Úterý , 26. 08. 2025

Luděk

Jak na správné stravování v létě

Letní období se obecně nese v duchu odlehčené stravy, zároveň ale takové, která dodá energii na všechna letní dobrodružství. Příroda nabízí mnoho svých plodů, dozrávají jahody, třešně, broskve, meruňky, melouny, okurky atd. Samo léto vám tak napovídá, co dobrého by se mohlo objevit na vašem talíři, pojďme se na to, ale podívat blíže.
I v létě se dá stravovat dobře.
Parta přátel griluje. Není potřeba se v létě jídla bát.

09. 08. 2023

09. 08. 2023

Načerpejte energii ze slunce a z vyváženého stravování v létě

Slunce svítí a jeho paprsky nejenom zahřívají, ale také doplňují zásobárny vitamínu D. Sama příroda je v plném rozpuku, všechno dozrává, nastává čas prvních sklizní. Energie, poskytovaná sluncem od června přibližně do poloviny září, se promítá také do lidské nálady a biorytmu. Máme větší chuť vyrazit ven, sportovat, zažívat dobrodružství, užívat si dovolené. Pohybové aktivity v horkém počasí ale představují zátěž pro srdce a oběhový systém. Proto právě v létě častěji dochází k problémům a zdravotním komplikacím na ně navázaným. Pojďme se podívat, jak stravování v létě ovlivňuje naše zdraví.

Pozornost je potřeba věnovat také žaludku a tenkému střevu – léto vybízí k masitým grilovačkám, opékání špekáčků, konzumaci alkoholu a brambůrku na letních party a dalších těžkých poživatin. Takové „vyhození z kopýtka“ nevadí, za předpokladu, že není na každodenní bázi. Tělo pro optimální fungování totiž přes léto vyžaduje spíše přísun kvalitních tuků a minerálů, samozřejmě i vitamínů.

Stravování v létě a pitný režim pro celý den

Dodržování pitného režimu představuje pro horké dny základ. Obyčejně by měl člověk vypít přibližně 2,5 litru tekutin za den, v teplém počasí se tato spotřeba může vyšplhat až na 3,5 litry, v závislosti například na tělesné zátěži. Určitě si nenechte svůj pitný režim řídit tím, jestli máte žízeň nebo ne. Pocit žízně se totiž objevuje až ve chvíli, kdy už je tělo na několik málo procent dehydratované. Kromě žízně na sobě člověk může pociťovat závrať, bolest hlavy, slabost či nevolnost. A nyní ještě pár rad k pitnému režimu v létě:

  • Vyvarujte se nadměrného konzumování kávy a černého čaje – obojí dehydratuje a zahřívá organismus.
  • Dejte si pozor na silně perlivé nápoje, mohou způsobit žaludeční problémy.
  • Nejvíce vás osvěží lehce kyselé nápoje, jako je třeba voda s citrónem, nebo ty mírně hořké, třeba voda s grapefruitem.
  • Základem kvalitního pitného režimu ale zůstává voda.
  • Vhodné pro letní období jsou také bylinkové čaje či ovocné šťávy.
  • Neopomenutelné množství vody člověk v létě přijme i v rámci stravy, lví podíl na tomto přísunu tekutin má především ovoce, může jít ale třeba i o polévky nebo ostatní stravu.
  • Optimální teplota nápoje je pokojová. Chlazené nápoje jsou vhodné jen pro jedince s horečkou nebo trpící přehřátím organismu. A i za takové situace je potřeba chlazené pití podávat opatrně a s mírou nejlépe po lžičkách.
K TÉMATU  Jste v situaci, kdy už nevíte, jak dál? Zkuste nechat věci na čas plynout. Ať se jednoduše stanou!

Stravování v létě převážně sezónně

Stravování v létě je velmi jednoduché. Příroda nabízí nespočet různých plodů, a to jak těch z domácí produkce, tak těch zahraničních, popřípadě až exotických. Strava by měla převažovat lehčí, snadno stravitelná. Menu pro svůj den si sestavujte podle plodů, které jsou zrovna dostupné, pomohou vám mimo jiného i snadněji překonat vysoké teploty – velmi nápomocný je v tomto ohledu třeba vodní meloun nebo okurka. A také:

  • Z obilovin zaměřte svou pozornost na kukuřici a výrobky z ní. Dobrá je také rýže basmati nebo amarant.
  • Namísto masa na rožni si raději opečte ryby, dodají vám více živin a lehce se tráví.
  • Jídlo příliš nesolte ani nekořeňte.
  • Zapomeňte na dlouhé vaření a pečení, namísto toho ovoce, zeleninu i další plodiny jezte co nejvíce syrové, či jen krátce tepelně upravené.
  • Letní stravování může být více „studené“, ale pozor ne ledové. Zmrzlina či mražené sorbety sice na krátký okamžik ochladí, ale tělo se po jejich snězení stáhne a může následně reagovat bolestí nebo křečemi.
  • Velmi efektivní jsou také různé saláty typu špenát, rukola, mangold, čekanka a listový salát.
  • Zaměřte se na šťavnaté a osvěžující potraviny, které vás v létě svlaží, a kořenovou zeleninu si schovejte spíše na podzim.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Gastro trendy v roce 2023: Převládá rostlinná strava, maso ze zkumavky nebo fermentace

Jsme to, co jíme. Kdy a jak nás strava ovlivňuje?

Kam v Česku na zmrzlinu? Těchto 7 míst vás osvěží nejlépe

Zdroje článku:
https://www.cpzp.cz/clanek/2724-0-Leto-a-pitny-rezim.html, https://www.cpzp.cz/clanek/3488-0-Sezonni-biorytmy-a-strava-podle-rocnich-obdobi.html, https://www.patentnimedicina.cz/cz/ze-supliku-tcm/tcm-herbs-pro-vsechny/stravovani-a-travici-potize/stravovani-dle-rocnich-obdobi, https://www.mesickova.cz/letni-obdobi-stravovani-podle-tcm/
Doporučujeme

No results found.

sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Tělo je dobře propracovaný stroj, který nás pravděpodobně nepřestane fascinovat. Aby však fungovalo tak, jak má, je zapotřebí, aby bylo poháněno správným palivem. Ani klasický automobil nepojede bez benzínu, ani tělo nebude fungovat bez minerálů a vitaminů, které jsou jeho pohonnou hmotou.  
Přemýšlíte, co ještě pořídit na zahradu? Houpačka vám zpříjemní letní dny, kdy budete chtít posedět venku, ale vyhnout se přímému slunci. Jednoduché závěsné zahradní houpačky s ocelovou konstrukcí snadno přemístíte kamkoli po zahradě a na zimu se dají složit. Dřevěná pergola stojí pevně na místě, ale zase vypadá se zavěšenou houpačkou překrásně. Jen si vyberte!
Problematické partie trápí nejvíce v létě. Chcete nosit pěkné letní věci, ale když se více odhalíte, budou mnohem výraznější i partie, které nejsou chloubou vaší postavy. Jak se obléknout letně, módně, a přitom úměrně své postavě?
Jeho design je tak čistý a jednoduchý, že vypadá jako přepravní kontejner. Little Big House stojí na svahu hory Mount Wellington ve Fern Tree v Tasmánii. Projekt dokončený v roce 2010 a dokonce vyhrál ocenění v kategorii rezidencí a novostaveb. Jak se vám líbí?
Příprava na pohovor v digitální době vyžaduje trochu jiný přístup než klasický pohovor. S rozvojem technologií a nárůstem online pracovních pohovorů je důležité vědět, jak se na takový pohovor připravit, abyste byli úspěšní. Zde je několik praktických tipů, jak se připravit na pohovor v dnešním digitálním světě.
Letní počasí láká ven nejen lidi, ale také velké množství různých zástupců hmyzí říše. Ať narazíte na komára, včelu, vosu, klíště, muchničku, mravence nebo třeba ováda, ne vždy taková blízká setkání třetího druhu dopadnou dobře. Podívejte se, jak si po bolestivém seznámení správně „olízat rány“.
V životě se můžeme setkat s celou spoustou onemocnění. Zatímco nad některými jenom mávneme rukou, jiné nás mohou výrazně poznamenat do konce života. A zatímco některé nám jsou moc dobře známé, nad jinými visí jeden obrovský otazník. Přesně takovou nemocí je i Bechtěrevova nemoc či také Bechtěrevova choroba.
Jak zútulnit interiér? Nemusíte sázet na předražené bytové doplňky nebo na podobné prvky do domácnosti, které zanedlouho omrzí. Stačí vsadit na pokojové rostliny, které budou tím nejlepším co si domů přinesete. Zejména, pokud se bude jednat o dracénu - působivou pokojovou rostlinu, která nevyžaduje příliš mnoho péče.
Když se řekne slovo “masožravky”, většina lidí si vybaví českou kultovní klasiku Adéla ještě nevečeřela. Bohužel díky tomuto filmovému snímku se většina pěstitelů obává, že je rostlina kousne. To je samozřejmě mylná domněnka, masožravky opravdu nekoušou. Jedná se naopak o krásné unikáty, které milují především děti. Možná si říkáte, že pěstování bude složité, přece jen se nejedná o typickou českou rostlinu. Jenže pěstování je naopak velice snadné.
Drtivá většina z nás si nedovede představit své ráno bez hrnku pořádně silného kafe. Pokud do této skupiny patříte, jistě víte, že je důležité, jak si tu první kávu dne připravíte. Přece se neodbudete jen tak nějakou kávou. Objevte tu, která vám chutná nejvíce. Hlavní otázka tedy zní – mletá, nebo zrnková káva? Jaký je v nich vůbec rozdíl?
Ptáte se, kde využít kameny v zahradě, aby vše fungovalo? Váš pozemek je místem, kde se snoubí krása přírody s kreativitou. Horniny a minerály přidávají estetickou hodnotu, ale také mohou ovlivnit její funkčnost a zdraví. Poradíme vám s výběrem.

Výběr článků

Když jsem četla na internetu nebo v časopisech o ženách, co je muž bil a léta týral, říkala jsem si, jak je možné, že ty ženy dávno neutekly. Jak si mohly všechno nechat líbit? Myslela jsem si, že to není normální, že je jasné, že každá týraná žena by měla od partnera odejít a žít sama.
Co mají společného ovesné vločky, fenykl, anýz, mrkev a hnědá rýže? Možná víc, než byste řekly. Tihle spasitelé vám totiž hodí záchranné lano, když se „výroba“ mateřského mléka ocitne v pořádné krizi!
Jíte dostatek mrkve, sladkých brambor, paprik, brokolice, vajec a lososa? Pokud je vaše odpověď záporná, žádný div, že vás vaše vlasy dohánějí doslova k šílenství. Čím dalším se na jejich stavu a vzhledu dá chutně „zapracovat“?

Nepřehlédněte

Není nad pořádnou šťavnatou krkovičku. Nejlepší je samozřejmě naložená v černém pivu a ugrilovaná, ale pokud zrovna grilování počasí nepřeje, můžete vyzkoušet třeba náš recept. Na česneku pečená krkovička v pikantní omáčce je rychlé a chutné jídlo, které zpestří i váš víkendový rodinný oběd. Pokud k ní připravíte hranolky a naservírujete dobré české pivo či moravské víno, budete se cítit jako v restauraci.
Pražská čokoláda Steiner & Kovarik, značka luxusních čokoládových delikates, otevřela novou prodejnu v pražském Palladiu. Při slavnostním otevření influencerka Bé Hà Nguyen představila exkluzivní edici čokoládového „zlatého vajíčka“, které ukrývá šperky. Firma, která sází na udržitelnost, ruční výrobu a nejkvalitnější kakaové boby, zároveň rozšiřuje svůj vliv nejen v Česku, ale i na globálním trhu.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek