Úterý , 27. 09. 2022

Jonáš

I lednička musí být ve zdravé kondici. Jakou teplotu má správně mít?

Umíte si představit kuchyni bez lednice? Lednice a mrazák zkrátka patří k našemu životu. Denně je používáme, snažíme se je mít neustále plné. Na co však zapomínáme, tak je péče o ně. Především o lednici, kterou používáme trochu více než mrazák, bychom měli správně a dostatečně pečovat. Jenom tak dosáhneme správného efektu, který na potraviny lednice má.  
lednička
Lednice je nedílnou součástí domácnosti. (foto: 123RF)

06. 09. 2021

Mluvíme především o dodržování vhodné teploty a o dodržování několika dalších zásad, které vedou ke spokojené lednici s dlouhou životností. Otázkou zůstává, jakou teplotu by lednička měla správně mít, aby se dosáhlo požadovaného efektu? 

Lednice musí být správně nastavená 

Na správné nastavení možná už apelují samotní prodejci lednice. Jelikož je to místo, kde chcete uchovávat potraviny v co nejlepší a největší kvalitě, je třeba nastavit její správné chlazení. Vyvarujete se tím tomu, že bude chladit málo nebo že bude chladit až příliš. Zatímco v prvním případě hrozí brzké zkažení potravin a množení nebezpečných bakterií, v druhém hrozí namrazení potravin. 

Abyste se vyhnuli tomu či onomu scénáři, teplota by neměla přesáhnout osm stupňů Celsia. V ideálním případě mějte lednici nastavenou na teplotu pohybující se kolem čtyř stupňů.  

Jakou teplotu musí mít mrazák? 

Správně nastaven musí být i mrazák sám o sobě. Zatímco lednice uchovává potraviny po dobu několika dnů, mrazák uchovává potraviny po dobu několika měsíců. Pokud však bude špatně nastaven a bude v něm vévodit příliš nízká nebo naopak příliš vysoká teplota, dojde tím ke znehodnocení potravin.  

Mrazení není prakticky nic jiného, než proces, při kterém dojde ke zpomalení činnosti enzymů, díky čemuž se potravina po dobu několika měsíců vůbec nezmění. Teplota v mrazáku však musí být alespoň -18 stupňů, aby k bezproblémovému procesu vůbec došlo.  

Zpátky k lednici – k čemu slouží jednotlivé sektory? 

Abychom se však navrátili k lednici (mrazák byl mírným odbočením). Když už víme, na jakou teplotu lednici nastavit, je nyní důležité zjistit, k čemu slouží jednotlivé sektory. Lednice se totiž skládá z několika poliček a v každé z nich je teplota trochu jiná. Právě proto se naučte skladovat potraviny tam, kde jim je nejlépe.  

K TÉMATU  Kočky spící na neuvěřitelných místech. Takhle jste chlupaté šelmy možná nikdy neviděly

Horní police v lednici 

Při otevření lednice vás možná hned zaujme horní polička. Zpravidla je to místo, kde je teplota nejvyšší. I proto se zde mají uchovávat potraviny, které jsou už rozbalené nebo které jsou uvařené. Jinými slovy se na horní poličce uchovávají potraviny, které se musí co nejdříve spotřebovat.  

Střední police 

Lednice se také skládá z polic uprostřed. Zde není teplota ani vysoká, ani příliš nízká, proto je to vhodné místo pro skladování mléčných výrobků, jako je mléko nebo jogurty. Pokud zde chcete mít uložené máslo, doporučujeme ho skladovat v plastových nádobách s víčkem.  

Spodní police nad zásuvkami 

Co se týče spodní police, která se vypíná přímo nad zásuvkami v lednici, to je vůbec nejchladnější místo v celé lednici. I proto se sem ukládá maso nebo případně ryby, které díky tomu mohou vydržet opravdu několik dní.  

Zakryté zásuvky 

Co by to bylo za lednici bez zakrytých spodních zásuvek. Spodní zakryté zásuvky jsou určení hlavně pro zeleninu a ovoce. Je to však zároveň prostředí vhodné pro sýry, protož se zde teplota pohybuje kolem osmi až dvanácti stupňů Celsia. Jinými slovy je zakrytá zásuvka místem pro potraviny, které se stihnou během pár dnů sníst. 

Dveře lednice 

Vůbec tím nejteplejším místem v lednici jsou dvířka. I proto sem nepatří mléko nebo produkty, které mají tendenci v teple zkysnout nebo se zkazit. V ideálním případě zde skladujte nápoje nebo vejce. 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Víte, co patří do lednice? A co tam naopak neskladovat?

Vybíráme kávovar do domácnosti. Co při výběru hraje roli?

Zdroje článku:
sdílet
tisknout

Témata pro vás

Výběr článků

Koberec, nebo lino? Tradiční otázka, kterou si pokládá každý při rekonstrukci, nebo stavbě nového bydlení. Podlahy mohou určovat charakter místnosti, pokud jsou tedy zvoleny správně. Jak koberec, tak lino mají své klady a zápory, takže stojí za to udělat nějaký průzkum a porovnat podlahy, abyste našli to nejlepší.
S příchodem chladnějšího ročního období se pulty supermarketů začínají plnit exotickými druhy ovoce. A vedle tradičního kaki, pomela a dalších podobných vynikajících kousků, nám svou střapatou hlavičku ukazuje také ananas. Věděli jste, že se jedná o spalovač tuků? Zejména po svátcích by proto neměl chybět ve vašem jídelníčku.
Že nám po probdělé noci nebývá úplně fajn, víme zřejmě všichni. Když se takových nocí zopakuje hned několik, naše energie během dne rapidně klesá. To však není jediným nepříjemným efektem nedostatku spánku. Tento stav se na našem těle odráží v mnoha ohledech.
Zná to nejspíš každá z vás. Někdy během svého života jste si určitě ve vztahu prošla fází žárlivosti. Pokud byla oprávněná, a váš partner vám byl opravdu nevěrný, chápeme, že jste ostražitá. Pokud ale byla nemístná, a vy se nacházíte ve zdravém a spokojeném vztahu založeném na důvěře, není se čeho obávat. Jestliže jste si totiž partnerovou oddaností jistá a víte, že má oči jen pro vás, žárlivost vás akorát zbytečně vyčerpává. Proto pro vás máme několik tipů, jak se žárlivostí zatočit.
Single Vánoce. Také máte pocit, že o Vánocích jsou singles něco jako zvláštní druh? Všichni kolem mají pocit, že vás musí začlenit do společného veselí. Zvláště citlivý je Štědrý den. Ovšem ne vždy musí být taková snaha příjemná. Jak to přečkat se ctí a užít si to?

Nepřehlédněte

Do svého jídelníčku můžeme zakomponovat celou řadu potravin. Zapomínat nesmíme především na zeleninu, konkrétně na rajčata, která jsou mnohdy lékaři i odborníky na zdravé stravování označována za zázračnou potravinu. Proč si rajčata vysloužila takovou přezdívku? Proč je mnozí označují za “zázračná”? Důvodem toho jsou zdravotní benefity. Ať už přidáte rajčata do omáčky, polévky nebo jenom na chleba s máslem, uděláte tak něco pro své zdraví.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek