Úterý , 22. 07. 2025

Magdaléna

Zahoďte předsudky a zkuste to: Proč byste měli pít šťávu z brambor?

Brambory si umíme představit jako přílohu prakticky k čemukoli. Dáváme si je vařené ve slupce i bez, milujeme je v podobě bramborové kaše, někdy dostaneme chuť na brambory pečené v troubě.
šťávu z brambor
Bramborový „džus” má mnoho zdravotních benetifů.

08. 08. 2022

Uvařené nebo upečené brambory jíme často a přijde nám to naprosto normální. Co ale syrové brambory? Ty už by do pusy jen tak někdo nedal. A už vůbec by vás nenapadlo pít šťávu z brambor, že? A to je škoda!

Sníst syrové brambory? Ne, díky!

Pokud by vám někdo řekl, abyste si dali syrový brambor, pravděpodobně byste se na něho podívali s hodně udiveným výrazem ve tváři. Přitom se konzumace syrových brambor, potažmo klidně jen šťávy z brambor, pojí s několika zdravotními přínosy. Proč bychom měli zahodit předsudky a vyzkoušet šťávu z brambor?

Šťáva z brambor přináší více výhod, než si umíte představit

Syrové brambory jsou nabité odolným škrobem – typem škrobu, který vaše tělo nestráví ani nevstřebá. Používá se ale k zajištění energie pro vaše střevní bakterie. Přidání rezistentního škrobu do vaší stravy je spojeno s řadou potenciálních zdravotních výhod – může snižovat hladinu cukru v krvi, zlepšovat citlivost na inzulín a udržovat pocit sytosti, což pomáhá při hubnutí.

Jak si připravit šťávu z brambor?

A) Pokud máte po ruce odšťavňovač, budete to mít jednodušší – zkrátka brambory odšťavníte a je to.

B) Pokud nemáte odšťavňovač, brambory oloupejte a nastrouhejte na struhadle. Nechte brambory chvíli vypotit a poté šťávu z nich vymačkejte přes čistou utěrku.

Šťávu můžete vypít samotnou, pokud vám to ale nepůjde přes pusu, pak si ji můžete smíchat s nějakou další zeleninovou šťávou – například šťávou z mrkve nebo červené řepy.

brambory
Brambory jsou takový malý zlatý poklad.

Jak často šťávu z brambor pít?

Šťávu z brambor můžete pít klidně každý den, vašemu tělu rozhodně neublíží. Doporučujeme ji pít každé ráno před snídaní a klidně i večer, cca 2-3 hodiny před spaním.

Podpora trávení i prevence proti rakovině

Rezistentní škrob se také přeměňuje na butyrát – důležitou mastnou kyselinu s krátkým řetězcem, která může zlepšit trávení. Butyrát také může potlačit zánět v tlustém střevě a blokovat růst buněk rakoviny tlustého střeva. Aby toho nebylo málo, butyrát může snížit příznaky syndromu dráždivého tračníku, včetně nadýmání a bolesti žaludku.

K TÉMATU  5 knih na téma hledání vnitřní ženy. Které stojí za přečtení?
brambory
Brambory jsou běžně dostupné, ale rozsah jejich využití teprve objevujeme.

Zásoba vitamínu C

Syrové brambory sice obsahují méně kalorií a sacharidů, také méně bílkovin než uvařené brambory. Navíc nabízejí i o něco méně draslíku a vitamínu B6. To všechno ale dokážou kompenzovat opravdu velkým množstvím vitamínu C, který působí jako antioxidant a hraje roli ve všem, od produkce kolagenu po imunitní funkce.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Superpotraviny jako výživový hit. Nejezte exotiku, využijte domácí zdroje

Chcete opravdu silný antioxidant s vitaminem C? Vyzkoušejte toto zázračné ovoce

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Letní sezóna odstartovaná a vy již jistě máte plány, ne-li již zaplacené dovolené. Cestovní horečka stoupá, vy se těšíte, nicméně máte před sebou nějaké ty výzvy. A to předně v podobě balení, chystáte-li se cestovat letecky.
Co mají společného citron, jahody, káva nebo pytlík čaje? Zdánlivě nic, ale ve skutečnosti je můžete použít jako skvělé kosmetické vychytávky. S pomocí těch nejobyčejnějších ingrediencí z vaší kuchyně můžete zabojovat proti celulitidě, černým ucpaným pórům, zamaskovat modřinu nebo cucflek, a dokonce si pěkně vybělit zuby. Nevěříte?
Omamná vůně konvalinky přivábí mnohé zahrádkáře k tomu, aby si tuto krásku pozvali ke svému prahu. Když si ji ale přinesete domů, může se vám z toho pořádně zatočit hlava. Co konvalinka obsahuje a opravdu je jedem naší zahrádky?
Věděli jste, že pokožka může díky dobré stravě vypadat zdravěji? Pleť je jednou z prvních věcí, kterých si lidé všimnou a její zdraví hodně prozradí o tom, co kdo jí. Stravovací návyky se ve stavu pokožky doslova zrcadlí. Jak? Nahlédněte do našeho průvodce krásnou pletí.
Když v supermarketech udeří akce, sáhneme na dno prasátek a namíříme si to střemhlav na nákupy. Všechno, co lze schovat do mrazáku, nakoupíme za akční ceny, protože v opačném případě bychom za dané zboží utratili dvojnásobek. To samé platí i v případě masa. Když je za skvělou cenu, nabereme ho kila a pustíme se do zamrazování. Jenže co udělat v okamžiku, kdy ho chceme zpracovat?
Zhubnout kilogramy, které si možná nesete s sebou od Vánoc nebo z prožité dovolené, jež se nesla ve znamení ochutnávání tamních pokrmů - to je cíl mnoha žen. Odborníci na hubnutí se však shodují na tom, že klíčem k úspěchu je z většiny správné stravování. Do svého jídelníčku proto zařaďte spoustu zeleniny. Mnohé druhy vaši snahu velkou měrou podpoří.
Nastávající zima s sebou kromě bruslení na zamrzlých rybnících a stavění sněhuláků nese i situace, které toto roční období dokáží znepříjemnit. Kdo z nás v zimě alespoň jednou neuklouzne na namrzlém chodníku? Ty každoročně představují hrozbu pro naše zdraví a nepříjemné pády mnohdy končí zlomeninami. Dalším zimním strašákem je velké množství sněhu padající ze střech nebo obrovské ulamující se rampouchy. Co nám pomůže se chránit?
V současné době často slýcháme, jak některé ženy zasílají peníze lidem, které ani neviděli. Jednoduše proto, že chtějí najít nějakou spřízněnou duši. Seznamování není jednoduché a má svá pravidla. Štěstí většinou nečeká na každém kroku.
Blíží se narozeniny vašeho partnera a vy usilovně přemýšlíte o tom, co byste mu pořídila? Určitě ho chcete příjemně překvapit a ráda byste vsadila na maximálně praktický dárek, který využije. Kombinace těchto dvou aspektů ovšem není vůbec jednoduchá. Ne vždy se musíte zaručeně zavděčit. Právě proto pro vás máme hned několik tipů, jež se vám mohou hodit. zaměříme se právě na onen zmiňovaný praktický aspekt, jež je z hlediska dlouhodobého využití dárku velmi důležitý.
Víte, kolik času denně strávíte na sociálních sítích? Ne? My vám to povíme. Je to něco málo přes dvě hodiny. Ano, je tomu skutečně tak. Dvě hodiny denně neděláte nic jiného, než že sledujete, co se kde šustne. Přitom byste ty dvě hodiny mohli trávit něčím mnohem užitečnějším. Ke všemu, když v nás sociální sítě vzbuzují ne zrovna pozitivní náladu.
Letní povlečení by mělo být prodyšné a savé. Zimní naopak teplé, měkké a hřejivé. Jaké materiály byste si měli vybrat, abyste se královsky vyspali po celý rok?

Výběr článků

Po dokončení školy jsem se chtěla osamostatnit a odejít z domu, protože jsem toužila po nezávislosti. Vždycky jsem si přála bydlet sama a společně s mojí kamarádkou jsme si tohle plánovaly asi od třetí třídy na základní škole. Náš sen se splnil, ale idylka netrvala věčně. Kdybych to tušila, nikdy bych do toho nešla.
Výprodeje jsou pro většinu z nás lákavou záležitostí, která nám umožňuje pořídit řadu stylových modelů téměř za babku. Často se ale stává, že nám výhodné ceny zamotají hlavu natolik, že koupíme něco, s čím pak nejsme spokojené a nastává ponákupní vystřízlivění – radost následně vystřídá hořké zklamání. Proto jsme pro vás sestavili několik zásadních bodů, které vám pomohou vybrat si na poprvé opravdu skvělé módní kousky, kterých ani v budoucnu nebudete litovat.
Do období menopauzy se ženy dostávají mezi 45. – 60. rokem, jde o období plné změn a také o období, kdy žena může začít přibírat na váze. I když se budete stravovat stále stejně a dělat všechno stejně, je možné, že najednou nedopnete kalhoty a celkově se vám změní postava. Což nemusí být úplně příjemné.

Nepřehlédněte

Pětatřicítka je pro ženy zvláštní mezník. I když nechceme, začneme se zamýšlet, zda je náš život v pořádku, a zda směřujeme správným směrem.
Ve světě dobrot je spousta potravin, které nejenže skvěle chutnají, ale zároveň jsou cenným zdrojem mnoha látek. A zatímco při jejich výběru se zpravidla zaměřujeme na nutriční hodnoty a samozřejmě chuť, někdy není od věci řešit i barvu, která u některých typů potravin hraje velkou roli. Věděli jste třeba, že některé černé potraviny jsou díky své přirozené barvě zdravější než jejich světlé verze? A právě několik takových společně prozkoumáme a mimo jiné vám prozradíme, v čem spočívá jejich výhoda.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek