Středa , 01. 05. 2024

Svátek práce

Nejznámější lyžařská střediska v Evropě. Už jste je navštívily?

Letos zatím sněhová nadílka lyžařům příliš nepřeje, což je důvod, proč za lyžařskými zážitky vyrazit za hranice. Vydat se můžete do několika zajímavých středisek, která se nacházejí v Rakousku, Švýcarsku, Itálii a Francii.
Nejznámější lyžařská střediska v Evropě. Už jste je navštívily?
zdroj: 123RF.com

01. 01. 2020

Rakousko

Rakouské sjezdovky jsou pro našince co by kamenem dohodil. Naši jižní sousedé se navíc mohou pyšnit několika areály, které mají celosvětový věhlas. Jmenovat musíme předevšém Kitzbühel. Nad tímto městem se totiž k nebi tyčí hora Hahnenkamm (1712 m n. m.), na jejíž svahy se každoročně upírá zrak všech příznivců zimních sportů. Koná se tady totiž závod světového poháru v alpském lyžování, který je považován za vůbec nejnáročnější. Nebezpečné úseky mohou absolvovat i rekreační lyžaři, nicméně červená sjezdovka je vynechává, takže disponuje pouze střední obtížností.

Další zajímavá lyžařská střediska: Kaprun/Zell am See, Ischgl, Myrhofen či St. Anton am Arlberg.

Švýcarsko

Milovníci a milovnice zasněžených svahů se mohou vydat také do Švýcarska. V zemi sýrů, čokolády a horských velikánů, kde se nachází nejvíce čtyřtisícovek v kontinentální Evropě, lyžaři obdivují především středisko Zermatt, které se rozkládá na úpatí hory Mattherhorn. Areál je zde opravdu krásný a nabízí 360 km sjezdovek. Na druhou stranu zde musíte počítat s vysokými cenami. Ve Švýcarsku navíc můžete vyrazit i do St. Moritz (Svatý Mořic) a vydat se proti proudu času do historie sportu. Jedná se totiž o dějiště zimních olympijských her v letech 1928 a 1948.

Dalším zajímavá lyžařská střediska: Verbier nebo Veysonnaz/4 Vallées.

Nejznámější lyžařská střediska v Evropě. Už jste je navštívily?
zdroj: 123RF.com

Itálie

Nejznámějším italským lyžařským střediskem je Cortina d’Ampezzo, která se nachází na severu země v Dolomitech. Každoročně sem přitom smetánka z celého světa. V roce 1956 se zde konaly olympijské hry, což se po 70 letech zopakuje. V roce 2026 se OH budou konat právě v Cortině a v Milaně. Vyrazit lze tedy do olympijského areálu, který se nachází pod Tofanou (mohutná skupina dolomitských třítisícovek) a disponuje ostrými červenými a černými sjezdovkami. V okolí města se navíc točilo několik slavných filmů jako Cliffhanger, Růžový panter nebo bondovka Jen pro tvé oči.

Dalším zajímavá lyžařská střediska: Val di Fiemme, Courmayeur, Livigno nebo Sella Ronda.

Nejznámější lyžařská střediska v Evropě. Už jste je navštívily?
zdroj: 123RF.com

Francie

Ve Francii vás čeká skutečný lyžařský luxus, přičemž za zmínku stojí především dvě lyžařská střediska. Ti zkušenější míří do obce Val-d’Isère. Uchvátí vás přitom nejen atmosféra alpské vesničky, ale také nedaleký národní park Vanoise. Ve Val-d’Isère se konají závody Světového poháru v alpském lyžování a konaly se zde závody v rámci OH 1992. Navíc tady není výjimkou, že můžete narazit na celebrity z celého světa. Milovníci a milovnice freeridu, ale i běžní lyžaři, mohou zase vyrazit do střediska Chamonix, které se nachází na francouzské straně nejvyšší evropské hory Mont Blanc. I zde se přitom konaly olympijské hry (1924) a existuje tady i pestrá nabídka nelyžařských aktivit.

K TÉMATU  Móda pro zimní počasí. Jak vypadat dobře, když venku mrzne?

Další zajímavá lyžařská střediska: La Plagne nebo Alpe d’Huez.

Mohlo by vás zajímat: Kde vybrat kvalintí snowboard?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Datum 26.8. 2022 se vryje do paměti spoustě z nás. Ten den totiž náš svět navždy opustila oblíbená zpěvačka, herečka, moderátorka i textařka Hana Zagorová. Pojďme na ni společně zavzpomínat a připomenout si její kariéru i osobní život. Ne vždy byl totiž její život procházkou růžovým sadem, ale přesto jsme na její tváři vždy mohli spatřit úsměv.
Black House má jednu zvláštnost. Voda v mělkém vnitřním bazénu umí v kombinaci s prosklenými stěnami odrážet sluneční světlo do každé části domu. Je koncipován pro maximální využití nepřímého slunečního záření. Podívejte se na tu nádheru.
Umělci potřebují ke svému tvoření velkou spoustu inspirace. Aby byli skutečně dobří a ve svém oboru vynikali, musí se do svého řemesla naprosto ponořit. A to často vede k situacím za hranicemi běžného chápání.
Obývací pokoj je srdcem každého domova. Je to místo, kde trávíte spoustu času s rodinou
a přáteli, relaxujete po náročném dni, a kde se odehrávají často nezapomenutelné chvíle. Pohodlná a stylová křesla dotvářejí atmosféru obývacího pokoje a dělají z něj jedno
z nejpříjemnějších míst domova. V tomto článku se zaměříme na výběr toho pravého křesla do obýváku, které splní vaše potřeby a přinese do interiéru zároveň nádech elegance.
Rouška se rychle stala přirozenou součástí našeho života. Pojďte si ukrátit chvíli a podívat se, kdo nám to o ní pěje oslavné, inspirativní, ale i dekadentní songy.
Možná tušíte, že květiny by se měly darovat vždy v lichém počtu a že bílá barva symbolizuje nevinnost. Nejspíš tušíte i to, že se bílá lilie hodí spíš na pohřeb než jako květina k narozeninám. Spoustu dalšího toho ale ještě nevíte.
Protože žijeme v globalizovaném světě, i v Asii mnohdy slaví Vánoce podle západních a křesťanských zvyků. Ale stále ještě na tomto kontinentu existují země i kousky míst, kde Vánoce vypadají jinak.
Svou kamarádku Pavlínu znám už deset let. Seznámily jsme se na letním táboře, kam jsme obě jako děti jezdily. Od té doby jsme se staly nerozlučnou dvojicí. Chvíli jsme společně i bydlely, jenže loni v létě si Pája našla přítele a zanedlouho se přestěhovala k němu.
Potřebujete si z pohodlí domova přivydělat při mateřské dovolené nebo jenom proto, že home office nepokrývá celý váš volný čas? Možností je opravdu mnoho, zejména v dnešní době. Zatímco některé nabídky práce jsou placené opravdu velmi špatně, jiné jsou ohodnoceny naopak velice dobře - tedy pokud se práce odvádí s dostatečnou kvalitou. To je případ i takzvaného copywritingu - psaní textů pro webové stránky.
Módní trendy se dotýkají také obuvi. S příchodem podzimu se mění sortiment v obchodech a prodejci mají pro zákazníky připravenou aktuální nabídku. Co by rozhodně nemělo chybět ve vašem botníku?
Klimakterium neboli menopauza je přirozené období v životě ženy, které může nastat kdykoli mezi 45. až 55. rokem života. Organismus pozvolna přejde z reprodukční fáze do fáze klidové. Tahle fyziologická životní etapa se prostě nedá zastavit ani obejít. A tělo vám může připravit horké chvilky právě ve věku, kdy se cítíte tak skvěle. Dá se ale to zvládnout.

Výběr článků

Na Vánoce máme každý své oblíbené zvyky a dekorace. Existuje nepřeberné množství možností, jak vyzdobit vánoční interiér. Který nápad se vám líbí nejvíc?
Zázvor je v podstatě všelék. Jakmile cítíme příznaky nachlazení, je dobré po něm sáhnout a uvařit si z něj čaj, zlepšuje také trávení a využívá se v orientální kuchyni, kde se cení zase jeho výrazná chuť. Snad všichni známe zázvor čerstvý, ale i sušený nebo ve formě koření. I když nám zcela jistě prospívá, nic se nemá přehánět, a i zázvor může být někdy nebezpečný. Kdo by si na něj měl dávat pozor a v jakých případech skutečně škodí?
Jsem vdaná už třicet let – za tu domu jsme si toho s manželem zažili hodně, ale vždy jsme byli tím spokojeným a harmonickým párem, prostě dva lidé, kteří k sobě patří. Kamarádky se mě často ptaly, jak to děláme a zda už někdy došlo i k nevěře.

Nepřehlédněte

Určitě to znáte. Vytahujete plný pytel z koše a v duchu si říkáte, proč tam každý hází další a další věci, když už je úplně plný. Takový pytel nejde ven z koše snadno, ale tady je návod, jak všechno usnadnit. Stačí nechat koš trochu nadechnout.
Barvení velikonočních vajec je nejrozšířenější symbol Velikonoc u nás. Kraslice může být natvrdo uvařené i vyfouknuté prázdné vejce, které se zdobí různými technikami. Co takhle nějaké netradiční? Zapojte děti a zkuste vytvořit kraslice způsobem, který vás možná ani nenapadl. Barvení pomocí houbičky na nádobí, vytváření vzorů pomocí tavné pistole, namáčení do pěny na holení, barvení pomocí laku na nehty, bublinkové fólie nebo cibule. Všechny způsoby jsou přitom jednoduché. Vyberte si inspiraci pro vás!

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek