Sobota , 27. 04. 2024

Jaroslav

Imunita teď hraje prim. Toto jsou potraviny, které posílí obranyschopnost vašeho organismu

Nejen díky šíření koronaviru je téma podpory imunity v posledních dnech často diskutovaným tématem. Podporovat imunitu je nutné během celého roku, ale zejména v období s vyšším výskytem respiračních a jiných onemocnění. Imunita velmi úzce souvisí se zdravým životním stylem.
Imunita
Zdravé produkty přírody pro posílení imunity. Perfektní pomocníci při nachlazení.

16. 03. 2020

16. 03. 2020

Zdravý a pestrý jídelníček, dodržování pitného režimu, dodržování hygienických zásad, dostatek aktivního pohybu, pobyt na čerstvém vzduchu, dostatek kvalitního spánku a málo stresu, to jsou základní doporučení pro podporu našeho zdraví. Imunitu lze ale také podpořit konzumací některých potravin.

Probiotika

Co jsou vlastně ona probiotika, která jsou našemu zdraví tak prospěšná? Probiotika jsou tělu prospěšné bakterie, žijící v našich střevech, které pomáhají udržovat zdravou střevní mikroflóru. Probiotika pomáhají posilovat naši imunitu a pomáhají nám bránit se proti infekcím. Začít užívat probiotika není nikdy pozdě.

Pokud už vás nějaká choroba zchvátila, zařaďte probiotika do jídelníčku, protože vám pomohou urychlit rekonvalescenci a zmírnit projevy onemocnění. Probiotika lze nalézt v mnoha potravinách, které máte běžně v lednici, např. zelí, jogurty, sýry, kefíry aj.

Česnek

Že je na našem seznamu top potravin, které dokážou podpořit imunitu, asi nikoho nepřekvapí. Česnek je léty prověřené a oblíbené přírodní antibiotikum. Česnek je nezbytným pomocníkem při rýmě, kašli a nachlazení.

Česnek působí také proti mnoha bakteriálním a virovým infekcím. Zdraví prospěšnou látkou v česneku je alicin, zlepšující schopnost buněk imunitního systému. Pokud nevíte, co k večeři, dejte si třeba topinky s česnekem a vaše imunita vám bude vděčná.

Imunita
Česnek je velmi důležitou potravinou pro iminutu. (zdroj foto: pixabay.com)

Zázvor a imunita

Gingerol, účinná látka obsažená v zázvoru, má antimikrobiální vlastnosti, pomáhá snižovat růst bakterií, plísní a salmonel. Zázvor je vhodné užívat v rámci preventivních opatření ještě před tím, než samotná infekce organismu propukne. Vhodný je jak do čaje, tak jako součást mnoha pokrmů. Zázvor je užíván také jako pomocný prostředek při nevolnosti, zejména zvracení.

Imunita
Zázvor je velmi známým pomocníkem imunity. (zdroj foto: freepik.com)

Citrony, pomeranče a jiné citrusové plody

Když cítíme, že na nás „něco leze“ jako první sáhneme po citronech. Citrusové plody jako citrony, pomeranče, mandarinky, grepy obsahují velké množství vitamínu C. Vitamín C, silný antioxidant, je snad nejznámější prostředkem na podporou imunity. Vitamín C pomáhá svými protizánětlivými a antibakteriálními účinky udržet organismus ve formě.

K TÉMATU  Je bio ovoce skutečně lepší? Odborníci radí, podle čeho si vybrat! Co je krásné na pohled, nemusí být zdravé!

Papriky

Nejen citrusové plody jsou plné „céčka“. Jako bohatý zdroj vitamínu C jsou zejména papriky. Nepatříte-li mezi milovníky paprik, sáhnout můžete také po jiné zelenině, např. rajčatech, brokolici a listové zelenině. Papriky jsou výborné do zeleninových salátů, ale chutnají i samostatně jako svačina a je jedno, kterou barvu papriky zvolíte, protože zdravé jsou všechny.

Ořechy

Mnohé možná překvapí, že skvělým pomocníkem na podporu imunity jsou oříšky a jiná semena. Selen, měď, vitamín E a zinek v nich obsažené jsou nezbytné pro naši imunitu. Díky nim by totiž náš imunitní systém nemohl správně a dostatečně fungovat. A jaké ořechy a semena odborníci doporučují?

Je jedno, sáhnete-li po sezamových semínkách, mandlích, kešu, para nebo po dýňových či slunečnicových, vhodné jsou všechny. Ořechy a semena jsou kromě toho také užitečným zdrojem vlákniny, antioxidantů a zdravých tuků. Pokud rádi mlsáte, mlsejte zdravě a dopřejte si ořechy. A chcete-li se odměnit, můžete i v kvalitní hořké čokoládě.

Brokolice

I když brokolice zejména u dětí příliš oblíbená není, pokuste se ji zařadit do jídelníčku. Brokolice obsahuje nejen vitamín C, ale také vitamíny A, E, B1, B2, B9, antioxidanty a vlákninu. Z minerálních látek je bohatým zdrojem draslíku, fosforu, vápníku. Brokolici mnozí konzumují vařenou, ale konzumace je možná i v syrovém stavu. Díky tělu prospěšným látkám pomůže podpořit váš imunitní systém.

Imunita
Na imunitu pomáhá především zelenina. (zdroj foto: pixabay.com)

Imunita a kokosový olej

Kokosový olej pomáhá působit proti celé řadě virových, bakteriálních a houbových infekcí. Nevíte-li, jak kokosový olej uplatnit v kuchyni, odpověď je jednoduchá. Kokosovým olejem lze snadno nahradit máslo a jiné tuky. Uplatní se jak při vaření, tak při pečení.

Zdroj: medlicker.com

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Superpotraviny jako výživový hit. Nejezte exotiku, využijte domácí zdroje

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Konečně přišla rodinná dovolená. Očekáváte, že si odpočinete od všech starostí. Chcete si přece pořádně užít zasloužené volno! Těšíte se, že si budete užívat, jenže všechno může dopadnout jinak. Jak se nepohádat na dovolené? A jak se po dovolené nerozejít?
Ruku na srdce, které z vás mají kosmetickou taštičku narvanou k prasknutí? Skutečně tam potřebujete mít vše, i když nejde pořádně zapnout? A už jste slyšely o balení, které je určené na cesty? Ušetřete svou taštičku a inspirujte se tipy, díky nimž budete připravené vždy a všude.
Zase ti někdo píše. Proč ji sleduješ? Proč nemáme ještě společnou fotku na Instagramu? Musíš s nimi pořád být v kontaktu? Sociální sítě ničí vztahy.
Léto je sice oblíbeným ročním obdobím pro mnoho z nás, ale naše pokožka a vlasy toto nadšení zrovna nesdílí. A proto bychom se o své tělo měli v létě starat ještě více než v ostatních ročních obdobích, nebo přinejmenším specificky. Jak by měla vypadat péče o vaše vlasy v době, kdy je spaluje letní žár?
Spodní prádlo, lyžařské oblečení, sportovní bundy, mikiny, kalhoty. To jsou oděvy z různých materiálů, uzpůsobené tak, aby vyhověly nárokům na sportovní disciplíny i rozmarům počasí. Dříve prostě prádlo a oblečení. Dnes se dělí na funkční – a to ostatní. V čem je jeho výhoda?
Ačkoli z klasické pšeničné mouky pekly a vařily už naše babičky, spolu s příchodem doby, kdy spousta lidí přesedá na zdravější životní styl, se objevily mnohem lepší a nutričně hodnotnější varianty. Skvěle chutnají, plně nahradí klasickou mouku, a ještě prospějí vašemu zdraví, takže co víc si přát. Svět alternativních mouk je ale mnohem pestřejší, než se na první pohled zdá. Které by určitě měly zaujmout místo ve vaší kuchyni?
Svatební sezóna je před námi. A tak si položme společně otázku: Na co vzpomínáme, když jsme byly na kamarádčině svatbě? Většina z nás si vybaví nevěstiny šaty, účes, vizáž... Co si budeme povídat - muži tohle moc neřeší. Maximálně se vyjádří, že to bylo fajn nebo že se přejedli. Zeptali jsme se svatební specialistky, na čem by se o svatbě rozhodně šetřit nemělo, abyste pak nebyly zklamané.
Nezáleží na tom, jestli plánujete velkou hostinu na Vánoce, narozeniny, výročí nebo pravidelně vaříte domácí jídla. Každý kuchař i kuchařka potřebují v kuchyni trochu pomoci. Některé spotřebiče nebo nádobí vám může ušetřit čas i práci. Podívejme se na pár předmětů, které by neměly chybět ve vaší kuchyni, jestli máte rádi domácí pokrmy.
V práci blázinec, dovolená vyloučená a jarní prázdniny na krku. Nemoc nebo nedostatek peněz, důvodů, proč nemůžete vyjet s dětmi na jarní prázdniny, může být celá řada. Proto ještě nemusí dítě celý týden sedět doma u televize a tabletu. Zkuste mu připravit tak trochu jiné prázdniny.
Trápí vás otlačené prsty nebo puchýř na patě, když strávíte večer v lodičkách? Potí se vám v botě chodidla? Tyhle vychytávky vám poradí, jak na to. I ponožky se dají chytře schovat do jakékoli obuvi. Ale využít se dají i úplně jinak. Inspirujte se jednoduchými nápady, které ušetří vaše chodidla!
Každou sezónu objevíme trend, který zužitkujeme také v dalším roce. Pojďme se proto podívat, co z trendů letošního léta oblečeme také příští rok.
Objevte kouzlo vintage módy, která se v roce 2024 vrací na scénu s novou silou. Zjistěte, proč retro kousky oslovují moderní fashionisty a jak je začlenit do vašeho šatníku.

Výběr článků

Zkoušíme zahnat blbou pachuť dnešní doby pohybem. Když budeme sedět na gauči jako bábovky a sledovat špatné zprávy, rozhodně vám dobře nebude. Čas, který nyní máme, je třeba využít pro dobro věci.
Všechno zdražuje - nechtěný, ale bohužel reálný fakt. Vedle potravin se zvyšuje cena za elektřinu, plyn a samozřejmě za vodu, což jsou základní potřeby každého z nás. Abychom dokázali ušetřit po této stránce, spotřeba vody v domácnosti by nás měla zajímat. Kolik aktuálně průměrně činí, kam mizí a jak snížit výdaje s ní spojené? 

Nepřehlédněte

A je tady zase víkend a s ním třetí adventní neděle. Astroložka Naďa Šmídová připravila horoskop krásy a duševního zdraví, který vám napoví, co očekávat.
Mnozí lidé považují pokojové rostliny jenom za jakousi dekoraci či doplněk, který zútulňuje domácnost. Jenže pravdou je, že pokojové rostliny nemají jen dekorativní funkci. Jejich úkolem je pročistit vzduch v interiéru. Pokud jste například alergikem nebo astmatikem, víte, jak důležité je mít domácnost bez pylu, prachu či dalších alergenů a nečistot. Jelikož se o takzvanou zdravou domácnost snažíte, investujete do mnohdy velice předražených čističek vzduchu, aniž byste si uvědomili, že funkci čističky vzduchu hravě zvládnou i pokojové rostliny. Jen stačí vědět, které požádat o pomoc.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek