Čtvrtek , 02. 05. 2024

Zikmund

Mobbing a bossing na pracovišti. Nepříjemná šikana v zaměstnání vám dokáže rozložit i osobnost. Co dělat

V historii člověka se mobbing a bossing vyskytoval vždy. Jde o pocit ohroženosti, díky kterému musíme novou osobu zastrašit. Mohla by nám totiž vzít naše pozice, být lepší, než my. Tak je třeba jí tak znepříjemnit práci, aby to pokud možno vzdala sama. Nejste zdaleka sama, pokud jste podobný přístup zažila. Lze se mobbingu bránit?
Mobbing a bossing na pracovišti. Šikana v zaměstnání není to nic nového
zdroj: 123RF.com

31. 07. 2019

Mobbing vám dokáže rozložit osobnost

Mobbing je velmi účinný prostředek, jak se zbavit konkurenta na pracovišti. Jde o cílený útok, většinou skrytý, zákeřný, vypočítavý. A účinný. Podle prvního výzkumu z roku 2002 se obětí mobbingu stávalo 4 – 6 % zaměstnanců. Dnes je to až dvojnásobek.

Bossing je o to náročnější, že je to mobbing od šéfa, ke kterému se ale postupně přidává i stávající pracovní kolektiv. Dokázat, že bossing není jen běžná kritika vaší práce, ale něco víc, je podle odborníků velmi složité.

Pět fází mobbingu

Za mobbing se považuje chování, které se objevuje nejméně jednou týdně po dobu nejméně šesti měsíců. Zpočátku to mohou být drobné útoky, které postupně narůstají do stále větších rozměrů, až dostávají rozměr psychoteroteroru. Ztěžují vám práci, naruší vaši sebejistotu i soukromý život.

V první fázi to mohou být pomluvy, schválnosti, rozbitý hrnek na kávu, nesdělení termínu porady, posměch pro “jiné” oblečení. Můžete si říkat, že je to normální, jste na pracovišti nová. Až zapadnete do kolektivu, bude to lepší. Jenže ono to tak nebude.

Ve druhé fázi začnete cítit, že vás ostatní záměrně šikanují a mají snahu poškodit vaše pracovní výsledky. Pomluvit u šéfa, zašantročit složku, kterou jste vyřídila, smazat maily.

Třetí fáze se vyznačuje vyčleněním z kolektivu. Osoba může zažít veřejné napadání, obviňování, vymyšlené neplnění úkolů. Věc často končí u vedení firmy. Problém je, když vedení vše řádně neprověří.

Dejte pozor, pokud se situace zhoršuje

Ve čtvrté fázi si už začnete myslet, že opravdu svou práci nezvládáte a všechno, co je vám kladeno za vinu, je vlastně pravda. Člověk přestává věřit sám v sebe a dochází k rozkladu osobnosti. Přestanete být aktivní, nezvládáte uložené úkoly a nadřízený vás propustí. Ale tím to nemusí skončit.

K TÉMATU  Rozvoj obchodních dovedností! Proč je důležité na sobě pracovat?

Mobbing je tak krutý, že vás bývalí kolegové dokážou v případě, že přejdete na jiné pracoviště, včas pomluvit. Nebo šéf zařídí, že vás jen tak někde nepřijmou. Cílem je totiž člověka opravdu zničit, a to jak pracovně, tak soukromě a lidsky. Až 20 % všech sebevražd nastává v důsledku mobbingu.

Existuje účinná obrana?

Odborníci se shodují, že obrana je v praxi velmi obtížná. Na stránkách ministerstva práce a sociálních věcí se sice tvrdí, že musíte vytrvat a najít v kolektivu spřízněné duše, díky nimž šikanu zarazíte, ale v praxi to jde velmi těžko. Potíž je zejména v prokazatelnosti. Mobbing totiž většinou nedoprovází fyzické násilí a útoky v psychické rovině se těžko dokazují.

Nejúčinnější obranou je prevence. Od počátku svého působení na pracovišti se snažte budovat pozitivní vztahy s kolegy i nadřízenými. Jednejte slušně, bez emocí, ale asertivně. Když už k mobbingu dojde, snažte se schovávat si důkazy, třeba e-mailovou komunikaci, tajně si natočte rozhovor s šéfem na mobil. A pak se obraťte na nadřízeného nebo na odborníky z řad organizací a občanských sdružení, kteří se touto problematikou zabývají.

Může se stát, že šikana na pracovišti dojde tak daleko, že máte pocit, že se už nemůžete bránit. V takovém případě je nejlepším řešením změnit zaměstnání. A čím dříve to uděláte, tím lépe.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Čím to, že některým ženám se v zaměstnání tak daří a jiným nikoli? Svou roli hraje řada faktorů, mezi něž bezpochyby patří osobnostní rysy, rodinné zázemí, dosažené vzdělání a - ano, přiznejme si to - také trocha štěstí. I štěstí je ale třeba vyjít vstříc a jednou z cest, které vedou správným směrem, je kvalitní MBA vzdělání. Proč?
Napadlo vás někdy, že když partnerovi řeknete, jak roztomile vypadá třeba při opravě sekačky, že mu vlastně nelichotíte? Ba naopak, že mu to může velmi vadit? Prozradíme vám 10 komplimentů, po kterých váš partner opravdu netouží.
Podívejte se, jak vytvořit překrásné bronzově třpytivé a neutrální kouřové oční stíny. Jejich barevný tón funguje s jakýmkoli odstínem pleti! Ideální na večírek, do divadla nebo večerní akci.
V počátcích každého vztahu je velmi těžké odhadnout, jak je ten druhý naladěn, jaká témata ho uvádějí do rozpaků a které mu naopak vůbec nevadí, nebo ho dokonce těší. Pokud spolu ale trávíte romantický večer, vždycky dopadne velmi nechvalně, pokud stočíte řeč na jedno z níže uvedených témat.
Výběr svatebního fotografa by měl být jednou z prvních položek na vašem to-do listu, pokud organizujete svatbu. Někteří mají rozebrané termíny na měsíce, dokonce i roky dopředu. Co je při výběru svatebního fotografa důležité a na kolik vás tahle služba vyjde?
Sportovní tenisky jsou extrémně pohodlné a univerzální. V dnešní době je velmi oblíbená kombinace tenisek a šatů, která rovněž může vypadat stylově a žensky. Jaké modely šatů odpovídají ikonickým teniskám?
Práce na zahradě je úplně jiná úroveň štěstí a spokojenosti. Pro některé lidi je zahradničení mnohem víc než jen koníček. Není to jen o dřině a potu, zahradničení také pomáhá stabilizovat vaši náladu a zdraví. Příroda a lidé jsou spolu propojeni, je důležité trávit čas v těsném kontaktu s přírodou, protože má velký vliv na naše zdraví. Pokud jste se snažili práci na zahradě vyhýbat, máme pro vás 10 dobrých důvodů, proč byste zde měli trávit co nejvíce času.
Každá hospodyňka potřebuje troubu, na kterou se může spolehnout. A každá hospodyňka ví, že každá trouba peče jinak, takže je třeba se s ní seznámit. Podle toho je nutné upravit dobu pečení a kolikrát i stupně.
Naše děti již odrůstají, a jelikož jsou stále více samostatné, nepotřebují mou péči tak často. Už několik měsíců s manželem vedu diskuzi na téma adopce. On s tím ale nesouhlasí. Stále odmítá pochopit, proč je to pro mne tak důležité.
Kvalitní pohorky oceníte nejen během výpravy na nejvyšší vrchol Tater, ale i při výstupu na Sněžku nebo na výletě k nejbližšímu hradu či zámku.
Opravdu díky konzumaci placenty snáze „přežijete“ náročné šestinedělí a urychlíte hojení poraněných porodních cest? Ano, říká se to, ale všechno je úplně jinak. Místo těchto pozitiv můžete čekat spíše možnost infekce. Pro vás i vaše dítě!
Víc peněz by se určitě hodilo. Ceny rostou, to je nezpochybnitelné. Ale vaše mzda je už pár let pořád stejná. Ne každý má to štěstí, že má takového zaměstnavatele, který svým zaměstnancům pravidelně nebo aspoň nepravidelně mzdu či odměny zvyšuje. Jak si tedy slušně říct o lepší peníze, abyste před šéfem nebo šéfkou neztratili tvář?

Výběr článků

Pokud vy nebo učitel vašeho dítěte máte podezření, že vaše dítě může mít ADHD, je důležité vyhledat pomoc. Včasná intervence může potenciálně zabránit vzniku dalších příznaků a sekundárních stavů, jako je úzkost nebo opoziční vzdorné chování.
Zdá se, že pánové mají v případě těchto krásek velkou smůlu. V jejich srdci je totiž místo pouze a jen pro ženy. Které ze slavných dam otevřeně přiznaly, že patří mezi lesbičky?
V počátcích každého vztahu je velmi těžké odhadnout, jak je ten druhý naladěn, jaká témata ho uvádějí do rozpaků a které mu naopak vůbec nevadí, nebo ho dokonce těší. Pokud spolu ale trávíte romantický večer, vždycky dopadne velmi nechvalně, pokud stočíte řeč na jedno z níže uvedených témat.

Nepřehlédněte

S příchodem teplejšího počasí všichni začínáme spřádat plány na dovolenou. Bez ohledu na to, kterým směrem se vydáme, potřebujeme oblečení, které nám zajistí pohodlí a umožní nám si naplno užívat kouzla léta. Zajímá vás, co bude v létě 2022 v kurzu? Plážová móda v této sezóně, to je mnohem více než pouze plavky. In jsou stylové pokrývky hlavy, originální sluneční brýle a plážové oblečení, které můžeme nosit nejen na pláž. Trendům kralují čerstvé, zářivé barvy a decentnější pastelové tóny. Nechybí ani vzory: námořnické pruhy, květinové vzory či potisk s tropickým motivem.
Když mi kamarád Milan, co vlastní autoškolu, dával vědět, že se sejdeme na kafe, byla jsem nadšená. Přeci jen se konečně začínají uvolňovat pomalu koronavirová opatření, a proto jsme se sešli na zahrádce jedné příjemné kavárny. To ještě netušil, že nadhodím téma motorka!

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek