevní tlak je však nebezpečný i z mnoha dalších důvodů. Například snižuje pružnost cév a podporuje jejich stárnutí.  

Proti nádorovým onemocněním 

Kromě kardiovaskulárních onemocnění je jednou z nejčastějších příčin úmrtí u nás i rakovina čili nádorové onemocnění. Podle posledních průzkumů je rakovina strašákem ve skříni mnoha z nás, čemuž se nelze divit. Podle všeho rakovina dřímá v každém těle každého člověka, jejímu probuzení však můžete předcházet používáním lněného oleje. K jeho zdravotním benefitům totiž patří i potlačení růstu nádorových buněk.  

Podle vědců umí tento druh oleje snížit riziko vzniku především nádorů plic. U žen snižuje riziko vzniku rakoviny prsu.  

Lněný olej do každé domácnosti 

Ať už se obáváte nádorového nebo kardiovaskulárního onemocnění, ať už chcete dostatečně hydratovat svou pokožku, lněný olej byste měli mít vždy po ruce. Využívá se například k přípravě pokrmů, ovšem nelze ho použít na smažení (velice rychle se připaluje).

Spíše se hodí do salátů nebo do míchaných nápojů či smoothie. Jak ale bylo zmíněno, lněný olej je skvělým kosmetickým produktem, který dokonale hydratuje i sebevíc suchou pokožku, což se především během panujícího léta hodí. 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Milujete kávu? A víte, jaký vliv má na vaše zdraví?

Celer pro dokonalý chuťový požitek. Víte, že má pozitivní vliv na zdraví?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Nezáleží na tom, jestli je vám třicet nebo padesát. Bolesti zad a s tím přidružené obtíže se mohou týkat kohokoli, vždy v jiné podobě či intenzitě. Ať už za to může genetika, špatné zlozvyky, nedostatek pohybu a nezdravý životní styl či dokonce úraz, v každém případně je to něco, co dokáže ukrást kvalitu života. A rada nad zlato – když bolí záda, začněte cvičit. Jenže jaké cvičení vybrat, aniž bychom si ublížili a opravdu si pomohli? Jednoznačně SM systém od doktora Richarda Smíška, který s vadami páteře dokáže doslova zázraky.
Dušičky, tedy Památka zesnulých, vychází na pátek. 2. listopad je den, kdy navštěvujeme hroby. V zámoří má trochu veselejší nádech a slaví se už 31. října. Tradice je jedna věc, ale všechna ta výzdoba vypadá skvěle! Následující video ukáže 23 rychlých tipů na tu pravou halloweenskou dekoraci.
Léto se nezadržitelně blíží a zcela jistě se nemůžete dočkat, až vyrazíte na dovolenou. Naše tělo však může na změny prostředí a počasí reagovat negativně. Také změna stravy je pro lidský organismus zátěží a mohou ji doprovázet nepříjemné obtíže, které by vám vysněnou dovolenou mohly překazit. A od toho je tu cestovní lékárnička, kterou si můžete přibalit s sebou. Co by měla obsahovat a jak si léto ve zdraví užít?
Spektrum nabízených erotických pomůcek, o které dnes někde můžeme očkem zavadit, nám přijde ohromující a přepestré. Po stránce užitého materiálu jsou možná unikátní, ale designově to nejsou žádné novinky. V podstatě si děláme dobře těmi samými hračkami už hezkých pár tisíciletí.
Sex ve vaně je pro mnoho z nás jednou velkou neznámou. Viděly jsme ho ve filmech, možná nám o něm vyprávěla kamarádka, ale většina z nás s milováním ve vaně plné horké vody osobní zkušenost nemá. Láká vás to zkusit?
Módní trendy jsou charakteristické svou vrtkavostí. Jednu sezónu žhavý model, druhou zase zapomenutý propadák! Oblečení a doplňky mají výsostné postavení v našich životech, především ženy zajímá, co je právě šik! Móda je business, a právě proto se neustále mění.
Aktuálně nejedna zahrada oplývá pěstovanou zeleninou. Zatímco z počátku jara a léta trápilo zahrádkáře sucho, nyní jsou tím hlavním problémem škůdci, kteří okupují pěstovanou zeleninu. Žádný zahrádkář si však nemusí nechat svou zeleninu vzít, se škůdci totiž lze efektivně bojovat. Dokonce se nemusí použít ani chemie, po které sahají především nezkušení zahrádkáři, kteří jednotlivé druhy zeleniny pěstují vůbec poprvé.
Úplněk s námi pěkně zamává. Ale všechno špatné, pro něco dobré. To víme všechny. V úterý tak bude třeba vypustit páru. Večer se můžete dostat do pohody vodní terapií. Před čím se ještě v úterý chránit?
V minulých dnech panovalo i na horách teplé, až jarní počasí. V nižších polohách a na jižních svazích taje sníh. Na sjezdovkách je ráno přimrzlý, odpoledne měkne nebo se mění v krupici. Kam tedy vyrazit lyžovat? Zde jsou tipy na některá zimní střediska.
Konopí seté, latinsky cannabis sativa, je bylinou, chcete-li rostlinou, která má na naše tělo blahodárné účinky a používá se v alternativní medicíně k tlumení bolesti, léčbě neurologických onemocnění nebo zeleného zákalu. A vhodné je i na kašel. Proto se na něj teď podíváme z té lepší stránky.

Výběr článků

Plánování prázdnin s dětmi školou povinnými se často rovná složité manažerské práci. Prázdniny jsou pro všechny děti radostí a úlevou od školních povinností, ale ne tak pro rodiče. Ti musí velmi pečlivě plánovat, kam se školáky. Volných dnů je totiž podstatně víc, než mají dospělí dovolené.
Následujete každoroční trendy předních designérů z Česka i celého světa? Pak se letos budete divit. Stříbrné barvě totiž odzvonilo. Co ji nahradí?
Je tu! První článek, první krůček k cestě za posunem, učením se, přeměnou zaběhlých vzorců. Z upřímné zpovědi jedné odvážné ženy se dozvíte, proč za mnou přišla, kam se chce pomocí koučinku Emočních rovnic posunout i proč si vybrala právě mě. Bude to naše společná jízda - na rok, rok a půl. A vy budete u toho a nahlédnete tak do způsobu mé práce z první řady. Vaše Marcela Hlaváčková.

Nepřehlédněte

Nechci! Nebudu to jíst! A mnohdy i horší slova padají z dětských úst, když před ně dáte talíř s rybou. Jenže právě toto maso obsahuje spoustu důležitých živin. Je bohaté na vitaminy, omega3 mastné kyseliny a bílkoviny, které jsou prospěšné pro naše zdraví. Jak ale přesvědčit potomky, aby šupináče neodmítali?
Využití zubní pasty se ani zdaleka nemusí týkat jen natolik běžné činnosti, jakou je čištění zubů. Většina z nás má tubu zubní pasty na umyvadle v koupelně, ale koho by napadlo vyčistit s ní například kohoutky?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek