Pátek , 30. 09. 2022

Michal

Jak na správné rozmrazování masa? Klíčem je studená voda

Když v supermarketech udeří akce, sáhneme na dno prasátek a namíříme si to střemhlav na nákupy. Všechno, co lze schovat do mrazáku, nakoupíme za akční ceny, protože v opačném případě bychom za dané zboží utratili dvojnásobek. To samé platí i v případě masa. Když je za skvělou cenu, nabereme ho kila a pustíme se do zamrazování. Jenže co udělat v okamžiku, kdy ho chceme zpracovat?
maso
Jak dlouho maso v mrazáku skladujete? (foto: 123rf.com)

14. 12. 2021

Jak uchopit rozmrazování masa je otázka, na kterou se dotazuje řada lidí. Jelikož nikdo nechce masu uškodit, stejně tak ho nechce jíst ve fázi, kdy je plné bakterií. Podle někoho je rozmrazování masa naopak naprostá banalita. Jenže praxe hovoří jinak – skutečně se při této běžné činnosti dopouštíme celé řady chyb, kvůli kterým surovina trpí a tím následně trpí i naše zdraví.

Jak rozmrazit maso a jak rozhodně ne?

Studená voda je klíč

Většina lidí dělá tu chybu, že maso přes noc přendá do lednice nebo ho umístí do horké vody. A co ještě hůř – že ho rozmrazuje v mikrovlnné troubě. Ve všech zmíněných případech ale chybujeme. Nevědomě tím velkou měrou přispíváme k jedné věci, a sice k tvorbě bakterií a maso tak prakticky zničíme.

Odborníci z potravinářství se shodují v jednom – nejrychlejší a zároveň ten nejbezpečnější způsob, jak maso rozmrazit, je umístit ho do studené vody. Tímto způsobem nedochází k žádnému znehodnocování suroviny, právě naopak – je zachována jeho výživová stránka.  Jak tedy postupovat?

  1. Ze všeho nejdříve si napusťte mísu studenou vodou
  1. Poté do ní vložte zmrazené maso (to musí být v uzavíratelných sáčcích, nevytahujte ho)
  1. Po rozmrazení připravte jídlo

Možná si říkáte, že proces rozmrazování tak bude ještě delší. Ve skutečnosti je to záležitost několika minut. Voda je totiž lepším vodičem tepla než vzduch. Proces rozmrazování se tím pádem zásadně urychluje. Studená voda navíc zabraňuje tvorbě dalších bakterií. 

Ostatní způsoby jsou brutální!

Pokud jste naučení rozmrazovat maso jinými způsoby, zapomeňte na ně. Podle vědců jsou totiž jiné způsoby doslova brutální a měli byste si na ně dát velký pozor. Zejména na rozmrazování masa v mikrovlnné troubě.  

K TÉMATU  Imunita teď hraje prim. Toto jsou potraviny, které posílí obranyschopnost vašeho organismu

V tomto případě platí, že pokud si chcete maso uvařit jako dušené, pak dobrá, do mikrovlnky ho vložte. V opačných situacích ale nikoliv. Nejen, že dojde ke znehodnocení výživové stránky suroviny, ale také se ztratí veškerá jeho chuť. Maso se navíc kvůli mikrovlnné troubě stává rapidně tvrdší čili tím naprosto nabouráte i jeho konzistenci. Tím spíš tento způsob nedoporučujeme v žádném případě.

Proč rozmrazovat maso správně 

Možná si říkáte, že maso nakonec stejně tepelně upravíte čili že na jeho rozmrazování zas tak nesejde. Jak ale bylo zmíněno, pokud dojde k jeho znehodnocení nevhodnou rozmrazovací technikou, ohrožujete své zdraví. Během nesprávného rozmrazování se v mase množí škodlivé bakterie, které vám následně (třeba ne, ale třeba taky ano) způsobí žaludeční obtíže. V tom lepším případě. V horším si takto zaděláte na otravu jídlem.

Nezapomínejte ani na dodržování hygienických pravidel. S masem manipulujeme pouze ve chvíli, kdy máme pečlivě umyté ruce. Také nepoužíváme stejný nůž po jiných potravinách ani stejné prkénko, na kterém jsme ještě před chvíli krájeli něco jiného.  

Jak dlouho může být maso v mrazáku? 

Mrazák není skladiště na nekonečně dlouhou dobu. I když k němu tak hodně lidí přistupuje. Rovněž maso v mrazáku má své datum spotřeby, přestože se jeho zrání díky mrazu prakticky zastaví.

Platí, že při teplotě dosahující -18 °C maso neškodně vydrží v mrazáku zhruba půl roku. Při teplotě rovnající se -12 °C vydrží měsíc a pokud je teplota ještě o polovinu menší, pak jeden týden.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Chitosan: objevte jeho tajemství a pečujte o své zdraví

Vepřová panenka s žampionovou nádivkou ze 3 ingrediencí

Zdroje článku:
sdílet
tisknout

Témata pro vás

Výběr článků

Mít dokonalou postavu bez špíčků je snem snad každé ženy. Pokud se snažíte shodit nějaké to kilo navíc, jistě jste už někdy přemýšlela o možnosti liposukce. Zatímco některé ženy se nebrání operativnímu zákroku, jiné ženy by raději upřednostnily bezbolestnou metodu hubnutí. A právě v tu chvíli se nabízí možnost využití kryolipolýzy, laserové liposukce nebo kavitace. O jaké metody se jedná a fungují vůbec?
Když byly salóny krásy zavřené, vyvstala najednou mezi ženami otázka, jak se správně starat o své obočí. Každá z nás se chce o něj naučit správně starat tak, aby své pokožce nezpůsobovala zbytečnou újmu. Správně vytvarované obočí navíc dodá vašemu obličeji šmrnc, rozhodně to tedy není zanedbatelný prvek vedoucí k vnější kráse. Opravdu víte o postupu vytrhávání všechno?
Jaro nám klepe na dveře a s ním i módní trendy tohoto roku. Péřové bundy zanedlouho přemístíme do hloubky skříní, naopak vytáhneme lehčí bundičky, které nebude třeba zapínat až ke krku. Abyste však letos okouzlili nejen muže, ale i zástupkyně něžného pohlaví, které jsou na módu často vysazené, zakomponujte do své stávající sbírky vzory. Právě jim se na jaře bude přikládat velký důraz.
V dnešní době mnoho lidí pracuje z domu, a proto se chtějí ve své domácnosti dobře. Jaké kroky podniknout, abychom se cítily dobře a zároveň nám nevyschl náš finanční polštář? Pojďme se podívat na pár tipů, pomocí nichž můžeme zútulnit naši domácnost.
Ve znamení Beran jsou lidé narození od 21. 3. do 20.4. Tomuto znamení vládne živel ohně. Tito lidé jsou tak opravdu nabití energií a zároveň velmi ambiciózní. Beranům vládne planeta Mars, jde o znamení, jehož symboly jsou jaro, nové začátky a jiskra. Berani jsou velcí bojovníci, ale co dalšího charakterizuje tohle kardiální a ohnivé stvoření?
Zázvor je v podstatě všelék. Jakmile cítíme příznaky nachlazení, je dobré po něm sáhnout a uvařit si z něj čaj, zlepšuje také trávení a využívá se v orientální kuchyni, kde se cení zase jeho výrazná chuť. Snad všichni známe zázvor čerstvý, ale i sušený nebo ve formě koření. I když nám zcela jistě prospívá, nic se nemá přehánět, a i zázvor může být někdy nebezpečný. Kdo by si na něj měl dávat pozor a v jakých případech skutečně škodí?
Deprese a úzkosti jsou dnes běžné jevy, se kterými se potýkáme. Zatímco někdo k těmto stavům sklouzne z důvodu špatného rodinného zázemí, jiný se do depresí dostane z důvodu až příliš velké snahy uspět. A někdy - někdy je na vině takzvaná obsedantně-kompulzivní porucha. O co konkrétně jde?

Nepřehlédněte

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek